Top 10 atrakcií v Andalúzii

Andalúzia je španielska predstavivosť, slnečná krajina, kde sa spája vášeň, poézia a dráma. Nebojácni matadori, rozprávkové festivaly a flamenco sú symbolom tohto regiónu. Dedičstvom minulej éry ostali rozpadávajúce sa maurské hrady a staré židovské štvrte. Starodávne mešity a synagógy síce nahradili pamiatky kresťanstva, ale ich romantika sa nestratila. Tu si človek môže pozrieť víriace vzory islamskej architektúry, a počúvať melancholické tóny španielskej gitary, prejsť sa očarujúcimi ulicami a ovoniavať vzduch plný vône pomarančovníkov. Andalúzia je miestom kontrastov, kde sa zasnežené hory striedajú so sviežimi zelenými údoliami riek a divokými roklinami. Tie sú ohromujúcimi kulisami pre úžasné pamiatky, ktoré vábia na dovolenku v Andalúzii.

1. Katedrála-mešita v Cordobe

V desiatom storočí bola Cordoba hlavným mestom maurského kráľovstva, ktoré riadilo veľkú časť Pyrenejského polostrova. Kým Paríž a Rím prežívali svoje „obdobie temna“, Cordoba bola najdôležitejším mestom v Európe. Mesto bolo centrom civilizácie, kde sa stretávali veľkí učenci tej doby a kde v harmónii žili ľudia troch náboženstiev – kresťanstva, islamu a judaizmu. Katedrála-mešita je povinným must see pre každého turistu. Pamiatka UNESCO sa pýši úchvatným interiérom, množstvom islamských oblúkov a stĺpov. Je jednou z najkrajších islamských budov, aké boli kedy postavené. Po tom, ako v Cordobe stratil kalif svoj vplyv a vrátili sa sem vládnuť kresťania, prestavali Veľkú mešitu na katedrálu. Vďaka tomu sa zachovali aj prvky islamskej kultúry a pribudli kaplnky a kupoly, ktoré dodali stavbe jedinečnosť. V jej blízkosti nájdete starú židovskú štvrť s úzkymi ulicami, pokojnými nádvoriami a bielymi domami zdobenými kvetmi.

Katedrála-mešita v Cordobe
Katedrála-mešita v Cordobe. FOTO: depositphotos.com

2. Alhambra, Granada

Granada je jedným z najstarších a najmalebnejších miest južného Španielska. Palác Alhambra stojí pevne na svojom starobylom mieste už od 13. storočia a v priebehu rokov je stále krajší. Za stenami Alhambry sa ukrýva Generalife, rozsiahly pás záhrad a fontán, ktoré poskytujú pokojné útočisko pred rušnými ulicami. Fontány mali byť symbolom bohatstva. Pozorovanie západu slnka z jej blízkosti je fascinujúcim zážitkom. Mesto Granada je posadené pod hrebeňmi pohoria Sierra Nevada. Centrum je postavené na okraji strmej rokliny, čo pridáva trochu prírodnej drámy ospalým dláždeným námestiam. Mesto je po celom Španielsku známe svojimi termálnymi kúpeľmi Hammam Al Andalus. Jedným z najlepších zážitkov v Granade je vidieť autentické flamenco v podaní miestnych obyvateľov v Gypsy cave.

Alhambra
Alhambra. FOTO: depositphotos.com

3. Alcazar, Sevilla

Romantické, oslňujúce a zmyselné. Sevilla je typické mesto Andalúzie, kde sa stretávajú nadšení návštevníci. Kuriózne dláždené ulice a elegantné námestia sú lemované krásnou architektúrou. V noci je historické centrum osvetlené staromódnymi pouličnými lampami, čo mu dodáva zvláštnu atmosféru. Jednou z maurských pamiatok v meste Alcazar s jeho oslnivou výzdobou, bohatými záhradami, fontánami a sladko voňajúcimi pomarančovníkmi. Hoci Alcazar vyzerá ako maurský palác, v skutočnosti bol postavený pre kresťanského kráľa. Na ľavej strane palácového komplexu je najstaršia časť, Patio del Yeso, ktorá pochádza z maurských čias. Na pravej strane stojí renesančný zámok, kde Kolumbus podpísal zmluvu s kráľovnou Izabelou. Srdce Alcazaru tvorí Palác kráľa Petra I. Vo vnútri nájdete očarujúce Patio de las Doncellas, s jeho potopenými záhradami, oblúkmi a dlhým bazénom. Okolo neho sú rôzne kráľovské salóny a na opačnej strane stojí najvýraznejšia miestnosť v paláci, Sála veľvyslancov, so zlatou kupolou. Na poschodí sa nachádzajú súkromné byty, kde je možné pozrieť si spálňu kráľovnej Izabely, súkromnú kaplnku, jedáleň a ďalšie. Alcazar očaril aj tvorcov seriálu Hra o tróny, ktorí ho použili pre scény v piatej a šiestej sezóne ako vodné záhrady Dornu.

Alcazar v Seville
Alcazar v Seville. FOTO: depositphotos.com

4. Katedrála v Seville

Katedrála Santa Maria de la Sede je najväčšia gotická katedrála na svete. Už plány na stavbu boli veľkolepé, čo potvrdzujú aj slová jedného z cirkevných úradníkov: „Poďme postaviť kostol taký krásny a nádherný, aby si tí, ktorí ho uvidia, pomysleli, že sme sa zbláznili.“ Jednou z hlavných atrakcií je hrobka Krištofa Kolumba. Hrobka sama o sebe je o niečo mladšia, pochádza z roku 1892 a sú na nej znaky predstavujúce štyri kráľovstvá – Kastíliu, Leon, Aragon a Navarru. Zábavné mesto pre deti je El Lagarto s vypchatým krokodílom. Bol to dar od egyptského sultána pre kráľa Alfonza X., keď žiadal o ruku jeho dcéru Berenguel. Hoci sa sultán nakoniec s princeznou neoženil, krokodíl tu už ostal.

Plaza Espaňa
Plaza Espaňa. FOTO: archív CK Satur

5. Ronda

La Ciudad Soñada, mesto snov. Ronda je posadená na vrchole ohromujúcej sto metrov vysokej rokliny s horami všade okolo. Nádherné Staré mesto, ale tiež moderné vybavenie zodpovedajú potrebám obyvateľov aj turistov. Mesto je známe pre klenuté Rímske mosty, nádhernú architektúru a druhú najstaršiu býčiu arénu v celom Španielsku (Plaza de Toros de Ronda). Mesto je tradičné „Pueblo Blanca“ s bielymi domami lipnúcimi na vrchole útesu. V slnečných dňoch sú ideálnym miestom na prechádzku ulice lemovaní stromami, v ktorých tieni sa dá príjemne relaxovať.

Mesto ronda
Mesto ronda. FOTO: depositphotos.com

6. Huelva, mesto, odkiaľ vyplával Krištof Kolumbus

Huelva a jeho okolie je mekkou pre záujemcov o všetko okolo Krištofa Kolumba. Nájdu tu množstvo významných turistických atrakcií týkajúcich sa slávneho moreplavca. Cristóbal Colón (ako je známy v Španielsku) sa pravdepodobne narodil v Janove okolo roku 1451. Po rokoch hľadania finančnej podpory pre expedíciu, ktorá mala smerovať do Ázie, sa Kolumbus konečne dohodol na spolupráci s kráľom Ferdinandom a kráľovnou Izabelou Španielskou. La Rabid, Palos de la Frontera a Moguer sú tri z kľúčových miest, ktoré ležia pozdĺž východného brehu rieky Rio Tinto. V Huelvu stoja aj repliky Kolumbových lodí.

Repliky lodí, s ktorými z Huelvy vycestoval Krištof Kolumbus.
Repliky lodí, s ktorými z Huelvy vycestoval Krištof Kolumbus. FOTO: depositphotos.com

7. Doñana National Park

Národný park Doñana je jednou z najvýznamnejších mokraďových oblastí v Európe a hlavným miestom pre migráciu vtákov. Park sám o sebe spoločne s okolitými prírodnými parkmi a chránenou zónou Entorno de Doñana predstavujú viac ako 1300 kilometrov štvorcových v provinciách Huelva, Sevilla a Cadiz. Park je známy pre množstvo rozmanitých druhov vtákov, ktoré tu žijú počas celého roka, ale tiež migrujú zo severnej a strednej Európy či Afriky. Žije tu tiež jedna z najväčších svetových kolónií španielskych cisárskych orlov. Park je domovom aj pre ďalšie zvieratá ako rys ostrovid, jazvece, králiky, vydry, jelene, daniele a divoké prasatá. Vo vnútrozemí rastú borovice, stredomorské kroviny, duby, borievky, ale aj rozmarín, červená levanduľa a tymian.

Kone
Kone. FOTO: depositphotos.com

8. Malaga

Malaga je starobylé stredomorské prístavné mesto. Stará Alcazaba a hrad Gibralfaro z výšky strážili všetko, čo sa dialo v prístave. Dnes ponúkajú ohromujúci výhľad na pobrežie. Malaga je tak trochu anomáliou na pobreží Costa del Sol. Medzi nekonečnými úsekmi plážových letovísk je to skutočné pracovné mesto. Turisti by sa síce asi dlho nezdržali na neďalekej pláži, ale starobylé ruiny, krásne záhrady a fantastické Picassovo múzeum ich dostanú vždy. Historické centrum so starosvetskou atmosférou môžete objavovať cez úzke ulice pešej zóny s malými butikmi a námestiami plnými terás tapas reštaurácií.

Španielska Alcazaba.
Španielska Alcazaba. FOTO: depositphotos.com

9. Múzeum automobilov

V roku 2010 pribudlo v Malage múzeum, ktoré tvorí súkromná zbierka portugalského auto-nadšenca Joao Magalhaesa. Kolekcia má hodnotu okolo 25 miliónov eur a je jednou z najvýznamnejších zbierok historických automobilov na svete. Nachádza sa v ohromujúcej budove starej tabakovej továrne. Budova z roku 1927 bola starostlivo upravená do domova pre zbierku s vyše 80 historickými a modernými automobilmi.

Múzeum automobilov
Múzeum automobilov. FOTO: depositphotos.com

10. Pueblos Blancos, Biele dediny

Pueblos Blancos sú očarujúce turistické ciele v kopcoch Las Alpujarras, Sierra de Grazalema a Sierra Nevada. Jediný spôsob, ako sa dostať na tieto odľahlé miesta je autom, no cesta stojí za to. Dediny sú roztrúsené po celej andalúzskej nedotknutej prírode s výhľadom na zasnežené hory a svieže zelené údolia. Pre dediny sú charakteristické biele domčeky, ovplyvnené jednoduchou architektúrou berberov, ktorí prišli zo severnej Afriky. Celkový šarm dedín dotvárajú farebné kvety v črepníkoch, úzke dláždené uličky a malé kostoly. Vstupnou bránou do Pueblos Blancos je Arcos de la Frontera so žiarivými bielymi budovami usporiadanými do polkruhu na vrchole útesu.

Pueblos Blancos
Pueblos Blancos. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Andalúzia je svetoznáma, a oprávnene, pre svoje 800 kilometrov dlhé pobrežie, nespočetné nádherné pláže s bielym pieskom a tyrkysovou vodou. Či už chcete pláž pre rodiny s deťmi, nudistické „povyrazenie“, adrenalínové vodné športy, máte na výber kopec možností.

Prímorské letovisko Marbella pozdĺž pobrežia Costa del Sol je domovom niektorých najlepších pláží, ktoré musíte počas dovolenky v Andalúzii navštíviť. Marbella je vysoko „módne“ mestečko s golfovými ihriskami a súkromnými klubmi. V prístave Puerto Banus kotvia efektné jachty. Jednu z najlepších reštaurácií nájdete na pláži Playa de Alicante.

Costa del Sol
Costa del Sol. FOTO: depositphotos.com

Neďaleko Estepony, rovnako na pobreží Costa del Sol, sa nachádza Playa del Cristo, pláž s modrou vlajkou. Je jednou z najlepších v tejto oblasti s malými zátokami s krištáľovou vodou. Je ideálna pre rodiny s deťmi. Pláž Torremolinos je miesto, kde sa celá sláva Costa del Sol začala. Nájdete ju len 13 kilometrov severne od Malagy. Torremolinos má retro šarm 70. rokov. Dlhý rovný úsek pobrežia lemujú rady ležadiel, v baroch môžu turisti sledovať priame prenosy futbalových zápasov alebo sa nechať zlákať rušným nočným životom.

Pláž Torremolinos
Pláž Torremolinos. FOTO: depositphotos.com

Svojou krásou lákajú aj pláže na pobreží Costa de la Luz. Neďaleko Huelvy nájdete malú rybársku dedinu El Rompido. Odtiaľ sa môžete vydať na výlet loďou k náprotivnému pobrežiu s nádhernými plážami. Deň si na nich užijú najmä rodiny s deťmi, aj keď je lepšie vziať si so sebou jedlo na celý deň. Najbližšia pláž Sevilly je Matalascañas, ktorá je súčasťou Národného parku Doñana. Prístupná je iba pešo alebo na bicykli. Populárna je najmä u mladých turistov, takže očakávajte hlasnú hudbu a množstvo tínedžerov.

Matalascañas
Matalascañas. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Počas dovolenky v Andalúzii musíte vyskúšať aspoň niektoré z typických jedál. Či už si vyberiete mäsové špeciality, ryby a plody mora alebo zeleninu, neodídete sklamaní. Ak máte radi sladkú a k tomu pikantnú chuť, vyskúšajte gamba sal ajillo, šťavnaté krevety v cesnakovo-čili oleji. Najlepšie chutia s chrumkavým bielym chlebom. Hoci paella pochádza z Valencie, viac ako polovica španielskej ryže sa pestuje v provincii Sevilla, vďaka čomu sa vyvinuli aj tunajšie pokrmy arroz con mariscoc arroz con pato (ryža s morskými plodmi alebo kačicou).

Paella
Paella. FOTO: depositphotos.com

Číslo jedna v andalúzskej kuchyni je jamón serrano, tenulinké plátky mäkkej sladko-slanej, jemne údenej šunky z andalúzskych hôr. Tie najlepšie ochutnáte v Sierra de Aracena a Alpujarras. Vegetariáni, pozor! Jamón nie je považované za mäso, preto sa môže objaviť v šalátoch. Ochladenie počas horúceho dňa dokonale zabezpečí salmorejo, hladká paradajková polievka z Cordoby. Jej hlavnými zložkami sú chlieb, olivový olej a paradajky. Zvyčajne sa podáva zdobená jamónom a nasekanými varenými vajcami.

Rajčinová polievka
Rajčinová polievka. FOTO: depositphotos.com

Typické sú pre Andalúziu aj baklažány. Ak máte chuť vyskúšať ich vyprážané v cestíčku, objednajte si berenjenas con miel de cana. Milovníci morských plodov si pochutia na chipirones a la plancha, grilovaných kalamároch s citrónom, petržlenovou vňaťou a cesnakovou omáčkou, alebo coguinas, malých mušliach z pobrežia Huelvy a Cadizu, varených s cesnakom, petržlenovou vňaťou a bielym vínom.

Grilované kalamáre
Grilované kalamáre. FOTO: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook