TOP 10 atrakcií na Gran Canarii

Gran Canaria má viac ako 80 pláží, okolo ktorých sa rozprestierajú dobre vybavené strediská, ale nájdete tu tiež nádherné skryté pásy jemného piesku. Ostrov však ponúka oveľa viac ako len pláže. Nekonečný zoznam miest, ktoré „musíte vidieť“, by sa dal zostaviť už len v hlavnom meste Las Palmas. No aj ďalšie mestá a miesta vás počas dovolenky na Gran Canarii očaria.

1. Las Palmas, Gran Canaria

Takmer 145 kilometrov od pobrežia Afriky leží ostrov Gran Canaria, miesto s nádhernou prírodnou scenériou. Skoro polovica ostrova je chránená ako biosférická rezervácia UNESCO. Na severe ostrova sa rozprestiera krajina dramatických útesov, na juhu ho lemujú krásne pláže. Las Palmas de Gran Canaria je slnkom zaliate prímorské mestečko so zaujímavým historickým dedičstvom. Mesto ovplyvnila španielska koloniálna minulosť, rovnako ako kultúra domorodých obyvateľov „guancha“. Architektonickým vrcholom mesta je katedrála, impozantná stavba zo 16. storočia má klasicistické rysy a gotický interiér s neobvyklými stĺpmi v tvare paliem. Zaujímavá archeologická a etnografická zbierka je súčasťou Múzea Kanárskych ostrovov. Milovníci umenia by mali navštíviť tiež Néstor múzeum, ktoré vystavuje diela Néstora Martína Fernándeza de la Torre, jedného z najvýznamnejších španielskych maliarov obdobia symbolizmu. Las Palmas však ukrýva aj niekoľko vynikajúcich pláží a krásnu prírodu.

Mesto Las Palmas
Mesto Las Palmas. FOTO: depositphotos.com

2. Kanárske záhrady

Jardín Botánico Viera y Clavijo sa nachádza sedem kilometrov od mesta Las Palmas. Veľkolepú botanickú záhradu obklopuje krásne údolie, po ktorom sa môžete prechádzať a objavovať tunajšiu flóru. Väčšina botanickej záhrady je rozložená pozdĺž strmého svahu Barranca de Guiniguada. Záhrada sa zameriava na endemické kvety a rastliny pochádzajúce zo všetkých siedmich Kanárskych ostrovov. Tesne pred hlavným vchodom nájdete mini vavrínový les, ktorý pôvodne pokrýval ostrov, no neskôr bol úplne zničený. Botanická záhrada je otvorená denne od 9:00 do 18:00 hod.

Botanická záhrada Gran Canarie
Botanická záhrada Gran Canarie. FOTO: depositophotos.com

3. Vegueta

Historická časť hlavného mesta Las Palmas z 15. storočia je plné spomienok a tajných príbehov zo svojej námornej minulosti. Vegueta je plná budov v tradičnej španielskej architektúre, dláždených ulíc a starých domov. Stavby však nemajú jednotnú architektúru, sú skôr kombináciou množstva štýlov od neskorogotického až po renesančný. Len pár metrov od miesta vojenského tábora, z ktorého vznikla prvá osada, je dnes Plaza Santa Ana so vstupom chráneným bronzovými sochami psov a niektorými pôsobivými historickými budovami, z ktorých mnohé prežili v pôvodnom stave až do súčasnosti. Obzvlášť pozoruhodné sú Casa Regental, budova zo 17. storočia, Casas Consistoriales (radnica) a Palacio Episcopal (Biskupský palác). Tou najimpozantnejšou budovou je však Katedrála Santa Ana. Na okúzľujúcom námestí Plaza del Espíritu Santo stojí impozantná fontána.

Katedrála Santa Ana v historickej časti Vegueta
Katedrála Santa Ana v historickej časti Vegueta. FOTO: depositphotos.com

4. Casa Museo de Colón, Gran Canaria

Jednou z najpopulárnejších atrakcií na ostrove je Casa de Colón v meste Las Palmas, palác, ktorý kedysi slúžil ako domov prvých guvernérov ostrova. Podľa legendy na tomto mieste čakal v roku 1492 Krištof Kolumbus na jednu z jeho lodí, kým ju opravia. V budove je dnes múzeum artefaktov spojených s Kolumbovými cestami.

Kolumbov dom
Kolumbov dom. FOTO: depositphotos.com

5. Roque Nublo

Roque Nublo je asi 80 metrov vysoká vulkanická skala. Slávny orientačný bod ostrova Gran Canaria je chránený UNESCO ako prírodná pamiatka. Nachádza sa v oblasti Tejeda a vznikol po sopečnej erupcii približne pred 4,5 miliónmi rokov. Roque Nublo je najobľúbenejším miestom pre milovníkov turistiky a ideálnym zážitkom pre všetkých, ktorí chcú vidieť nádherný výhľad. Zvyčajným východiskovým bodom je Degollada de la Goleta, kam sa dostanete autom a odtiaľ sa vydáte po jasne vyznačenom chodníku.

Roque Nublo
Roque Nublo. FOTO: depositphotos.com

6. Puerto de Mogán

Tento prírodný rybársky prístav ponúka pokojnejšie prostredie ako plážové letoviská Playa del Inglés a Maspalomas, kde väčšina turistov trávi svoju dovolenku na Gran Canarii. Na nábreží stoja budovy, ktoré nie sú vyššie ako tri poschodia, a dopĺňajú ho budovy navrhnuté v stredomorskom štýle. Domy obkolesujú úzke uličky, lemované malými záhradami a okennými parapetmi s kvetmi. Puerto de Mogán sa tiež môže pochváliť sieťou pekných morských vodných kanálov, vďaka čomu získal svoju prezývku „Malé Benátky“. Atraktívna jachtárska marina láka do elegantných reštaurácií, štýlových kaviarní, džezových a piano barov. Je ideálna na večerné prechádzky a romantické večere, pri ktorých budete sledovať západ slnka. V piatok ráno sa v prístave koná trh, ktorý je obľúbeným miestom pre nákupy.

Prístav Puerto de Mogán
Prístav Puerto de Mogán. FOTO: depositphotos.com

7. Sioux City

Vydajte sa do minulosti a ocitnite sa v meste ako na Divokom Západe. V Sioux City sa stretnete s legendárnymi bojovníkmi, kovbojmi, nechýbajú rustikálne grily, salóny, šerifovia a krásne dievčatá. Aby atmosfére nič nechýbalo, vzduch okolo napĺňa klasická westernová hudba. Súčasťou parku je množstvo atrakcií ako Duel to Death (Súboj až na smrť), Bank Robbery (Banková lúpež), Saloon Fight (Salónová bitka) alebo Indian Rain Dance (Indiánsky dažďový tanec). Mexickí akrobati predvádzajú kúsky s lasom, bičmi aj nožmi. Na rozlohe 320-tisíc metrov štvorcových stoja repliky typických domov, kostola, ranča a iných budov. Deti možno nebudú zdieľať vaše nadšenie z westernového prostredia, ale skúste ich nalákať na malú zoo s roztomilými zvieratkami. Park je otvorený od utorka do soboty a nachádza sa v meste Maspalomas.

Ulica v Sioux City
Ulica v Sioux City. FOTO: depositphotos.com

8. Caldera de Bandama

K vášmu cieľu, ktorým je Caldera de Bandama, vás povedie zaujímavá cesta. Akonáhle prejdete cez Tafira Alta a po približne 6 kilometroch cesty vedľa niekoľkých vinohradov, kde rastie hrozno pre populárne Vino del Monte, prídete k sopečnému kráteru Caldera de Bandama. Kráter má asi kilometer v priemere, hĺbku 200 metrov a vrchol Pico de Bandama s výškou 569 metrov. Na vrchole sa nachádza pozorovaciu plošinu, odkiaľ si napriek jeho relatívne malej výške môžete vychutnať úchvatný výhľad na celé severné a východné pobrežie. V celej oblasti rastú palmy, pomarančovníky a figové stromy. Na svahu krátera sa darí eukalyptu a agáve.

Caldera de Bandama
Caldera de Bandama. FOTO: depositphotos.com

9. Palmitos Park

Najobľúbenejšia rodinná atrakcia na ostrove Gran Canaria je subtropická oáza v zelenej palmovej doline. V Palmitos Parku žije viac ako 200 druhov vtákov, vrátane malých kolibríkov, tukanov, pávov, žeriavov či plameniakov. Ďalšími zaujímavosťami sú akvárium, dom motýľov, kaktusová záhrada alebo dom orchideí. Ak si chcete park poriadne prezrieť, budete potrebovať minimálne pol dňa. Ale kto by sa na dovolenke na Gran Canarii niekam ponáhľal? Okrem toho by ste si nemali nechať ujsť predstavenie papagájov, ktoré predvádzajú úžasnú škálu trikov od jazdy na bicykli až po maľovanie obrázkov.

Delfíny v Palmitos Parku
Delfíny v Palmitos Parku. FOTO: facebook.com/ Palmitos Park

10. Cocodrilo Park Zoo

Všetko sa to začalo, keď miestna rodina Balserovcov bola požiadaná, aby sa postarala o niekoľko krokodílov. Dnes v parku žije najväčšia zbierka v Európe. Ku krokodílom sa postupne pridali ďalšie zvieratá vrátane šimpanzov, rôznych druhov opíc alebo vtákov. Zvyčajne sem prichádzajú zvieratá v zlom zdravotnom stave, ktoré sa stali obeťami krutého zaobchádzania a boli skonfiškované na nákladných lodiach. V parku sa o ne starajú profesionáli a vďaka ich opatere sa zotavujú. Park bol pre verejnosť otvorený v roku 1988, odkedy pribudlo množstvo jeho obyvateľov, ku ktorým patria aj tigre bengálske, paviány, asi 300 krokodílov, tropické druhy rýb aj papagáje. Jednou z atrakcií parku je práve predstavenie papagájov. Park je otvorený od pondelka do piatka od 10:00 hod. do 17:00 hod., pričom posledný vstup je o štvrtej poobede.

Krokodíly v parku Cocodrilo
Krokodíly v parku Cocodrilo. FOTO: facebook.com/ Cocodrilo Park Gran Canaria

Tipy na najlepšie pláže

Asi najpopulárnejšou plážou ostrova Gran Canaria je Playa de Maspalomas. Je známa predovšetkým svojimi impozantnými piesočnatými dunami a starým majákom, ktorý po prvý raz zasvietil v roku 1890. Jemný biely piesok a vetrom naviate duny oproti modrému moru predstavujú úžasný pohľad. Pláž obkolesuje rad hotelov a reštaurácií a v niektorých častiach sú k dispozícii aj ležadlá a slnečníky. Duny sú ako stvorené na prechádzky, len si nezabudnite vziať uterák a žabky, pretože piesok vie byť poriadne horúci. Každých sto metrov stoja stánky s občerstvením, takže nič viac potrebovať nebudete. Pláž Maspalomas je rozdelená do štyroch častí – prvá je ideálna pre rodiny s deťmi, druhá a štvrtá časť je obľúbená u nudistov a tretiu časť vyhľadáva gay komunita. Na pláži sú k dispozícii všetky druhy vodných športov a rekreačných zariadení, vrátane sprchy, plážových barov, reštaurácií a obchodov.

Piesočné duny Maspalomas
Piesočné duny Maspalomas vedúce k pláži. FOTO: depositphotos.com

Obrovský úsek zlatého piesku priamo v srdci mesta Las Palmas predstavuje pláž Playa de las Canteras. Je dlhá viac ako tri kilometre a obľúbená tak u turistov, ako aj domácich. Chráni ju prírodný útes La Barra, čo umožňuje vychutnať si plávanie v pokojných vlnách. Surferi nájdu pre seba to práve v južnej časti. Pláž má ideálne podmienky pre všetky druhy vodných športov, poskytuje bezpečné piesočnaté prostredie pre rodiny. Oblasť južne od Playa de las Canteras, kde sa končí skalná bariéra, je známa ako La Cicer. Toto miesto je plné obchodov, ktoré predávajú všetky druhy vybavenia a príslušenstvo pre vodné športy. Sídlia tu tiež surferské školy ponúkajúce poradenstvo a kurzy. Pozdĺž pláže sa tiahne rušná promenáda Paseo de las Canteras s obchodmi, open air reštauráciami, snack barmi a kaviarňami.

Pláž Las Canteras
Pláž Las Canteras. FOTO: depositphotos.com

Pláž Playa del Inglés sa nachádza v strede medzi plážami San Augustín a Maspalomas, je dlhá 2,7 kilometra a patrí k najznámejším plážam Európy. Po celý rok je veľmi populárna a patrí k najrušnejšej turistickej destinácii v celom Španielsku. Ponúka všetky druhy rekreačných a športových aktivít vrátane plachtenia, windsurfingu, vodných lyží a mnoho ďalších. Pozdĺž pláže sú samozrejmosťou sprchy, stánky so studenými nápojmi, zmrzlinou a občerstvením. Na niektoré časti pláže vedie bezbariérový prístup.

Playa del Inglés
Playa del Inglés. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Dominantou jedál na Gran Canarii sú ryby, morské špeciality a mäso servírované so všadeprítomným papas arrugadas con salsa mojo (kanárske zemiaky s omáčkou. K teplému počasiu Gran Canarie sa dokonale hodí mojo picón, omáčka zložená z cesnaku, olivového oleja, červenej alebo zelenej papriky, rasce, soli a octu. Kto má rád pikantnejšie, môže si pridať čili.

Zemiaky papas arrugadas s omáčkou mojo picón
Zemiaky papas arrugadas s omáčkou mojo picón. FOTO: depositphotos.com

K ďalším špecialitám na Gran Canarii patria carajacas, pečienky marinované v pikantnej omáčke, vysmažené a dusené v hlinenej nádobe. Sancocho je rybí guláš vyrobený z ostriežov alebo pleskáča so sladkými zemiakmi. Obľúbené je aj cabra con papas, kozie mäso so zemiakmi alebo hranolkami.

Gran Canaria je domovom poslednej kávovej plantáže na celých Kanárskych ostrovoch. Los Berrazales je najsevernejšia plantáž na svete. Okrem toho sú na Gran Canarii preslávené kozie syry, ktoré stoja za ochutnanie. Milovníci sladkostí obľubujú mole (vaječný žĺtok s tvarohom a citrónom).


Vyberte si svoju dovolenku na Gran Canarii z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook