Čo je nové v krajine šejkov?

Stovky atrakcií a tisíce zážitkov vám doslova vykúzli 7 púštnych emirátov, ktoré sú ďaleko vpred vo svete udivujúcich možností, pričom už ani nemusia svet presviedčať, že by v niečom nemali svoje prvenstvo. Na aké novinky sa môžete tešiť v krajine šejkov v roku 2024, a ktoré atrakcie svet ešte neomrzel?

My sme sa tentokrát na emiráty pozreli celkom zblízka a prinášame vám fantastickú ale skutočnú exkurziu top 20 atrakcií, za ktorými sa môžete vydať počas vašej dovolenky v SAE. Nie sú to len výnimočné stavby vytvorené ľudskou rukou, ale aj prírodné atraktívne miesta, ktoré zas dokonale utvorila príroda. Marhaba! Vitajte!


1. Burj Khalifa

Najvyššia veža sveta stále láme rekordy. Jej výška 828 metrov zaujme zrejme každého. Ale skúste si napasovať výhľad z veže trochu inak, a to v čase buď východu slnka alebo počas západu. Pri východe slnka sa rozžiari celé mesto a okolité sklené vysoké budovy budú pred vami žiariť ako hviezdy. Pri západe slnka sa zas celé mesto topí v oranžovej nádhere a vy tých pár minút budete sledovať so zatajeným dychom. Dokonalé divadlo však nekončí, večer mesto ožiaria farebné svetlá.

Nočný Dubaj, Burj Khalifa, Dubaj.
Nočný Dubaj, Burj Khalifa, Dubaj. Foto: CK SATUR

Extra tip: Ak si privstanete a vymeníte západ slnka za východ, vyhnete sa hlavnej špičke a budete mať "vežu len pre seba".


2. Dubai Fountain

Je tancujúca, je spievajúca, je farebná, je žiarivá, je najväčšia na svete a môžete si ju užiť každých 30 min. Reč je o dubajskej fontáne, čo sa nachádza pri nohách najvyššej veže Burj Khalifa priamo v jazere Burj. Na jej 275 m dĺžke dokáže kúzliť až tisíc vodných kreácií, ktoré osvetľuje 6600 žiaroviek, pričom vodný trysk vyletí do výšky 150 m. Ak ju chcete mať celkom na dosah, vydajte sa na plavbu jazerom na tradičnej drevenej lodi.

Dubajská fontána.
Dubajská fontána. Dubaj. Foto: CK SATUR

3. Ain Dubai

Na ostrove Bluewaters vyrástlo najväčšie ruské koleso na svete. A aj keď Dubaj ešte nechce prezradiť, kedy ho znovu spustia, je skutočne výnimočné. Dohromady ho tvorí až 9000 ton ocele, ťahá sa do výšky 250 m a je jednoducho neprehliadnuteľné. Úžasné výhľady sa vám dostanú už keď sa ku nemu približujete po moste od ulici Sheik Zayed, alebo aj príjemnou 15 min. prechádzkou po moste od rezidencií Jumeirah Beach, kedy v oranžovej záplave zapadajúceho slnka je to jedno veľké „waaaau“. Ostrov Bluewaters ponúka peknú promenádu, obchody, reštaurácie a nádherné výhľady počas dňa aj po západe slnka. 

Ain Dubai, Dubaj.
Ain Dubai, Dubaj. Foto: CK SATUR
Náš tip: Pri návšteve ostrova Bluewaters môžete navštíviť aj múzeum voskových figurín Madame Tussauds.

4. Múzeum budúcnosti

National Geographic zaradil technologicky orientované Múzeum budúcnosti medzi najkrajšie na svete. Túto ikonickú 77 m vysokú stavbu dotvára oceľová fasáda pričom na jej ploche 17 000 msa nachádza 14 000 m arabského kaligrafického písma, kde sú napríklad aj slová dubajského šejka Mohameda bin Rashida: „My nebudeme žiť sto rokov, ale činy našej kreativity tu po nás ostanú“.

Múzeum budúcnosti, Dubaj
Múzeum budúcnosti, Dubaj. Foto: CK SATUR

5. Dubai Creek

Obchody, bary, reštaurácie, jazda na typickej lodi či Dubajský rám, vám ponúka štvrť Dubai Creek, kde sa oplatí zatúlať a vychutnať si tradičnú arabskú atmosféru s nádychom elegancie, ktorú dotvára aj prírodný Arabský záliv, čo sa rozpína 14 km a ponúka krásne scenérie. Lodným taxíkom nazývaným „abra“ sa vyberte na mestské trhovisko, kde kúpite korenie, zlato, šperky, pričom si nezabudnite „vyhádať“ vašu cenu. 

Dubai Creek, Dubaj
Dubai Creek, Dubaj. Foto: CK SATUR

6. Pláž JBR

JBR pláž patrí medzi najobľúbenejšie miesta v Dubaji a to nielen kvôli pláži. Čaká vás tu výhľad na ostrov Bluewaters a najvyššie ruské koleso na svete Ain Dubai, množstvo zábavy na rušnej dubajskej pláži a najväčší nafukovací vodný park na svete o rozmeroch 130 m x 33 m, kde si môžete užiť vodné zážitky so 72 zábavnými prekážkami. Pri pláži je množstvo reštaurácií a kaviarní, takže sa tu nudiť vôbec nebudete. Pláž je piesková s pozvoľným vstupom do mora.  

Pláž JBR, Dubaj
Pláž JBR, Dubaj. Foto: CK SATUR

7. Dubai Aquarium, Underwater Zoo

Nákupné centrum Dubai Mall vo svojom nekonečnom labyrinte ulíc ukrýva v najväčšej akrylovej konštrukcii až 10 mil. litrov vody a viac ako 100 druhov vodných živočíchov. Keď budete dobrodružne prechádzať 50 m dlhým tunelom a pozorovať stovky plaviacich sa žralokov, možno si odvážne poviete, že sa k nim pridáte. Ak vás však žraloky nenadchýnajú, skúste zájsť do výbehu s krokodílmi. 

Dubai Aquarium, Dubaj
Dubai Aquarium, Dubaj. Foto: CK SATUR

8. Ako Maldivy

Aj emirát Ras Al Khaimah sa dočkal svojich "Maldív". Úžasný ekologický rezort Anantara Mina Al Arab sa nachádza v novej štvrti Mina Al Arab pozdĺž pobrežia Ras Al Khaimah a môže sa pochváliť 174 hosťovskými izbami, apartmánmi a vilami nad vodou (maldivský štýl). V rámci objektu sa otvorí duo značkových reštaurácií, Mekong a Beach House. Kulinársku ponuku doplní reštaurácia s celodenným stravovaním, bar pri bazéne a elegantný lobby salónik. Ak je relax na prvom mieste vášho programu, budete si môcť oddýchnuť v úžasných luxusných kúpeľoch Anantara. K dispozícii je tiež vonkajší bazén so zapusteným barom, kurty na vodné športy a padel tenis, ktoré sú ideálne pre aktívny pobyt.

Hotel Anantara Mina Al Arab v emiráte Ras Al Khaimah.
Maldivy už aj v emiráte Ras Al Khaimah. SAE. Foto: whatson.ae

9. Plávajúca mešita

Prvá plávajúca mešita svojho druhu bude otvorená v Dubai Canal už tento rok. Mešita bude mať tri poschodia a ponorenú modlitebňu, ktorá bude schopná pojať 50 až 75 veriacich. Jedno poschodie je pod vodou, a na ďalších dvoch poschodiach nad vodou bude sála pre islamské prednášky. Mešita bude prístupná pre ľudí všetkých vierovyznaní. 
Náš tip: V hlavnom meste Abu Dhabi sa vyníma jedinečná ikonická mešita šejka Zayeda. Radí sa medzi tie najkrajšie budovy v krajine, o čom nik ani nepochybuje. Biela stavba s nápadnými farebnými kvetmi je meniaca sa elegantná nádhera v záplave slnečného jasu. Keďže je mešita otvorená do 22. hod., navštívte ju práve v čase západu slnka. Keď sa postavíte medzi biele stĺporadie zostanete užasnutí, aké večerné predstavenie si pre vás pripravila.
Mešita šejka Zayeda. Abu Dhabi. SAE
Mešita šejka Zayeda. Abu Dhabi. SAE. Foto: CK SATUR

10. Nara Desert Escapes

Luxusný kempingový zážitok plný púšte pod názvom The Nest si môžete užiť v Nara Desert Escapes. Kemp prináša jedinečné púštne zážitky. Hostia sú ubytovaní v súkromných „hniezdach“, kde je spálňa, kúpeľňa, vonkajšie posedenie a k dispozícii máte aj komorníka. Na tunajšom jedálnom lístku nájdete pizzu pripravenú v drevenej peci, hovädzie či stredomorské špeciality. 

The Nest, SAE
The Nest, SAE. Foto: timeoutdubai.com

11. Vlny v Abu Dhabi

Túžite surfovať na najpokročilejšom zariadení na umelé vlny na svete? Začiatkom roka 2024 to bude možné aj v Abu Dhabi, na ostrove Hudayriyat. Podľa aktuálneho plánu sa ostrov Hudayriat stane domovom aj najväčšieho mestského parku. Hlavné mesto chce organizovať veľké turnajové súťaže a ponúkať najdlhšiu jazdu umelého surfovania na svete, ako aj najväčší umelý bazén s vlnami. Nie je to však len pre skúsených surferov, ale aj pre nováčikov.

Zábava a surfovanie v Abu Dhabi, SAE.
Zábava a surfovanie v Abu Dhabi. SAE. Foto: whatson.ae

12. Safari v púšti

Dobrodružná jazda plná piesku, dún, rozpáleného slnka a modrého neba vám vnesie patričný adrenalín. A obzvlášť, ak sa vydáte do nehostinného ale úchvatného púštneho sveta Rub Al Khali. Súčasťou tohto sveta sú aj beduíni, ktorých tu máte možnosť vidieť, ťavy, na ktorých si môžete zajazdiť či hviezdne nebo keď sa púšť zahalí do tmy.   

Pieskové duny, slnko a džípy, SAE
Pieskové duny, slnko a džípy, SAE. Foto: CK SATUR

13. Real Madrid v Dubaji

Futbalový klub Real Madrid podpísal exkluzívne viacročné partnerstvo s Dubai Parks and Resorts, vďaka ktorému sa tento rok otvorí v Dubaji prvý zábavný park Real Madrid na svete. Tu si návštevníci budú môcť vychutnať audio-vizuálne zobrazenia, interaktívne zážitky, herné interakcie, ako aj jedinečné atrakcie, ktoré sú inšpirované vášňou a úspechom, vďaka ktorým je Real Madrid tím, akým je.

Náš tip: Mokrý svet plný zábavy si po dubajsky môžete užiť vo vodnom parku Wild Wadi v blízkosti hotela Burj Al Arab, kde je 30 atrakcií od lenivej rieky až po divoké šmykľavky ako Falaj Fury, The Tunnel of Doom, Wadi Leap, Flying Falls či Thunder Rapids. Alebo vyskúšajte neutíchajúcu zábavu v parku Aquaventure, ktorý korunuje Palmový ostrov a je súčasťou hotela Atlantis The Palm *****. Okrem famóznych skokov odvahy, žraločích útokov, kaskád tu nájdete aj delfinárium a podmorskú zoo.
Aquaventure. Dubaj
Aquaventure. Dubaj. CK SATUR

14. Qasr al Watan, Abu Dhabi

Qasr al Watan je prezidentský palác v Abu Dhabi, ktorý je zosobnením absolútneho luxusu a dušou celej krajiny. Časť tohto paláca sa rozhodol šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan sprístupniť aj pre verejnosť. Vo Veľkej sále vás očarí umelecká islamská výzdoba a to na každom jej cm2. Tu spoznáte symboliku farieb, ktoré sú všadeprítomné, a to bielej, hnedej, svetlomodrej a tmavomodrej. Pričom biela predstavuje čistotu a mier, hnedá sa odráža v púšti, svetlomodrá je na nebi a tmavomodrá symbolizuje Arabský záliv. Zaujímavá je umelecká inštalácia v zlatej oválnej podobe pod názvom „Sila slov“. Večer si určite nenechajte ujsť aj fantastické predstavenie svetla a zvuku.

Umelecký interiér prezidentského paláca Qasr al Watan v Abu Dhabi
Umelecký interiér prezidentského paláca Qasr al Watan v Abu Dhabi. SAE. Foto: unsplash.com

15. Lietane v balóne v Ras Al Khamiah

Zamilujte sa do lietajúceho dobrodružstva, kde vás očarí východ slnka a zlatistá púšť Ras al Khamiah, sypké duny či horský masív. Nechajte sa unášať skúseným pilotom, ktorý riadi teplovzdušný balón a pozorujte divú zver v ich prirodzenom prostredí, ako sú líšky, oryxy, ťavy či stáda divých somárov. Balón zvyčajne štartuje z rôznych miest v závislosti od veterných podmienok v daný deň. Môžete preletieť popri mangrovníkoch, cez púšť a kaňony smerom ku majestátnemu pohoriu Hajar alebo smerom ku pobrežiu Arbského mora. Kdekoľvek vás vietor zaveje, jedno je isté, veľkolepé scenérie na vás čakajú z každej svetovej strany.

Let v teplovzdušnom balóne. SAE
Let v teplovzdušnom balóne. SAE. Foto: CK SATUR

16. Lietate, ale pripútaní ku zemi

Ak ste radšej "pripútaní k zemi", k dispozícii je atrakcia Airventure. Jedná sa o zážitkový let teplovzdušným balónom, ktorý je priviazaný na lane, pričom máte možnosť vidieť emiráty z výšky 30 metrov a súčasne sa tak bezpečne "vznášať" nad zemou. Táto nová atrakcia sa nachádza pri nákupnom centre Manar Mall v Ras Al Khamiah a realizuje ju The General Civil Aviation Authority. Samotné lety vykonávajú kompetentní piloti, ktorí majú niekoľkoročné skúsenosti v obore balónového lietania. 

Airventure v Ras Al Khaimah. SAE
Airventure v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: visitrasalkhaimah.com

17. Dubai Miracle Garden

Ak sa túžite cítiť rozprávkovo ako Alica v krajine zázrakov, vyberte sa na záhradný prieskum do dubajskej záhrady Miracle. Zázrakom je už aj to, že vznikla v púštnej krajine. Nielen že je to romantické miesto, ale na ploche 72 000 m2  sa vám v plnej nádhere predstaví 50 miliónov farebných kvetín a 250 miliónov rastlín. A keď už zájdete sem, nevynechajte ani čarovnú záhradu plnú motýľov.

Dubai Miracle Gardens. Dubaj
Dubai Miracle Gardens. Dubaj. Foto: unsplash.com

18. Zipline v Ras Al Khaimah

Emirát Ras Al Khaimah sa môže hrdo pochváliť najdlhším zipline na svete, ktorý je zapísaný aj do Guinnessovej knihy rekordov. Jeho dĺžka je 2,832 metrov a rýchlosť dosahuje až 120 kph. Tu sa skutočne môžete cítiť ako superman, pričom budete "letieť" a všade navôkol vás bude sprevádzať kamenná púšť Jabel Jais.

Zipline v Jabel Jais. SAE
Zipline v Jabel Jais. SAE. Foto: CK SATUR
Náš tip: Vyskúšajte jazdu v džípe po dunách tzv. dune bashing alebo si užite púšť lietaním v balóne.

19. Hotel plný zábavy

Hotel FIVE LUXE už teraz sľubuje Dubaju nielen luxusnú adresu, ale aj kulinársku dokonalosť a veselý plážový klub, ktorý sa plánuje otvoriť v 2024. Bude sa pýšiť 222 štýlovými izbami a suitami a 277 honosnými rezidenciami, pričom niektoré z nich budú mať skutočne luxusné suity vrátane Spisovateľského apartmánu, Hudobníckeho apartmánu a Kráľovského apartmánu. Hostia môžu očakávať množstvo reštaurácií a nočných podnikov, ktoré sú navrhnuté tak, aby očarili každého. A dokonca tu bude i kabaret Ibiza. 

Nový hotel na JBR. Dubaj
Nový hotel na JBR. Dubaj. Foto: whatson.ae

20. Zábavné parky v Dubaji

Snáď žiadny iný zábavný park na svete nie je taký obrovský ako Dubai Parks & Resorts. Zdobí ho Legoland so 40 atrakciami, Miniland s 15 000 replikami, pričom aj tu je najväčšia Burj Khalifa,. Ak vás láka Hollywood, nájdete ho v Motiongate Dubai, kde vás Šmolkovia, Shrek, Kung-Fu Panda a iné slávne bytosti prenesú do sveta nádherných rozprávok. Multikultúrny tematický zábavný park Dubai Village vám dokáže ukázať 78 rôznych kultúr v 26 pavilónoch za pár hodín. Zoznámte sa s dubajskou Šikmou vežou, Big Ben, Taj Mahal, alebo sa preneste do starého Egypta. Divy sveta nájdete v tunajšom Rusku, Kambodži či Vietname.

Dubai Park a Resorts.Dubaj. SAE
Dubai Park a Resorts.Dubaj. SAE. Foto: CK SATUR

Spojené arabské emiráty sú ako stvorené na zábavu, poznanie či relax. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý emirát navštíviť, radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny a bezplatné storno.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook