Rady a tipy našej delegátky Janky ako najlepšie zvládnuť cestu do Chorvátska cez Maďarsko

Chystáte sa autom na dovolenku do Chorvátska? Ako to aktuálne vyzerá na cestách cez Maďarsko nám priblížila naša delegátka Janka Domič, ktorá pre vás zmapovala všetky podstatné informácie.

Predskokanom pravej letnej sezóny sú jarné poznávacie zájazdy. Po dlhšej prestávke je hlad po dovolenke v Chorvátsku ako aj samotnom cestovaní veľký, čo som zistila na maďarských hraniciach, kde sme sa zdržali tento mesiac už oveľa dlhšie, ako napríklad v apríli.

Dovolenka v Chorvátsku

Akú som mala cestu?

Prechod z Maďarska do Chorvátska kam sme cestovali na poznávací zájazd do NP Plitvické jazerá bol síce plynulý, ale kontrola colníkov bola dôsledná. Preto si treba dať pozor na cestovné doklady a pred cestou si skontrolujte platnosť cestovných dokladov. V prípade, že colník zistí, že váš cestovný doklad stratil platnosť, môžete prosiť, usmievať sa, plakať, cez hranice vás nepustí.

kolóna na hraniciach
Kolóna na hraniciach. Foto: Janka Domič

Nezabudnite na Vaše zdravie a pohodu!

Pozornosť venujte aj Európskemu zdravotnému preukazu. Mnoho držiteľov tohto preukazu, ktorý nám zabezpečuje bezplatné ošetrenie vo všetkých štátnych nemocniciach v Chorvátsku ani netuší, že aj tento preukaz má dobu platnosti. V prípade, že budete potrebovať v Chorvátsku ošetrenie a váš preukaz bude neplatný, ošetrenie si musíte zaplatiť.

Rodina s deťmi v bazéne
Rodina s deťmi v hotelovom bazéne. Foto: CK SATUR

Nemenej dôležité je myslieť aj na cestovné poistenie. Problémom treba predchádzať a cestovné poistenie vám pomôže vyriešiť veľa problémov, ktoré môžu v zahraničí nastať. Napríklad ak sa vám stane, že zistíte že váš Európsky preukaz je neplatný a musíte zaplatiť za ošetrenie, poisťovňa vám platbu za ošetrenie preplatí. Poisťovňa je tá, ktorá bude stáť na vašej strane, ak by náhodou prišlo ku krádeži a vy prídete o svoje cestovné doklady, alebo o osobné veci. Preto nezanedbajte aj na tento dôležitý fakt pri vybavovaní si dovolenky. Je super, že naša cestovná kancelária má aj v tejto sfére vyškolených odborníkov, ktorí vám poradia najlepšie alternatívy poistenia pre vás.


Cesta autobusom je vždy pohodlná voľba

Skontrolovali sme si platnosť dokladov, EZP, vybavili poistenie a ideme do Chorvátska cez Maďarsko. V prípade, že sa rozhodnete ísť autobusom dostávate veľa bonusov. Zveríte sa do rúk šoférov profesionálov, ktorí sa o vás dokonale postarajú. Bezpečnostné prestávky sú každé tri hodiny. Autobusy sú moderné, pohodlné, poskytujú bezpečie a ničím nerušené cestovanie až do vášho cieľa.

Zagreb
Kolóna pred Zagrebom. Foto: Janka Domič

Cesta cez Maďarsko je bez problémov, nakoľko nie sú tu žiadne nebezpečné úseky, či prevýšenia. V prípade, že idete osobným autom, treba dávať veľký pozor, nakoľko často cez cestu prebehujú zvieratá. Takýto stret so zvieraťom na ceste je veľmi nebezpečný a môže spôsobiť veľké komplikácie pri poškodení auta. Preto treba byť stále v strehu a vyhnúť sa kolízii.


Dobrá rada nad zlato

Pripravte si drobné 50 centovky, lebo na maďarských benzínových čerpadlách môžete za toalety platiť aj eurami a platí sa presne 50 centov. V Chorvátsku je totiž zavedená novinka, čo sa týka toaliet na benzínových čerpadlách. Všade sa platí. Pri vstupe na toaletu je automat, do ktorého musíte vhodiť 4 HRK, alebo priložíte platobnú kartu. Automat vám vydá lístok s kódom a ten potom môžete využiť na zľavu pri nákupe na benzínovom čerpadle. V prípade, že si najskôr niečo kúpite na benzínke tak dostanete k účtu aj lístok s kódom na toaletu, ktorý samozrejme už neplatíte. Čo v prípade ak nemáte chorvátske kuny? Pri pokladni na benzínke vám bez problémom zamenia eurá za kuny. Platiť eurami sa však nedá a to platí na celé Chorvátsko. Najvýhodnejšie je platiť platobnou kartou. Chorvátsko prechádza na euro od 1.1. 2023, dovtedy budú ceny uvedené aj v eurách aj v kunách.


Kde si vybrať peniaze?

Vyhnite sa výberu peňazí z automatov, ktoré sú najčastejšie žlto-čierne a označené ATM, alebo ATA. Tieto automaty si vyberajú neskutočne vysoké poplatky. Rovnako si treba dať pozor v zmenárňach, ktoré majú tiež žlto-čierne označenie. Momentálne kurz v zmenárňach bol 740 HRK za 100 €, ale v spomínanej zmenárni dostanete 600 HRK. Najviac sa oplatí vyberať z automatu, ktorý je označený rovnakým logom ako vaša banka, alebo všade tam, kde sa dá platiť platobnou kartou.

Chorvátske kuny
Chorvátske kuny. Foto: unsplash.com

Ako je to s meraním rýchlosti?

V Chorvátsku pribudlo veľa kamier, ktoré dokážu identifikovať vaše auto pri prekročení povolenej rýchlosti. Niekde vás značenie upozorní na meranú rýchlosť, ale kamery sú aj na úsekoch, kde takéto značenie nie je. Najlepšie je dodržiavať predpisy a vyhnete sa neželanému pozdravu z Chorvátska v podobe pokuty, ktorá je naozaj veľmi vysoká aj za menšie prehrešky, ako je prekročená povolená rýchlosť.

Chorvátsko
Chorvátsko. Foto: Janka Domič

Zvýšili sa ceny v Chorvátsku?

Zvýšili sa ceny za základné potraviny rovnako ako u nás. V reštaurácia vás napr. rôzne zeleninové šaláty budú stáť cca 50 HRK, polievka 30 HRK, pizza 50-90 HRK, káva 15 HRK, pivo 11-25 HRK, rybie špeciality od 150 HRK vyššie. Zmrzlina stojí 15-20 HRK, no niekde ju dostanete aj za 10 HRK. 1L benzínu 95 stojí 13,50 HRK. Chorváti sa aktuálne rozhodli ceny PHM zastropovať, avšak platí to len benzínových pumpách mimo diaľnice.


Aké sú aktuálne teploty v Chorvátsku?

Teplota vzduchu sa momentálne pohybuje okolo 30 ℃, teplota mora od 22 ℃ v Šibeníku a až po 24,6 ℃ v Dubrovníku. Na ostrove Hvar, Brač je teplota mora 23 ℃. More sa  každým dňom rýchlo otepľuje.

Chorvátsko
Chorvátska pláž. Foto: CK SATUR

Čaká má ešte aj cesta do Chorvátska autom cez Rakúsko a Slovinsko. Budem vás informovať, ako som to zvládla, čo ma na ceste čakalo, prekvapilo. Rovnako vám poskytnem informáciu o tom, koľko ma táto cesta stála.

Teším sa na všetkých Saturákov, ktorí mi prídu na Makarskú riviéru. Budem tu pre vás, ako vaša delegátka na ktorú sa môžete vždy obrátiť, ak budete chcieť poradiť, absolvovať fakultatívny výlet, ale aj keď budete potrebovať lekára, či dostať odporúčanie na dobrú reštauráciu. Budem tu pre vás.

Vaša Jana Domič
CK SATUR


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook