Poznávačky na rok 2024. Aké novinky sme pre vás pripravili?

S našimi novinkami sa roztrhlo vrece a preto vám prinášame 20 nových a zaujímavých miest. Novinkou je Saudská Arábia, ktorá sa začala otvárať od roku 2020 a zdá sa, že už čoskoro bude v arabských krajinách cestovateľským hitom, a to nielen pre fantastické projekty, ktoré vznikajú po celom kráľovstve. Arabský polostrov vám ponúkame v plnej kráse aj cez Katar a Bahrajn. Nové miesta s nami uvidíte aj vo Vietname, Laose, Nepále. Pri amerických brehoch môžete spoznať Arubu, Bonaire a Curacao. Na pacifickej strane vás očarí Ekvádor, Galapágy či Peru. Novinkami sú aj malebné európske mestečká, o ktorých sa hovorí len málo, no ponúkajú toho veľa. Reč je o Chorvátsku, Taliansku, Bosne a Hercegovine, Macedónsku či Albánsku. 

TOP novinky v roku 2024


 

1. Čína - zlatý trojuholník 

Najmodernejšie metropoly, historické miesta s tisícročnou históriou aj prírodné divy Číny. Terakotová armáda Xianu, aj jedinečná plavba po kanáloch “Benátok Číny”. Kontrasty veľkomiest Peking a Šanghaj, Veľký čínsky múr – symbol krajiny. Najvzácnejšie drahokamy z čínskej pokladnice za 10 dní! Len s nami zažijete  ranné cvičenia tai - či a bicyklovanie  po hradbách starého Xianu.

2. Bali a NP Komodo

Indonézia je krajina ako žiadna iná. Nádherná príroda, jedinečné pamiatky, skvelá kultúra a pravdepodobne najmilší ľudia v celej Ázii. Spoznáme spoločne ostrov Bali, jeho hinduistické chrámy, zvyky a tradície miestnych obyvateľov, hudbu či tance. Užijeme si relax a vychutnáme si biele pláže počas pobytu pri mori. Preskúmame divoký podmorský svet ako aj nedotknutú prírodu úžasného národného parku Komodo s najväčšími jaštermi na svete.

3. Thajsko - krajina úsmevov a budhistických chrámov

Vitajte v krajine úsmevov, nádherných stavieb, pestrých palácov, výborného jedla a atmosféry, ktorá hýbe celým Thajskom. Kaleidoskop zážitkov a stretnutie rôznych kultúr nám predstaví najskôr Bangkok. Historické mesto Ayutthaya nás vtiahne do víru slávy a bohatstva. Obdivovať budeme posvätné budhistické miesta, plávajúce trhy, most na rieke Kwai a železnicu, ktorá sa do dejín zapísala ako nijaká iná. Očarí nás národný park Erawan, vodopády, horské dedinky, nakŕmime slony a na záver si oddýchneme aj na brehu mora a zažijeme thajskú exotiku. 

4. Vietnam a Laos - exotická esencia východnej Ázie

Krajiny ako sú Vietnam a Laos naplnia sen o pravej ázijskej esencii. Veď napokon tisícročné mestá, dramatickú históriu a vzduch nabitý nekonečným ruchom tu uvidíme na každom kroku. Zistíme, že národným pokladom tu nie je len nádherná a nespútaná príroda, ale aj horské kmene, posvätné budhistické chrámy a vynikajúca gastronómia.

5. Nepál - cesta na "strechu sveta"

Zlatou bránou vojdeme do ozajstného kráľovstva, udiví nás život kráľa Malla, očarí nás bohatstvo palácov a posvätnosť budhistických chrámov. Nepál, nad ktorým sa do výšin vypína najvyššia hora sveta, tak iste bude darom Himalájí. Hlboko pod Mount Everest ležia tradičné dedinky, kam sa dostaneme po zdobenej ceste. Starý a kedysi stratený prales Chitwan nájdeme v objatí stromov a potulujúcich sa zvierat. Možno tak na safari potulkách stretneme aj tigra bengálskeho. Svojou mohutnosťou a nekonečnou krásou nás tu dostane panoráma Himalájí.

Ázia ako podmanivá, neuveriteľná a plná zážitkov.
Ázia - podmanivá, neuveriteľná a plná zážitkov. Foto: CK SATUR

6. India a Bután

Toho najkrajšieho umenia chrámov sa nám nikde nedostane toľko, ako v Indii a Butáne. Najprv nás čaká Bután, ale najskôr pohľad na Himaláje z výšky, ktorý nám pár dní nedá ani zaspať. Najšťastnejšia krajina sveta nám s jej dovolením, ukáže pevnosti, ryžové políčka, tradičný butánsky život, ktorý plynie v harmónii a pokoji. A pre tých, ktorí radi zdolávajú výšky, je tu najkrajší kláštor Tiger´s Nest. neskôr spoznáme indické Dillí, kde pochopíme, že toto mesto nemá konca kraja. Červená pevnosť, najväčšia indická mešita, paláce a ulice plné nevšedného diania nás celkom pohltia, tak ako aj Tádž Mahal, Agra a ružový Džajpúr. 

7. Rozprávkový Omán - luxusne 

Omán je rozprávkový. A jednu takúto luxusnú rozprávku môžete zažiť s nami. Omán je totiž krajinou viacerých tvárí a s hlavným mestom Muscat sa spája minulosť s prítomnosťou. Presunieme sa do jedinečného rezortu Anantara, ktorý vyrástol v srdci ománskych hôr Al Hajar. Rozprávkový zážitok začneme cez úchvatné výhľady vo výške  2 000 m.n.m. a bude siahať až po luxusné ubytovanie, sofistikovanú gastronómiu a nadčasové arabské wellness procedúry. Náš pobyt zakončíme pobytom pri mori pri Indickom oceáne v rezorte Al Baleed Salalah by Anantara, kde nám splnia aj "modré z neba".  

8. Dubaj a Abu Dhabi - emirátske perly 

Dubaj „mesto budúcnosti“ je dynamicky rozvíjajúcim sa mestom, ktoré okrem starobylých štvrtí dýcha na Vás neprehliadnuteľným luxusom. Abu Dhabi, sídlo kráľovskej rodiny a emirát, ktorý si napriek rýchlemu tempu moderného rozvoja zachováva svoje tradície. Vstúpte s nami na najvyššiu vežu sveta Burj Khalifa, navštívte nádhernú Miracle Garden, pozrite si palác šejka v Abu Dhabi a múzeum umenia Louvre a zažite absolútnu novinku - prehliadku luxusného "zlatého" hotela Burj al Arab, kde si vychutnáte šálku "zlatého" cappuccina.

9. Saudská Arábia - kráľovstvo púšte, islámu a Nabatejcov

Tajomné kráľovstvo Saudskej Arábie je plné prekvapení od moderného Rijádu, cez tradičný život, oázy, nekonečnú púšť, neuveriteľnú históriu arabských kráľovstiev, ako aj nabatejského mesta, ktoré bolo po Petre druhé najdôležitejšie. Nielen dve moria z východu a západu ale aj vysoké hory dotvárajú tie najkrajšie scenérie.

10. Bahrajn - krajina púštnych snov a tajomstiev

Presne ako z rozprávok Tisíc a jedna noc, na nás zapôsobí malé kráľovstvo Bahrajn. Len čo vystúpime z letiska, ujme sa nás nečakane uvoľnená atmosféra, ktorá tu všade panuje a moderná aj štipku tradičná Manama. Zoznámime sa s bahrajnským zlatým vekom, prejdeme sa „Perlovou cestou“, pohľadáme to miesto, o ktorom miestni hovoria, že je „dušou Bahrajnu“, nájdeme spojitosť medzi formulou a kráľovskou farmou s ťavami, ochutnáme dobroty na miestnom trhu a oddýchneme si na bielej pieskovej pláži.

Namiešaný ázijský kolorit nenapodobiteľných tradícií.
Namiešaný ázijský kolorit nenapodobiteľných tradícií. Ázia. Foto: CK SATUR

11. Katar moderný i tradičný s oddychom pri mori 

Katar je krajina, ktorá provokuje cestovateľov už pár rokov. To, že to nie je len fatamorgána, nám dokáže hlavné mesto Doha, kde mrakodrapy rastú ako huby po daždi. Zoznámime sa s katarským osudom, ktorý utvorili perly, ropa a futbal. Čo tu predvádza katarská príroda, objavíme na púštnom safari. A ako mávnutím čarovného prútika sa ocitneme aj na krásnej pláži, lebo v tejto krajine, to možné je.

12. Kazachstan - po stopách nomádskych kmeňov

Poletíme do srdca Ázie, do krajiny plnej legiend, divokej prírody a srdečných Kazachov. Keď prejdeme Astanou, uvidíme ikonický, skoro sto metrov vysoký „strom života“, monumentálnu mešitu či najrozsiahlejšie múzeum v Strednej Ázii, ktoré nám veľa o krajine napovie. Vlakom sa presunieme do Almaty a vydáme sa po stopách všetkých krás národného parku, kde nám aj „duny zaspievajú“. Vojdeme do víru trhov, folklóru, bojových Nomádov a chutných jedál. Kazašské divy ukryté v horách, jazerách a kaňonoch ostanú našim svedectvom o tejto vzácnej krajine.

13. Zanzibar - luxusné safari v NP Ngorongoro a Tarangire s pobytom pri mori

Poďte s nami zažiť autentické safari dobrodružstvo v Afrike, v dvoch z Národných parkov Tanzánie - Tarangire a Ngorongoro. Oba parky nás privítajú s otvorenou náručou a odkryjú nám tajomstvá zvieracej ríše. Pobyt na pláži si vychutnáme v luxusnom hoteli Emerald Zanzibar a letecky z Bratislavy na priamom lete.

14. Kolumbia - kávička a jedinečný relax v Karibiku

Rušná Bogota so skvelým jedlom na trhu Paloquemao a jedinečným múzeom zlata. Šnorchlovanie na Islas del Rosario či dokonalý deň na kávových plantážach. To je iba časť skvelého programu, ktorý na vás čaká pri tejto ceste na sever Južnej Ameriky. Netreba váhať, Kolumbiu si zamilujete! 

15. Aruba, Bonarie, Curacao 

Zo severného cípu Južnej Ameriky sa z tyrkysového mora vynárajú nevšedné ABC ostrovy. Ružové plameniaky, aloe, ikonický strom divi-divi, morské bazény, prírodné parky s karibskými pokladmi, koloniálne pastelové domy, tie najromantickejšie západy slnka, teplota vzduchu okolo 30°C a teplota mora, ktorá sa šplhá ku 28°C, sú veľkým lákadlom pre nezvyčajnú exotickú dovolenku. Poďte si s nami užiť karibský kokteil ostrovov Aruba, Bonaire a Curacao.

Koláž fotiek z poznávacích zájazdov v Ázii a Amerike.
Koláž fotiek z poznávacích zájazdov v Ázii, Afrike a Amerike. Foto: CK SATUR

16. Pestrý Ekvádor a jedinečné Galapágy

Zažime nevšednú a dobrodružnú cestu do Ekvádoru a na Galapágy! Očarujúci Ekvádor nás privíta nádhernou pestrou prírodou a fascinujúcou históriou. Od návštevy starobylých zrúcanín Inkov až po dobrodružstvo v tropických džungliach, na túto krajinu nezabudneme! A to je len začiatok, pretože kráľovstvo prírody, Galapágy nás prekvapí jedinečným ekosystémom, kde sa budeme cítiť ako v príbehu o Darwinovi.

17. Zanzibar - safari v NP Saadani s pobytom pri mori

Zažite s nami autentické safari dobrodružstvo v Afrike, v Národnom parku Saadani v Tanzánii. Ešte pred tým ako sa staneme súčasťou skutočnej "divočiny" a užijeme si pozorovanie veľkého množstva zvierat, hneď po prílete si oddýchneme na jednej z krásnych bielych zanzibarských pláží. Pravým africkým zážitkom bude i nocovanie v divočine. Čo poviete na riečne safari, kde môžeme pozorovať hrochy? Po africkej serenáde, nás čaká plážová, kde s osviežujúcim nápojom v ruke budeme spomínať nielen na 4 členov slávnej zvieracej päťky, ale aj levy, slony, žirafy a krokodílov. 

18. Madrid a Toledo

Madrid ako hlavné mesto Španielska je zaslúženým bodom na mape cestovateľov. Prechádzka kráľovským Madridom znamená naraziť na ikonické miesta, akým je palác, veľké námestie so 400ročnou históriou, múzeá, ulice plné obchodov a výborné tapas, park Retiro a bulvár Paseo del Pradopridaný na zoznam UNESCO. Cesta vlakom nás zvedie ešte za krásami Toleda, ktoré ukryté zamohutnými hradbami sladko rozvoniava aj do diaľok.

19. Klenoty Chorvátska

Započúvajte sa do jadranských serenád od Plitvíc až po Dubrovník. Zoznámte sa so Zadarom, ktorému v uliciach nechýba kus antiky ani stredovek. So Šibenikom, čo sa považuje za klenot dalmátskej renesancie a tiež s Trogirom pôsobiacim ako múzeum krásneho umenia. Spoznajte cisársky Split, preslávený už z čias Rimanov a Ston, ktorý nás snáď prepustí cez jeho pevné 600 ročné múry. Okúzli nás aj 60 km dlhý náhrdelník Makarskej riviéry s členitým pobrežím a vôňou mora.

20. Rozkvitnuté Holandsko

Tak toto očarí nielen pestovateľov kvetov, ale všetkých milovníkov krásy! Nezabudnuteľné dni v kráľovstve syrov, tulipánov a veterných mlynov. Kinderdijk (UNESCO) so skupinou 19 veterných mlynov, na jar v jednom z najkrajších kvetinových parkov na svete Keukenhofe, 6 miliónov rozkvitnutých cibuľovín, fantastická prehliadka kvetinových alegorických vozov, ktorú vystrieda návšteva farmy s výrobou typických syrov. Záver v Amsterdame potvrdí, že toto mesto si zaslúži určite osobitnú návštevu.

Koláž fotiek z poznávacích zájazdov z Afriky a z Európy.
Jedinečné európske klenoty a africké safari. Foto: CK SATUR
Poznávacie zájazdy

Veríme, že sme vás našimi novinkami inšpirovali. Ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, radi vám v CK SATUR poradíme, lebo na starostlivosť od nás nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook