Prežite tradičnú Veľkú noc netradične

Chcete tento rok prežiť Veľkonočné sviatky inak? Deti majú školské prázdniny, v práci vám stačí len pár dní dovolenky navyše a môžete sa vybrať na pobyt pri mori, spoznávať nové miesta počas poznávacích zájazdov, lyžovať alebo aj relaxovať do exotiky. Možností je viacero, už si len vybrať tú naj práve pre vás.

Len pár dní dovolenky navyše a máte zážitky na celý život

Ak pre vás Veľká noc je najmä o čase strávenom s rodinou, no nie ste fixovaný k miestu, ba práve naopak, radi spoznávate nové miesta, je poznávací zájazd pre vás ideálnou formou ako spojiť príjemné s užitočným. Spoločne strávený čas pri poznávaní, či už blízkych miest, alebo vzdialenejšej exotiky si môžete užiť aj počas krátkych výletov v okolí – blízke Rakúsko a Maďarsko ponúkajú viacero možností. Napríklad štvordňový zájazd Veľká noc v Maďarsku, kde okrem „malého Paríža“ ako prezývajú Budapešt, navštívite aj mesto Segedín ako aj Bugačskú pustu, ktorá je súčasťou biorezervácie, chránenej na zozname UNESCO. Aj naši západní susedia sa pomaly chystajú na Veľkú noc a preto sa môžete aj vy zúčastniť už tradičných veľkonočných trhov na zámku Schonbrunn – ochutnať miestne špeciality a poprechádzať sa aj samotným areálom letného sídla Habsburgovcov. Kto už Viedeň pozná môže sa vybrať na Veľkú noc do Grazu. Pre rodiny s deťmi je pripravený obľúbený poznávací zájazd Legoland – detský sen v Nemecku. A ak vás láka poznávanie o čosi exotickejšie – tak je tu Srí Lanka s krásnou prírodou, Južná India spojená s ajurvédou alebo tropická socialistická Kuba.

Nadrozmerné kraslice vo Viedni
Nadrozmerné kraslice vo Viedni. FOTO: pixabay.com

Exotika – úplný úlet od tradícií

Veľkonočné sviatky sú aj sviatkami jari. Práve s príchodom tohto ročného obdobia je často spojená aj jarná únava. Ak sa okrem šibačov, potrebujete zbaviť práve tej únavy a dobiť baterky, riešením je exotika. Biele pláže, tyrkysové more a v ruke kokosový orech so slamkou nájdete na ostrovoch Zanzibar, Maurícius alebo na Maldivách.

  • exotika
  • exotika
  • exotika
  • exotika
  • exotika
  • exotika

Chorvátsko – za oddychom pri mori aj s tradíciami

Ak sa chcete počas veľkonočných sviatkov vyhnúť nestálemu počasiu vyberte sa k slovenskému moru. Áno, hotely v Chorvátsku sú už pripravené na turistov a vy môžete zažiť nepreplnené pláže a príjemnú klímu, čo vám v horúcich letných mesiacoch nehrozí.

Rovnako ako na Slovensku aj v Chorvátsku majú svoje tradície. Jednou z nich je aj zdobenie kraslíc – čomu hovoria „pisanica“. Techniky farbenia sú rôzne – od používania cibule na hnedú farbu, cez cviklu pre červenú farbu až po kel pre vytvorenie modrých vajíčok. Nedávajú sa však šibačom, ako je to u nás, ale Chorváti si vymysleli zábavnú hru – vojnu vajec. Tradičným jedlom v Chorvátsku je počas Veľkej noci šunka, ktorá sa podáva s rôznym doma napečeným pečivom.

  • tradicie
  • chorvatsko
  • veľkonočne vajičko
  • tradicie
  • chorvatsko
  • veľkonočne vajičko

Veľkonočné zvyky sa líšia aj v závislosti od polohy. Vo vnútrozemí sa pália vysoké ohne, známe ako „vuzmenka“ alebo „vuzminca“. V niektorých častiach Chorvátska sa ohne zakladajú na Bielu sobotu a všetci, ktorí sa na tejto udalosti zúčastnia, si prinesú aj vlastný kus dreva, ten zapália a vezmú si ho domov ako kúsok „svätého“ ohňa.

Viete, čo sú klapačky? Na ostrove Krk neodmysliteľne patria k Veľkej noci. Sú to v podstate drevené „rapkáče“, ktoré môžu mať v každej časti Chorvátska inú podobu. Na Krku sú dlhé asi 30 centimetrov a na ich koncoch sú pripevnené kovové platničky, ktoré pri pohybe vydávajú zvuk.

Ak strávite Veľkú noc na Hvare, môžete sa zúčastniť jedinečnej procesie, zapísanej medzi nehmotné kultúrne dedičstvo UNESCO. V deň Poslednej večere sa veriaci vydajú na púť dlhú asi 22 kilometrov. Jeden z nich pritom po celý čas nesie na pleciach niekoľkokilogramový kríž a posledných sto metrov musí prebehnúť. Celá procesia sa začína okolo desiatej večer a končí sa až v ranných hodinách. Ďalší deň je tak na ostrove neobvykle ticho, všetci zúčastnení dospávajú dlhú noc.

Ktoré hotely už čakajú na veľkonočných hostí?

Hotely, ktoré uvítajú hostí už počas Veľkej noci nájdete pozdĺž celého pobrežia. Všetky chorvátske hotely s termínmi na Veľkú noc sú na našom webe.

Ponuka chorvátskych hotelov

Netradične tradičné sviatky na Slovensku

Že tradície Veľkej noci milujete, no nebaví vás nekonečné upratovanie, vyváranie a vypekanie? Prerušte aj túto tradíciu a oddychujte. Veľkonočný termín na konci marca je príležitosťou pre posledné lyžovačky, alebo wellness pobyty aj v slovenských hoteloch – napríklad Hotel Park**** v Piešťanoch ponúka svojím hosťom aj špeciálny veľkonočný balíček, ktorého súčasťou je, okrem procedúr, aj Veľkonočná večera s malým prekvapením.

Veľká noc sa blíži a je len na vás, či sa rozhodnete stráviť ju tradične, alebo sa tento rok vyberiete za poznávaním a oddychom do niektorej zo spomínaných destinácií. V každom prípade neváhajte a vyberte si svoj pobyt alebo poznávací zájazd čím skôr - veľkonočné termíny sa už pomaly míňajú.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook