TOP 10 vecí, ktoré treba vidieť a zažiť vo Vietname

Máte v hľadáčiku krajinu, kde sa skĺbi dávna i čerstvá história, exotika, neuveriteľne chutná kuchyňa, krásna príroda, úžasní ľudia a nejaký ten div sveta? Pozrite si Vietnam. Má toto všetko a omnoho viac, pričom si môžete vychutnať aj skvelý relax na nádhernom ostrove Phu Quoc.

Svet exotického Vietnamu je o harmónii prírodných krás, bohatého duchovného dedičstva a zaujímavej histórie. Spoznajte s nami na poznávacom zájazde Vietnamom jeho bohatstvo, ktoré ukrýva príroda, zaujímavú národnú kuchyňu, tradičné remeslá a jeho priateľských obyvateľov.  

Poznávací zájazd Vietnamom

1. Delta Mekongu

Mekong je 12. najväčšia rieka na svete. Rieka životodarná, občas i životy berúca. Kokosové, ryžové i papájové plantáže, bežný život lokálnych ľudí a miesta, kde im človek môže trochu pomôcť tým, že si od nich kúpi balenie ručne robených a balených produktov za asi 1 a pol eura, ich denný plat je totiž rovnaký, ako jedno balenie kokosových cukríkov. Delta Mekongu znamená i plavbu jednoduchým člnom s klasickým vietnamským klobúkom cez mangrovníkové a kokosové lesíky.

Ľudia na člne na rieke Mekong
Aj naši klienti si vyskúšali plavbu po rieke. Foto: Juraj Kordík

2. Phu Quoc

Nádherné pláže Vietnamu si zaslúžia miesto na tomto zozname. Pred niekoľkými rokmi bol Nha Trang jednou z najobľúbenejších pláží v krajine, ale snáď ešte krajšie pláže bez turistov ponúka najväčší vietnamský ostrov Phu Quoc. Hovorí sa mu aj "ostrov 99 vrchov", lebo tie sa ťahajú zo severu na juh, pričom najvyšší presahuje 600 m. Pokrytý je unikátnymi rastlinami, stromami, vodopádmi a obývané zriedkavo videnými domorodými zvieratami. Okrem hustých vnútrozemských lesov má pobrežie Phu Quoc dlhé úseky bielych piesočnatých pláží a blankytné more kam len oko dovidí. Krásu podčiarkuje aj vodný svet a koralové útesy. 

Exotický ostrov Phu Quoc. Vietnam
Exotický ostrov Phu Quoc. Vietnam. Foto: unspalsh.com

3. Vietnamský vidiek

Čo na Vietname uchváti okrem pamiatok je jednoznačne jeho vidiek. Vodné byvoly stojace popri cestách, čarovné ryžové plantáže s miestnymi farmármi a nejaká tá aktivita navyše. Kedy ste naposledy sedeli na bicykli a popri čarovnej prírode ste sa viezli na pláž s fantastickými morskými rybami a plodmi?

Vidiek Vietnam
Vidiek Vietnam. Foto: unsplash.com

4. Jedlo

Máloktorá svetová kuchyňa sa vie tak pohrať s chuťami a ingredienciami ako práve tá vietnamská. Vietnam, to nie je len ryža, ale i neuveriteľne chutné polievky, akou je Phó, jarné závitky na stovky spôsobov, obrovský výber z morských plodov a rýb, rezancov, byliniek. Mestečko HoiAn je známe svojimi rezancami CaoLau, Mekong zas sloňou rybou, v bývalom cisárskom meste Hue je výborná polievka Bun Bo. No a ovocie, ktoré vo Vietname kúpite? To, čo nájdete v našich supermarketoch už nikdy nenazvete čerstvé. Množstvo druhov manga, banánov a iných ovocí. Možno vám zachutí i najsmradľavejšie ovocie na svete, durian a to priamo zo stromov.

Vietnamská polievka
Vietnamská polievka. Foto: unsplash.com
Náš tip: Na ostrove Phu Quoc môžete ochutnať vynikajúcu rybiu omáčku Ca Com. Tej sa tu ročne vyrobí cez 6 miliónov litrov.

5. Káva

Vedeli ste, že Vietnam je po Brazílii druhý najväčší producent kávy na svete? Vietnamská káva vonia ako čokoláda, silná, pripravená systémom prekvapkávania, teplá, či ľadová. V Hanoji je špecialitou "hanojská káva", čo je čierna káva s kondenzovaným mliekom a vyšľahaným vajcovým žĺtkom. Káva, kakao a koreniny ako škorica a čierne korenie tu vôbec nestoja veľa a sú ideálnym darčekom pre každého (nielen) kávičkára.

Bobuľky kávy
Bobuľky kávy. Foto: unsplash.com

6. Chrámy a iné svätostánky

Vietnam je v prvom rade budhistická krajina. Budhistické chrámy nájdeme v každom meste, no i obrovské sochy ženského Buddhy najmä na pobreží, taoistické chrámy, konfuciánske chrámy, kresťanské kostoly a katedrály. Svoj chrám má v krajine dokonca i veľryba.

Špecialitou Vietnamu je kaodaizmus. V južnom Vietname vzniklo v roku 1926 náboženstvo, čo  bolo vtedy oficiálne uznané francúzskou koloniálnou správou, ktoré v sebe nesie prvky iných, omnoho starších náboženstiev. Založil ho Ngo Van Chieu, úradník francúzskej koloniálnej vlády, ktorému sa zjavil tzv. Cao Dai, akýsi vyšší duch. Povedal mu, ako na Zem už vyslal niekoľkých prostredníkov na šírenie svojich myšlienok - Mohammeda, Buddhu, Ježiša Krista, Konfúcia, Mojžiša, ktorí mali jeho učenie lásky a spravodlivosti priblížiť jednotlivým národom a kultúram.

Vietnamské chrámy
Vietnamské chrámy. Vietnam. Foto: unsplash.com

Okolo týchto sprostredkovateľov sa však vytvorili náboženské skupiny, medzi ktorými zavládla nenávisť vedúca až k vojnám. Ngo Van Chieu tak vtedy dostal za úlohu šíriť náboženstvo jedného univerzálneho boha. V chrámoch kaodaizmu je zastúpený symbolom vševidiaceho božského oka. Vždy ide o oko ľavé, pretože Boh je mužskej podstaty, tj. jang, ktorú v čínskej filozofii reprezentuje ľavá strana.

Budhistickí mnísi
Budhistickí mnísi. Foto: unsplash.com

7. Cu Chi tunely

Sieť podzemných tunelov asi hodinu a pol od Ho Chi Minovho mesta (do r. 1976 Saigonu) je ukážkou toho, ako ľudská vôľa, túžba a húževnatosť žiť a prežiť dokáže dodať silu i v tých najhorších životných podmienkach.

Na juhu Vietnamu nájdete tunely dlhé takmer 250 km, na mnohých miestach 10 metrov hlboké, kde ľudia bojovali, vzdelávali sa, stretávali, jedným slovom žili vyše 20 rokov. 20 rokov pod zemou v uzučkých chodbách vyhrabaných primitívnymi nástrojmi. Cez deň boli v tuneloch, v noci vychádzali von a rozmiestňovali pod zemou vyrobené míny proti americkým nepriateľom, obrábali políčka a hľadali potravu. Vyskúšať si, aké je to byť "tunelovou krysou", ako sa im kedysi hovorievalo, si tu môžete vyskúšať i vy. 

Pán v kanáli
Pán v kanáli. Foto: pixabay.com

8. Ho Či Minovo mesto

Hočiminovo mesto, ktoré je pre obyvateľov Vietnamu stále starým dobrým Saigonom a takmer nikto nepoužíva nový názov je najväčším mestom v krajine s viac ako 7,5 milióna obyvateľov. Nachádza sa tu aj niekoľko historických pamiatok, zaujímavé múzeá a chrámy. Obrazy exotiky a bežného života vás budú sprevádzať všade, cez pouličné trhy, kde sa vyjednávajú a uzatvárajú obchody, kaviarne na chodníkoch, ktoré zapĺňajú okolité ulice hudbou, krčmy a bary, kde sa toho veľa narozpráva pri pive s arašidmi a obrovským tanierom polievky tradičnej polievky.

Hočiminovo mesto
Hočiminovo mesto. Foto: unsplash.com

9. Trhy

Nakupovanie na trhu Ben Thanh v Saigone je dobrodružnou záležitosťou, preto si ju nenechajte ujsť. Trh je starý, vznikol už v 17. storočí. A aj napriek tomu, že bol zničený požiarom v roku 1870, znovu sa prestaval, čím sa stal v meste tým najväčším. V roku 1912 bol trh presťahovaný do novej budovy. Exoticky pôsobia trhy s lacným ovocím v blízkosti turistickej oblasti, kde sa môžete prechádzať napríklad po rušnej ulici Pham Ngu Lao. Na samom konci ulice je malý miestny trh Cho Thai Binh. Medzi tradičné trhy patria aj tie plávajúce, kde dostanete kúpiť nielen ovocie, potraviny, ale aj hotové jedlá. 

Plávajúce trhy
Plávajúce trhy. Vietnam. Foto: CK SATUR

10. Západy slnka

Celý Vietnam ponúka krásnu prírodu, ktorej čaro každé ráno zvýrazní východ slnka a večer zas ako oranžová guľa zapadá za ryžové políčka či za more. Nádherné západy slnka si užijete na ostrove Phu Quoc, kde sú krásne pláže a bujná príroda, ktorú sa oplatí preskúmať, keďže ostrov bol vyhlásený za biosférickú rezerváciu.

Čarovný západ slnka na ostrove Phu Quoc
Čarovný západ slnka na ostrove Phu Quoc. Foto: unsplash.com

Veríme, že sme vás touto exotickou krajinou inšpirovali, a že sa vám teraz bude poznávací zájazd do Vietnamu vyberať ľahšie, pričom vám v CK SATUR s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto. 


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook