TOP 10 insta spotov v Egypte

Egypt oplývajúci tými najkrajšími starovekými pamiatkami, nádherným morom, púšťou, riekou Níl je nekonečnou studnicou tých najzaujímavejších fotiek. A zvlášť v našom svete, kde sa dajú vykúzliť tie najfantastickejšie momenty. A ktorých je tých 10 top?

Instagram je plný krásnych fotiek z dovoleniek v Egypte a to z každej svetovej strany. Je celkom jedno či pózujete pred Chufuovou pyramídou, pri sfinge alebo i na púšti, jednoducho tých miest na „instagramovanie“ je tu tisíce.

Dovolenka v Egypte

1. Pyrmídy v Gíze

Gigantické pamiatky pri egyptskej Káhire s geometricky presnými líniami ostanú snáď navždy veľkým stavebným vzorom. Obsah Chufuovej pyramídy je 2,5 milióna m3 a jej pôvodnej výške 145 m sa do postavenia katedrály v Kolíne nad Rýnom o 4000 rokov neskôr vôbec nič nevyrovnalo. A asi sa i dnes len ťažko vyrovná.

pyramídy v gíze
Pyramídy v Gíze. Zdroj: instagram, #gizapyramids
Viac fotiek pyramíd v Gíze

2. Veľká sfinga

Saharský piesok sa dotýka aj sfingy, ktorá už tisíce rokov leží pred Rachefovou pyramídou. Tento kolos dosahuje výšku 20 m a dĺžku 70 m a svojím kamenným pohľadom a nevyspytateľným úsmevom sa díva na dnešnú Káhiru. Grécky názov sfingy je odvodený od egyptského „šesep anch“, čo značí „živý obraz“. A takéto „živé insta obrazy“ si môžete vytvoriť aj vy.

veľká sfinga
Veľká sfinga. Zdroj: instagram, #greatsphinx
Viac fotiek Veľkej sfingy

3. Let balónom

Veľmi skoro ráno je na západnom brehu Luxoru rušno. A to preto, lebo veľké farebné balóny sa dvíhajú z púštnych polí, aby mohli cestovateľom ponúknuť tie najkrajšie výhľady na Níl, na zelené polia s cukrovou trstinou, na pomaľované domčeky, posvätný chrám Hatšepstut a na oranžovú záplavu na nebi pri východe slnka.

let balónom
Let balónom. Zdroj: instagram, #hotairballoninluxor
Viac fotiek letu balónom

4. Karnak

Karnak v arabčine „opevnené miesto“ je určite div antického sveta. Predstaviť si to nadšenie zo stavby Amonovho chrámu v Karnaku pochopíme snáď len vtedy, keď sa prenesieme do čias a života starovekého Egypta. Uctievanie boha Amona bolo také veľké, že vtedajší ľud dokázal až neuveriteľné veci. 4000 rokov starý chrám bolo pozemským palácom Amona, mystickým spodobnením zeme a oblohy, ako i božskej a kráľovskej moci. Karnak tvoria i ďalšie chrámy, 4 nádvoria, 10 brán, jazero a úžasná sieň so 134 stĺpmi. A práve tam sa dejú tie najkrajšie „antické insta spoty“.

Karnak
Karnak. Zdroj: instagram, #karnaktemple
Viac fotiek Karnaku

5. Abu Simbel

Mohutné chrámy v Abu Simbel celkom na juhu Egypta postavené Ramessem II. určite stoja za tú námahu cestovať do „Núbie“. Tu sa dívajú na Násirovo jazero faraónove 20 m vysoké sochy ako aj sochy jeho krásnej manželky Nefertari. Ich romantický príbeh je zvečnený na farebných reliéfoch. Vy si zas dnes na tomto mieste môžete „vytesať váš vlastný insta príbeh“. Chrámy sú jedinečné, lebo viac ako 3000 rokov ustáli eróziu a „žijú dodnes“, aj keď presťahované o kúsok vyššie.

Abu Simbel
Abu Simbel. Zdroj: instagram, #abusimbel
Viac fotiek Abu Simbel

6. Červené more

Jedno z najslanších morí je práve Červené. Jedná sa najsevernejšie položené koralové more na svete a patrí medzi najobľúbenejšiu destináciu na potápanie. Má úchvatný podmorský svet, ktorý tvoria koralové útesy a tisíce farebných živočíchov. Stačí jedno ponorenie a váš Instagram sa ocitá v záplave tisícich "Nemov", "Dory", korytnačiek, delfínov, rají s modrými bodkami a stovkami ďalších živočíchov.

Červené more
Červené more. Zdroj: instagram, #redsea.divingsafari
Viac fotiek Červeného mora

7. Údolie kráľov

Tajomné luxorské údolie uzatvorené skalnými masívmi uchováva hrobky faraónov už viac ako 3000 rokov. Vtedajší majstri ich vyhĺbili do vápencových skál, nádherne vyzdobili, aby tam naveky mohli „pobývať“ faraóni. Iste bolo predurčené, aby sa údolie stalo jedným z najslávnejších nálezísk na svete. Aj keď časom bol poklad z hrobov faraónov vylúpený, aspoň kňazi zachránili múmie, ktoré sa našli v 19. storočí. Tie slávnostne tento rok presúvali do nového múza pri Veľkých pyramídach.

Údolie kráľov
Údolie kráľov. Zdroj: instagram, #valleyofthekings
Viac fotiek Údolia kráľov

8. Faraón Tutanchamon

Jediná nevykradnutá hrobka v Údolí kráľov patrila Tutanchamonovi. Jeho rozprávkový poklad objavil v roku 1922 Howard Carter a lord Carnarvon. Táto senzácia obletela svet a začali sem prúdiť cestovatelia i dobrodruhovia z celého sveta. Staňte sa i vy „insta dobrodruhom“ a spoznajte faraónov poklad v Egypte. Jedinečná zlatá maska vážiaca 11 kg, jeho sarkofágy, nábytok, sochy, alabastrové nádoby, vozy, odev sú jeho bohatým životným príbehom.

Faraón Tutanchamon
Faraón Tutanchamon. Zdroj: instagram, #tutankamon
Viac fotiek Faraóna Tutanchamona

9. Oáza Siwa

Len 50 km východne od líbyjsko-egyptských hraníc a 560 km na západ od Káhiry leží oáza Siwa. Mystická, dobrodružná a plná úchvatných prírodných scén. Symbolom mesta je pevnosť Shali z 13. storočia. Tie najlepšie „insta spoty“ nájdete pri Slaných jazerách, ktoré sa nachádzajú uprostred púšte a je ich tu stovky. A samozrejme nechýbajú ani pieskové duny.

Oáza Siwa
Oáza Siwa. Zdroj: instagram, #amazing_siwa
Viac fotiek Oázy Siwa

10. Hatšepstut

Jeden z najkrajších staroegyptských chrámov leží na západnom brehu Luxoru. Dala si ho postaviť kráľovná Hatšepsut, ktorá Egyptu vládla 20 rokov. Aj dnes ho tvoria tri rozľahlé terasy a menšie chrámy zasvätené bohom. Celé okolie si vás celkom podmaní od skalných masívov, cez výhľady na zeleň na východe až po sochy kráľovnej v mužskej podobe a farebné reliéfy staré viac ako 3000 rokov.

Hatšepstut
Hatšepstut. Zdroj: instagram, #hatshepsut
Viac fotiek Hatšepstutu

Ak vás Egypt zaujíma, vydajte sa objaviť ho s CK SATUR, pretože aj vďaka skvelému programu a našim TOP sprievodcom, ktorí dokonale krajinu poznajú, na dobrodružné faraónske poznávanie nikdy nezabudnete.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook