TOP 7 dôvodov prečo práve zelená Čierna Hora stojí za návštevu

To čo robí Čiernu Horu výnimočnou je určite zeleň, bujná vegetácia, moderné prístavy, stredoveké mestá, úchvatné zátoky a najkrajšie piesočnaté pláže východného Jadranu. Čierna Hora sa za poslednú dobu posunula výrazne vpred a v rámci poskytovaných hotelových služieb sa dnes radí medzi najpríťažlivejšie destinácie na svete.
  • Čierna Hora
  • Čierna Hora
  • Čierna Hora
  • Čierna Hora
  • Čierna Hora
  • Čierna Hora

Napriek tomu, že je to malá krajina o rozlohe cez 13 000 km2 radí sa medzi tie najkrajšie na Balkáne. Tu sa stretávali rôzne kultúry, miešali sa národy, tradície, náboženstvá, aby tento kúsok zeme nakoniec „vybrúsili do dokonalého diamantu“. To, že sa dnes radí medzi "elitu", môžete zažiť počas dovolenky v exkluzívnych hoteloch Čiernej Hory.

Luxusná dovolenka v Čiernej Hore
Čierna Hora
Čierna Hora. Foto: CK SATUR

1. Rozprávkové pláže, krásne hotely a pozoruhodný prístav

Tak malá krajina má až 117 pláží na pobreží dlhom skoro 300 km. Pieskové pláže, ktorých je tu na viac ako 55 km striedajú zátoky, zálivy a útesy s vôňou borovíc. Vody Jadranského mora v tyrkysových odrazoch vytvárajú to najkrajšie prírodné divadlo. Čierna Hora má najdlhšiu jadranskú pláž Velika Plaža, ktorá sa ťahá 13 km od Bojany po Port Milena v meste Ulcinj. Nenechajte si ujsť čarovný ostrov Ada Bojana vytvorený deltou rieky Bojana. 

Pláž v Čiernej Hore
Pláž v Čiernej Hore. Foto: CK SATUR

Luxusné hotely boli vystavané po celom pobreží v krásnych mestách alebo v ich blízkosti, a je len na vás, ktorý vám učaruje najviac. Čiernohorci vsadili na moderný dizajn, eleganciu či butikový štýl a pritom nevynechali námornícke prvky. A dobre urobili, lebo tak vytisli svojmu turizmu veľkú dávku príťažlivosti, čo potvrdzujú aj svetové prieskumy. Napríklad prístav Porto Montenegro je jeden z najväčších na Jadrane, luxusné jachty striedajú luxusné obchody, reštaurácie, bary, kaviarne a dokonca tu nájdete aj Buddha Bar. 

Porto Montenegro
Porto Montenegro. Foto: CK SATUR

Kde sa ubytovať podľa preferencií:

Pre milovníkov histórie je ideálny Heritage Grand Hotel Perast ***** vďaka kombinácii vynikajúcej architektúry a bezkonkurenčnej polohy na pobreží, ktorá sa nepodobá žiadnemu inému v Čiernej Hore.

Pre milovníkov luxusnej klasiky v zálive Luštica vyrástol dokonalý architektonický klenot The Chedi Lustica Bay *****. Milovníci klasiky ocenia aj Regent Porto Montenegro *****, ktorý je inšpirovaný benátskou renesanciou a tiež tradíciou a krásou miestnej architektúry. Izby sú navrhnuté tak, aby ste nadobudli pocit, že ste na palube luxusnej lode.

Regent Porto Montenegro
Regent Porto Montenegro. Foto: CK SATUR

Mestský hotel pri pláži s bazénom v štýle „infinity“ ponúka Iberostar Slavia *****, ktorý sa nachádza v pôvabnom mestečku Budva. Užite si luxusný štýl a vychutnajte si úchvatné výhľady zo strechy hotela.

Iberostar Slavija
Iberostar Slavija. Foto: CK SATUR

2. Kráľovský Sveti Stefan

Pôvabný ostrov Sveti Stefan v minulom storočí získal ocenenie „Zlaté jablko“, čo značí, že patrí medzi najexkluzívnejšie letovisko na svete. A skutočne ním aj je. Veď napokon tu trávili dovolenku nielen slávni ľudia ako Sofia Loren, či astronaut Jurij Gagarin, ale aj aristokrati - taliansky kráľ Umberto II. Savojský, anglická princezná Margaret. Exkluzívne ubytovanie vo vile sa dohaduje s prenajímateľom a vyvolávacia cena je 1500 eur na deň. Aj tento ostrov okrem luxusu ponúka malebné pláže, ktoré sú skutočne „kráľovské“.

Sveti Stefan
Sveti Stefan. Foto: unsplash.com

Nielen "kráľovsky a bohémsky" pôsobí Sveti Stefan ale aj jeho obyvatelia. O nich je známe, že sú veľmi uvoľnení. V tomto úsilí majú svoj vlastný súbor prikázaní, podľa ktorých musia žiť. Medzi nimi sú: „Miluj svoju posteľ, ako miluješ seba“. „Ak vidíš niekoho odpočívať, pomôž mu“. "Ak máte nutkanie pracovať, sadnite si, počkajte a uvidíte, že to prejde." Možno práve preto sú Čiernohorci vždy takí šťastní!

3. Skvosty Balkánu

Pre hľadačov historických pokladov je Čierna Hora hotovým rajom, ktoré ocenilo aj UNESCO. Prírodné ako aj historicko-kultúrne regióny v časti Kotor, národného parku Durmitor, stredoveké pohrebisko Stećci, benátsky obranný systém zo 16. a 17. storočia v Stato da Tera. A najnovšie, z roku 2021 i nehmotné dedičstvo pre tradičnú námornú organizáciu Boka Navy. Veľa historických skvostov ukrývajú aj mestá Budva, Herceg Novi či Ulcinj. Vysoké hory vo výške cez 2500 m pokrýva niekde i večný sneh. Stačí len krátka cesta od brehov mora a typická stredomorská krajina sa mení, objavuje sa bujná zeleň, stredoveké kamenné kláštory a stretávate pohostinných obyvateľov.

Durmitor
Durmitor. Foto: unsplash.com
Náš tip: Vyberte sa spoznať malebný ostrovček Gospa od Škrpjela pri pobreží Perastu. Bol umelo vytvorený po tom, ako tu dvaja rybári videli Pannu Máriu. Dnes tu na jej počesť stojí krásny kostolík.
Kostolík Panny Márie
Kostolík Panny Márie. Foto: CK SATUR

4. Sveti Nikola ako Havaj alebo Robinson Crusoe

Neďaleko Budvy leží jedna z top atrakcií krajiny, ostrov Sveti Nikola, prezývaný aj ako „Havaj“. Kedysi bol spojený s mestom pieskovým mostom. Ostrov obklopený tyrkysovým morom tvoria pekné pláže, kde sa dá dostať vodným taxíkom. Obývajú ho jelene, srnky, králiky a rastú husté borovice, smreky a vzácne druhy kvetov. Jedna časť ostrova je súkromná, s reštauráciou a dvomi upravenými plážami. Poskytuje aj také miesta, kde sa cítite ako Robinson Crusoe.

Budva a ostrov Sveti Nikola
Budva a ostrov Sveti Nikola. Foto: CK SATUR

5. Krása Kotorského zálivu

Nádherný prírodný prístav mesta Kotor nasiaknutý stredovekom so strmými, takmer 2000 m vysokými skalnými masívmi je dokonalým dielom prírody. Považuje sa za najkrajšiu pobrežnú časť Jadranu. Svojim vzhľadom pripomína fjordy v Nórsku. Do pevniny sa zarezáva až v dĺžke 28 km. Ideálne tento klenot spoznáte počas plavby loďou, kde vás z diaľky nadchne malé mestečko Perast, v ktorom nejazdia autá, ale pýši sa 16 kostolmi či stavbami pripomínajúcimi taliansku architektúru, ostrovček Panny Márie s modrými kupolami a ostrov sv. Juraja s kláštorom. Ak sa vydáte smerom na otvorené more, narazíte na ostrov Mamula, kde bola postavené väznica. Príjemne sa môžete okúpať v azúrovej vode pri Modrej jaskyni. Záliv je kľudný, bez vĺn a v lete ideálny na relax. Okolité pláže sú väčšinou malé s jemnými skalkami, ako napríklad Morinj a Orahovac.

Kotorský záliv
Kotorský záliv. Čierna Hora. Foto: unsplash.com

6. Čierna Hora a jej divokosť

Okrem 5 národných parkov sa krajina pýši aj kaňonmi, krásnymi jazerami ako je Skadarské či Čierne jazero s úžasnou scenériou a obrovským vrchom Meded. Skadarské jazero je jednou z najväčších rezervácií vtákov v Európe. Je domovom viac ako 270 druhov vtákov, medzi ktorými sú pelikány dalmatínske. Úsilie o ochranu ich hniezdísk prinieslo dobré výsledky a návštevníci sa teraz môžu vydať na výlet na tradičnom člne za ich pozorovaním. Okrem majestátnych pelikánov tu môžete vidieť kormorány malé, bociany, volavky, ibisy a sokoly.

Skadarské jazero
Skadarské jazero. Foto: unsplash.com

Asi 50 vrcholov vyšších ako 2000 m ako aj najvyšší vrch Bobotov Kuk s výškou 2522 m sa týčia nad náhornými plošinami, zelenými lúkami a lesmi. Vo výške 1500 m leží 18 ľadovcových jazier. Biogradska Gora je zas najlesnatejší európsky národný park a Bjelasica je najzelenšia hora v krajine.

Čierna Hora
Čierna Hora. Foto: unsplash.com

Kaňon rieky Tara, ktorý sa rozprestiera na hraniciach Čiernej Hory a Bosny a Hercegoviny, je objemovo najväčší v Európe. Tiež známy ako „Slza Európy“, s dĺžkou 1 300 m je tiež jedným z najdlhších kaňonov na svete. Roklina je vtesnaná medzi horami a prístupná len po vode, vďaka čomu je obľúbená medzi adrenalínovými raftermi.

Kaňon rieky Tara v Čiernej Hore
Kaňon rieky Tara v Čiernej Hore. Foto: unsplash.com

7. Mesto plné kontrastov, legiend a bohatej kuchyne

Kotor je dramatické mesto, kde súčasnosť žije v spleti stredovekých ulíc, katedrál a benátskych palácov. Mesto kedysi založili Gréci a bolo nielen obchodným ale aj kultúrnym centrom, kde sa učilo maľovanie ikon. Na kopci sv. Jána nad mestom je tisícročné opevnenie, kde sa dá vystúpiť za nádhernými výhľadmi po 1350 schodoch. Jedna z najznámejších pamiatok Kotoru je katedrála svätého Tryphona. Súčasná katedrála bola postavená na mieste kostola postaveného v roku 809, kde bola po prevoze z Istanbulu uložená useknutá hlava svätého Tryphona. Nie je všeobecne známe, že ostatky svätca boli na ceste do Dubrovníka, ale boli zadržané v Kotore a odvtedy sú tam.

Katedrála sv. Tryphona v Kotore
Katedrála sv. Tryphona v Kotore. Foto: unsplash.com

Staré námestia sú plné moderných kaviarní, reštaurácií a živé zvuky serenád sprevádzajú vaše kroky. Ku tomu si predstavte bohatú kuchyňu, biele víno Krstač či červené Vranac. Mnoho reštaurácií pripravuje stravu na ohnisku, ako kedysi starí Čiernohorci. Grilované čerstvé ryby, plody mora, kozí syr, syr Njeguški, údená šunka „pršut“ a scenérie ako z filmu či románov, vám prinesú nezabudnuteľné zážitky. 

Čierna Hora
Čierna Hora. Foto: CK SATUR
Náš tip: Vinárstvo Savina ponúka nielen lahodné víno zrodené z vášne a lásky k darom zeme, ale leží i v krásnom zelenom prostredí, na svahoch hory Savina, či si iste zamilujete.
snack
Letné snacky. Foto: unsplash.com

Vedeli ste, že.....

....v Čiernej Hore sa nachádza najhlbší kaňon v Európe?
....práve tu preteká najdlhšia podzemná rieka?
....tu žijú najvyšší ľudia na svete? (druhý najvyšší)
....prvá filmová rola Brada Pitta bola natočená v Kotore? 
....v Čiernej Hore rastie 2000 ročná oliva?
....tu sú najčistejšie rieky a jeden z posledných európskych dažďových pralesov?

Aj keď je Čierna hora samostatnou krajinou len od roku 2006, predstavuje úžasnú letnú destináciu, ktorá je ideálna aj na oddych i poznávanie. Ak si vás táto malebná krajina podmanila, radi vám v CK SATUR pri výbere vašej dovolenky v Čiernej Hore poradíme. 

  • Čierna Hora
  • Čierna Hora
  • Čierna Hora

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook