TOP 10 zážitkov, ktoré ponúka iba Banská Štiavnica

Mestečko, ktoré je považované za jedno z najkrajších na Slovensku. Banskú Štiavnicu prezývajú aj slovenská Verona a hoci vám na prebádanie jej krás postačí aj deň, odporúčame si vyhradiť viac času na vychutnanie jej jedinečnej atmosféry.

1. Výhľad z Kalvárie

Banskoštiavnická kalvária patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. Stojí na kopci Scharffenberg a vidieť ju zo všetkých strán. V roku 2007 bola zaradená na Zoznam stovky najohrozenejších pamiatok sveta. V roku 2008 sa z iniciatívy dobrovoľníkov začala jej generálna rekonštrukcia a po jej ukončení je jedným z najnavštevovanejších miest v regióne.

Kalvária Banská Štiavnica
Kalvária v Banskej Štiavnici. Foto: wikimedia.org

Samotná kalvária má 17 zastavení a tri kostoly (Dolný kostol, Sväté schody a Horný kostol). Drevené reliéfy v kaplnkách predstavujú kľúčové okamihy Ježišovho života až po jeho umučenie a zmŕtvychvstanie. Výstup k Hornému kostolu je príjemnou prechádzkou a ponúka jedinečné výhľady na samotné mesto a okolie.


2. Nový a Starý zámok

Len málo miest na Slovensku sa môže popýšiť tým, že na jeho území sa nachádzajú hneď 2 zámky. V Banskej Štiavnici tak môžete cestovať v čase. Vďaka Starému zámku sa ocitnete v 13. storočí a spoznáte Štiavnicu cez historické expozície. Na obranu proti Turkom bol ale potrebný zámok nový, a aj preto je ten dnes domovom expozícií protitureckých bojov s unikátnymi ukážkami zbraní. Navyše, zo zámku sa návštevníkom naskytá jedinečný výhľad na mesto.

Výhľad z Nového zámku
Výhľad z Nového zámku. Foto: depositphotos.com

3. Mesto lásky má svoje Epicentrum lásky

Mesto lásky talianska Verona má svoj bájny príbeh Rómea a Júlie. Banská Štiavnica má príbeh skutočný, príbeh nenaplnenej lásky – príbeh Andreja Sládkoviča a jeho osudovej Maríny, ktorý básnik zvečnil do 2 900 veršov - najdlhšej ľúbostnej básne na svete.

banka lásky
Banka lásky. Foto: bankalasky.sk

Opraviť Dom Maríny v Banskej Štiavnici a pripomínať si tak tento príbeh lásky sa rozhodli aktivisti z neziskovej organizácie. Vytvorili tak unikátne miesto - Epicentrum lásky a jeho srdcom a hlavnou atrakciou je Archív Lások, ktorý tvorí práve 2 900 veršov rukopisu básne Marína. V týchto veršoch je pre návštevníkov pripravených takmer stotisíc schránok lásky. Každá schránka reprezentuje jedno písmenko, znak alebo medzeru básne a môže uchovávať správu či odkaz. Zamilovaní, ktorí toto miesto navštívia, si môžu tiež svoju lásku odmerať v láskomeri.


4. Originálne kaviarne

Počas poznávania miest sú dôležitým momentom aj prestávky na dobitie bateriek. Ochutnanie miestnej gastronómie, či aspoň kávička v príjemnom podniku, aj to je jeden zo zážitkov, ktorý k Banskej Štiavnici patrí. Medzi najznámejšie a „insta-friendly“ kaviarne patria Divná pani, Stará škola a Ruin cafe. Okrem chutnej kávy, či koláčika, oceníte originálny dizajn interiéru a osobitú atmosféru.

  • Divná pani
  • Stará škola
  • Ruin cafe
  • Divná pani
  • Stará škola
  • Ruin cafe

5. Po stopách baníkov v Terra banensium (Zemi baníkov)

Návšteva banského mesta bez „sfárania“ by sa ani nerátala. Banská Štiavnica ponúka zastávok s baníckou tematikou hneď viacero. Všetko tu má spojitosť s baníctvom a mesto aj hory naokolo sú dlhoročnou banskou činnosťou pretkané, a to doslova, tisíckami kilometrov podzemných chodieb.

baňa
Baňa v Banskej Štiavnici. Foto: depositphotos.com

Najnavštevovanejšou baňou je Banské múzeum v prírode. Nachádza sa 1,5 km od centra a jeho prehliadka trvá asi 1,5 h. Známa je aj Štôlňa Glanzenberg, ktorá sa nachádza priamo v meste, fárali tu ich cisárske veličenstvá pri návšteve Štiavnice. Kratučká štôlňa Michal je vhodná aj pre malé deti a nachádza sa priamo pri Turistickom informačnom centre. Prejdete ju za 10 minút a na jej konci si môžete obzrieť rôzne minerály v Mineralogickej expozícii. Ak vás téma baníctva nadchne a budete sa chcieť dozvedieť ešte viac o histórii baníctva, navštívte expozíciu Baníctvo na Slovensku v Kammerhofe.


6. Tajchy a príroda v okolí

Práve baníci kedysi vybudovali neuveriteľné vodné dielo, šesťdesiat medzi sebou poprepájaných vodných nádrží. Dnes ich ostalo 24 a ponúkajú ideálne podmienky pre prírodné kúpanie, člnkovanie, rybačku, v zime korčuľovanie a romantické prechádzky. Aj existencia unikátnych tajchov je jedným z dôvodov zaradenia Banskej Štiavnice do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

vodná nádrž
Vodná nádrž v okolí Banskej Štiavnice. Foto: depositphotos.com

Najznámejší tajch je Počúvadlianske jazero pod vrchom Sitnom a k navštevovaným patria aj Klingerka, Vindšachta, Richňava a Kolpašský tajch.  Najbližšie k centru mesta sa nachádza tajch Veľká vodárenská, s vodou tyrkysovej farby, len 15 minút prechádzky z Námestia sv. Trojice.

Zachovali sa taktiež niektoré úseky jarkov, po ktorých vedú pešie chodníky a cyklotrasy pre milovníkov turistiky.


7. Botanická záhrada

Sláva Štiavnice nespočívala iba v bohatstve jej podzemia, ale aj prítomnosťou Baníckej akadémie. Zriadila ju v roku 1762 Mária Terézia ako prvú univerzitu svojho druhu na svete a zhromaždila v nej špičkovú vedu a techniku tej doby. Práve v areáli krásnej historickej Baníckej a lesníckej akadémie sa rozprestiera Botanická záhrada, ideálne miesto na oddych počas poznávania mesta. Od prvej polovice 19. storočia tu pre potreby lesníckej výučby vysádzali domáce aj cudzokrajné dreviny, z nich najzaujímavejšie sú tam dodnes - sekvojovec mamutí a céder.

Botanická záhrada
Botanická záhrada. Foto: depositphotos.com

8. Štiavnický Betlehem

Štiavnický drevený pohyblivý Betlehem je jeden z najkrajších a najväčších na Slovensku. Napriek tomu o ňom vie len málo návštevníkov mesta, a to sa nachádza v centre mesta na Radničnom námestí. Zachytáva vianočný námet, no najmä, znázorňuje život stredovekého mesta i prácu baníkov a hutníkov. Betlehem má 21 metrov a 800 drevených postavičiek, z toho 400 pohyblivých. Jeho autorom je Ing. arch. Peter Chovan, rodák z malej dedinky pri Banskej Štiavnici.

Betlehem
Drevený Betlehem. Foto: betlehem.sk

9. Terra Permonia očarí detského návštevníka

Ak sa bojíte, že poznávanie mesta detského diváka unudí, naplánujte si návštevu kreatívneho sveta Terra Permonia. Tvorivé dielne nadchnú všetky vekové kategórie a čas vám tu ubehne ani nebudete vedieť ako. V dielňach sa môžete kreatívne činiť, mnohému sa priučiť a samozrejme sa zabaviť. Pre menšie deti bude iste zaujímavá Mašinkáreň s modelmi vláčikov na ploche 20 štvorcových metrov, alebo sa pobavia s LEGO-m. Ak sa vám viac páči tieňohra, navštívte napríklad Fosforovňu.

Terra Permonia
Terra Permonia. Foto: terrapermonia.org

10. Len tak sa stratiť v uličkách

Tak ako to platí pre Veronu, či iné čarovné miesta, tou najlepšou voľbou ako mesto spoznať a nechať sa strhnúť jeho atmosférou je stratiť sa a objaviť tak miesta, o ktorých vedia len miestni. Uličky Štiavnice lemujú meštiacke domy, historické osvetlenie a majú čaro počas akéhokoľvek ročného obdobia. Preto vám odporúčame si návštevu mesta zopakovať aj viackrát do roka.

uličky Štiavnice
Uličky Banskej Štiavnice. Foto: depositphotos.com

Tipy od našich fanúšikov na Facebook-u:

Výlet na Sitno

Najvyšší vrch Štiavnických vrchov – Sitno láka mnohých návštevníkov mesta. Hora so zrúcaninou a fascinujúcimi výhľadmi je opradená povesťami. Ak sa rozhodnete ísť na Sitno pešo z Banskej Štiavnice, môžete kráčať po červenej značke, ktorá sa začína na Radničnom námestí. V sedle Krížna sa napojíte na modrú značku smer Sitno - trasu zvládnu aj deti a starší ľudia. Po žltej značke je výstup na Sitno náročnejší. Najkratšia a najstrmšia trasa výstupu vedie od Počúvadlianskeho jazera. Zvládnu ju však aj deti a starší turisti.

Na vrchole Sitna sa môžete pokochať pozostatkami hradu a jednou z prvých rozhľadní v Európe. Vrchol a bralá ponúkajú panoramatický výhľad na okolité lesy, lúky a pasienky, na blízke Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč, Inovec, Zobor, ale aj na Chopok, Vepor, Poľanu, Stolicu. Pri dobrej viditeľnosti vidieť Nízke Tatry aj maďarskú Matru.


Piargska brána

Brána je jedinou dodnes zachovanou z bývalého mestského opevnenia navrhnutého talianskym inžinierom Ferraboscom. Postavená bola v roku 1554 a spolu s Novým zámkom chránila cestu do Banskej Štiavnice od Pukanca a bývalej Vindšachty. Piargsku bránu pôvodne tvorila hranolová veža s priechodom v prízemí. Zo strán bola chránená valcovými baštami. Východnú baštu zrútili počas druhej svetovej vojny. Dve protiturecké bašty z uceleného opevnenia nájdete v Štiavnických Baniach. Vartovku – Wachhaus objavíte v Banskej Hodruši.


Tajch Klinger

Klingerská vychádzka s trvaním okolo 1,5 hodiny je pomerne pohodlnou prechádzkou a jednou z najobľúbenejších medzi Štiavničanmi aj návštevníkmi mesta. Ponúka možnosť spoznať, ako je mesto jedinečne včlenené do prírodného prostredia. Súčasne ju možno využiť na kúpanie a príjemný odpočinok pri vode.

  • Tajch Klinger
  • Piagrska brána
  • pohľad na juhovýchod z hradu Sitno
  • Tajch Klinger
  • Piagrska brána
  • pohľad na juhovýchod z hradu Sitno

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook