Tie najkrajšie miesta, na ktoré natrafíte pri poznávaní východnej Kréty

Fascinujúca a divoká. Taká je juhovýchodná Kréta. Práve tam sa ukazuje v plnej kráse cez veľkolepé pamiatky, vzkriesenú históriu, ale aj cez úchvatnú prírodu celkom nedotknutých miest. Spoznajte túto časť od luxusnej Eloundy, kde trávi dovolenku Leonardo Di Caprio či Lady Gaga, cez rozmanité pohoria, opustené dedinky, nádherné fresky, staroveké kláštory, posvätné miesta až ku modrým zálivom Líbyjského mora.

Hlavným mestom východnej Kréty je Aghios Nikolaos. Odtiaľ sa vystupuje ku legendárnej náhornej plošine Lasitti, ktorá je posiata veternými mlynmi, cez majestátne a božské pohorie Dikti, kde sa narodil Zeus. A popravde asi si najvyšší grécky boh vybral len to najlepšie a najkrajšie.

Mesto Aghios Nikolaos
Mesto Aghios Nikolaos. Foto: unsplash.com

Kúsok exotiky

Vo východnej časti ostrova vás očarí exotická palmová pláž Vai, ktorá žiari s tyrkysovým morom. Názov pochádza z gréčtiny a značí „palmový list“. A tých je tu požehnane. Tunajší dvetisíc ročný les paliem patrí medzi najväčší v Európe s približne 5000 stromami. Táto exotická kulisa je skutočne hodná obdivu. Vai leží 25 km severovýchodne od mesta Sitia. Podľa legendy vraj les vyklíčil z ďatlových jadier, ktoré sa sem vyplavili z mora, keď ich vyhodili z lodí saracénski piráti.

Pláž Vai
Pláž Vai. Foto: depositphotos.com

Kedysi silné, dnes pokojné

Len pár kilometrov od pláže Vai leží Itanos s idylickou plážou, ktorú aj v čase sezóny môžete mať len pre seba. Krásne zátoky tienia tamarišky. Hrdé minojské mesto Itanos bolo pred 3500 rokmi prosperujúcim obchodným centrom. Pred dvetisíc rokmi malo toto centrum dokonca svoju vlastnú menu. Po zemetrasení v 9. storočí nastáva úpadok mesta a neskôr aj cudzím plienením. V 15. storočí bolo mesto opustené. Užiť si tu môžete kúsok histórie ale aj krásnu prírodu a pláž.

Itanos
Itanos. Foto: depositphotos.com
Náš tip: Na ceste do Itanos pri odbočke na Vai nájdete skvelú tavernu Metochi.

Vznešená Elounda

V 70. rokoch minulého sa v oblasti Eloundy začína rozvíjať turizmus. Najskôr tu britská letecká spoločnosť robila zastávku pre lety do Indie. A o 10 rokov neskôr bola Elounda častou voľbou pre medzinárodné summity, čím tak získala akúsi auru vznešenosti, ktorú má i dnes. Postavené boli luxusné hotely s krásnymi plážami, zátokami. Vznikli kaviarne a reštaurácie chýrnej reputácie. Až vás zaujíma Elounda akou bola kedysi, zamierte k dedinke Epano Elounda, ktorá si zachovala svoju typickú atmosféru a žije si i dnes pokojným tempom.

Elounda
Elounda. Foto: unsplash.com

Najjužnejšie mesto Európy

Najjužnejším mestom Európy je krétske mesto Ierapetra, ktoré sa do dejín zapísalo tak, že tu na jednu noc prespal Napoleon. Históriou vábiaca pobrežná promenáda láka na prechádzky a krásne vyhliadky. Z malého prístavu vyplávajú denne aj lode na krásny ostrov Chrisi, ktorý okrem nádhernej pláže a azúrového mora sa pýši cédrovými stromami.

Južná Kréta
Južná Kréta. Foto: unsplash.com
Náš tip: Pri meste Ierapetra sa nachádza krásny záliv a hotelový areál Kakkos Bay ****, kde si môžete užiť pravú grécku dovolenku a zároveň objavovať tie najkrajšie časti južnej a východnej Kréty.
Hotel Kakkos Bay. Kréta
Hotel Kakkos Bay. Kréta. Foto: CK SATUR

Olivové pokušenie

Len 10 km juhovýchodne od mesta Aghios Nikolaos na úpätí pohoria Dikti je malebná dedinka Kritsa. Je domovom veľkého poľnohospodárskeho kolektívu rodín s olivovými hájmi, kde sa vyrába jeden z najlepších krétskych olivových olejov pod značkou „Kritsa“. Jeho výrobcovia majú veľkú oddanosť ku svojim vynikajúcim produktom, z ktorých asi 70 % ide na export. Príjemnú prechádzku si môžete spestriť aj posedením si pod starým platanom v kaviarni Kafenio Saridakis.

Olivovníky
Olivovníky. Foto: unsplash.com

Pozdĺž cesty, ktorá stúpa na Azoriu sa v Kavousi nachádza jeden z najstarších olivovníkov na Kréte. Predpokladá sa, že bol zasadený medzi rokmi 1350 a 1100 pred n. l. Tento strom má obvod kmeňa viac ako 22 m. Na olympijských hrách v Aténach v roku 2004 bola japonská maratónkyňa Naoko Takahashi, ktorá získala zlatú medailu aj ovenčená víťazným vencom vyrobeným z vetvy tejto olivy.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook