Stylistka radí: S týmto tajným tipom bude váš kufor o tretinu ľahší

V lete „letí“ batožinový minimalizmus! Cieľ je nasledovný: zbaviť kufor nepotrebných kíl, a predsa si užiť maximálne štýlovú a komfortnú dovolenku. Tu sú rady, ako na to.

Keď ide o dovolenkové balenie, sú dve kategórie cestovateľov. Tá prvá si celý proces náramne užíva a s každým úhľadne naskladaným „komínom“ oblečenia sa viac a viac dostáva do dovolenkovej náladičky. A potom sú tu tí, čo majú ešte päť minút pred odchodom otvorený kufor a robia last minute škrty. Vyhadzujú veci von a znova ich vracajú naspäť, viacnásobne, takže prvé otvorenie kufra v hoteli je aj pre nich samých prekvapením, lebo medzičasom dávno zabudli, čo zbalili a čo nie.

Ak ste sa našli v druhej kategórii, nebojte sa, po prečítaní tohto článku budete majstrom či majsterkou organizovaného balenia. K bezstarostnej dovolenke predsa patrí aj bezstarostné balenie, a CK SATUR vám s ním pomôže.

Chcem ísť na dovolenku
Balenie kufra
Balenie kufra. Foto: shutterstock.com

Prečo balíme viac vecí, ako potrebujeme?

Najčastejšie preto, že aj na cestách sa chceme cítiť ako doma. Myslíme si, že pomôže, keď sa obklopíme vecami, ktoré poznáme, či sú to obľúbené topánky, kabelky alebo celý arzenál kozmetiky. A tak zo všetkého zbalíme radšej o trošku viac ako treba. Veď pre istotu. Ste pripravení zmeniť tento prístup na minimalistickejší?

Stylistka Barbara Kedzierska má pre vás tajný tip, ako si kdekoľvek vo svete navodiť atmosféru domáceho komfortu s len minimálnym navýšením objemu batožiny. Tu je jej rada: „Pribaľte si vlastné obliečky na vankúš. Familiárna vôňa posteľnej bielizne je balzamom na dušu a ešte aj prispieva k sladšiemu spánku v neznámom  prostredí.“

Opaľovanie sa na vode
Opaľovanie sa na vode. Foto: shutterstock.com

Kto žiari zvnútra, žiari navonok

Ďalším batožinovým ťažidlom sú podľa stylistky rozmerné a nie príliš skladné kozmetické flakóny či robustné módne doplnky. Obzvlášť v ére Instagramu je ťažké im odolať, pretože túžba spraviť perfektnú dovolenkovú fotku víťazí nad praktickosťou. Myslite však na to, že kombinácia slnka, inšpiratívneho prostredia, blízkosti vašich najbližších a vnútornej spokojnosti je bezkonkurenčne najefektívnejším skrášľujúcim prostriedkom. Rozžiari každý záber a záťaž v kufri? Nulová.

Espadrilky
Espadrilky. Foto: shutterstock.com

Niet nad ľahké plátenky

Na nohách, ale aj na pleciach! Stylistka nedá dopustiť na plátenné espadrilky pre ľahučký krok pri poznávaní exotických uličiek. Výhodou látkových nazúvačiek je aj to, že sú zväčša voľnejšieho strihu, takže keď vám vplyvom horúčav a dlhšej chôdze mierne opuchne chodidlo, nebudú vás na žiadnom mieste tlačiť. „Kľúčovým párom dovolenkovej obuvi sú pre mňa pohodlné tenisky, oceniteľné najmä počas dlhého letu,“ dopĺňa Barbara. „A v kufri mi nesmú chýbať šľapky štýlu birkenstock alebo ich elegantnejšia sandálová verzia. Lodičky a iná nekomfortná obuv určite ostáva doma.“ 

Doma necháva stylistka aj kabelky, akokoľvek krásne. Spravidla totiž platí, že čím drahší kúsok, tým je ťažší. Navyše, prímorská klíma – morská soľ v spojení s vysokou vlhkosťou vzduchu – môže prispieť k povrchovému znehodnoteniu kovových detailov, ako sú napríklad pracky.

Žena s praktickou plážovou plátenkou na plece
Žena s praktickou plážovou plátenkou na plece. Foto: shutterstock.com

Oveľa viac využijete plážové plátenky na plece. Ich ľahké vlákno neváži takmer nič, sú ekologické a ponúkajú široký priestor pre individualizáciu. Ak si vyberiete model so zaujímavou potlačou, môžete hravým dizajnom podtrhnúť svoju originalitu.

Santorini
Santorini. Foto: shutterstock.com

Viac ciest, menej vecí

„Čím viac cestujem, tým viac zisťujem, ako málo v skutočnosti potrebujem,“ zamýšľa sa Barbara a vysvetľuje, že jej práca ju naučila pristupovať k dovolenkovému baleniu ako k bežnej stylingovej zákazke. Na začiatku je teda dôsledný rešerš. „V prvom rade sa riadim výskumom priemerných teplôt v konkrétnej destinácii. Následne si zvolím farebnú paletu, ktorá je pre mňa obvykle asociáciou s danou krajinou a slúži ako hlavná inšpirácia. V neposlednom rade sa zameriavam na stupeň multifunkčnosti kúskov, ktoré balím. Najlepšie v hodnotení pochodia tie z prírodných materiálov a s vysokou variabilnosťou. Napríklad také hodvábne kimono možno využiť ako plážové pareo, ale aj ako košeľu a s vhodnými doplnkami supluje dokonca večerné šaty, takže sa dá nosiť doslova od rána do večera, no pritom vždy inak.“

Žena so štýlovým plecniakom
Žena so štýlovým plecniakom. Foto: shutterstock.com

Vymeňte kolieska za ramienka

Zvykli ste si na príručný kufrík s kolieskami? Pouvažujte, či radšej nedáte šancu štýlovému plecniaku. Neutíchajúca popularita mestských ruksakov sa odrazila aj na dizajne turistických batohov, ktoré sú čoraz elegantnejšie, a predsa nestrácajú nič zo svojej účelovosti.

 „Zásadnou zmenou pri cestovaní do odľahlejších a exotických krajín bola pre mňa výmena kufra za kompaktný, no prekvapivo priestranný batoh,“ hovorí Barbara. „To, že za sebou nebudete musieť ťahať náklad na hlučných kolieskach, vám otvorí možnosti spoznávania nových miest aj mimo klasických dovolenkových rezortov. Slobodu, ktorú mi ruksak ponúka, by som nevymenila ani za najštýlovejšie značkové kufre s monogramom.“

Ramienka ruksaka navyše pomáhajú rovnomernejšie rozložiť váhu, takže sú šetrnejšie k pohybovému aparátu. A so zdravým chrbtom sa vždy objavuje lepšie. Slovensko, aj svet!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook