Silvestrovské poznávanie z paluby lode

Ak aj na vašom bucket liste bolo tento rok viac cestovať, no nakoniec ste sa dostali len na letnú dovolenku a poniektorí ani to nie, tak netreba zúfať. Aj záver roka môže byť cestovateľsky výdatný, pokiaľ sa ho vyberiete osláviť plavbou.

Užívajte si na lodi i mimo nej

Hneď na začiatku by ste si mali uvedomiť to najdôležitejšie – loď tu nie je len na to, aby vás dopravila do cieľa vašej cesty, pretože aj loď samotná je váš cieľ – práve na lodi si vychutnávate svoju dovolenku, oddych, zábavu. V každej zo zastávok si môžete vybrať z ponuky fakultatívnych výletov alebo sa vybrať spoznávať po vlastnej osi. Len netreba zabudnúť, že návrat na loď je vždy najneskôr pol hodiny pred vyplávaním.

ohňostroj
Ohňostroj. FOTO: archív CK SATUR

Karibik na najväčšej lodi sveta

Symphony of the Seas **** je naozaj nádherná v každom zmysle tohto slova. Architektúra a dizajn sú dotiahnuté k dokonalosti vďaka starostlivosti a pozornosti voči každému detailu. Na tejto „obryni“ s váhou 227-tisíc ton nájdete 20 reštaurácií, 23 bazénov, Central Park (áno, skutočný park uprostred lode), 24 výťahov pre hostí, najvyššiu šmykľavku na mori, najhlbší bazén na mori, dvojposchodovú reštauráciu so špecialitami Wonderland, kde sa budete cítiť ako Alenka v krajine zázrakov,  11 252 umeleckých diel, robotických barmanov, virtuálne balkóny, 2100 členov posádky a množstvo ďalších zaujímavostí

K TOP zastávkam počas plavby Karibikom patrí Mexiko. V Chichen Itzá stoja známe pyramídy, najznámejšie je mayské osídlenie „El Castillo“ (pyramída Kukulkan), kde dvakrát ročne ožíva kult opereného hada. Keď skúsite pod pyramídou zatlieskať, z vrcholu dostanete odpoveď. Jedna z najlákavejších prírodných rezervácií je Rio Secreto (Tajomná rieka) ukrytá v jaskynnom systéme. Je to labyrint vodných ciest a kvapľov vytvorených vápencom. Svet inými očami uvidíte aj v podzemných jaskyniach dobrodružného parku Xplor. Táto hlboko položená krajina vznikla pred 65 miliónmi rokov, po dopade asteroidu. Eko-archeologický park Xcaret ukazuje celé bohatstvo Mexika od Mayskej kultúry, cez faunu a flóru až po zábavné vodné aktivity, ku ktorým patrí aj plávanie s delfínmi.

Trasa: Miami – Honduras – Mexiko – Bahamy – Miami


Aruba a Panama

Výletná loď MSC DIVINA **** bola postavená v roku 2012 a svojim pasažierom poskytuje maximum pohodlia, zábavy a kvalitných služieb. Je najväčšou loďou, ktorá bola postavená európskou lodnou spoločnosťou. Kapacita lode je 3502 pasažierov a 1751 členov posádky. Celkovo má 18 palúb (z toho 14 pre pasažierov), 4 bazény, 12 víriviek, multifunkčné športovisko, vonkajšia bežecká dráha, bowling, vonkajšia promenáda, divadlo, disko, kino pod hviezdami, 4D kino, kasíno, konferenčné miestnosti, knižnica, internetová kaviareň, obchody, galéria, kaderníctvo, kozmetika, detské kluby a animácie, videoherňa, formula 1 simulátor, 5 reštaurácií a 15 barov. Takže nuda naozaj nehrozí.

Na tejto unikátnej trase si dokonale vychutnáte to najlepšie, čo Florida, ostrovy Karibského mora a Stredná Amerika ponúka.

Trasa: Miami – Jamajka – Aruba -Kolumbia – Panama - Mexiko - Miami

Silvester na palube výletnej lode
Silvester na palube výletnej lode. FOTO: archív CK SATUR

Na čo netreba zabudnúť?

Pre vstup na územie USA a Karibských ostrovov je pre občanov SR potrebné potvrdenie ESTA nahrádzajúci víza. ESTA potvrdenie si klienti zabezpečujú sami vyplnením formulára a zaplatením poplatku na stránkach veľvyslanectva USA (v slovenskom jazyku). Vstup na loď aj na pevninu je možný len s cestovným pasom, platným najmenej 6 mesiacov po návrate domov.

  • mexiko
  • panama
  • kuba
  • mexiko
  • panama
  • kuba

Perly Indického oceánu

Svieži a krásny Maurícius, sopečný ostrov nachádzajúci sa v Indickom oceáne na východ od Madagaskaru, je jednou z výletných dovolenkových destinácií, ktoré ponúkajú presne to, čo sľubujú v katalógu. Azúrové more, biely piesok, nádherné pohoria, malebné plážové chatky a  úžasné koralové útesy. A práve ten bude prvou i poslednou zastávkou na vašej ceste za poznávaním Indického oceána.

Sprevádzať na cestách Indickým oceánom vás bude elegantná výletná loď Costa Victoria **** s moderným dizajnom a dôrazom na detaily. Kapacita lode je 2394 pasažierov a 790 členov posádky Celkovo má 14 palúb a k vybaveniu lode patrí aj fitnes centrum, sauna, turecký kúpeľ, 3 bazény, 4 vírivky, solárium, kozmetika a kaderníctvo, masáže, viacúčelové športoviská, vonkajšia bežecká dráha, večerné i denné programy, divadlo, konferenčná miestnosť, kasíno, živá hudba, disko, knižnica, internet, obchody, detské kluby, 5 reštaurácií a 10 barov.

Show na lodi
Show na lodi. FOTO: archív CK SATUR

Fantáziu počas plavby môžete pustiť na plné obrátky na Seycheloch. Krásne pláže posiate balvanmi, panenská džungľa, koralové útesy a prírodné rezervácie sú hlavnými atrakciami. Ostrov Mahé je domovom hlavného mesta súostrovia a krásnych pláží. Anse Intendance je vyhľadávaná surfermi pre svoje veľké vlny. Na plávanie je vhodnejšia pláž v Beau Vallon, na ktorú by mali zamieriť najmä rodiny s deťmi. Asi 20 percent rozlohy Mahé však zaberá Národný park Morne Seychellois.

Čo vám prvé napadne, keď sa povie Madagaskar? Ak by ste sa to opýtali vašich detí, ich prvá odpoveď by asi bola: Lemury! A po nej by nasledovalo zborové „I like to move it, move it!“ Návštevu národného parku lemurej zoo si preto zamilujú. Obzrú si tu lemura tmavého, čiernych aj bielych lemurov vari, lemura širokonosého a množstvo ďalších, ktoré sa voľne pohybujú v korunách stromov. Naučiť ich môžete niečo aj o tunajšej prírode. Madagaskar je známy ako „krajina obrátených stromov“, pretože vyzerajú akoby im korene rástli namiesto koruny.

ostrov Madagaskar
Ostrov Madagaskar. FOTO: pixabay.com

Prehliadku francúzskeho ostrova Réunion si nenechajú ujsť najmä dobrodružné povahy. Stojí na ňom totiž jedna z najaktívnejších sopiek na svete Piton de la Foumaise. Časté erupcie dávajú turistom možnosť vidieť sopečnú aktivitu z bezprostrednej blízkosti a odniesť si nevšedný zážitok. Sopka je dobre prístupná vďaka sieti ciest, ktoré majú dobré turistické zázemie. Obchody so suvenírmi a občerstvením nie sú ničím výnimočným.

Trasa: Maurícius – Seychely – Madagaskar – Réunion – Maurícius


Skvosty Emirátov

S výletnou loďou Costa Mediterranea **** sa vďaka predĺženému pobytu v prístavoch plne ponoríte do kúzla miest, ktoré navštívite. Menšia, no luxusná výletná loď vám za osem dní ukáže to najkrajšie zo Spojených arabských emirátov a Ománu. Zakotvíte v Dubaji, Muscate, Sir Bani Yas a Abú Dhabí.

Loď Costa Mediterranea ****
Loď Costa Mediterranea ****. FOTO: archív CK SATUR

Po noci plnej zábavy je pred vami nový deň s nevšednými prekvapeniami, ktoré zažijete počas fakultatívnych výletov. Nezabudnite si ich ale rezervovať vopred, pretože často je počet účastníkov limitovaný. Niežeby ste sa na palube nudili, ale práve Dubaj je známy nekonečným množstvom zážitkov a nechať si ujsť púštne dobrodružstvo v Dubaji či Abú Dhabí by vás mohlo celkom mrzieť. Nie sú veľké autá nič pre vás? Vysadnite na ťavu a vychutnajte si nevšedné okolie z jej chrbta.

  • silvester SAE
  • abu dhabi
  • omán
  • silvester SAE
  • abu dhabi
  • omán

V ománskom Muscate sa vyberiete poznávať svet plný mystiky. Veľká mešita sultána Qaboosa je hlavnou mešitou v sultanáte. Keď sa k samotnému komplexu mešity, ktorá zaberá plochu 40-tisíc metrov štvorcových, pripočítajú aj vonkajšie priestory, objaví sa pred vami obrovské miesto s rozlohou 416-tisíc metrov štvorcových. Interiér zdobia vyrezávané obklady z mramoru, stropy sú inšpirované ománskymi pevnosťami. Ak by ešte aj dnes malo kadidlo hodnotu zlata, trh v štvrti Mutrah by bol najbohatším miestom sveta. Vzduch je tu presýtený vôňou, ktorá napĺňa kostoly po celom svete. Souk je plný ľudí, ktorí nakupujú, predávajú, zjednávajú. Cestou do histórie bude návšteva mesta Nizwa a pevnosti Jabrin. Nizwa je prastaré ománske mesto ležiace v horách Jebel Achdar. Vedie k nemu vyschnutá cesta plná kameňov, zeleň akoby sa niekam stratila. Napriek tomu je mesto považované za „Perlu Ománu“. Do Nizwy vedú zavlažovacie kanále zvané faladž, ktoré pomáhajú pri obhospodarovaní pôdy. Dominantnou je mešita zo 17. storočia.

Trasa: Dubaj - Muscat - Sir Bani Yas Island - Abú Dhabí - Dubaj

Exotická dovolenka alebo radšej plavba na výletnej lodi? A čo takto spojiť oba netradičné zážitky do jedného a užiť si dovolenku, na akú len tak nezabudnete? Poďte objavovať doteraz nepoznaný svet s cestovnou kanceláriou SATUR. Z našich exotických plavieb si tú svoju vyberie každý!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook