TOP 15 atrakcií, ktoré musíte zažiť v Abú Dhabí

Rok 2020 je rokom s veľkým R pre celé Spojené arabské emiráty. Krajina sústredí všetky sily na dokončenie výstavby hotelov a nových atrakcií. To všetko pre medzinárodnú výstavu EXPO 2020. Ak sa chystáte do Emirátov za týmto účelom, určite zahrňte do programu aj návštevu emirátu a hlavného mesta Abú Dhabí. Čo by ste mali stihnúť?

1. Louvre Abu Dhabi

Druhá pobočka svetoznámeho múzea je exkluzívnym klenotom, pričom za tridsaťročný prenájom jeho loga arabskí šejkovia zaplatili francúzskej vláde pol miliardy eur. Samotná stavba má rozlohu piatich futbalových ihrísk, systém vodných cestičiek evokuje podzemné kanály, ktorými sa kedysi dávno do púštnych oblastí privádzala voda z hôr a kupola v tvare palmového listu, ktorej sieťovanie prepúšťa vodopády svetla, vytvára tak pôsobivé efekty, ako keď slnečné lúče prenikajú listami paliem v oáze. Múzeum vystavuje 620 artefaktov a exponátov rôzneho obdobia, od starého Egypta až po 20. storočie. Autorom neobvyklého diela je uznávaný architekt Jean Nouvel. Inšpiroval sa na jednej strane modernými architektonickými prvkami a dizajnom, do ktorého zakomponoval elementy tradičnej arabskej kultúry. Sám Nouvel o projekte tvrdí, že je metaforou tradičného arabského trhoviska, s malými zatienenými pasážami. Cez deň tak poskytne toľko potrebný tieň, v noci sa stane oázou svetla pod kupolou. Louvre Abú Dhabí vystavuje historické, kultúrne a sociologické diela od čias antiky až po súčasnosť. Galérie má dokopy rozlohu deväťtisíc dvesto metrov štvorcových.

Výnimočná architektúra druhej pobočky pod značkou Louvre
Výnimočná architektúra druhej pobočky pod značkou Louvre. Foto: archív CK SATUR

2. Mešita šejka Zayeda

Šejk Zayed bol známy pre prijatie tolerantnej verzie islamskej viery a dištancoval sa od fanatizmu a extrémizmu. Na túto jeho filozofiu odkazuje aj nápis #tolerance, pri ktorom sa fotí takmer každý návštevník tejto monumentálnej stavby. Vo Veľkej mešite videl miesto uctievania, kde sa ľudia budú stretávať, aby pochopili význam islamu a videli ho ako náboženstvo, ktoré je poslom mieru, tolerancie a rozmanitosti. Dokončenia stavby, sa síce nedožil, no jeho synovia dokončili veľký sen svojho otca. Dnes sa komplex mešity rozkladá na ploche 22 412 metrov štvorcových a zmestí sa do nej 40-tisíc návštevníkov a veriacich. Pred vstupom do mešity sa musíte vyzuť, no nemusíte sa báť vo vnútri sa rozprestiera koberec s veľkosťou viac ako 5600 metrov štvorcových. Ručne ho viazalo asi 1300 iránskych remeselníkov, ktorí spotrebovali približne 35 ton vlny a 12 ton bavlny. Prevláda na ňom zelená farba, ktorá bola obľúbenou farbou šejka Zayeda. Ozdobou mešity je sedem pozlátených lustrov rôznych veľkostí so Swarovského kryštálmi. Najväčší luster v mešite je zároveň najväčším lustrom na svete. Navštíviť ju môžete aj zadarmo - bez sprievodcu. Treba si dať ale pozor na vhodné oblečenie, žiadne šortky ani sukne alebo odhalené ramená nie sú povolené.

mešita
Komplex mešity. Foto: depositphotos.com

3. Qasr Al Watan

Palác ako taký nie je novinkou, tou je, že od roku 2019 je prístupný aj širokej verejnosti. Pred jeho otvorením sa palác používal iba na oficiálne účely, a to na prijímanie zahraničných vodcov štátov  a na stretnutia najvyšších vládnych rád a federálneho kabinetu v krajine. Aj po otvorení pre verejnosť sa palác naďalej využíva na tieto účely. Návštevníci tak budú mať možnosť vidieť príklady arabského remesla a umenia. Môžu si vyskúšať vytvárať tradičnú kaligrafiu na interaktívnych obrazovkách, ako aj skúmať storočia poznatkov v knihách zameraných na SAE v knižnici Qasr Al Watan. Tí, ktorí navštívia palác vo večerných hodinách sa môžu tešiť aj na svetelnú a show, ktorá v troch dejstvách predstavuje minulosť, súčasnosť a budúcnosť krajiny.

  • Qasr Al Watan
  • Qasr Al Watan
  • Qasr Al Watan
  • Qasr Al Watan
  • Qasr Al Watan
  • Qasr Al Watan

4. Pamätník zakladateľa

Pamätník zakladateľov sa nachádza neďaleko promenády Corniche a slúži ako národný hold zakladajúcemu otcovi SAE, šejkovi  Zayedovi, ktorý zomrel v roku 2004. Otvoril ho v apríli 2018, po viac ako 6 rokoch navrhovania a výstavby. Súčasťou pamätníka je inštalácia Súhvezdie, ktorá získala ocenenie Coda (Collaboration of Design + Art).Inštalácia 1 327 geometrických tvarov zavesených na 30 metrov vysokej kocke vytvára trojrozmernú siluetu tváre Sheikha Zayeda, zakladajúceho prezidenta SAE. K pamätníku patrí aj centrum pre návštevníkov, ktoré oslavuje život šejka Zayeda a záhrady s pôvodnými stromami a rastlinami Spojených arabských emirátov.

Pamätník zakladateľov
Pamätník zakladateľov neďaleko promenády Corniche. Foto: thenational.ae

5. Závodný okruh Yas Marina Circuit

Milovníci najpopulárnejšieho moto športu na svete si prídu na svoje pri návšteve závodného okruhu F1. Yas Marina Circuit má 5.5 kilometra a svoju premiéru mal vo F1 na konci sezóny 2009. V jeho blízkosti sa nachádza Ferrari World, najväčší krytý zábavný park na svete, ktorého strechu zdobí obrovské logo Ferrari - čierny kôň na žltom podklade (samozrejme, najväčší na svete - 65 x 48,5 m).

Závodný okruh F1
Závodný okruh F1. Foto: wikimedia.org

6. Ferrari World

Multizážitkový Ferrari World ponúka najväčší krytý zábavný park na svete. Pre skutočných dobrodruhov sú vo Ferrari World pripravené štyri hlavné adrenalínové atrakcie. Najznámejšia je Formula Rossa, najrýchlejšia horská dráha sveta, dosahujúca rýchlosť až 240 km/h. Ďalšia je G-Force vystrelovacia veža, ktorá návštevníkov vymrští do výšky až 62 metrov. Milovníci šoférovania ocenia Scuderia Challenge, realistický simulátor F1 s identickými pedálmi a volantom, ako používajú piloti zo stajne Ferrari. A nakoniec Fiorano GT Challenge, horská dráha, v ktorej proti sebe závodia vozíky v dizajne legendárneho Ferrari F430 Spider.

Ferrari World
Ferrari World. Foto: depositphotos.com

7. Promenáda Corniche

Promenáda Corniche v Abu Dhabi je v turistických sprievodcoch zaradená medzi desať najzaujímavejších turistických destinácií v Spojených arabských emirátoch a patrí medzi najkrajšie časti pobrežia v tomto meste. Je vyhľadávaným miestom pre pešiu turistiku, jogging, jazdu na bicykli alebo kolieskových korčuliach, nákupy a návštevy reštaurácií. 7 km dlhá promenáda je zo strany od mesta  lemovaná vysokými budovami, na druhej strane je bulvár lemovaný krásnymi kvetmi, palmami, malými parčíky i veľkými parky, detskými ihriskami a pamiatkami.

Promenáda Corniche
Promenáda Corniche. Foto: depositphotos.com

8. Pláže s modrou a zelenou vlajkou

Spoločne s mnohými hotelmi svetového mena ponúkajú emiráty aj skvelé pláže. Inak to nie je ani v Abu Dhabi. Od hotela Hilton sa rozprestiera dlhý úsek pláže Corniche. Vybavená je ležadlami, no počas víkendov môže byť plnšia, preto treba prísť čím skôr. Plávať je povolené len do vzdialenosti 40 metrov od pláže. Za touto vzdialenosťou je voda ohradená plávajúcimi plotmi. Pláž získala ocenenie Modrou vlajkou. Je rozdelená na tri sekcie – pre rodiny, jednotlivcov a verejnú časť, do ktorej je vstup zdarma. Zvyšné dve sú za poplatok.

Na ostrove Yas nájdete rovnomennú pláž s bielym pieskom. Yas beach je prepojená so všetkými atrakciami, ktoré na ostrove nájdete. Oddych na pláži tak môžete skombinovať aj s inými výletmi. Na pláži si môžete zahrať volejbal, využiť vonkajšiu posilňovňu, vyskúšať plachtenie, jazdu na kajaku či banáne. Vstup na pláž je za poplatok.

Prvá verejná pláž na ostrove Saadiyat je rovnomenná Saadiyat beach. Nachádza sa na pokojnom pobreží ostrova a je dlhá 400 metrov. Pláž Saadyiat je najlepšie miesto, kde si vychutnať čisté a teplé tyrkysové vody okolo Abu Dhabi. Vybavená je ležadlami, sprchami, šatňami, uterákmi, slnečníkmi a dostatkom parkovacích miest. Nechýbajú ani možnosti občerstvenia a obchody s plážovým oblečením.


9. Púštne safari

Navštíviť tento kút sveta a nevybrať sa do púšte, to ako by ste tu ani neboli. Nezabudnuteľné zážitky z jazdy po piesočných dunách, jazda na ťave, ochutnávka miestnych špecialít a na záver sledovanie západu slnka za piesočný horizont, to je zážitok na ktorý tak ľahko nezabudnete. Jednou z najlepších možností je návšteva Liwa Oasis. Oáza je známa pre najväčšie piesočnaté duny na svete, ktoré ponúkajú úplne iný zážitok ako všetko ostatné. Druhým podobne pokojným je oázové mesto Al Ain, za ktorým sa vypína mohutný vrch Jebel Hafeet.

Liwa Oasis
Liwa Oasis. Foto: depositphotos.com

10. Observation Deck at 300

Najvyššia vyhliadka v Abú Dhabí sa nachádza v impozantnom komplexe hotela Jumeirah at Etihad Towers. Observation Deck at 300 sa nachádza vo výške 300 metrov na 74. podlaží najvyššej z piatich veží komplexu Etihad Towers. Návštevníci budú nadšení z 360-stupňového panoramatického pohľadu na mesto. Vyhliadka zároveň slúži ako kaviareň. K bohatej ponuke sendvičov, čaju a kávy už neodmysliteľne patria tie najlepšie zákusky.


11. Falcon hospital

The Abu Dhabi Falcon Hospital je veterinárna nemocnica pre choré a zranené sokoly. Zároveň ale tiež poskytuje záujemcom prehliadky, čím vám umožní dotknúť sa týchto dravcov. Ak máte radi výzvy, môžete si vyskúšať sokola aj podržať tak, ako to robia sokoliari.


12. Zábavný park Warner Bros

Warner Bros v Abu Dhabi patrí medzi najväčšie zábavné parky sveta. Okrem toho, že tu nájdete všetky obľúbené postavičky a príbehy bratov Warnerovcov, zabaví sa tu celá rodina. Obľúbený Scooby-Doo, Flinstonovci, Tom & Jerry, ale aj Batman či Superman sa na vás tešia v 29 najmodernejších interaktívnych atrakciách, ktoré sú rozdelené do šiestich tematických svetov.

Zábavný park Warner Bros
Zábavný park Warner Bros. Foto: archív CK SATUR

13. Yas Waterworld

Zábava graduje vo vodnom parku Aquapark Yas Waterworld, množstvom vodných atrakcií, pri ktorých naskakujú zimomriavky: dospelákom od strachu, deťom od nadšenia.

Yas Waterworld
Yas Waterworld. Foto: flickr.com

14. Mangrove Kayaking Tours

Strávte príjemnú hodinu jazdy na kajaku po prekrásnych vodách východných mangrovových lagún Abu Dhabi. Ak už budete unavení z ruchu veľkomesta, uvoľniť sa z hektického tempa mesta môžete aj na kajaku, ktorý vás zavedie na východné mangrovové lagúny v Abú Dhabí. Preskúmate jedinečný morský ekosystém. Skúsený a informovaný tím vás prevedie mangrovníkmi a vysvetlí dôležitosť ich existencie v pobrežnom systéme.


15. Plavby všetkých druhov

Od plavieb po luxusných lodiach po katamarány, od tradičných plavieb na lodiach dhow po motorové člny, od turné po slávnom Corniche v hlavnom meste Spojených arabských emirátov až po zažívanie hviezdnej oblohy počas plavby loďou cez noc, vody Emirátu vás ohromia. Preskúmajte nedotknuté pláže, okúpte sa a šnorchlujte v krištáľovo čistej tyrkysovej vode a pripravte si fotoaparát na svoju šancu stretnúť hravé delfíny.

Plavba na tradičných lodiach - dhow
Plavba na tradičných lodiach - dhow. Foto: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook