Slnko a teplo aj cez zimu. Pozdrav priamo z Egypta posiela naša sprievodkyňa Lucia Kulfasová

Egypt, dávny domov faraónov a celoročne slnečná dovolenková destinácia. Pýši sa jedinečnými pamiatkami, pyramídami a chrámami v Káhire, Luxore či Karnaku, bohatým podmorským svetom a unikátnymi korálovými útesmi. O tom ako sa v tejto dobe aktuálne dovolenkuje v jednej z mála bezpečných exotík nám priamo z pobytu v Egypte porozprávala naša sprievodkyňa a delegátka Lucia Kulfasová.
Egypt
Egypt na Níle, FOTO: CK Satur

Aké sú momentálne v Egypte teploty? Dá sa kúpať v mori?

Ako hovoria Egypťania, zimu tu tento rok ešte nemali. Január je v Egypte „najchladnejším“ mesiacom, ale napriek tomu počasie je tu veľmi príjemné, slnečné a teploty sa šplhajú ku 25 stupňom. Na slnku je pocitová teplota oveľa vyššia. Teplota vody dosahuje 24 stupňov. Keďže Červené more je známe aj pre koralové útesy, môžete šnorchlovať buď priamo z pláže alebo prejsť po drevenom móle ku pestrému podmorskému svetu. V časti Makadi je útesov viac ako priamo v Hurghade. Veľmi príjemná je časť Sahlhasheesh s plytkou zátokou a dlhou plážovou promenádou. V zátoke Soma Bay, ktorá leží južne od Hurghady sa budete cítiť ako na Maldivoch.

Egypt more
Tyrkysové more, Egypt. FOTO: archív CK SATUR

Teraz, keď je v krajine menej turistov, musí byť o to väčší zážitok stáť pri svetoznámych pamiatkach. Dá sa chodiť aj na výlety?

Niektoré egyptské cestovné kancelárie aj teraz ponúkajú zájazdy za chrámami a hrobkami do Luxoru, či pyramídami do Káhiry. Tieto dva výlety tu zostanú populárne pre svet asi navždy. V Luxore si teraz celkom sami môžete vychutnať to ticho bez davov a hluku, ponoriť sa do sveta faraónskeho zlatého veku u chrámu kráľovny Hatšepsut, v Údolí kráľov alebo v majestátnom Karnaku. Káhira je rušná tak či tak, ale pyramídy v Gíze budete mať teraz len pre seba. V Hurghade sú v ponuke lodné výlety za šnorchlovaním, potápaním, kde musí byť dodržaná kapacita obsadenosti maximálne 50% alebo sa môžete ísť na štvorkolkách previesť po púšti. Hotely ponúkajú aj motorizované vodné športy za poplatok, jazdu na koni. Na všetko, čo sa tu dá absolvovať je týždeň aj málo a ani sa vám nebude chcieť odtiaľto odísť. 

Egypt pobrežie
Pláž, Egypt. FOTO: archív CK SATUR

Na čo ďalšie sa ľudia ešte môžu tešiť pri zimnom dovolenkovaní v Egypte?

Okrem krásneho slnečného počasia a mora je to najmä priateľské prostredie, kde sa vám veľmi rýchlo podarí zabudnúť na situáciu u nás. Panuje tu pohoda a relax. Hotely tiež ponúkajú vždy čerstvé ovocie a zeleninu, lebo tu je úroda niektorých plodín aj dva krát do roka. Egyptské mango chutí fantasticky a pestuje sa tu mnoho rôznych druhov. A keďže sme na Sahare výborné sú aj ďatle. Odporúčam ochutnať sladký koláč „kunafa“ (snáď najlepší je so šľahačkou). Tí, ktorí milujú ryby a morské plody si tu prídu na svoje. V reštauráciach v centre Hurghady si môžete vybrať čerstvé ryby priamo „z ľadu“. Hotely okrem medzinárodnej a egyptskej kuchyne ponúkajú mexickú, taliansku, japonskú, thajskú a indickú. Otvorené sú aj obchody so suvenírmi. Na hlavnej hurghadskej promenáde Mamsha sa môžete nechať zviezť aj na ťave. Mnohým turistom sa odtiaľto nechce ani odísť a pobyty si tu predlžujú.

Výhľad na more
Výhľad na more z hotela, Egypt. FOTO: archív CK SATUR

Kedy organizuje CK Satur najbližšie zájazdy do Egypta?

Cestovná kancelária Satur ponúka pobytové zájazdy do Hurghady s odletmi z Bratislavy každý piatok. O 19 hodine večer odletíte a tesne pred egyptskou polnocou (časový rozdiel od SR je 1 hodina dopredu) ste už v Hurghade. Ráno sa zobudíte do slnečného dňa, kde vo vzduchu cítiť morský závan a môžete si užívať príjemnú dovolenku.

Pláž v Egypte
Pláž a tyrkysové more, Egypt. FOTO: archív CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook