TOP 10 miest, ktoré musíte navštíviť vo dvojici

Milujete romantické prechádzky mestom, opustené pláže, alebo vyhľadávate nezabudnuteľné zážitky? Prekvapte tento rok svojho partnera a vyberte sa niekam na výlet. Pripravili sme si pre vás zopár tipov, kde si zaručene užijete romantickú pohodu.

1. Verona, Taliansko

„Rómeo, Rómeo prečo si len Rómeo?“ známa veta ešte známejšieho príbehu tragickej lásky, ktorý sa odohrával v prostredí talianskej Verony. „Mesto Shakespeara“ si najlepšie vychutnáte práve vo dvojici. Povinnou zastávkou je ulička Casa dei Giulietta s balkónom, pod ktorým Rómeo Júlii lásku vyznával. Do domu Júlie a aj na samotný balkón sa dá zakúpiť lístok a vystáť rada. Najmä počas sezóny je toto miesto turistami preplnené a na fotku svojej vyvolenej pod balkónom si musia netrpezlivé polovičky chvíľu počkať. Ak vás čakanie a davy odradia, neďaleko domu sa nachádza aj stena plná odkazov zamilovaných či socha Júlie, o ktorej sa tvrdí, že prinesie šťastie tomu, kto pošúcha jej pravý zlatý prsník. Samotná Verona nadchne milovníkov histórie, dobrého vína a pravej talianskej kávy.

Dom Júlie vo Verone
Dom Júlie vo Verone. FOTO: depositphotos.com

2. Paríž, Francúzsko

Paríž je mestom lásky, romantiky ale aj vášne. Ako môže vyzerať romantický deň vo dvojici práve v hlavnom meste Francúzska? Vyberte sa na plavbu po Seine, vychutnajte si piknik pri bazilike Sacre Coeur, prejdite sa uličkami umeleckej štvrti Montmartre a doprajte si kávu či makrónku v pravej parížskej patissérii. Podvečer venujte výhľadu na Eiffelovku, prípadne aj z veže samotnej. V minulosti bol povinnou zastávkou aj most Pont des Arts, na ktorý zamilované páry „uzamykali“ svoju lásku, no zámky boli z mosta odstránené a vešanie nových nie je povolené, no miest pre zamilovaných je v meste viacero a natrafíte na ne aj pri prechádzke mestom. Záver dňa si môžete okoreniť burlesgue show v už tradičnom Moulin Rouge alebo Crazy Horse.

paríž
Paríž. FOTO: depositphotos.com

3. Benátky

Aj napriek záplave turistov si Benátky držia svoju pozíciu v hľadáčiku zamilovaných ako ideálne miesto pre zásnuby, prípadne (po)svadobné fotografie. „Mesto na vode“ poprepájané 350 mostíkmi si najlepšie vychutnáte na gondole. Skúsený kapitán vás zavedie aj na miesta, kde turistov výrazne ubúda a vy si tak dosýta môžete vychutnať romantické chvíle vo dvojici. Vynechať nesmiete nai prechádzku Námestím sv. Marka, Dóžov palác ako aj farebný ostrov Burano. Benátky sú rodiskom známeho milovníka žien Giacoma Casanovu a práve jeho život môžete sledovať vďaka zaujímavej výstave formou virtuálnej reality v Palazzo Pesaro Papafava, ktorý pochádza z 15. storočia. Pobočku tohto múzea plánujú v budúcnosti otvoriť aj v neďalekej Prahe.

Benátky
Benátky. FOTO: depositphotos.com

4. Banská Štiavnica

Aj Slovensko má svoju Veronu. Aj tu nájdete miesta, ktoré sú prepojené s príbehom lásky. Jedným z takýchto miest je určite Banská Štiavnica. Mesto s romantickými uličkami, meštianskymi domami a osobitou atmosférou sa  dostalo aj do špeciálneho vydania National Geographic, ktoré je venované európskym unikátom zaradeným na zozname UNESCO. Zamilovaní môžu navštíviť Dom Maríny, známej lásky Andreja Sládkoviča v ktorom aktivisti pripravili zážitkovú expozíciu o najdlhšej ľúbostnej básni na svete – tzv. Banka Lásky. Nachádzajú sa tu originálne faksimile viac ako 170-ročného rukopisu básne Marína. Hlavnou atrakciou je unikátny Archív Lások vytvorený z 2 900 veršov rukopisu básne Marína. V týchto veršoch je pre návštevníkov pripravených takmer stotisíc Schránok Lásky, do ktorých si môžu uchovať svoj odkaz.

Historické uličky Štiavnice
Historické uličky Štiavnice. FOTO: depositphotos.com

5. Santorini

Dovolenkový raj pre zamilovaných - biele domčeky, modré okenice a ikonický západ slnka – vitajte na Santorini! Súostrovie vzniklo sopečnou činnosťou, a práve obrovský výbuch ktorý pobrežie jedného ostrova roztúsil na viaceré menšie, je spájaný aj s bájnym príbehom o Atlantíde. Dovolenku na Santorini vyhľadávajú predovšetkým mladí novomanželia a zamilované páry. Okrem pozorovania západu slnka a posedávania v tavernách, môžete vyraziť na prechádzku do sopečného parku Nea Kameni alebo na niektorú z pláží. Tie sú na Santorini magické, okrem klasických bielych, je tu totiž aj pláž čierna a červená.

Santorini
Santorini. FOTO: depositphotos.com

6. Island

Prežite vo dvojici zážitok na celý život. Ak milujete prírodu a cestovanie, tak zrejme aj vy máte na svojom bucket liste položku Aurora borealis – polárna žiara. Toto nebeské divadlo môžete sledovať z viacerých krajín na severe Európy. Na Islande ju môžete spojiť so spoznávaním výnimočných miest – napríklad zlatého trojuholníka, ktorý tvorí gejzír Strokkur, vodopád Gullfoss a NP Thingvellir. Svoj romantický pobyt môžete ukončiť wellnesom pod holým nebom v Modrej lagúne.

Aurora Forecast
  • island
  • island
  • island polarna žiara
  • island
  • island
  • island polarna žiara

7. Maldivy

Ďalší dovolenkový raj a prvá voľba pre romantické zásnuby či svadobnú cestu v exotike počas zimných mesiacov. Biely piesok, tyrkysové more a takmer súkromné pláže obmývané vodami Indického oceánu majú čo ponúknuť svojim návštevníkom. Okrem potápania, surfovania a kreslenia srdiečok do piesku sa tu nachádza už množstvo príjemných hotelov zväčša vo forme drevených bungalovov nad vodou. Maldivy sú miesto, kde si môžete vychutnať prírodu v spojení s luxusom.

Maldivy
Pár na Maldivách. FOTO: depositphotos.com

8. Cappadocia, Turecko

Jedným z najznámejších a najmalebnejších miest v Turecku je mestečko Göreme. Vulkanickou činnosťou tu vznikli zaujímavé skalné útvary, z ktorých si miestni vytvorili obývateľné jaskyne. Azda najlepší spôsob ako si celú túto krásu obzrieť a vychutnať je jednoznačne zhora. Každé ráno vzlietajú nad Cappadociu stovky balónov s turistami. Vy si tak môžete vychutnať romantický východ slnka s milovanou osobou oblakoch.

Balóny v Cappadocii
Balóny v Cappadocii. FOTO: depositphotos.com

9. Hallstatt, Rakúsko

Zachytiť osobne panorámu tohto mesta je aktuálne cieľom mnohých blogerov a turistov, ktorí sú aktívni na Instagrame. Najstaršia a pravdepodobne najkrajšia dedinka v Rakúsku je cieľom cestovateľov z celého sveta. No netreba sa čudovať, Hallstatt je alpský sen - nachádza sa na pokojnom jazere s dramatickým horským prostredím a mesto je plné chatiek, ktoré sú ideálne pre romantické úteky.

Hallstat
Hallstat. FOTO: depositphotos.com

10. Casablanca, Maroko

Casablanca je mestom, ktoré stojí za to vidieť so svojím milovaným/milovanou. Nečakajte romantiku ako z filmu zo štyridsiatych rokov, Maroko je  dnes už miestom, kde si spoločne môžete vychutnať pláž, preniesť sa na zasnežené pohorie Atlas, pozrieť si starobylé berberské dedinky alebo zažiť modernú kultúru mesta.

Casablanca
Casablanca. Maroko. FOTO: depositphotos.com

BONUS - Ostrovy v tvare srdca

Aj príroda si pripravila pre zamilovaných miesta, ktoré si môžu pridať na svoj cestovateľský bucket list. Ostrovy v tvare srdca sú často takmer neobývané a často využívané na svadby, zásnuby alebo len výlety zamilovaných párov.

Na obrázkoch môžete vidieť ostrovy Tavarua - Fiji, Galešnjak v Chorvátsku a Maldivy.

  • Ostrovy v tvare srdca
  • Ostrovy v tvare srdca
  • Ostrovy v tvare srdca
  • Ostrovy v tvare srdca
  • Ostrovy v tvare srdca
  • Ostrovy v tvare srdca

Či už milujete cestovanie vo dvojici, single, alebo len prstom po mape, dôležité je mať sa vždy kam vrátiť a na koho sa tešiť, pretože „Nie je až tak dôležité kde si, ale s kým.“


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook