Cesta za vínom do neodolateľného Porta

Jeseň a víno idú ruka v ruke spolu už po tisíce rokov a celkom im to spolu aj pristane. Nielen talianske či španielske vína sa hrdo nesú na svetovej vínnej listine, ale tiež i portugalské. Tie preslávilo i nádherné portugalské mesto Porto, za ktorým tentokrát máme namierené ochutnať to najlepšie, čo sa zrodilo.
  • porto
  • porto
  • porto
  • porto
  • porto
  • porto

Portugalské vína majú výbornú kvalitu, či už sú to vína stolové, ročníkové alebo typické portugalské špeciality ako vinhos verdes, moscatel a samozrejme svetoznáme portské. Viaceré z nich ochutnáte počas putovania za vínom, pričom spoznáte čarovné Porto a slávnu vinársku oblasť v okolí rieky Douro s malebnými mestečkami, na ktoré ešte budete dlho pre ich krásu spomínať. Za týmto sladkým portským poznaním vás pozývame už túto jeseň.

Portugalské Porto, drevená loď na rieke Douro a farebné domy v pozadí.
Portugalské Porto. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Porto je druhé najväčšie mesto Portugalska a hlavné mesto provincie Douro, vo svete presláveného predovšetkým portským vínom, ktoré však nie je celkom z Porta. Úhľadné vinice sa nachádzajú v údolí rieky Douro, asi 100 km od mesta a víno je v sudoch prevážané do Vila Nova de Gaia, mestečka ležiaceho cez rieku oproti Portu, kde dozrieva v pivniciach.

Porto je krásne mesto, ktoré si vás získa čarovnými uličkami, pozoruhodnou históriou, množstvom pamiatok, ako aj intenzívnym nočným životom. Počas poznávacieho zájazdu si pozriete katedrálu Sé, starobylé štvrte, gotický kostol Sao Francisco s honosnou zlatou výzdobou, či farebné námestia. Vo Villa Nova de Gaia nakuknete do vínnych pivníc a ochutnáte slávne portské víno. A možno vás na záver dňa zláka aj plavba po rieke Douro.

Vinice v okolí rieky Douro
Vinice v okolí rieky Douro. Foto: depositphotos.com
Náš tip: Práve Porto sa môže pochváliť nádherným rozprávkovým kníhkupectvo Livraria Lello & Irmao, ktoré je pripomienkou na Harryho Pottera. Miestami sa tu budete cítiť prese tak, akoby ste sa ocitli v slávnom filme.
Rozprávkové kníhkupectvo v Porte s naukladanými knihami v regáloch, s vyrezávaným stropom a schodiskom.
Rozprávkové kníhkupectvo v Porte. Foto: unsplash.com

Vínna cesta pokračuje ďalej a to nielen za vínom, ale aj ku pútnickému miestu Bom Jesus do Monte s barokovým schodiskom, kde je znázornených 14 zastavení krížovej cesty. Leží v nádhernom prostredí zelených lesov, pri stredovekom meste Braga. Uprostred kopcov vám možno pripomenie Rím, lebo tu mu tak i hovoria. Je tu množstvo kostolov a nachádza sa tu katedrála Sé z 11. storočia.

Kostol Bom Jesus do Monte s barokovým schodiskom a zeleným parkom.
Bom Jesus do Monte. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Východne od Porta leží mesto Amarante, ktorého prvá časť názvu znamená po portugalsky milovať. Toto atraktívne mestečko, jeho historické centrum a hlavne pôvabný oblúkový most Ponte Sao Gonçalo, si určite zamilujete aj vy. Okolie mesta je doslova posiate vinicami, kde sa produkuje mladé polo-šumivé zelené víno, pričom vás čaká aj jeho ochutnávka.

Romantické Amarante pri rieke s domami a zeleným parkom.
Romantické Amarante. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Celý "portský región" je posiaty nádhernými vinicami, ktoré vynikajú nielen pre kaskádovité políčka, kde sa pestuje hrozno, ale aj veľké panstvá. Mnohé boli postavené v 18. storočí, čím ponúkajú náhľad do tunajšej histórie. Jedným z nich je napríklad úžasná rodinná vinica Quinta da Aveleda. Tu na váš čaká nielen očarujúce prostredie, krásny park, ale aj ochutnávka vína, že sa vám odtiaľto ani odísť nebude chcieť.

Historická vinica Quinta da Aveleda s domom a záhradou.
Historická vinica Quinta da Aveleda. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Oproti Portu nájdete aj krátku lanovku, kde sa vám naskytnú krásne výhľady na farebné mesto a rieku Douro. Prejdite sa po moste Dom Luis, ktorý ponúka z výšky očarujúci pohľad na západ slnka alebo si vyskúšajte zážitkovú jazdu v historickej električke.
Historická električka v Porte s vodičom.
Historická električka v Porte. Portugalsko. Foto: unsplash.com

Túlať sa budete i po krásnom meste Guimarăes, ktoré je kolískou Portugalska, pretože práve na miestnom hrade prišiel na svet prvý portugalský kráľ Alfons Henriqués. V historickom centre sa nachádza kráľovské sídlo Paço de Duques de Bragança z 15. stor. a ženský kláštor Nossa Senhora da Oliveira z 10. stor. s bohatou kolekciou náboženských predmetov. Za prehliadkou a ochutnávkou vína sa presuniete do vinárskeho podniku Casa de Sezim.

Historické mesto Guimarăes
Historické mesto Guimarăes. Foto: CK SATUR

Cez gotický most ponad rieku Cavado sa prechádza do centra mestečka Barcelos, odkiaľ pochádza legenda o kohútovi, ktorý sa stal symbolom nielen mesta, ale aj celého Portugalska. Tunajšie staré múry mesta a hlavná ulica dnes plná kaviarní, obchodov, sú obsypané legendami a romantickými príbehmi. 

Kohút ako symbol meste Barcelos, v rôznych farebných prevedeniach - ako suvenír.
Kohút ako symbol meste Barcelos. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Ešte si pozriete vinicu Quinta do Tamariz s prehliadkou a ochutnávkou lahodného vína. Pri ceste späť do Porta sa zastavíte v meste Póvoa Do Varzim, ktoré je obľúbeným letoviskom Portugalcov. Dlhé piesočnaté pobrežie a promenáda sú tu lákadlom nielen pre domácich. Pohľady na divoký oceán, vlny búšiace do západnej portugalskej pevniny a vzduch plný soli sú príjemným spestrením tejto vínnej cesty. 

Porto s CK SATUR. Zdroj: youtube.com

Cesta za portugalským vínom sa nesie aj v znamení výborného jedla, dávnovekej histórii, architektúry a samozrejme aj o prítomnosti národa s bohatou kultúrou miešajúcou sa s európskou, arabskou a africkou, úzkymi dláždenými uličkami, ruchom, ktorý panuje pri rieke, kde nájdete skvelé reštaurácie i kaviarne s výbornou portugalskou kávou a tradičným koláčom "pastel de nata". Ten sa v Portugalsku pečie už niekoľko storočí a vyrába sa z lístkového cesta, je plnený žĺtkovým krémom a ochutený škoricou. Výborne chutí keď je ešte teplý.

Portugalský dezert - pastel de nata - lístkový košíček plnený žĺtkovým krémom.
Portugalský dezert číslo jedna - pastel de nata. Foto: pixabay.com

Veríme, že sme vás na cestu za portugalským slávnym vínom inšpirovali, pričom vám s výberom v CK SATUR radi aj poradíme.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook