Pravda a mýty o okružných plavbách

Fascinujúce, majestátne, luxusné, plaviace sa na neznáme miesta za novými dobrodružstvami. Tí, ktorí si už plavbu loďou vyskúšali, vedia, že je to dovolenka, počas ktorej sa nikdy nenudia, odnesú si množstvo nových zážitok, spoznajú veľa nových ľudí a miest. No ešte stále je veľa turistov, ktorí sa na okružnú plavbu neodhodlali. Každý má určite svoj dôvod, no mnohé z „neprekonateľných“ detailov sú v skutočnosti úplne inak, ako si myslia. A ako to teda s výletnými plavbami naozaj funguje?

1. Okružnú plavbu si nemôžeme dovoliť

Jeden z najčastejších argumentov proti dovolenke na lodi a pritom to vôbec nemusí byť tak. Plavba loďou vás vyjde rovnako ako dovolenka v štvor- či päťhviezdičkovom hoteli. Dokonca, ak sa vám podarí vychytať špeciálnu akciu, môže to byť aj menej. Vybrať si môžete z okružných plavieb po Stredozemnom mori, Škandinávii, Karibiku a Severnej Amerike.

Žena s drinkom v ruke počas plavby
Žena s drinkom v ruke počas plavby. Foto: archív CK Satur

2. Cesta do prístavu je príliš komplikovaná

Áno, môže byť, ale len ak si ju dobre nepremyslíte. V opačnom prípade bude cesta do prístavu hladkým začiatkom vášho dobrodružstva na mori. V zásade máte viacero možností, ako sa k lodi dostať, pričom vám bez problémov pomôžeme. Pre tých, ktorí uprednostňujú pohodlnú cestu lietadlom, zabezpečíme letenky aj transfer z letiska do prístavu. Zariadiť vám môžeme aj prípadnú cestu autobusom. Zbytočným stresom a zdĺhavému hľadaniu miesta určenia sa vyhnete, keď využijete náš transfer z Bratislavy do Viedne. Poslednou alternatívou je nasadnúť aj s celou rodinou do vlastného auta. Neďaleko prístavu majú pasažieri vyhradené parkovisko s výhodnou cenou, kde vás auto počká až do vášho návratu.

výletná loď
Výletná loď. Foto: archív CK Satur

3. Nebudeme vedieť čo, kde, kedy, ako...?

V našej ponuke nájdete viacero okružných plavieb, kde sa o vás postarajú naši sprievodcovia aj animátori. Počas celej plavby loďou to budú styční dôstojníci, ktorí vám so všetkým poradia, pomôžu zorientovať sa a zabezpečia, aby ste si perfektne zorganizovanú dovolenku naplno užili. Sprievodca čaká na pasažierov už pri check-ine, okrem toho je ale poruke každý deň (nielen raz za tri – štyri dni ako počas dovolenky v hoteli). O aktuálnom dianí na lodi – výletoch, animáciách, zábave aj programe divadla, sa dočítate v denne čerstvých lodných novinách. Ak by ste sa náhodou cítili stratení v preklade, opäť sa stačí obrátiť na sprievodcu. A navyše, spoľahnúť sa na jeho schopnosti môžete aj počas organizovaných výletov. Slovenský animátor poteší najmä vaše deti. Pevný ako maják v rozbúrenom mori zaistí, že sa deti nebudú nudiť. Vymyslí bohatý program, rôzne aktivity, vezme ich do detských herní, do bazéna či na športoviská, vy sa tak môžete venovať absolútnemu oddychu, prípadne aktívnemu programu na lodi.

Detský vodný svet na výletnej lodi
Detský vodný svet na výletnej lodi. Foto: archív CK SATUR

4. Na lodi sa časom budeme nudiť

Počas výletnej plavby je dôležité uvedomiť si, že loď nie je len dopravný prostriedok, ktorý vás dopraví z bodu A do bodu B. Samotná loď je vaša cieľová destinácia, váš hotel. Veď nakoniec, nájdete na nej všetko rovnako ako vo veľkom hoteli. Išli by ste si na dovolenke pri mori pred raňajkami zabehať? To môžete aj na lodi a ešte budete mať navyše taký výhľad, aký by ste inde nezažili. Chceli by ste len tak leňošiť pri bazéne a chytať bronz? Nech sa páči, ležadlá už čakajú. Ani aktívni dovolenkári neostanú sedieť so založenými rukami. Ísť si zašportovať, zahrať minigolf, ponamáhať si hlavu na kvízoch, ukázať svojho kreatívneho ducha v umeleckých krúžkoch, shoppingovať alebo oddychovať v spa. Tomu všetkému sa môžete venovať, kým loď nezakotví v najbližšom prístave, kde sa vydáte v ústrety spoznávaniu nových miest. Len si počas výletov ušetrite aj sily na večer, pretože to je ten pravý čas, kedy na lodi všetko ožíva. Kino, divadlo, bary, hodiny tanca, lodné kasíno... O zábavu máte postarané až do rána. Na vybraných plavbách si môžete vychutnať aj predstavenie Circirque du soleil, čo je nezabudnuteľný zážitok, ktorý sa vám tradičnej dovolenkovej destinácii ani nenaskytne.

  • Večerný program - kúzelník
  • cvičenie
  • kino
  • Večerný program - kúzelník
  • cvičenie
  • kino

5. Mestá a krajiny spoznáme ako z rýchlika

Iste, väčšina výletných lodí kotví v prístavoch len niekoľko hodín. Ale úprimne, ak by ste boli na letnej dovolenke pri mori, strávili by ste každý deň výletom alebo by ste si dopriali aj oddych? Navyše množstvo lodných spoločností už prišlo na to, že pasažieri by na niektorých miestach radi strávili aj dlhší čas, preto im vychádzajú v ústrety. V niekoľkých prístavoch tak môžete kotviť celú noc, aby ste okúsili nočný život, bary a reštaurácie. Na druhej strane za približne rovnaký počet dní, ako by ste strávili pri mori, toho uvidíte a spoznáte oveľa viac. A to je najväčšou výhodou okružných plavieb. 

Metropoly Pobaltia, ktoré navštívite s výletnou loďou MSC Meraviglia, vám lepšie predstaví aj slovenský sprievodca. Najznámejšou atrakciou Kodane je zábavný park Tivoli s jedným z najstarších drevených kolotočov na svete. Len si predstavte, koľko detí sa na ňom povozilo od roku 1914. Štokholmské múzeum Vasa každý rok pritiahne množstvo turistov, ktorí chcú vidieť potopenú vikingskú loď a dozvedieť sa niečo z jej záhad. V Taline turisti obdivujú najmä staré mestské hradby a open air múzeum. Jednoznačným „must see“ Petrohradu je slávna Ermitáž a Zimný palác.

Rusko
Rusko. FOTO: archív CK SATUR

Iba desať dní stačí na okružnú plavbu na lodi MSC Splendida, ktorá vám predstaví krásy Andalúzie a Maroka. Španielska Malaga je rodiskom Pabla Picassa, takže návšteva Picassovho múzea je povinnou zastávkou. Očaria vás aj starobylé ruiny a krásne záhrady. Casablanca je kombináciou starých širokých bulvárov a moderných urbanistických prvkov. Na metropolu Portugalska Lisabon sa pozerá replika slávnej sochy Krista, ale stojí tu aj jeden z najdlhších európskych mostov. K najznámejším miestam Barcelony patrí Sagrada Família a Picassovo múzeum. Najlepší výhľad na Marseille sa vám naskytne z Notre Dame de la Garde.

Lisabon
Lisabon. Foto: depositphotos.com

6. V kajutách budeme mať pocit klaustrofóbie

Kajuty na veľkých lodiach sú veľmi účelne zariadené. Každý kúsok priestoru je využitý efektívne. V kúpeľni budete mať určite menej miesta ako doma, ale množstvo políc zabezpečí, že na všetko potrebné nájdete miesto. V kajutách je televízia zvyčajne pripevnená na stene, čím sa tiež šetrí miesto. Ak sa chcete pocitu stiesnenosti vyhnúť, odporúčame vybrať si kajutu s oknom, balkónom, suitu alebo kajutu na vyššom poschodí. A samozrejme aj tu platí, že sa môžete obrátiť na nás - s výberom tej správnej kajuty vám poradíme.

kajuta s oknom
Kajuta s oknom. Foto: archív CK SATUR

7. Na lodi bude priveľa ľudí

Predstava, že na okružnej plavbe sa stretnete s ďalšími tisíckami ľudí, nie je pre každého úplne najšťastnejšia. Hlavne, ak si pomyslíte na naloďovanie a vyloďovanie počas výletov. Lodné spoločnosti však majú „zmáknutú“ logistiku a celkom účinne eliminujú možný vznik davu pri nastupovaní na loď a vystupovaní z nej. Aj výlety sú naplánované tak, aby loď opúšťali menšie skupinky a nie veľké davy.


8. Každý deň budeme jesť to isté

Koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu bufetová strava vyhovuje, inému nie. Pre tých v druhej skupine je na lodi viacero reštaurácií, barov a „stánkov“ s rýchlym občerstvením, kde si môžu dať pizzu, suši alebo zmrzlinu. Veľké reštaurácie ponúkajú aj elegantnejšie stolovanie, výber z menu a jedlá, ktoré nie sú súčasťou bufetu. Len si do batožiny nezabudnite pribaliť koktejlky, na večeru sa budú hodiť.

reštaurácia na lodi
Reštaurácia na lodi. Foto: archív CK SATUR

9. Dostaneme morskú chorobu

Nikoho dvakrát nenadchne predstava, že by svoju dovolenku strávil síce na pokojnom mori, ale s rozbúreným žalúdkom. V skutočnosti to však s morskou chorobou nie je počas plavby loďou také zlé. Jedným z dôvodov je určite veľkosť výletných lodí, na ktorých jemné pohyby niekedy ani necítite. Dobrým nápadom je ešte doma navštíviť lekáreň, kde vám poradia najlepšie prípravky na predchádzanie morskej choroby. Ak ju nestihnete, nevadí. Lekáreň nájdete aj priamo na lodi.


10. Nenájdem si tiché miesto pre seba

Každý deň sa konajú rôzne akcie, kde sa schádza väčšina pasažierov, no účasť nie je povinná. Ak sa radšej zavriete do knižnice, kaviarne alebo si nájdete tichý kútik len pre seba, nikto vám nič vyčítať nebude. Využiť sa dá aj oddychová zóna len pre dospelých. V prípade, že sa nechcete veľmi rozprávať, ale ani úplne vypadnúť z každodenného života, skontrolujte vždy lodné noviny. Medzi aktivitami pre fanatikov do histórie a tanečných nadšencov určite objavíte aj udalosť pre podobne zmýšľajúcich ľudí ako vy.

Knižnica na lodi
Knižnica na lodi. Foto: archív CK SATUR

Zapáčila sa vám niektorá z plavieb, ktoré sme vám predstavili? Alebo máte úplne inú predstavu? U nás si ju určite splníte, stačí si pozrieť našu kompletnú ponuku okružných plavieb.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook