TOP 10 atrakcií pre deti na Slovensku

Rozmýšľate kam sa vybrať s deťmi, aby sa zabavili a niečo nové naučili? Atrakcií pre detského cestovateľa máme pomerne dosť aj tu doma – na Slovensku. Pripravili sme si pre vás výber tých naj.

1. Malkia Park - čarovné miesto s krásnou myšlienkou

Len pár kilometrov od hlavného mesta, v Orechovej Potôni nájdete areál, kde vás privíta množstvo šeliem a vzácnych zvierat. Nepôjde ale o tradičnú ZOO, skôr o miesto záchrany a  útočisko pre zvieratá, ktoré nemali toľko šťastia a narodili sa v zajatí. Život vo voľnej prírode by neprežili, a tak sa o ne s láskou starajú zamestnanci parku. Svoj nový domov tam našli levy, tigre, leopardy, jaguáre, rysy, pumy, gepardy, ale aj gibony, malpy a lemury, papagáje, surikaty či korytnačky. Pohladiť a pripraveným krmivom nakŕmiť môžete kopytníky (zebry, ťavu, somáriky, ovce, kozy, lamy) a vodnú hydinu (husičky, kačky, labute,...). Areál pomenovali podľa prvej zachránenej levice Malkie, čo v jazyku swahilli znamená kráľovná, preto môžeme Malkia Park vo voľnom preklade nazývať kráľovským parkom.

Malkia Park
Malkia Park. Foto: FB Malkia Park

2. Farmy na Záhorí – salaš, koliba a tradičné remeslá

Stretnete sa tu so životom, aký žili naše staré a prastaré mamy, v čistej prírode. Len kúsok od Bratislavy. Stretnete tu väčšinu domácich zvierat, nájdete tu husy, kačky, ovce, kozy, prasiatka, mangalice, poníka. V záhrade uvidíte ako rastie zelenina, ovocie, bylinky, alebo rôzne druhy kvetov. Môžu vidieť, ako sa dojí ovečka a ako sa vyrába ovčí syr. Môžu sa povoziť na poníkoch, zahrať na pieskovisku, a to všetko v prostredí, ktoré lieči. Deti sa zahrajú na detskom ihrisku s pieskoviskom, preliezačkami, šmykľavkou... Vy sa zatiaľ môžete pohostiť čajíkom z čajovne, kávičkou alebo ochutnať naozaj výborné bryndzové halušky, makové šúľance alebo zopár iných špecialít. Navštíviť môžete napríklad Gazdovskô dedinu Abeland alebo Biofarmu v Stupave.

Ovečka na Biofarme Stupava
Ovečka na Biofarme Stupava. Foto: FB Biofarma Stupava

3. BIBIANA - dom umenia a kreativity

Počas prechádzky hlavným mestom sa zastavte aj v Bibiane. Interaktívne múzeum pre deti sa orientuje na umeleckú tvorbu pre rozvoj detskej fantázie a kreativity. Spája historické témy a umelcov s modernými formami zábavy a tie sa tak dostanú do interakcie s témou aj v dobe, ktorej vládnu tablety a počítače. Tvorivé workshopy a zaujímavé expozície sa počas roka menia a j vďaka je Bibiana jedinou takouto inštitúciou na Slovensku a jednou z mála podobných v celej Európe.

Bibiana
Bibiana. Foto: bibiana.sk

4. Lanové parky – pre malých spidermanov

Ak máte doma deti, ktoré nemali ani rok, no mali prelezenú kuchynskú linku a dvíhali tak rodičom pravidelne dávku adrenalínu, vyberte sa do lanového parku. Areály týchto parkov sa často nachádzajú v atraktívnom prostredí plnom zelene. Okrem dráh v korunách stromov vo výške aj 6 metrov, objavíte aj mnohé ďalšie atrakcie, detské ihriská či lezecké steny.

Lezenie v korunách stromov
Lezenie v korunách stromov. Foto: piqsels.com

Vyskúšať môžete napríklad: Lanoland na Kolibe, Spider Park v Tatranskej Kotline, Tarzania na viacerých miestach na Slovensku. Zoznam lanových parkov nájdete aj na stránke slovakia.travel.

Lanové parky

5. Miesta, kde neuveríte vlastným očiam

Tieto miesta sú galériou a zážitkom zároveň. Stanete sa súčasťou neuveriteľného deja a okrem dobrej zábavy si z nich odnesiete aj neuveriteľné foto spomienky. TrickLandia v Starom Smokovci je miestom, kde zažijete jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska  (napr. Vlkolínec, Dunajec, Bojnický zámok).  Na ploche 500 metrov štvorcových sa nachádza 24 atrakcií – okrem optických trikov aj antigravitačné miestnosti a najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe.

Dom hore nohami vznikol skôr ako prejav frustrácie nad byrokraciou, no čoskoro zmenil na vyhľadávanú turistickú atrakciu. Stavba sa nachádza pri Liptovskom Mikuláši  a je plne zariadená - súčasťou interiéru je napr. kuchyňa, WC či stoly. Najmä deti poteší detská izba s netradičnými obyvateľmi: Snehulienkou, trpaslíkmi, Červenou Čiapočkou a vlkom, myšiakom Mickey… a keďže je dom navyše aj naklonený v dvoch rovinách, po chvíli sa vám v ňom poriadne zatočí hlava.

Aj Bratislava má svoje múzeum optických klamov a ilúzií. Na dvoch poschodiach Tripland-u vás čaká stála expozícia, reálne grafity vytvorené sprejom, zábava, zážitky a veľa smiechu. Vybrať sa môžete do džungle, Antarktídy, Austrálie, Ázie ale aj Grand kaňonu.

  • triklandia
  • safari circle
  • triklandia
  • triklandia
  • safari circle
  • triklandia

6. Donovalkovo – hlavné mesto detí

Nádherná príroda Nízkych Tatier tvorí kulisy pre rozprávkové mestečko pre deti. V interaktívnom areáli sa zabavia deti od 2 rokov aj celý deň. Budovy pre dospelých sú tu prispôsobené detským rozmerom, zariadené a obsahujú aj kostýmy, a tak si tu deti môžu splniť sny o profesiách, ak poštári, hasiči. Súčasťou je aj dopravné ihrisko a určite deti okúzli aj minifarma so zvieratkami. O zábavu detí je tu v každom kúte postarané, zatiaľ čo rodičia  môžu v pokoji relaxovať.

Donovalkovo
Donovalkovo. Foto: donovalkovo.sk

7. Habakuky – dedina slovenskej rozprávky

Moderné mestečko vystrieda tradičná slovenská rozprávková dedinka HABAKUKY na Donovaloch. Ideálne miesto pre rodinné výlety vás vtiahne do atmosféry slovenských rozprávok. Postavy ako Laktibrada, Popolvár, Zlatá Priadka a ďalší hrdinovia ľudových príbehov sa postarajú o autentický zážitok, kde fantázia a hravosť číha na každom rohu. Či už je to originálna rozprávková architektúra, interaktívne divadelné predstavenia, alebo ukážky ľudových remesiel – program si tu užijú deti i dospelý počas celého dňa.

Habakuky
Habakuky. Foto: habakuky.sk

8. Zveropark – losia farma

Zveropark v Revištskom Podzámčí je miesto, kde je príroda krásna ako z rozprávky, zaujímavé zvieratká, zurčiaci vodopád, jazero plné rýb, lúka ako stvorená pre piknik a pokoj na oddych. Na ploche približne 21 ha tu žije viac ako 30 druhov zvierat, no hlavnou dominantou sú losy. Medzi atrakcie patrí hladkací kútik, kŕmenie zvierat, ale aj možnosť požičať si udicu, uloviť a ugrilovať si pstruha z jazera, detské ihrisko, streľba z praku a iné zaujímavé aktivity.

Los v Zveroparku pri Žarnovici
Los v Zveroparku pri Žarnovici. Foto: FB Zveropark

9. DinoPark v bratislavskej ZOO

Súčasť bratislavskej ZOO nadchne hlavne malých milovníkov dinosaurov. Môžete tu objavovať súčasnú faunu i vyhynuté druhohorné dinosaury. DinoPark ponúka desiatky statických a pohyblivých modelov dinosaurov v životných veľkostiach, fotosaura pre zachytenie dinosaurích zážitkov, občerstvenie v štýle druhohôr DinoGril, 3D kino zdarma, unikátnu rastlinu Wollemia Nobilis, paleontologické ihrisko, detské atrakcie pre malých dobrodruhov, ale taktiež aj krásnu prírodu.

dinopark
DinoPark. Foto: dinopark.sk

10. Košická detská historická železnica – pre malých rušňovodičov

Jednokoľajná úzkorozchodná železnica a dĺžkou 4,2 km sa nachádza v Čermeľskom údolí pri Košiciach. Železnica bola vybudovaná v rokoch 1955 – 1956 ako Pionierska železnica, pričom išlo o prvú rekreačnú železnicu vo vtedajšom Československu. Detská železnica v skutočnosti historickou muzeálnou železnicou.

Košická detská historická železnica
Košická detská historická železnica. Foto: detskazeleznica.sk

Vďaka deťom spoznáte miesta inak, cez inú optiku úprimnú a obohacujúcu. Chystáte sa na niektoré z týchto miest?


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook