To najlepšie z Gruzínska: Mestá, pláže a úžasné hory

Keď sa povie Gruzínsko, každému napadnú dych berúce hory. Krajina, ktorá svetu priniesla vína a nádherné hory. Turizmus sa v Gruzínsku začal rapídne rozvíjať až v roku 2008. Poznávanie Gruzínska môžete spojiť aj s okolitými krajinami, ako Arménsko a Azerbajdžan.

Gruzínsko má vlastný spôsob vyrábania vína

Poloha Gruzínska je trochu zavádzajúca a mnohými nie je jasné, či ide o Európu, alebo Áziu. Nuž, geograficky je Gruzínsko v Ázii, kultúrne sa viac prikláňa k Európe. Produkcia vína tu začala už 8 000 rokov pred Kristom a Gruzínsko si vyvinulo unikátny spôsob výroby vína v hlinených krčahoch a dostali sa tak na zoznam dedičstva UNESCO. Krajina je posiata kaštieľmi, zámkami a hradmi, ktoré dávajú Gruzínsku zľahka náboženský ráz, pritom ide o krajinu. ktorá bola súčasťou Sovietskeho zväzu. Nájdeme tu však aj Islam. S angličtinou tu môže byť menší problém, najmä mimo miest, no to v prípade poznávacieho zájazdu so slovenským sprievodcom nie je zásadný problém.

Gruzínsko
Gruzínsko. FOTO: pixabay.com

Hlavné mesto Tbilisi je prekvapivo moderné

Tbilisi, domáci vyslovujú ako Tiflis, mesto, ktoré je naozajstným prekvapením Gruzínska. Čo vás možno prekvapí, bude jeho západná úroveň. Moderný most (ktorý sa oplatí vidieť po zotmení), lanovka nad mesto a úzke uličky starého mesta patria medzi najkrajšie miesta v Gruzínsku. Nad mestom stojí socha, ktorú si všimnete z každej časti mesta – Mother Georgia Statue. Ide o symbol Gruzínska a miestni ju milujú.

Sobotné blšie trhy kúsok od rieky sú perfektnou ukážkou toho, ako žijú miestni obyvatelia. Nájdeš tu všetko od hodnotných starožitností, až po úplné zbytočnosti. Ideálne miesto na nákup lacných suvenírov.

  • Tbilisi
  • Tbilisi
  • Tbilisi
  • Tbilisi
  • Tbilisi
  • Tbilisi

Batumi je populárne letovisko

Ak sa opýtate staršej generácie na Batumi, určite budú vedieť, o čom hovoríš. V 60.-tych rokoch bolo Batumi v Gruzínsku populárnou dovolenkovou destináciou predtým, ako sa ním stala bližšia krajina, Bulharsko.

Batumi má svoje čaro, aj keď tu nájdeš veľa turistov v plavkách a slnečníky na pláži. Táto časť pobrežia Čierneho mora je známa najmä kvôli dlhým dňom a teplému počasiu, ktoré pretrváva až do októbra. V 19.storočí Batumi prešlo veľkou zmenou a vďaka vplyvu Ruska sa rozvinulo do dnešnej podoby. Vlakové spojenie s Baku v Azerbajdžane ho robilo dôležitým bodom na mape.

Batumi
Batumi. FOTO: depositphotos.com

Gruzínsko má nádherné hory a buduje jeden z najdlhších turistických chodníkov na svete

Gruzínske hory sú perfektné na turistiku práve pre svoje nádherné údolia, rieky, vodopády či cyklotrasy. Obľúbený je najmä výstup z dedinky Kazbegi (1740 m n.m.) na najvyššiu horu v Gruzínsku - Kazbek, ktorá sa týči do nadmorskej výšky 5033 m n.m, no nájdete tu aj menej náročné turistické chodníky. Západná časť Gruzínska sa pýši viacerými prírodnými jaskyňami so sieťou podzemných riek.

  • Gruzínsko
  • Gruzínsko
  • Gruzínsko
  • Gruzínsko
  • Gruzínsko
  • Gruzínsko

Populárny Transkaukazký turistický chodník (TCT) má neuveriteľných 1500 kilometrov. Začína pri Čiernom mori a ide smerom na východ až k Kaspickému moru. Ešte však nie je nie je úplne dokončený a môžete sa tak, ako dobrovoľník, podieľať na jeho výstavbe. TCT bude lákať turistov z celého sveta a mohli by sme ho prirovnať k Pacifickej hrebeňovke – turistickému chodníku, ktorý začína pri hraniciach s Mexikom a končí pri hraniciach s Kanadou - ide cez mnoho národných parkov Kalifornie. 


Gruzínsko chutí po hrozne

Okrem dokonalej prírody vyskúšaj aj gruzínsku kuchyňu. Populárne Khachapuri (kačapuri) je tradičné jedlo. V podstate ide o chlieb naplnený syrom a vajíčkom. Existuje viacero variant a dokonca aj vegetariánske. Ako dezert si daj Churchkhelu, sladkosť z hroznového cukru. 

Gruzínska sladkosť z orechov namočených v šťave z hrozna a cukru
Gruzínska sladkosť z orechov namočených v šťave z hrozna a cukru. FOTO: pixabay.com

Gruzínsko je čoraz viac vyhľadávaná destinácia i pre slovenských cestovateľov. Malá krajina na Kaukaze ponúka širokospektrálne možnosti trávenia dovolenky – od kultúrno-historických pamiatok, prekrásne panorámy, aktívnu turistiku v podobe hôr a kaukazských štítov, čoraz populárnejšiu lyžovačku, pobrežie Čierneho mora a fantastickú gastronómiu s nepreberným množstvom druhov vína. Poďme sa spolu s jedným z našich top sprievodcov Jurajom Kordíkom pozrieť na pár dôvodov, prečo by ste mali zaradiť Gruzínsko na váš cestovateľský bucket list.

Aj v našej ponuke nájdete poznávacie zájazdy do Gruzínska – samostatný 9-dňový letecký zájazd, alebo 12 – dňový, v kombinácii s Arménskom.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook