TOP 10 zážitkov z plavby po Stredomorí

Za päť dní navštívil štáb Telerána na cestách tri krajiny, pričom noc strávil pohodlným presunom s päťhviezdičkovými službami. Plavba výletnou loďou Stredomorím bola pre Adrianu úplne novým zážitkom. Čo všetko, spolu s kameramanom, videli a zažili?

1. Nekonečné more a slnko zapadajúce za horizont

Nalodenie v barcelonskom prístave, vylodenie v talianskom Janove. Na mori strávite počas plavby väčšinu času. Presuny medzi prístavmi sú vo večerných a nočných hodinách a počas dňa spoznávate nové miesta. „To, že sme na lodi som počas plavby necítila. Trošku rozkývaná som sa cítila len krátko po vylodení,“ zhodnotila Adriana čas strávený na lodi.  Výletná loď je naozaj kolos, preto hojdanie na vlnách necítiť, no môžete sa pokochať výhľadmi na ničím nerušený horizont, alebo si vychutnať šum mora pri „chvoste“ lodi.

Adriana na výletnej lodi
Adriana počas raňajok na výletnej lodi. FOTO: archív CK SATUR

Pobrežie Stredozemného mora je členité a ukrýva viacero krásnych prístavov. Počas programu, tejto 8-dňovej plavby Stredomorím, môžete navštíviť prístavné mestá Marseille, Barcelona, Civitavecchia, La Spezia a Janov. Adriana sa nalodila v Barcelone a tak absolvovala väčšinu programu.


2. Kajuta s neopakovateľným výhľadom

Nalodenie Adriane pripomínalo proces nástupu do lietadla – kontrola dokladov, fotografia a bezpečnostné školenie sú akousi povinnou jazdou. Nasleduje presun do kajuty. Na štáb Telerána na cestách čakalo príjemné prekvapenie v podobe kajuty s výhľadom na more. Priamo v kajute už bola pripravená kartička, s ktorou sa pohybujete po lodi, ktorá je „no cash“ – to znamená, že všetky útraty na lodi sa zapisujú na kartu, ktorá sa na konci pobytu zúčtuje. Súčasťou uvítacieho balíčka sú aj lodné noviny, v ktorých sa dozviete viac o programe, ktorý sa v daný deň na lodi koná. Na výber máte 4 typy kajút: vnútorné bez okna, kajuty s oknom, kajuty s balkónom a suity - všetky s kapacitou maximálne 4 osoby. K dispozícii sú aj bezbariérové kajuty. Vo všetkých je 24-hodinový kajutový servis.

Adrian s kameramanomv kajute
Adrian s kameramanomv kajute. FOTO: archív CK SATUR

3. Skvelé jedlo na palube

Stravovanie na palube je formou plnej penzie. Čo to v praxi znamená? Jedlo máte k dispozícii vo forme bufetových stolov, prakticky počas celého dňa – raňajky, obedy a večere, prípadne aj po návrate z výletu. K dispozícii sú rôzne jedlá – pizza, cestoviny, mäso na rôzne spôsoby, ale aj vegetariánska strava. Na lodi MSC Fantasia si môžete vybrať aj z 3 á la carte reštaurácií. Adriana si obľúbila najmä tú, v ktorej menu zostavuje známy taliansky šéfkuchár Carlo Cracco.

reštaurácia na palube
Reštaurácia na palube. FOTO: archív CK SATUR

4. Na výletnej lodi nuda nehrozí

Samotný majiteľ lodnej spoločnosti MSC si na kvalitu potrpí a MSC FANTASIA je toho dôkazom. Táto majestátna loď poskytuje maximum pohodlia, zábavy a kvalitných služieb. Svoj priestor na zábavu si tu nájde každý – športoví fanúšikovia ocenia športový bar s množstvom obrazoviek, z ktorých každá prináša prenosy z inej športovej disciplíny. Teenageri sa vybláznia v miestnosti s videohrami, playstation, alebo na simulátore F1. Rodiny s menšími deťmi ocenia kompletne vybavený miniklub a ihriská, ako aj prítomnosť animátorov, ktorí deti zabavia.

Viacerí ste sa počas živého vysielania Adriany na Facebook-u Telerána pýtali, či sa počas plavby dá aj kúpať. Napriek tomu že počasie v Stredozemnom mori je už skôr jesenné (pri slnečnom dni, okolo 22 stupňov Celzia), tak na lodi je komplex vonkajších i vnútorných bazénov s vyhriatou vodou a tak sa tu dovolenkári kúpu aj počas sychravého počasia.

Na svoje si prídu aj starší, ktorí ocenia knižnicu, wellness centrum MSC AUREA SPA a za zmienku určite stojí aj fitnes centrum s výhľadom na more a bežeckými pásmi v smere jazdy – takže počas cvičenia môžete pozorovať napríklad aj delfíny.


5. Aj stratiť sa, sa oplatí

Adriane sa to počas plavby podarilo hneď 3x, a to už počas prvého dňa. Niet sa čo diviť, keďže kapacita lode je 3274 pasažierov a 1332 členov posádky, na celkovo 18 palubách (z toho 15 pre pasažierov) a chodby na lodi sú si podobné. No vďaka tomu objavila viaceré miesta, na ktoré sa predtým nedostala. Na lodi sa napríklad nachádza až 21 barov, a stihnúť spoznať počas 8-dňovej plavby všetky je výzva.

Bar Manhatan
Bar Manhatan. FOTO: archív CK SATUR

6. Večer v znamení show

Divadelné vystúpenia, koncerty a hudobno- tanečné vystúpenia. Každý večer môžete na výletnej lodi stráviť inak, no kultúrny zážitok máte zaručený. Na výletnej lodi sú skúsení zabávači, hudobníci, speváci a herci s mnohoročnými skúsenosťami – často tu účinkujú finalisti rôznych talentových súťaží.

Kúzelnícka show počas plavby na výletnej lodi MSC Cruises
Kúzelnícka show počas plavby na výletnej lodi MSC Cruises. FOTO: archív CK SATUR

7. Návšteva mesta slávneho rodu Bonaparte

Po prvej preplavenej noci zakotvila loď MSC Fantasia v prístave mesta Ajaccio, ktoré leží na západnom pobreží ostrova Korzika. Hlavné mesto ostrova privítalo štáb Telerána na cestách krásnym počasím. Zároveň sa v historickom centre konali aj trhy s tradičnými výrobkami a pochúťkami. Čo ale preslávilo toto mesto najviac, je jeho rodák - Napoleon Bonaparte, ktorý tu má sochu, múzeum i rodný dom. Adrianu Ajaccio očarilo romantickými úzkymi uličkami a ochutnávkou tradičných syrov na trhu.

Čarovné hlavné mesto Korziky
Adriana v hlavnom meste Korziky. FOTO: archív CK SATUR

8. Len na skok do Ríma

Na tretí deň bola na programe prvá zastávka na talianskom pobreží. Ako prvé – prístavné mestečko Civitavecchia s krásnou Katedrálou svätého Františka z Assisi. Civitavecchia je dôležitý prístav na pobreží Tyrhénskeho mora, ktorý je súčasťou metropoly Ríma. Prístav slúži predovšetkým veľkým výletným a zaoceánskym lodiam a tiež trajektom. Najdôležitejšie pamiatkou mesta je mohutná pevnosť Forte Michelangelo. Z tohto prístavu sa klienti môžu vybrať na fakultatívny výlet do Ríma.

Výletná loď v prístave
Výletná loď v prístave. FOTO: archív CK SATUR

9. Fakultatívny výlet do Cinque Terre

Štvrtý deň plavby zakotvila výletná loď MSC Fantasia v prístave La Spezia a Adriana mala, spoločne s klientami našej cestovnej kancelárie, na výber až z troch fakultatívnych výletov – do Pise, Florencie alebo spoznávať Národný park Cinque Terre. Adriana sa vybrala práve do posledného z menovaných. Celodenný výlet do oblasti Cinque Terre bol určite nezabudnuteľným zážitkom. Päť terasovito postavených dedín ligúrskeho pobrežia, je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Medzi jednotlivými mestami sa viete pohybovať len vlakom prípadne po mori. Farebné domčeky v skalách vybudovali pôvodní obyvatelia, ktorí boli predovšetkým rybári a vinohradníci. Okolo svojich obydlí zúrodnili pôdu a mestá obklopili terasovitými vinohradmi. Postupne navštívili mestečká Vernazza, Manarola, Corniglia a Riomaggiore (prvé mestečko Monterosso sa im vďaka počasiu navštíviť nepodarilo).

  • Cinque Terre
  • Cinque Terre
  • Cinque Terre
  • Cinque Terre
  • Cinque Terre
  • Cinque Terre

10. Slovenský delegát

Počas tejto plavby Telerána na cestách po Stredomorí, sa na lodi nachádzal aj slovenský delegát, ktorý je súčasťou vybraných termínov plavieb. Na lodi samotnej, sa počas plavby nachádza až 90 národností, takže obavy z toho, že sa v medzinárodnom prostredí nedohovoríte môžete zahodiť.


Praktické informácie na záver:

  • v cene plnej penzie je voda, káva, čaj v bufetovej reštaurácii,
  • v medzinárodných vodách „bez signálu“ môžete využiť balíček mobilných dát, ktorý si predplatíte priamo na lodi,
  • na absolvovanie plavby výletnou loďou je potrebný cestovný pas, počas plavby sa pohybujete sa v medzinárodných vodách

Na plavbu výletnou loďou sa môžete vybrať aj vy. Stačí si len vybrať trasu a termín. Okrem Stredozemného mora, sa plavíme aj po pobreží Floridy, Karibiku, k Paname, ale aj Emirátom. Pre viac informácií a zážitkov z plavby projektu Telerána na cestách nezabudnite sledovať Teleráno, kde budú 8.11. (štvrtok) odvysielané reportáže.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook