Sicília - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Sicília ponúka všetko, či už je to krásna príroda alebo tie historické pamiatky, skvelé jedlo, skvelí ľudia. Je to ostrov,na ktorom si každý nájde čo ho zaujíma.

Vypočuť reláciu:

O Sicílii rozprávajú:

  • Ľudmila Masariková, riaditeľka CK SATUR
  • Slavka Kóňová, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Tak my už sme v relácii Za hranicami pobehali rôzne kúty Talianska, čím je Sicília jedinečná a iná od zvyšku krajiny?

Masariková: Na Sicíliu treba, určite,k aby išli tí, ktorí hľadajú krásne more, biele pláže a bohatú históriu, ktorou je naozaj Sicília celá obdarená. Či už sú to tie antické pamiatky, alebo potom aj novodobé, teda až vlastne do dnešného storočia.

Kóňová: Naozaj Sicília ponúka všetko, či už sú to krásna príroda alebo tie historické pamiatky, skvelé jedlo, skvelí ľudia, takže je to ostrov na ktorom si každý nájde čo ho zaujíma.

Gregorová: O tomto ostrove sa hovorí, že má aj jedinečnú minulosť, môžete nám ju priblížiť?

Masariková: Presne tak, na Sicílii sa stretli asi všetky významné národy z minulosti, či už to boli Feničania, ktorí začali, potom to boli Gréci, Rimania, Arabské kmene ktoré sa dostali na Sicíliu a mali tam svoju zastávku. Bola to významná historická obchodná cesta v minulosti. A potom až vlastne do novodobých vládcov, či už to boli Francúzi, Španieli, Nemci dokonca až vlastne do vzniku samostatnej Talianskej republiky.

Kóňová: Tá Sicília má naozaj tú históriu veľmi bohatú a každé obdobie prinášalo aj pre Sicíliu určité štádium rozvoja. Ako prví, takí obyvatelia boli Elymovia, Sikulovia a Sikáni po nich však prichádzajú v ôsmom storočí Gréci predovšetkým Iónski Gréci a Dórski Gréci, ktorí obsadzujú východnú oblasť Sicílie a na západe sa pomaličky začínajú usádzať Kartáginci. Žijú zatiaľ spolu v mieri až do príchodu Rimanov, ktorí sa potom dostávajú do sporu s Púnmi, ktorí vyvolajú konflikt. Prvá Púnska vojna končí obsadením Kartáginských Držov a druhá Púnska vojna zase zaberá aj celé územie Grécka, takže Rimania sa stávajú na určitú dobu zase pánmi tohto ostrova. No a vtedy sa táto Sicília premenila na obilnicu Ríma. Je to jedno z najdôležitejších území, je to prvá provincia. No, ale stále sa tu hovorí Grécky a čiastočne prichádza latinčina. Po páde Rímskej ríše sú to nakrátko Vandali a 6. storočie prináša zase vplyv Byzancie. Opäť sa vracia gréčtina dokonca aj grécke náboženstvo prinášajú sa aj nové poznatky, no a toto všetko prelomí 9. storočie kedy na tento ostrov sa dostávajú Arabi. Tá arabská nadvláda tu trvá do 11. storočia a paradoxne, je to pre Sicíliu jedno z najvýznamnejších období, pretože priniesli so sebou aj rôzne poznatky, čo sa týka poľnohospodárstva, nové plodiny, citrusy, palmy a podobne takže to bolo veľmi významné obdobie. No a keď juh Talianska oslobodzujú Normáni tak samozrejme majú vo svojom hľadáčiku aj ostrov Sicília. No a keď naň prichádzajú, tak je to opäť ďalšie významné obdobie. Jednak využívajú všetko to čo priniesli arabskí a grécki vzdelanci. No a samozrejme tolerujú aj rôzne náboženstvá, takže je to obdobie veľkého rozkvetu a za vlády Normandských kráľov sa Palermo stáva najvýznamnejším európskym mestom. Potom to preruší nadvláda Anjouovcov, s ktorými Sicílčania nie sú spokojní vzniká vlastne veľký rozbroj a nakoniec Francúzov potom z ostrova vyženú a prichádzajú na ostrov Španieli. Ďalší významný bod pre Sicíliu je rok 1734, kedy sa spája s Neapolským kráľovstvom a opäť teda nadvláda ďalších národov, ktoré sa spájajú. Prichádza Napoleonské obdobie opäť potom vláda Bourbonovcov francúzskych no a to nakoniec vyvoláva veľké rozbroje, pretože Sicília sa snaží o takú samostatnosť, keď sa začína zjednocovanie Talianska, tak takisto to považujú za také obsadenie severným Talianskom a vtedy vznikajú aj organizácie na ochranu pred tou talianskou nadvládou. No a koniec všetkému urobí až vláda Benita Mussoliniho a Sicília sa stáva regiónom Talianska.

Gregorová: Tak naozaj to tam mali pestré. Keď sa rozprávame o tej histórii tak určite nemôžeme vynechať aj fakt, že sa Sicília preslávila ako kolíska akejsi talianskej mafie, aké to tam je teraz?

Masariková: Mnohí čakajú, že tú mafiu niekde uvidia naozaj na tých uliciach, ale samozrejme Sicília je dnes normálnou bezpečnou destináciou a je to skôr opradené tými historkami aj keď samozrejme treba povedať, že mafia je tam stále prítomná, ale samozrejme už dnes v nejakej inej tvári už to je skôr naozaj organizovaný obchod v tých oblastiach, v ktorej mafia podniká. Ale ja napríklad mám preto veľmi rada Palermo pretože keď sa človek prechádza po tých uličkách kde je naozaj mnohé tie paláce nie sú zrekonštruované ale majú takú tú historickú patinu a tam si naozaj predstaví niektoré tie zábery z filmu Krstného otca napríklad, tak vtedy naozaj tú atmosféru aj s tou mafiou môžu ľudia cítiť.

Kóňová: Tak tá mafia vznikla v Taliansku na prelome keď feudalizmus sa preklenoval ku kapitalizmu, takže bola to skôr taká organizácia na obranu proti tej talianskej nadvláde. Samozrejme neskôr sa z toho vyvinula zločinecká organizácia, ale už dávno sa z chodníka presunula do ekonomiky a politiky takže naozaj pre turistov je to veľmi bezpečné a v podstate sa s týmto problémom nestretávajú.

Gregorová: A čo sú teda na Sicílii také hlavne turistické lákadlá?

Masariková: Tak samozrejme buď hľadajú klienti pláže, kde naozaj Sicília má čo ponúknuť. Tie pláže sú naozaj s jemným pieskom, úžasná modrá farba mora, sú tam pláže pre rodiny s deťmi, sú tam pláže skalnatejšie pre romantikov napríklad pri mestečku Cefalù je naozaj nádherná pláž kde sa dá pozorovať romantický západ slnka.

Západ slnka na tejto pláži je neopakovateľným zážitkom. Foto: depositphotos.com
Západ slnka na tejto pláži je neopakovateľným zážitkom. Foto: depositphotos.com

A potom samozrejme historické pamiatky, Sicília sa môže popýšiť naozaj viacerými miestami zapísanými na zozname UNESCO ktoré určite stoja za návštevu. Či už je to Palermo, či už sú to Syrakúzy, Agrigento, mesto Taormina čo je napríklad moja srdcová záležitosť s nádherným Antickým amfiteátrom, naozaj tých miest je tam naozaj nespočetne veľa.

Antické pamiatky v meste Taormina. Foto: depositphotos.com
Antické pamiatky v meste Taormina. Foto: depositphotos.com

Kóňová: Veľkým lákadlom sú napríklad aj ostrovy, ktoré k Sicílii patria. Sú to známe Liparské ostrovy, vyjsť na sopku na ostrove Vulcano a samozrejme na Etnu na Sicílii je asi tou najväčšou atrakciou a tým najväčším lákadlom.

Liparské ostrovy sú lákadlom pre mnohých, ktorí ostrov navštívia. Foto: depositphotos.com
Liparské ostrovy sú lákadlom pre mnohých, ktorí ostrov navštívia. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A ako vyzerá takýto výlet na Etnu, môžete nám ho opísať ako to v praxí prebieha?

Kóňová: No výlet na Etnu väčšinou začína pod mestom Taormina, kde začína tá cesta, ktorou sa v podstate ide na tú najvyššiu časť Etny a je to naozaj taký výstup viacerými vegetačnými pásmami, pretože od krásnych oleandrov rozkvitnutých paliem a krásnou flórou prechádzame vyššie kde už sa nám striedajú ihličnany s jedlými gaštanmi. Nakoniec sú to iba malé kríky a keď sa dostaneme do výšky 2000 metrov, tak už je to iba jemný čierny piesok. Väčšina prichádza práve do tejto oblasti do výšky asi 2000 metrov k chate Sapiensa. To je taký odrazový mostík pre ďalšie výlety na vyššie položené miesta. Na mieste pri chate Sapiensa je možné už pozorovať krátery napríklad kráter z roku 2001, klasickou naozaj malou prechádzkou bez problémov sa tam dá vyjsť. Keď sa už ide trošku vyššie tak treba už aspoň nejaké teplejšie oblečenie a lanovkou sa dá vyjsť do výšky 2500 metrov. Tam sa potom presadne na také džípy alebo malé autobusy ktoré majú náhon 4x4 a vyvezú nás ešte do výšky 2940 metrov. Tam potom je ešte kúsok taká pešia prechádzka kde už môžeme vidieť ako tá sopka vlastne je činná. Je tam taká prechádzka ale vždy treba rešpektovať všetky pokyny vulkanológov pretože je to sopka ktorá môže vybuchnúť kedykoľvek, kdekoľvek takže naozaj treba ju brať s veľkým rešpektom.

Etna je stále aktívnou sopkou, preto k nej treba ristupovať s rešpektom a dodržiavať pokyny vulkanológov. Foto: pixabay.com
Etna je stále aktívnou sopkou, preto k nej treba ristupovať s rešpektom a dodržiavať pokyny vulkanológov. Foto: pixabay.com

Gregorová: A je to väčšinou teda taký jednodňový výlet, alebo chodí sa tam aj na dlhšie?

Masariková: Je to väčšinou jednodňový výlet čo sú často ľudia prekvapení, že naozaj sa treba dobre obliecť pretože napriek tomu, že dole je 30°C alebo aj viacej, tak predsa len tá sopka má svoju výšku a často prekvapí najmä chladným počasím.

Kóňová: A veľmi zaujímavé je tam ochutnať priamo etnianske špeciality, ktorou takou typickou je Etniansky oheň. Je to takzvané Fuoco dell'Etna. Je to pálenka ktorá má až 70% takže naozaj palivá alebo úžasné medy, ktoré priamo hore na tom parkovisku predávajú a tie sú miešané s pistáciami s mandľami s orechmi a naozaj mimoriadne výborné.

Gregorová: My už sme teda spomínali že tým veľkým lákadlom sú aj pláže, vy aké odporúčate Slávka?

Kóňová: No pláže sú tu naozaj nádherné keďže je to ostrov tak z každej strany ho obmýva či už Tyrhénske, Iónske alebo Stredozemné more. Mne sa najviac páči miesto okolo mesta Real Monte, je to takzvaná Scala dei Turchi, je to úžasný biely útes ktorý vytvarovala príroda vplyvom dažďa a vetra na podobu takého schodišťa a preto aj ten názov Scala dei Turchi čo znamená turecké schodisko, je naozaj úžasné. Ten biely útes vytvarovaný do tých schodov, kryštálovo modrá voda takže je to naozaj jedno z najkrajších miest.

Vápencové skaly obmývajú pláž Scala dei Turchi. Foto: depositphotos.com
Vápencové skaly obmývajú pláž Scala dei Turchi. Foto: depositphotos.com

Masariková: Moja taká srdcová čo sa týka pláží je pri takom malom ostrovčeku Isola Bella čo je pod Taorminou kde je naozaj malý výbežok ako taký polostrov do mora obklopený vlastne zeleňou a bielym pieskom. Ale tých pláží musím povedať na Sicílii je naozaj strašne veľa napríklad tá východná strana by som povedala, že je trošku veternejšia ideálna na rôzne Windsurfingy a iné vodné športy a potom sú tam mnohé pláže ktoré sú naozaj ideálne pre rodiny s malými deťmi ako je napríklad Fontane Bianche čo majú naozaj rodiny radi práve že môžu skombinovať práve to kúpanie potom s nejakou peknou prehliadkou toho mestečka a posedením si v nejakej kaviarničke na zmrzline a vychutnanie si vlastne takej tej pokojnej atmosféry.

Malý výbežok tvorí krásnu pláž, neďaleko Taorminy. Foto: depositphotos.com
Malý výbežok tvorí krásnu pláž, neďaleko Taorminy. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A čo sa týka hotelov, služieb a cien tak ako to tam asi vychádza?

Masariková: Tak na Sicílii nájdeme asi hotely naozaj všetkých možných kategórií. Veľmi obľúbené sú práve rodinné hotely, rôzneho štýlu či už postavené niekde pri pláží také skôr zasadené do nejakej zelene, záhrady alebo sú to potom naozaj už aj luxusnejšie hotely na pláži napríklad na Taormina je viacero hotelov ktoré sa spúšťajú potom výťahom dole na pláž. Asi si tam naozaj nájde každý to čo hľadá a potrebuje.

Kóňová: A dôležité je, že práve služby sú tam veľmi dobré a tí hotelieri sú veľmi milí, tá spontánnosť, tá pohostinnosť je tam naozaj na vysokej úrovni.

Masariková: Čo by som ešte povedala na Sicílii nie je veľa takých obrovských hotelových komplexov práveže tá zástavba je skôr taká nižšia a sú to skôr také pavilóniky, veľmi citlivo zasadené do udržiavanej zelene, že naozaj tie hotely majú svoje záhradky, terasy, sú tam bazény. Skôr také naozaj komornejšie a pre tie rodiny s deťmi.

Gregorová: Sú Taliani na juhu iný niečím špecifickejší ako povedzme na severe?

Kóňová: Tak Taliani dolu na juhu sú naozaj takí spontánnejší veselší vedia sa baviť, ten folklór ktorý tam je, tie tradície takže naozaj tá živelnosť je tam oveľa väčšia ako na tom prísnom severe.

Gregorová: A keby ste mali vypichnúť nejaké vaše obľúbené miesto na Sicílii, čo by to bolo?

Kóňová: Tak na Sicílii je ten problém, že ako si vybrať pretože každé miesto je naozaj niečím zaujímavé a ja mám veľmi rada miesto ktoré sa nazýva Piazza Armerina. Je to miesto kde paradoxne vďaka prírodnej katastrofe ako v Pompeje sa nám zachovala nádherná villa. Totiž v 12. storočí tam prišlo k zosuvu pôdy a bahno zalialo nádherné rímske mozaiky keď ich v roku 1950 v podstate našli tak na svet vyplávali nádherné mozaiky ktoré zobrazujú spôsob lovu Rimanov, spôsob života Rimanov. No a takou najväčšou kuriozitou a zaujímavosťou je tam sála kde je 9 dievčat v červených bikinách takže je tam hneď vidieť, že nie je to výmysel minulého storočia.

Mestečko ukrýva naozaj zaujímavý poklad. Foto: depositphotos.com
Mestečko ukrýva naozaj zaujímavý poklad. Foto: depositphotos.com

Masariková: Ja tam mám tých miest obľúbených naozaj veľa, ale určite odporúčam navštíviť Taorminu aj keď je to jedno z tých miest do ktorého asi všetci turisti ktorý navštívili Sicíliu zablúdia. Ale stojí za to pretože je to vlastne také mestečko na kopci práve s tým spomínaním antickým amfiteátrom ktorý má užasnú atmosféru a tí ktorý majú možnosť si tam vychutnať nejaký koncert alebo nejaké kultúrne podujatie tak určite to stojí za to. Je odtiaľ nádherný výhľad na ostrovy, na sopku, na okolité more. A naozaj to má takú historickú atmosféru amfiteátra. Potom samozrejme v tom mestečku sú proste kaviarničky reštaurácie, rôzne obchodíky a je to také veľmi živé mesto v ktorom napríklad čase rôznych festivalov môže človek stretnúť rôzne celebrity svetového mena ktoré naozaj Taorminu vyhľadávajú. Potom napríklad mestečko Cefalù čo sme spomínali, Syrakúzy z ktorých pochádzal známy Archimedes ktoré takisto určite stoja za návštevu pretože je tam veľa zaujímavých kostolov, historických budov, úzke kamenné uličky ktoré naozaj dýchajú takou tou historickou atmosférou.

Kóňová: No a samozrejme Palermo ktoré sa hovorí, že v prachu sa skrývajú poklady pretože je to mesto ktoré na prvý moment možno nie je najkrajšie, že tam sú tie fasády trošku zničené, aj tá čistota nie je úplne na nejakej vysokej úrovni ale otvoríte nejaké dvere a pred vami sa zjaví 120 metrov dlhý kostol s nádhernou barokovou výzdobou. Chrám napríklad Sv. Kataríny ktorý naši klienti nazvali chrámom wau pretože to bolo jediné slovíčko na ktoré sa zmohli keď sme uvideli nádhernú výzdobu. No a ten život v Palerme je tiež veľmi zaujímavý hlavne vo večerných hodinách keď sa ulice premenia na také diskotéky pretože chodia mládenci na bicykloch na ktorých majú reproduktory. Zastavia pustia nejakú hudbu, ľudia si zatancujú, dajú si nejaká drink v bare a zasa idú ďalej takže tá nálada je tam naozaj výborná.

Gregorová: Tak vidím, že naozaj je ťažko vybrať iba jedno miesto. Predpokladám, že tak ako Taliansko je preslávené vynikajúcou kuchyňou, že pravdepodobne aj Sicília bude výnimočná. Viete nám odporučiť nejaké jedlá a špeciality?

Masariková: Určite áno, samozrejme nájdeme tu aj klasickú pizzu a cestoviny ale čo je pre Sicíliu typické tak sú naozaj jedlá z rôznych morských tvorov a príšer a rýb ktoré naozaj sa pripravujú na rôzne spôsoby. Ako takú určite delikatesu by som odporučila arancini čo sú vlastne ryžové guličky s mäsom ktoré sa predávajú či už niekde aj na ulici ako snack alebo stoja určite za ochutnanie, potom je to výborné víno marsala také červené víno až takej naozaj farby ktorá sa preslávila už len tým svojím pomenovaním. Potom samozrejme zmrzlina a rôzne sladkosti, Cannoli tyčinky čo sú vlastne rúrky plnené sladkým syrom ricotta a konce tej trubičky bývajú obaľované či už sú to pistácie, oriešky alebo nejaké iné orechy naozaj od výmyslu sveta.

Kóňová: Takisto tá Sicília vlastne už svojou históriou je predurčená, že je takým naozaj gastronomickým rajom a používa tá kuchyňa veľa zeleniny, veľa práve tých spomínaných rýb ale aj veľa korení ktoré im tam priniesli napríklad Arabi čo iné kuchyne na vnútrozemí Talianska napríklad nepoužívali takže tím je aj odlišná. No a z takých špecialít hlavne sicílskych je veľa sladkostí, už spomínané Cannoli ale aj úžasná Cassata ktorá je zasa taká ricottová torta. No a na Sicílii je veľmi obľúbená aj takzvaná Frutta martorana, je to takzvané Martoránske ovocie ktoré mníšky v jednom kláštore keď čakali na biskupa a chceli sa nejako zapáčiť tak z marcipánu vymodelovali rôzne druhy ovocia, nádherne ho vyzdobili, povešali na stromy no a odvtedy teda Martoránske ovocie z marcipánu sa používa naďalej na Sicílii.

Typický dezert pre tento taliansky ostrov - cannoli. Foto: depositphotos.com
Typický dezert pre tento taliansky ostrov - cannoli. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A je Sicília vďaka tej svojej polohe na juhu vhodná destinácia na dovolenku aj mimo hlavnej sezóny?

Masariková: Určite áno je tam tá klíma naozaj veľmi príjemná a možno s výnimkou tých mesiacov ako je január, február keď naozaj viacej prší tak tie zvyšné mesiace sú ideálne na návštevu Sicílie hlavne na to poznávanie a tí čo sa chcú okúpať tak sa kľudne môžu okúpať aj v tých prvých mesiacoch ako je máj a takisto ako je aj po tej hlavnej sezóne ktorá sa končí na konci augusta, september október, dokonca aj november je ideálne na to poznávanie spojené s oddychom.

Kóňová: Ono sa to tiež aj hovorí že na Sicílii sa koncom októbra vracia leto takže je tam príjemné to poznávanie potom spojiť aj s kúpaním. Ale mesiace ktoré sa zdajú byť teda na tú Sicíliu nevhodné na návštevu tak sú zase zaujímavé pretože predsa len sopka Etna má 3000 metrov a vo výške 2000 metrov sú lanovky ktoré sa v zimných mesiacoch keď Etna je celá zasnežená premenia na lyžiarske strediská a vlastne tie lávové polia sa zmenia na lyžiarske trate takže je to naozaj zaujímavé aj lyžovanie pod Etnou.

Gregorová: Viete nám ešte odporučiť aj nejaké špeciálne možno zážitky čo sa tam možno ešte dá zažiť?

Masariková: Tak je to naozaj o tom poznávaní a veľkou obľubou ako som už spomínala sú práve tie vodné športy. Ten windsurfing ktorý je tam veľmi rozšírený a sú tam na to ideálne podmienky. No a na druhej strane požičať si napríklad auto a zablúdiť po tých uličkách, či už sú to tie staré mestečká ktoré sa tam nachádzajú so starobylými pamiatkami alebo len tak cestičkami popri mori sa zatúlať niekde pretože je to naozaj veľmi dobre poprepletané a by som povedala každá strana ponúka jedinečný zážitok.

Kóňová: No väčšinou teda tá hlavná atrakcia je Etna ale aj pod Etnou nájdeme rôzne zaujímavosti keďže je tam rieka Gola Alcantara alebo teda miesto odkiaľ táto rieka pramení. Je to studená rieka ktorá do Bazaltu, do Čadiču urobila nádherný kaňon takže dá sa proti prúdu rieky ísť, pokračovať až priamo k vodopádom a táto rieka má iba 8 stupňov Celzia takže aj to je veľké dobrodružstvo. Ale Taliani a obzvlášť Sicílčania sú naozaj pobožný a oslavujú rôzne sviatky svojich patrónov no a práve toto je na Sicílii naozaj také živelné. Napríklad v Palerme keď je sviatok Sv. Rozálie ktorý sa tam oslavuje 15. júla tak je to státisíce ľudí v uliciach, mesto je vysvietené iba takými voskovými tyčami takže je tam úžasná atmosféra a ide sprievod v dobových kostýmoch a zastúpené sú tam všetky tie národy ktoré Sicíliu vlastne obsadili takže je to naozaj prechádzka históriou a úžasný sviatok ktorý je zakončený takmer polhodinovým ohňostrojom.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook