Prečo je letisko pre mnohých bludiskom?

Čo majú spoločné letiská na ostrove Saba v Karibiku, a povedzme v Dubaji? To prvé predstavuje najmenšie letisko na svete, a s pristávacou dráhou asi štyristo metrov by neposlúžilo žiadnemu prúdovému lietadlu. A naopak z Dubaja sa dostanete do všetkých kútov sveta. Napriek rozdielom vo veľkosti či počte pasažierov ostáva podstata všetkých letísk na svete rovnaká: bezpečná preprava cestujúcich z bodu A do bodu B. Aby sa ani pre vás letisko nestalo bludiskom, zopakujme si v čo vás čaká a neminie.
ľudia na letisku
Ľudia na letisku. FOTO: depositphotos.com

Check in: Vitajte v odletovej hale

Tabuľa v odletovej hale vám poskytne informáciu, na ktorom z check-in stánkov sa máte registrovať na váš let a odovzdať väčšiu batožinu. Prísť aspoň tie dve hodiny pred odletom je samozrejmosťou. Pri plánovaní cesty na letisko si radšej nechajte dostatočnú časovú rezervu. Po obdržaní palubnej vstupenky (boarding pass) si skontrolujte, či sú všetky údaje uvedené správne. Tiež vďaka nej zistíte, v akej odletovej bráne (gate) budete nastupovať do lietadla.

Mnohé letecké spoločnosti dnes ponúkajú možnosť „online check-in“, teda zaregistrovania sa v predstihu cez internet. Okrem toho, že na letisko v takom prípade môžete pokojne prísť  o niečo neskôr (v závislosti od pokynov leteckej spoločnosti), po príchode už nemusíte čakať v rade. Len v prípade ak potrebujete odovzdať väčšiu batožinu. Inak sa stačí presunúť k bezpečnostnej kontrole.


Security Control: Hlavne bez stresu a bezpečne

Opäť platí pravidlo, že na letisku si treba dávať pozor na čas. Príďte k bezpečnostnej kontrole radšej skôr; v dnešnej dobe sa pravidlá ohľadom bezpečnosti stále sprísňujú, a aj preto trvá povinná kontrola cestujúcich o niečo dlhšie. Na „röntgenový“ pás budete musieť vyložiť z vašej príručnej batožiny niekoľko vecí – elektroniku, opasky a tekutiny, t.j. kozmetické prípravky, pričom nie je možné prenášať fľaštičky s objemom viac než 100 mililitrov. Pripravte si ich radšej do priesvitného vrecka, aby ste urýchlili kontrolu. Na bratislavskom letisku sú pripravené aj automaty s uzatvárateľnými vreckami.

Každopádne odporúčame si balenie dôkladne premyslieť už doma, aby ste sa vyhli stresu na letisku. Ak by ste sa totiž rozhodli pribaliť si parfum či pleťovú vodu, ktorá je objemnejšia než spomínaný limit, budete ich musieť vyhodiť. Do pripravených smetných košov – čo môže vyjsť celkom draho. Ak máte tú možnosť, umiestnite kozmetiku do „zapísanej“ batožiny, aspoň tým neutrpí obmedzený priestor povoleného príručného kufra či tašky. Väčšina leteckých spoločností disponuje presnými rozmermi i váhovým limitom takejto batožiny, najčastejšie ide o 8 kg a rozmer 55x45x25 cm.

letisko
Letisko. FOTO: depositphotos.com

Počas kontroly je potrebné vybrať z batožiny aj počítač či tablet, a nechať skontrolovať kovové predmety ako napríklad hodinky, opasky, či väčšie šperky. Dávajte si pozor, aby ste počas kontroly nič nezabudli; tiež majte na očiach aj vaše doklady (občiansky preukaz, pas) a palubnú vstupenku, ktorú budete potrebovať aj pri vstupe do lietadla.


Gate: Už len pár krokov

Na niektorých väčších letiskách sa k odletovým bránam musíte prepraviť vlakom (napríklad v Dubaji, v Londýne či  v Tokiu ), alebo prejsť väčšiu vzdialenosť pešo. Ak máte chuť na občerstvenie, radšej si sadnite na kávu v blízkosti vášho “gate-u”, aby ste sa vyhli zbytočnému zhonu. Počas čakania na lietadlo môžete spojiť príjemné s užitočným. Duty-free zóna – obchody s obľúbenými produktami alebo suvenírmi tej ktorej krajiny dotvárajú autentickú atmosféru letísk. Často ponúkajú naozaj výhodné ceny a zaujímavé spektrum produktov. Popri nákupe kozmetiky, sladkostí, alkoholu či suvenírov nezabudnite na vodu, ktorá vám najmä počas dlhých letov príde vhod.

Dobrá správa pre cestujúcich s malými deťmi je, že na väčšine letísk môžete ísť s kočiarikom až po odletovú bránu, kde neskôr kočiar odovzdáte pozemnému personálu. Rodičia tiež ocenia, že reštaurácie s detskými kútikmi dnes už nájdete na mnohých letiskách, dokonca aj na našom bratislavskom.

Matka s dieťaťom na letisku
Matka s dieťaťom na letisku. FOTO: depositphotos.com

Airport art: Umenie aj na letisku

Ak budete mať dostatok času, neváhajte sa poriadne po letiskách poobzerať. Môžete natrafiť na zvláštne priestory ako napríklad na malú galériu (letisko Olbia, Sardínia) či dočasné expozície. Napríklad pred dvoma rokmi zdobila už spomínané dubajské letisko obrovská maketa veže Burj Khalifa, vytvorená z voňavej čokolády.

Lietadlo v oblakoch
Lietadlo v oblakoch. FOTO: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook