Porto - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Mesto s neskutočnou atmosférou, domov portského vína, s kachličkami všade kam sa pozriete. Nahliadnite s nami do Porta, trochu iného Portugalska spolu s našou riaditeľkou a sprievodkyňou v relácii TA3 Za hranicami.

Vypočuť reláciu:

O Porte rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Chris Chilová, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Porto je druhé najväčšie mesto Portugalska, vo svete sa preslávilo najme vďaka Portskému vínu, začnime ale s tým čo predstavuje pre vás osobne.

Fedorová: Tak Porto je mesto ktoré tým že je postavené pri mori aj na rieke Douro tak má taký špeciálny charakter má krásne staré mesto s farebnými domčekmi s fasádami kde ľudia tancujú na ulici a myslím že to čo je dôležité pri Porte je naozaj tá atmosféra ako to žije ako vidíte navešané to prádlo na uliciach a na druhej strane tancujúcich ľudí a výborné jedlo takže pre mňa je to taký mix krásnej histórie, úzkych uličiek, starých kostolov, katedrály a potom toho života pri rieke a pri tých mostoch.

Mesto v ústí rieky Douro má čarovnú atmosféru. Foto: depositphotos.com
Mesto v ústí rieky Douro má čarovnú atmosféru. Foto: depositphotos.com

Chilová: Ja musím len súhlasiť mňa Porto očarilo tak isto svojou atmosférou, to nádherné prostredie pretože Porto leží ako pani Fedorová spomínala v ústí rieky Douro do Atlantického oceánu je veľmi bohaté na množstvo historických pamiatok je veľmi zaujímavé svojou gastronómiou, receptami ktoré sa nezopakujú nikde inde vo svete a tak isto mňa si Porto získalo svojim miestnym obyvateľstvom veľmi príjemnými usmievavými ľuďmi. V mojom prípade teda to bola láska na prvý pohlad.

Gregorová: Byť v Porte a neísť do nejakej vínnej pivnice by bolo hriechom bez toho sa návšteva tohto mesta nejak nedá absolvovať, nebola by úplná. Ktoré konkrétne nám teda odporúčate?

Chilová: Tých vinárskych, vínnych pivníc je tam veľké množstvo aj keď aby sme to uviedli na správnu mieru napriek tomu že Porto dalo pomenovanie tomuto moku bohov tak nielen že sa tu vínna réva, nenachádzajú sa tu ani vínne pivnice. Tie sú umiestnené na opačnom brehu rieky Douro v dedine ktorá sa nazýva Vila Nova de Gaia tých vinných pivníc je tu približne 80 a z toho polovica je otvorená pre verejnosť, môžu tu absolvovať veľmi zaujímavé prehliadky kde sa oboznámia s históriou výroby Portského vína, tak isto trošku sa oboznámia s charakteristikou tohto špecifického regiónu a to najdôležitejšie je samotná degustácia rôznych druhov portského vínka.

Gregorová: A aká je teda vo všeobecnosti Portugalska vinárska oblasť?

Fedorová: Tak mne sa veľmi páčilo to údolie rieky Douro pretože to je jedna z najznámejších vinárskych oblastí v rámci  Portugalska a kúsok od Porta s tým že vidíte vlastne ako tečie tá rieka. Na obidvoch svahoch sú terasovito postavené vinárstva na bridlicovej pôde kde sa to strašne ťažko obrábalo aj tie vinice, už teraz sú trošku širšie aby sa tam dostali aj traktory ale kedysi to muselo byť naozaj náročné, je to krásne zelené keď napríklad aj absolvujete napríklad aj plavbu po tej rieke Douro tak to je úplne iný pohľad ale dá sa tam robiť všetko možné od toho samozrejme že robíte rôzne ochutnávky miestnych vinárstiev kde zažijete väčšinou sú to tradičné rodinné vinárstva čiže je tam k tomu aj ten príbeh tej rodiny aj o tom ako to vlastne celé vzniklo a ako sa vyvíjalo to vinárstvo a aj si pozriete tú vínnu révu ako sa pestuje každý porozpráva tie svoje špecifiká a hlavne sú tam strašne pekné malé útulné penzióny s výhľadom či už na rieku alebo na okolité vinárstva.

Ochutnali ste už portské víno? Pochádza z vínic povodia rieky Douro. Foto: depositphotos.com
Ochutnali ste už portské víno? Pochádza z vínic povodia rieky Douro. Foto: depositphotos.com

Chilová: Vinárska oblasť je to v podstate jedno z najstarších a najkrajších Európskych vinárskych oblastí a nachádza sa 100km od Porta presne tak ako spomínala pani Fedorová sú to terasovite umiestnené vinice a táto vinárska oblasť je tým že má veľmi špecifickú mikroklímu a čo ju najviac charakterizuje to sú tie veľké teplotné rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami a tak isto medzi letným a zimným obdobím práve tá bridlica, tá bridlicová pôda zabezpečuje to že vlastne tie korene a tá teplota tých koreňov v inej révy je viac menej vyrovnaná pretože v podstate tie korene v inej révy siahajú niekoľko metrov hlboko do tej pôdy vyhrejú sa počas dňa a potom samozrejme tá teplota aj v noci alebo v zimnom období sa udržiava vďaka tej bridlici.

Gregorová: Už sme spomínali že najznámejšie Portugalské vínko je Portské čím sa vlastne ono líši od klasického, môžete ich porovnať?

Chilová: Áno samozrejme je tam jeden veľmi veľký rozdiel a síce v tom že proces tej fermentácie sa v prípade Portského vína zastavuje medzi 2-6 dňom pridaním 77% liehu a tým získame víno ktoré bude silne alkoholizované a bude mať medzi 19-22% alkoholu. Takže je to vínko sladké najmä teda dezertné v prípade červeného a biele je veľmi vhodné aj ako aperitív ale je to vínko sladké.

Fedorová: Mne sa veľmi páči ten príbeh ako vlastne to portské vzniklo ako Portugalskí námorníci keď chodili do tých svojich kolónií tak nechceli vlastne aby sa to víno pokazilo pri plavbe čiže vlastne vzniklo to tak že vyskúšali prvý krát pridať do vínna ktoré mali v dubových sudoch trochu brandy a vlastne zistili že tým že to tam postupne pridávali tak to víno sa jednak nepokazilo ale ešte jednak dostalo ešte úplne inú príchuť a vlastne to je tá história takže náhodou.

Gregorová: A viete nám odporučiť aj nejaké ďalšie Portugalské vínne špeciality.

Chilová: Určite nielen len región údolia rieky Douro ale tak isto aj región Miggiano je veľmi zaujímavý tam sa vyrába takzvané Vigna Verde to je ďalšia zo špecialít Portugalska ako takého čiže mladé vínko takže milovníkom vína určite odporúčam navštíviť aj túto oblasť. No a okrem vína je tam aj niekoľko takých tých gurmánskych špecialít ktoré sú typické pre Porto spomeniem asi najznámejšie takzvané tripas to sú držky ktoré sú úzko speté s históriou samotného Porta pretože v 15 storočí kedy Henry Moreplavec organizoval výpravnú cestu do Africkej Ceuty tak prikázal obyvateľom aby odovzdali všetko mäso aby on dokázal nakŕmiť moreplavcov a jediné čo si mohli nechať tak to boli práve tie držky, tie vnútornosti a z toho vlastne vznikla tá najväčšia Portugalská alebo Portská špecialita a to sú takzvané tripas, Bacalhau, treska ktorú dokážu pripraviť ako sme si už spomínali už veľakrát na 365 spôsobov, tak isto veľmi obľúbené aj v Porte a ja by som ešte spomenula takzvanú francesinhu to sú tri druhy mäsa ktoré sú zapečené v chlebíku so syrom a je to zaliate veľmi zaujímavou paradajkovou omáčkou v ktorej je aj trošku piva takže to asi najviac charakterizuje Portskú gastronómiu.

Tradíciou pestovania viniča je oblasť okolo Porto doslova pretkaná. Foto: depositphotos.com
Tradíciou pestovania viniča je oblasť okolo Porto doslova pretkaná. Foto: depositphotos.com

Fedorová: Ja sa vždy teším zase na plody mora pretože tie sú tiež na rôzne spôsoby či už vo forme rôznych polievok rybacích ale teda aj s plodmi mora a Portugalci používajú veľa rôznych korenín tým že mali veľa kolónií takže mali ľahkú dostupnosť takže bývajú pálivé všelijaké dochutené takže veľmi špeciálna chuť no a takisto veľa rýb.

Gregorová: A aká je v porte atmosféra čím je výnimočná oproti iným portugalským mestám?

Fedorová: Mne sa najviac páči tá štvrť Ribeiro ktorá je aj zapísaná v UNESCO tým že sú to také malé domčeky v úzkych uličkách niekedy až také úplne tmavé ale je tam vraj najlepší nočný život, veľa reštaurácií barov ide to v podstate až k rieke Douro kde odtiaľ sú krásne výhľady na ten most Luísa I. ktorý bol v podstate čase kedy bol postavený ako atrakciou pretože to bol vlastne najväčší klenutý most ktorý bol postavený je to nádherné hlavne tým že tam môžete pozorovať krásny západ slnka s fľašou Portského a teda aj túlať sa tými uličkami a zažiť ako Chris hovorila tú atmosféru ako tí ľudia naozaj žijú, ako sa zabávajú ako žijú na uliciach, ako perú prádlo a vyvešiavajú ho do tých úzkych uličiek a schne tam takže ja myslím že tá atmosféra je naozaj špeciálna.

Domčeky v úzkych uličkách, veľa reštaurácií barov až k rieke Douro s krásnymi výhľadmi. Foto: depositphotos.com
Domčeky v úzkych uličkách, veľa reštaurácií barov až k rieke Douro s krásnymi výhľadmi. Foto: depositphotos.com

Chilová: Porto je taká spleť starých uličiek, ošarpaných budov a na druhej strane nájdete krásne kostoly ktoré sú zdobené farebnými kachličkami  typickými pre Portugalsko, sú tam majestátne chrámy a popritom sa stretnete s miestnymi hudobníkmi stretnete sa so štamgastami ktorý popíjajú vynikajúcu kávu vo svojich obľúbených kaviarničkách, tak isto budete stretávať študentov ktorý majútypické čierne plášte a pokiaľ teda cestovatelia si prečítali aj slávnu knihu Harry Potter tak práve pani Rowlingová sa inšpirovala rovnošatou Portugalských a Portských študentov takže to všetko je Porto.

Pre Porto sú typické aj kachličky, ktorými sú vyzdobené nielen meštianske domy, ale aj kostoly. Foto: depositphotos.com
Pre Porto sú typické aj kachličky, ktorými sú vyzdobené nielen meštianske domy, ale aj kostoly. Foto: depositphotos.com

Fedorová: Je tam dokonca aj to kníhkupectvo kde na druhom poschodí sedela a písala časti Harryho Pottera kde teraz je už veľmi veľa ľudí lebo sa preslávilo týmto ale určite stojí za to ho navštíviť.

Gregorová: My môžeme aj na záberoch vidieť mix rôznych architektonických štýlov, krásne staré uličky a kostoly. Môžete nám v krátkosti priblížiť aj miestnu históriu a architektúru?

Chilová: História Porta siaha do obdobia rímskej ríše, usadili sa tu Rimania a nazvali oblasť Portus Cale to znamená že Porto pomenovalo Portské víno ale pomenovalo v podstate označenie celej krajiny, z názvu Portus Cale vzniklo aj dnešné Portugal. Dôležitú úlohu zohralo Porto aj v rozvoji námorníctva pretože sa tu narodil slávny Henry Moreplavec ktorý sa považuje za priekopníka zámorských plavieb a v 18 a 19 storočí sa Porto vyprofilovalo ako obchodné mesto a túto nálepku si zachovalo až do dnešných dní vďaka obchodu s Portským vínom ktoré je takým hlavným artiklom. Ten hlavný architektonický štýl ktorý Porto charakterizuje to je Baroko vďaka slávnemu talianskemu architektovi ktorý tu pôsobil od svojich 34 rokov a bol taký nadšený Portom že tam zostal celý život a preto teda Porto je hlavne Barokovým mestom.

Gregorová: A čo všetko sa v Porte oplatí vidieť aké stavby odporúčate nevynechať?

Fedorová: Určite treba vidieť katedrálu Sé do Porto ktorá je takou impozantnou katedrálou veľmi pekne zdobenou, potom by som si išla pozrieť hlavné námestie ktoré má takú tú atmosféru s tými kaviarňami a ale aj malými uličkami a obchodíkmi, potom veľmi pekná vyhliadka je z veže z ktorej máte celé Porto.

Chilová: Torre dos Clérigos to je jedna z takých emblematických stavieb, 75 metrov vysoká je odtiaľ naozaj nádherný výhľad na Porto ale určite začať návštevu Porta v spomínanej Ribeire ako už hovorila pani Fedorová ak si chceme priblížiť tú slávnu a bohatú minulosť Porta tak v blízkosti Ribeiri sa nachádza aj zaujímavý kostol Sv. Františka a ten je vo vnútri celý zdobený zlatom bolo tam použitých približne 800kg zlata ktoré priniesli Portugalci z Brazílie, spomínané kníhkupectvo Lello a aj burzový palác ktorý je takým sídlom Portských obchodníkov a zvonku vyzerá veľmi nenápadne možno že by ste ani do vnútra nevstúpili a práve tam sa skrývajú tie tajomstvá a nádherné miestnosti ktoré sú inšpirované napríklad arabskou kultúrou, sú inšpirované architektúrou z obdobia vlády Francúzskeho panovníka Ľudovít XVI. takže tak isto veľmi zaujímavé.

75 metrov vysoká veža s dokonalým výhľadom na celé mesto. Foto: pixabay.com
75 metrov vysoká veža s dokonalým výhľadom na celé mesto. Foto: pixabay.com

Fedorová: Mne sa ešte veľmi páčila hlavná stanica kachličkami zdobená São Bento ktorá vlastne je takou ukážkou a prvou bránou do Porta kde vlastne naozaj vidíte ako to mesto sa vyvíjalo a ako je celé zdobené.

Chilová: Tak isto tá stanica je veľmi zaujímavá pretože bolo na jej výzdobu použitých 20000 kachličiek a máte tam výjavy z bežného života ale tak isto aj z histórie samotného Porta takže je to určite zážitok navštíviť stanicu São Bento.

Gregorová: A čo plážová oblasť pri Atlantickom oceáne aká je?

Chilová: Ak sa chcete kúpať tak musíte mať naozaj veľmi radi chladnejšiu vodu pretože sever Portugalska nie je úplne vhodný na kúpanie. Samotné Porto ani nemá také možnosti treba ísť do tých častí ako je Matosinhos alebo niekoľko kilometrov od Porta je Póvoa de Varzim tak isto mesto Espinho ktoré majú nádherné pláže kde sa môžete opaľovať, to kúpanie už je trošku otázne ale je tam veľmi veľa možností aj pre ľudí ktorý sa rozhodnú stráviť takúto oddychovú dovolenku a surfovať.

Gregorová: Kúsok južne od Porta sa nachádza aj mestečko Aveiro ktoré často prirovnávajú k Benátkam, môžete nám o tom povedať viac a možno aj priblížiť aj nejaké ďalšie také okolité miesta v Porte ktoré stoja za návštevu?

Chilová: Áno Aveiro je označované ako Portugalské Benátky práve kvôli vodným kanálom ktoré prechádzajú centrom mesta to znamená že vy môžete absolvovať prehliadku tých pamätihodností nielen peši ale môžete spoznať mesto vďaka tým vyhliadkovým plavbám na člnoch. Sú v okolí Aveira veľmi pekné pláže napríklad Costa Nova ktorá je zaujímavá a slávna tými svojimi prúžkovanými domčekmi ale nielen a Aveiro ktoré sa nachádza južne ale aj ten región severne od Porta je veľmi zaujímavý my sme spomínali že je to región Miggiano a mnohými samotnými Portugalcami je považovaní že je to jeden z najkrajších regiónov celej krajiny a tam by som odporučila navštíviť napríklad mesto Guimarães kde sa Portugalsky národ zrodil, celé historické centrum mesta Guimarães je zapísané v zozname UNESCO ako svetové kultúrne dedičstvo. Tak isto mesto Braga to je cirkevným centrom celej krajiny, to je zaujímavé zase tým že je tam najväčšia koncentrácia kostolov v celej krajine, je ich tu nejakých 35 a mesto Amarante veľmi teda romanticky ladené mestečko ktoré vám priblíži takú tú pravú atmosféru Portugalska ako takého a mohli by sme samozrejme ešte ďalej menovať aj iné mestá a mestečká.

Fedorová: Pre mňa Porto oproti Lisabonu je úplne iné charakterom pretože Lisabon pôsobí aj keď má staré mesto s tými tradičnými fado reštauráciami tak pôsobí tak modernejšie celkovo aj tým že vlastne aj celé to pobrežie pláže sú oveľa viac využívané že tam naozaj tí ľudia žijú aj na plážach celoročne, kým teda Porto je oveľa viac v starom meste v tej štvrti Ribeiro aj teda popri mori aj popri rieke Douro ale oveľa viacej ten život prebieha tak vo vnútrozemí ako v tom Lisabone.

Chilová: Je to mesto ktoré ponúka asi najkrajší panoramatický výhľad práve z opačného brehu rieky Douro a určite návštevníkom ktorý sa rozhodnú navštíviť Porto odporúčame teda aj tú samotnú plavbu priamo v meste kde môžete v Ribeire nastúpiť na tie výletné lode. Pretože samotné Porto dá sa povedať že je to také múzeum pod holým nebom kde máte tie staré makety alebo teda lode ktoré sa nazývajú Barkus Rabelo a na tých lodiach kedysi dávno zvážali portské víno práve z tých oblastí ktorú sme si charakterizovali, z oblasti údolia rieky Douro až priamo do Porta, takže kto rád fotografuje určite urobí veľké množstvo nádherných fotografií ktoré mu budú pripomínať Porto.

Gregorová: Ja vám veľmi pekne ďakujem že ste prišli k nám do štúdia a za veľmi zaujímavé  rozprávanie.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook