Rozhliadnite sa! Máme pre vás tipy na najzaujímavejšie rozhľadne v Česku

Obľúbeným cieľom prechádzok sú často rozhľadne, z ktorých si môžete užiť naplno krásy jesenných farieb. V Českej republike ich je veľké množstvo a všetky stoja za návštevu. Vybrali sme pre vás aspoň niekoľko z nich. Niektoré z rozhľadní sú architektonicky veľmi zaujímavé, iné lákajú na romantický výhľad a ďalšie zas na zaujímavé okolie. Niekde si však môžete užiť aj niečo navyše – napríklad luxusný obed vo výške či neobvyklé ubytovanie.
  • rozhľadňa česko
  • rozhľadňa česko
  • rozhľadňa česko
  • rozhľadňa česko
  • rozhľadňa česko
  • rozhľadňa česko

Agátová rozhľadňa

Jednou z veľmi originálnych rozhľadní je agátová rozhľadňa v Židlochoviciach na Brnensku. Tá sa nachádza na kopci Výhon a je tvorená točitým schodiskom obloženým agátovými trámami.

Osemnásťmetrová rozhľadňa je prístupná bezplatne a to nonstop, celoročne. Jej návštevu môžete spojiť s prehliadkou neďalekého zámku v Židlochoviciach, ktorý je jedným z najzachovalejších loveckých zámkov v Európe. Nachádza sa pri ňom zámocký park, ktorý je otvorený celoročne.

Rozhľadňa Doubravka

Nová dominanta Prahy 14 vyrástla v lesoparku Čihadla na Černém Mostě. Rozhľadňu Doubravka tvoria tri nohy z agátového dreva. K jej vrcholu s podestou vo výške 20 metrov vedie 98 schodov. Autorom rozhľadne je Prof. Ing. arch. Martin Rajniš a jeho tím z Hute architektúry. Nielen, že vyhliadkovú vežu pomenovali, vtlačili jej aj podobu výraznej originálnej konštrukcie, ktorej dominujú tri masívne nohy.

Rozhľadňa Doubravka
Rozhľadňa Doubravka. Foto: Marek Saroch, shutterstock.com

Nová rozhľadňa je súčasťou projektu Cesta k Doubravce, ktorý má za úlohu revitalizáciu turistických trás, cyklotrás a ďalších komunikácií v lokalite Čihadla.


Stezka Valaška na Pustevnách

Nadzemná panoramatická Stezka Valaška je dlhá 610 metrov, pričom lesný úsek po vežu je dlhý 390 metrov a zvyšok tvorí chodník na 22 metrov vysokú kaskádovitú vežu. Súčasťou je sklenená vyhliadková plošina a 150 metrov dlhý zavesený "himalájsky" chodník.

Stezka Valaška
Stezka Valaška. Foto: shutterstock.com

Chodník medzi stromami stojí pri hornej stanici lanovej dráhy na Pustevnách, hneď kúsok od bežeckého areálu, približne 250 metrov od lanovky smerom k vrcholu Tanečnica. Súčasťou stavby je rozhľadňa s výškou 22 metrov. Najvyššie poschodie veže je vo výške 1099 metrov nad morom a za dobrého počasia je z neho možné dohliadnuť na Jeseníky či Veľkú Fatru. A keď si už pôjdete pozrieť Stezku Valašku, nevynechajte ani novo zrekonštruovaný Libušín slovenského architekta Dušana Jurkoviča.

Jurkovičova rozhľadňa

Jurkovičova rozhľadňa bola postavená v roku 2012 na Karlovom kopci v Rožnove pod Radhoštěm podľa pôvodných viac ako sto rokov starých nákresov architekta Dušana Jurkoviča nad Valašskou dedinou Valašského múzea v prírode. Výška rozhľadne je 32 metrov, pričom najvyššia vyhliadková plošina je vo výške 19 metrov.

Jurkovičova rozhľadňa
Jurkovičova rozhľadňa. Foto: UPVISION

Zaujímavosťou stavby je to, že všetky kováčske a klampiarske práce a väčšina tesárskych prác vrátane detailov boli vykonávané ručne za použitia starých, dnes už takmer nepoužívaných pracovných postupov. Po skončení pravidelnej sezónnej prevádzky zvykne byť Jurkovičova rozhľadňa otvorená v období adventu a vianočných sviatkov. Odporúčame si však aktuálne časy otvorenia overiť na webe.


Špirálová rozhľadňa v Kobylí

Kobylí na Břeclavsku objavíte krásnu rozhľadňu. Unikátna je predovšetkým svojím tvarom a tým, že je prístupná aj pre vozíčkarov alebo detské kočíky. Rozhľadňa vysoká 7,5 metra stojí na najvyššom bode v obci, a to Kobylím vrchu, ktorému miestni hovoria Homole, vo výške 334 metrov nad morom.

Rozhľadňa Kobylí
Rozhľadňa Kobylí. Foto: Czech Tourism

Rozhľadňa pripomína otvorený tunel alebo stúpajúci zatočený most. Nemá žiadne schody a je teda plne bezbariérová. Vidieť z nej budete na Pálavu a pri dobrom počasí aj na rakúske Alpy.


Rozhľadňa Na Kotli

Na vrchu Kotel pri Rokycanoch (575 m. n. m.) sa nachádza nová rozhľadňa. Architektonicky zaujímavý objekt z dreva a železa sa týči do výšky 28 metrov a ponúka panoramatický rozhľad. Ako z jedinej rozhľadne v západných Čechách si odtiaľto prehliadnete všetky pozorovateľné pohoria – neďaleké Brdy, České Stredohorie, Český les, Krušné hory a Šumavské vrcholky hôr.

Rozhľadňa na Kotli u Rokycan
Rozhľadňa na Kotli u Rokycan. Foto: Kletr, shutterstock.com

Dobre je odtiaľ vidieť aj zrúcanina hradu Radyně. Pokiaľ budete mať naozaj šťastie, mohli by ste uvidieť aj vrcholky Álp. K lepšej orientácii slúžia na vyhliadkovej plošine rozhľadne panoramatické maľované podhľady s popiskami kopcov, dediniek a miest.

Rozhľadne v mestách

Mladšia sestra Eiffelovej veže, Petřínska rozhľadňa je jedným z najobľúbenejších miest turistov aj samotných Pražanov a určite sa o nej nemusíme veľa rozpisovať. Ďalšou známou pražskou rozhľadňou – aj keď nie úplne klasickou – je žižkovská televízna veža, Tower Park Praha. Tá je najvyššou pražskou stavbou a okrem vyhliadky ponúka aj štýlovú reštauráciu a luxusné ubytovanie. Známa je tiež obrími bábätkami – sochami Davida Černého, ktoré lezú po veži.

Praha - Žižkovská televízna veža
Praha - Žižkovská televízna veža. Foto: Michal Fic, Czech Tourism

Nielen Praha má svoje rozhľadne. Veľmi zaujímavú nájdete aj v Ostrave, ide o Bolt Tower od architekta Jozefa Pleskota a podobne ako Tower Park Praha ide o multifunkčnú vežu. Umiestnenie rozhľadne je veľmi originálne – vznikla nadstavbou Vysokej pece č.1, Národnej kultúrnej pamiatky industriálneho dedičstva. Vyhliadku pokrstil špičkový atlét Usain Bolt, ktorý sa v Ostrave pravidelne zúčastňuje atletického mítingu Zlatá tretra, preto nesie veža meno tohto šprintéra, teda Bolt Tower.

Bolt Tower
Bolt Tower. Foto: Boris Renner, Czech Tourism

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook