TOP 7 z Tour de Srí Lanka alebo pláže, čaj, Buddhov zub a serendipity

Predstavte si, že nič neočakávate a zrazu ako blesk z jasného neba sa vám prihodí akási šťastná náhoda. To je práve výraz pre „serendipity“, ktorý sa používa na ostrove Srí Lanka a pre krajinu plnú usmievavých obyvateľov je to iste príhodný výraz. 

Korenie sa tu sype z každej svetovej strany a celá Srí Lanka vonia po čaji, mangu, banánoch, kokosoch a škorici. A aby ste sa ocitli práve tu, stačí vám len 10 hodín letu, 4.5 hodiny časový posun a zrazu ste na ostrove, ktorý svojim tvarom pripomína slzu. Už to je teda prvé „serendipity“.

Podmanivá Srí Lanka. Foto: CK SATUR

1. Britské ozveny

Ostrov má nepochybne šarmantný a elegantný zjav a to práve pre Britov, pretože Srí Lanka bola ich kolóniou od roku 1802. Poslední Briti odišli v roku 1948. Ich dedičstvo tu je zanechané v podobe koloniálnych domov, hotelov a víl, ale aj v podobe početných golfových ihrísk, či čajových a jahodových plantáží, jazdenia na opačnej strane a veľkou výhodou je aj to, že sa na Srí Lanke dohovoríte po anglicky takmer všade. Povodní obyvatelia Srí Lanky boli Sinhalci spolu s Tamilcami. Prišli sem z Indie a boli hinduistického vyznania. Sinhalci neskôr prešli na budhistickú vieru a tvoria väčšinu obyvateľov Srí Lanky. S Tamilcami sa stretnete hlavne na čajových plantážach a na severe krajiny. Tradície obyvateľov sa však nevytratili a napríklad počas slávnosti Pera Hera môžete vidieť vysvietených slonov v procesii, ktorá nosí po meste Kandy najsvätejšiu relikviu ostrova - Buddhov zub, ktorý sem prepašovala indická princezná vo svojich vlasoch.

Srí Lanka v koloniálnej atmosfére. Foto: unsplash.com

2. Paleta čarovných chutí

Srí lanka ponúka výbornú kuchyňu, používa veľa ovocia a zeleniny a korenín. Miestna kuchyňa vznikala spájaním miestnych produktov s receptúrami a korením, ktoré na ostrov priniesli Indovia, Arabi, Portugalci, Holanďania a Briti. Základom stravy na Srí Lanke je tzv. karí, ktoré môže byť pripravené prakticky z čohokoľvek. Najtypickejšie sú šošovicové prívarky ako „dhal“, okra na kokosovom mlieku a karí, či baklažán. Veľmi obľúbené sú aj ryžové lievance, ktoré sa môžu jesť na sladko či na slano, napríklad aj s vajíčkom v strede. Medzi špeciality patria „kottu rotti“ (špeciálne posekaná placka s rôznymi ingredienciami), „lamprais“ (kombinácia ryže, mäsové karí, krevety a zelenina), nakoniec samozrejme nemôžu chýbať čerstvo ulovené ryby a vynikajúce exotické ovocie.

Vynikajúca srílanská kuchyňa. Foto: CK SATUR


Inšpirácia: Veľkonočná Srí Lanka priamo z Bratislavy s all inclusive, ajurvédou alebo poznávaním


3. V zajatí modrej a zelenej

Pláže na Srí Lanke sú verejné a bez slnečníkov či ležadiel. Väčšina hotelov sa však nachádza priamo pri pláži, kam sa dostanete za malú chvíľu. Pláže na ostrove sú piesočnaté, ideálne sú pre surfistov, treba však byť obozretný v niektorých oblastiach aj na silné morské prúdy. Ak sa chcete vyhnúť prúdom, vhodné sú rezorty v blízkosti letiska v letovisku Negombo, prírodné pláže v okolí letoviska Tangalle, kde je možné aj pokojnejšie kúpanie. Je to väčšie mesto v okrese Hambantota v južnej provincii. Má dlhé piesočnaté brehy, typicky naklonené palmy a tyrkysovú farbu mora.

Srílanská pieskové pláže. Foto: unsplash.com

4. Zázrak menom Yala

Yala je národný park na Srí Lanke v juhovýchodnej časti ostrova v relatívne polosuchej klimatickej oblasti a hovorí sa, že je v krajine najkrajší. Park je známy veľkým množstvom  voľne žijúcich zvierat a je dôležitý aj pre ochranu srílanských slonov a vodných vtákov. Západná časť parku má aj najvyššiu koncentráciu leopardov na svete a už len kvôli tomu stojí určite za návštevu.

Národný park Yala. Foto: unsplash.com

5. Čajové pokušenie

Srí Lanku nemôžete navštíviť bez preskúmania jej krásnych a úhľadných čajových plantáží, ktoré sa zdajú miestami nekonečné a často sú obklopené aj bielou hmlou, ktorá sa akoby „učupená a lenivá“ nechcela zo zeme zdvihnúť, aby tak odkryla tú najzelenšiu nádheru, akú si len dokážete predstaviť. Zaujímavá je na ostrove aj „Čajová trať“ – Ceylon Tea Trails, ktorá zahŕňa štyri čajové plantáže v nádhernej hornatej krajine, kde nájdete aj skvelé služby a chutnú kuchyňu. Sú tu aj turistické a cyklistické chodníky, ktoré vás zvedú na tie najkrajšie miesta a ku dokonalému srílanskému objavovaniu.

Srílanský čaj. Foto: usnplash.com

6. Holandský šmrnc

Asi 120 km južne od hlavného mesta Colombo leží koloniálne mestečko Galle, ktoré je aj na zozname UNESCO a to pre čarovnú koloniálnu architektúru, ktorú tu zanechali Holanďania. Pozdĺž mesta sa nachádza opevnenie s baštami, upravené záhrady a ulice naplnené aj dnes zvláštnym čarom, ktorý vás prenesie do sveta histórie európskych kolonizátorov a obchodovania. Okrem toho vás iste zlákajú aj miestne reštaurácie či kaviarne, ako aj sympatické obchodíky. Ikonou mesta je maják z 19. storočia. V modernej časti nájdete aj rušné trhovisko, či najkrajší kriketový štadión na svete.

Uličky v Galle. Foto: CK SATUR

7. Západ z Orientu

Vychutnajte si nádherný západ slnka z mestečka Galle alebo od hlavného mesta, či v divokom vnútrozemí. Dych berúce farby, striedajúca žltá, oranžová, ružová a fialová sú neodolateľným pokušením a vy sa budete tešiť na každý jeden večer, kde akoby poslovia z hviezdnej oblohy čarovali nad ostrovom s paletou tých najžiarivejších farieb. 

Srí Lanka

Nádherná farebná paleta pri západe slnka. Foto: CK SATUR

Ak vás táto smaragdovozelená slza v Indickom oceáne zaujala, vydajte sa za poznaním či oddychom s CK SATUR, kde si užijete vašu dovolenku na Srí Lanke v plnej kráse a v zajatí sviežosti.