Tip na víkend: Budapešť historicky, gastronomicky i tropicky

Paríž, Londýn, Barcelona či Amsterdam? Áno, toto sú mestá, o ktorých návšteve snívajú mnohí z nás. Ale aj tu za rohom – u našich južných susedov – nájdete plnohodnotnú alternatívu. Budapešť ponúka všetko, čo od metropoly očakávate. Prechádzky historickým centrom, gastronomické zážitky i zábavu.

Najkrajšia panoráma

Mesto Budapešť vzniklo spojením dvoch miest na brehu rieky Dunaj. Starobylý Budín a moderná Pešť sa spojili v jedno v roku 1872. Kým Budín láka skôr turistov, Pešť je známa nákupnými promenádami a kaviarňami. Vychutnať si panorámu mesta, ktorá je podľa viacerých sprievodcov cestovnej kancelárie SATUR jednou z najkrajších, môžete pri návšteve Citadely. Jej poloha na Géllertovej hore zabezpečuje, že mesto máte ako na dlani.

Pohľad na reťazový most
Pohľad na reťazový most. Foto: depositphotos.com

Miestom, ktoré by nemal nikto, pri návšteve Budapešti, vynechať je Rybárska bašta. Tá je jednou z najznámejších pamätihodností Budína. Je postavená na hradných hradbách a pomenovaná je podľa rybárov, ktorí ich v 18. storočí bránili. Napriek tomu, že ide o neohistorickú stavbu (dokončená bola začiatkom 20. storočia), patrí k najrušnejším miestam v Budíne, s nádherným výhľadom na Dunaj a Peštiansku časť mesta.

Neohistorická budova Rybárskej bašty
Neohistorická budova Rybárskej bašty. Foto: depositphotos.com

Priestor pre načerpanie síl

Széchenyiho termálne kúpele patria k najväčším kúpeľným komplexom v Európe a boli prvými termálnymi kúpeľmi v Pešti. Vznikli v roku 1913 a odvtedy prešli mnohými úpravami a rekonštrukciami. V komplexe nájdete 21 bazénov (vonkajších aj vnútorných), no okrem nich si môžete dopriať masáže, využívať sauny, posilňovňu alebo ochutnať prírodnú vodu. Budova kúpeľov si ešte stále udržiava svoju historickú krásu, vďaka ktorej sa aspoň na chvíľu ocitnete v úplne inej dobe.


Len na pár centimetrov od žraloka

Ak cestujete s deťmi, určite nevynechajte ani návštevu Tropikária. Môžete sa prejsť ozajstnou džungľou pod strechou. Vlhkosť i teplota prostredia spoločne s faunou a flórou sú presne také ako v Amazonskom pralese. Po prechádzke džungľou sa ocitnete v Oceanáriu – obrovskom akváriu, kde vás od zubov žraloka bude deliť len 14 cm hrubé sklo. Deti určite ocenia možnosť pohladkať si raju, ako aj prechádzku 15 metrov dlhým tunelom, v obkolesení morských živočíchov.

Tropikárium
Tropikárium. Foto: CK SATUR

Pri jednodňovom zájazde Tropikárium - Budapešť, vaše deti zabaví aj animátor CK SATUR. Nepotrebujete tak vymýšľať im program na cestu, a zároveň s deťmi prejde aj Tropikáriom. Vy si zatiaľ môžete oddýchnuť a nakúpiť v nákupnom centre, v ktorom sa Tropikárium nachádza.

Cisárske sladkosti

Len dve minúty chôdze od Baziliky sv. Štefana vás zavedú do Prvého štrúdľového domu v Budapešti. Táto jedinečná reštaurácia sídli v krásnej historickej budove z roku 1812. Historické však nie je len miesto, ale aj recepty.

Štrúdľa
Štrúdľa. Foto:depositphotos.com

Štrúdľa je tradičná maďarská pochúťka, ktorá pochádza z dôb vládnutia Habsburgovcov. Kedysi išlo o sladkosť pripravovanú len na sviatky a špeciálne príležitosti. Príprava chutnej štrúdle si vyžaduje skutočnú zručnosť, podľa odborníkov by totiž cesto malo byť také tenké, aby sa cez neho dali čítať noviny, no zároveň sa nesmie rozpadnúť. Okrem štrúdle, sú budapeštianski cukrári známy aj prípravou bonbónov a zákuskov rôznych tvarov a príchutí. 

Aj vás nadchla táto metropola a už sa vám zbiehajú slinky nielen na všetky dobroty, ale aj na prechádzku budapeštianskym parlamentom a oddych v obľúbených kúpeľoch? S nami máte možnosť zažiť Budapešť, so všetkým, čo k tomu patrí. Pozrite si ponuku našich jednodňových a víkendových poznávacích zájazdov do hlavného mesta našich susedov.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook