Poznáte týchto 20 trikov na efektívne balenie kufrov?

Aj balenie na cesty môže byť radosťou a vďaka našim tipom vám odteraz pôjde od ruky.

Vzrušujúce predstavy spojené s krásami dovolenkových destinácií, či príjemné vyhliadky času stráveného zábavou a v kruhu blízkych tvoria tú pozitívnejšiu časť predcestovných príprav. Tou menej atraktívnou je balenie. Vysporiadať sa s ním bez stresu, aby sa vám do kufra vošlo všetko potrebné, nebol prepchaný a nevážil zbytočne veľa, je tak trochu umenie. Ako to už chodí, všetko väzí najmä v plánovaní a príprave. Nasledovné triky oceníte pri každom balení, či sa chystáte na dovolenku, prázdniny, alebo pracovnú cestu. Aby ste boli naozaj dokonale pripravení, na konci článku nájdete tabuľku s prehľadom povolenej váhy batožiny a ponúkaného cateringu leteckých spoločností, s ktorými lietame.


1. Oblečenie rolujte

Aby sa v batožine dali efektívnejšie usporiadať, kúsky oblečenia je dobre zrolovať do rovnako veľkých (alebo aspoň podobných) valčekov. Takto sa potom dajú poukladať súmerne vedľa seba bez toho, aby ste zbytočne plytvali miestom. Kľúčom k dosiahnutiu rovnakých valčekov je pozdĺžnym preložením zložiť najprv jednotlivé kusy do obdĺžnikového tvaru. Detské oblečenie stačí preložiť len na polovicu, dospelácke takisto, len ešte preložiť aj rukávy. Tradičným, úhľadne naskladaným, komínikom vyhraďte miesto, len ak potrebujete zbaliť aj kúsky z delikátnejších, krčivých textílií.

Balenie kufra
Balenie kufra. Foto: archív CK SATUR

2. Ak sa dá, vložte rôzne veci navzájom do seba

Ani najmenší kúsok miesta vo vašom kufri by nemal vyjsť nazmar. Dutiny, prirodzene sa vyskytujúce na veciach, ktoré balíte, by ste mali využiť na uloženie vecí podobného tvaru. Podprsenky naskladajte do seba, skrútený opasok zapadne presne dovnútra goliera zloženej košele, ponožky a spodná bielizeň zasa do topánok.


3. Vrecká na vysatie vzduchu

Fantasticky úsporným riešením je aj použiť uzatváracie vrecká s malým ventilom, umožňujúcim vysatie vzduchu. Po vysatí sa ich objem výrazne zredukuje a šatstvo naberie tvar jednoliateho, ľahko manipulovateľného, kompaktného celku. Nezabudnite sa vopred uistiť, že vysávač budete mať na tento účel k dispozícii aj pred odchodom domov. Moderná doba a jej výdobytky však neustále napredujú a môžete si kúpiť vrecká, na ktoré nepotrebujete vysávač a vzduch jednoducho vyrolujete cez špeciálne výduchy, efekt samozrejme nie je taký dokonalý, ako pri použití vysávača, ale miesto v kufri sa určite výrazne zmenší.

Vrecko na vysatie vzduchu
Vrecko na vysatie vzduchu. Foto: archív CK SATUR

4. Prekryte podrážky topánok

Odev by nikdy nemal prísť do priameho styku s podrážkami topánok. Každý pár obuvi by mal preto mať svoje vlastné vrecko, ktoré ho oddelí od ostatného obsahu kufra. V prípade, že vreciek na topánky nemáte dostatok, skúste použiť jednorazové kúpacie čiapky na gumičku, do ktorých sa pohodlne zmestí i mohutnejší pár.


5. Odevy prevráťte naopak

Iným preventívnym opatrením pred ušpinením, alebo prílišným pokrčením vonkajšej strany odevu, je prevrátiť ho naopak. Oceníte to hlavne pri svetlých a pastelových farbách, či jemnejších materiáloch.


6. Aké množstvo vecí si vziať

Balenie je jednou z tých činností, pri ktorých platí, že menej býva viac. Máte tendenciu občas to prehnať a neskôr zistiť, že veľkú časť vecí, čo ste si zobrali, vôbec nepoužijete? Riaďte sa týmito pravidlami: dva až tri kusy nohavíc a sukní (tmavej i svetlej farby) a ku každému z nich po dva kusy vrchného oblečenia. A čo sa obuvi týka, tri páry sú maximum – tenisky, pohodlné topánky (v lete sandále) a podľa potreby účelovú obuv (turistickú, flip-flopy, a podobne).

Druhý z tipov hovorí o jednom kuse odevu pre vrchnú časť tela na každý deň pobytu a dva kusy pre dolnú časť na každých päť dní.


7. Rozloženie – najťažšie veci ku kolieskam kufra

Bezproblémovú manipuláciu s batožinou na kolieskach zabezpečíte najlepšie rozložením váhy tak, aby bolo ťažisko čo najnižšie. Kufor bude pevne sedieť na zemi a predídete neočakávaným výkyvom i stratám rovnováhy pri prechode cez nerovnosti.


8. Ponožky ako ochranný obal

Krehkejšie veci ako parfumy, niektoré typy šperkov a určité druhy darčekov, by mali byť v originálnych krabičkách, alebo špeciálnych ochranných obaloch. V situáciách, kedy nič podobné nemáte poruke, príde vhod pár hrubých a mäkkých ponožiek, ktoré spoľahlivo stlmia prípadné nečakané nárazy.

Voňavka v ponožke
Voňavka v ponožke. Foto: archív CK SATUR

9. Obrúsky do sušičky

Popri čistote je dôležité zachovať v kufri aj čerstvú vôňu. Dosiahnete ju pridaním obrúskov určených do sušičky bielizne. Bežne ich dostať v obchodoch s drogériou a v ponuke je viacero vôní. Pozor len, aby ste to s nimi neprehnali, šatstvo by mohlo vôňou nasiaknuť príliš.


10. Toaletné potreby držte v priesvitnom vrecku

Kozmetiku, šampóny, zubnú kefku a iné potreby osobnej hygieny je veľmi praktické umiestniť do priehľadného plastového vrecka s kvalitným uzáverom. Jednak tým zamedzíte priesaku tekutín pri nehode, a tiež budete v prípade urgentnej potreby presne vidieť, kde sa konkrétna potreba nachádza.

Priesvitné vrecko s kozmetikou
Priesvitné vrecko s kozmetikou. Foto: archív CK SATUR

11. Voľné káble patria do krabičiek

Slúchadlá, nabíjačky a USB káble, keď sa neudržiavajú pod kontrolou, môžu v batožine spôsobiť len nepríjemnosti. Stočte ich a všetky vložte do nejakej pevne uzatvorenej krabičky – napríklad od slnečných okuliarov, ktoré máte počas cesty na sebe.


12. Taška na špinavú bielizeň

Dopredu myslite aj na balenie pred spiatočnou cestou. Veľa z vecí bude v stave zrelom na presun priamo do práčky a mali by ste ich dostatočne izolovať od ostatných. Jedna väčšia plátenná taška na ten účel postačí.


13. Kozmetika v menších porciách

Namiesto pridávania váhy a objemu odhadnite, koľko kozmetiky za čas vášho pobytu mimo domova približne miniete. Tieto množstvá si následne naporciujte do menších a ľahších nádobiek. Na krémy sú vhodné okrúhle plastové obaly na kontaktné šošovky, na tekutiny si zadovážte malé fľaštičky z tvrdého plastu.


14. Kúsok vrecúška pod uzáverom

Znížiť riziko úniku tekutín z fľaštičiek môžete umiestnením kúska pevného plastového vrecúška pod skrutkovací uzáver. Ten bude extra ochrannou vrstvou, zároveň vyplní medzery v závite a celý uzáver bude aj držať pevnejšie.


15. Menší kufor vo väčšom

Tento tip je pre všetkých, ktorí na cestách plánujú robiť veľa nákupov. Zbaľte sa do menšieho kufra a ten následne celý vložte do väčšieho. Cestou tam sa nebudete musieť namáhať, ani platiť za dva a na cestu späť máte postarané o dostatok miesta pre nakúpený tovar.


16. Tipy na bezpečné zabalenie šperkov

Retiazku pred zamotaním zabezpečíte prevlečením cez slamku, na drobné šperky je ideálna krabička na denné dávkovanie liekov, väčšie náušnice môžete prevliecť cez dierky nepoužívaných kabátových gombíkov a všeobecne užitočné budú i prázdne plechové krabičky od mentolových cukríkov.

Retiazka cez slamku
Retiazka prevlečená cez slamku. Foto: archív CK SATUR

17. Poistka zipsov

Oba konce hlavného zipsu na batožine je najistejšie uzamknúť malou, na tento účel určenou zámkou. A ak takýchto zámok nemáte naporúdzi dostatok, na bočných častiach kufra, v ktorých neskladujete cennosti,  môžete zipsy spojiť aj kancelárskou spinkou.


18. Jedlo

Hlavne keď cestujete s deťmi, vždy je dobre mať poruke niečo malé pod zub. Uskladniť jedlo v batožine tak, aby nedošlo k nehode a zároveň zostalo v konzumovateľnom stave, môže byť výzvou. Výborne poslúžia pevné plastové krabičky s mnohými priehradkami, do ktorých môžete uložiť rôzne druhy pokrmov. Ako alternatívu vyskúšajte dať jedlo do väčších plastových „kinder“ vajec a tie po naplnení umiestnite v papierovom prenosnom obale od skutočných vajec.


19. Lieky a vitamíny

Transport príliš veľkého množstva nádobiek s liekmi, či vitamínmi, je zbytočný. Vyberte si len potrebné počty ampuliek a tabletiek a vložte ich, vo vrstvách podľa druhu, do jednej fľaštičky so širším hrdlom. Dobrou voľbou sú aj krabičky na týždenné domáce dávkovanie.


20. Všestranne využiteľné predmety

Na záver zopár univerzálne užitočných predmetov, ktoré nezaberú miesto a často nájdu využitie. Plechová kancelárska spona na princípe štipca je skvelá na zopnutie káblov, alebo na ochranu čepieľok jednorazovej žiletky. Krabička od cukríkov typu tic-tac sa hodí ako kryt na štetiny zubnej kefky i na uloženie väčšieho počtu vlasových sponiek, alebo podobných tenkých podlhovastých predmetov. Menšia obdoba horolezeckej skoby pri rozličných príležitostiach poslúži na zvesenie, zopnutie, aj navlečenie. Prázdne tubovité nádobky so skrutkovacím uzáverom, napríklad od cigary, poskytnú zasa rýchle, pohodlné a relatívne bezpečné úložisko.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook