Od Španielska až po Izrael. Najkrajšie prístavné mestá v Stredozemnom mori

Na pobreží Stredozemného mora ležia mestá s bohatou históriou a jedinečnou architektúrou. Ich korene siahajú do čias, keď sa tunajší obyvatelia živili rybolovom a námorným obchodom. Vystriedalo sa v nich neuveriteľné množstvo kultúr, často boli pod nadvládou okupantov a to všetko ich poznačilo. Veľakrát však aj v pozitívnom slova zmysle – sú kozmopolitnejšie a mnohostrannejšie. Ako turistické ciele sú lákavou kombináciou histórie, kultúry, nočného života i dovolenky na pláži. Ktoré sú tie najkrajšie prístavné mestá v Stredozemnom mori? Niekoľko sme ich pre vás vybrali!

Akko, Izrael – Mesto križiakov

Keď hovoríme o histórii, v prípade tohto izraelského mesta sa vrátime poriadne ďaleko. Konkrétne tritisíc rokov pred naším letopočtom, už vtedy bolo totiž mesto obývané. Žili tu Egypťania, Gréci aj Rimania, o niečo neskôr mali mesto v rukách križiaci. Akko dokonca obliehal aj Napoleón, no neúspešne. Pod Starým mestom sa dnes nachádzajú staré križiacke sály a samotné Staré mesto je od roku 2001 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Rybársky prístav funguje aj dnes, no pribudli reštaurácie, v ktorých denne nájdete čerstvé morské plody.

Akko. Izrael
Akko. Izrael. Foto: depositphotos.com

„Must see“ Akka

Najvýraznejším rysom mesta sú múry okolo Starého mesta, z ktorých je nádherný výhľad na panorámu celého mesta.  Severovýchodnému rohu dominuje mohutná veža známa ako Burj el-Kummander. Stojí na základoch „prekliatej veže“, odkiaľ kráľ Richard Levie Srdce zrazil znak rakúskeho vojvodu. Mešita pašu Jezzara bola v roku 1781 postavená na mieste templárskej katedrály. Izby na arkádovitom nádvorí slúžili kedysi ako ubytovanie pre pútnikov a islamských učencov. Ak netrpíte klaustrofóbiu, nazrite aj do Templárskeho tunela, ktorý spájal prístav s palácom templárov a poskytoval tajnú únikovú cestu.


Kde nakúpite

Jednoznačným cieľom pre nákupy je miestny souk (tržnica) v centre Starého mesta. Zábavné a živé trhovisko je vždy plné čerstvej zeleniny a ovocia, domácich jedál, korenín aj spomienkových predmetov. Je to tiež skvelé miesto, kde si obzriete oblečenie a rôzne čačky.


Poďte do Izraela s nami!

Uličkami prístavného mesta Akko sa potúlame spoločne počas poznávačky v Izraeli. Najlepšie je, že za pár dní si prejdeme aj ďalšie známe miesta ako Betlehem, Jeruzalem, Jericho, Golgotu, Múr nárekov a iné.

Portofino, taliansky klenot

Mesto, ktoré si zamilovali hviezdy prvej veľkosti – Brigitte Bardot, Sophia Loren alebo Frank Sinatra. Okolo prístavu stoja budovy farebné ako cukríky, pred nimi kotvia elegantné jachty a niekoľko rybárskych lodiek. Mesto ako vystrihnuté z pohľadnice vás ale môže zaskočiť vyššími cenami.

Portofino
Portofino. Foto: depositphotos.com

„Must see“ Portofina

Pamiatok, ktoré tu môžete obdivovať, nie je veľa. K tým pár patrí hrad Castello Brown zo 16. storočia. Určite sa sem vydajte minimálne kvôli zátišiu pre veľkolepé fotografie. Sochársky park na kopci nad prístavom je domovom diel viac ako stovky súčasných umelcov.


Všetky chute Portofina

To najpodstatnejšie sa v meste deje na námestí Piazza Martiri dell'Olivetta, známom jednoducho ako La Piazzetta. Práve tu stretnete všetky celebrity, sadnete si do najlepších podnikov, kde si vychutnáte nápoje podávané s ligúrskymi olivami a orechmi, šampanské či ovocné koktejly. Do baru Excelsior mieria všetci majitelia jácht a víl za tunajším koktejlom z ananásu, ginu a curacaa. Bar je známy aj pre svoju zmrzlinu paciugo s čerstvými jahodami a šľahačkou.


Kde nakúpite

Ak ste poctivo šetrili celý rok (a možno aj dlhšie), vyberte sa do obchodíkov na La Piazzetta. Všetky talianske značky sem prichádzajú so svojimi najnovšími kolekciami plážového oblečenia a štýlových šiat, ktoré sa hodia na jachtu či plavbu po mori.


Cannes, Francúzsko – Mesto lesku a exkluzivity

Nádych luxusu dáva Cannes známy filmový festival, ktorý do mesta vždy priláka Á-čkové celebrity (a nielen tie). Samozrejmosťou sú hotely, kasína a kongresové centrá. Málokto ale vie, že Cannes bola pôvodne obec a má veľmi pekné Staré mesto so stredomorským charakterom. Le Souquet, pôvodná rybárska dedina, stojí na svahoch Mont Chevalier nad zálivom.

luxusné jachty kotviace v prístave v Cannes
Luxusné jachty kotviace v prístave v Cannes. Foto: depositphotos.com

„Must see“ Cannes

Centrom cestovného ruchu v Cannes je jedna z najelegantnejších ulíc na francúzskej Riviére – Boulevard de la Croisette. Lemujú ju hotely francúzskej „Belle Epoque“, omráčení budete z krásnych víl a luxusných butikov. Určite si choďte pozrieť The Palais des Festivals et des Congrès, čo je miesto, kde sa koná filmový festival. Najdôležitejší kostol v Cannes je Notre-Dame de l'Espérance s pozoruhodnou Madonnou na oltári. Počas druhej svetovej vojny slúžil ako nemocnica, v súčasnosti sa tu vždy v júli koná obľúbený hudobný festival.


Pláže, pláže, pláže

Hoci je veľa pláží v Cannes súkromných, nájdu sa aj verejné. Blízko Boulevard de la Croisette sú pláže Mace a Zamenhof, kde zaplatíte za ležadlá a slnečníky. Krásnou plážou so zlatistým pieskom (a navyše verejnou!) je La Bocca Beach. Vstupné na súkromné pláže sa väčšinou pohybuje do dvadsať eur. Známa je Midi Plage s gurmánskou reštauráciou, kde si pochutíte na miestnych špecialitách ako bouillabaisse alebo grilovaných rybách.


Poďte do Cannes s nami!

Francúzsky prístav je jednou zo zastávok výletnej lode MSC Fantasia, s ktorou objavíte krásy Stredomoria. Ak ste ešte nezažili plavbu výletnou loďou, je načase to zmeniť. Prežijete tú najlepšiu kombináciu dovolenky pri mori a poznávacieho zájazdu. Vybrať si môžete buď letnú alebo jesennú plavbu.


Chania, bývalé hlavné mesto Grécka

Benátsky prístav druhého najväčšieho mesta na Kréte odzrkadľuje búrlivú históriu ostrova. Okrem Benátčanov tu zanechali svoju stopu Turci, Arabi a, samozrejme, Gréci. Dláždené ulice mesta sú plné „šik“ butikov s oblečením, keramikou a miestnymi umeleckými dielami. Mesto bolo osídlené už päťtisíc rokov pred naším letopočtom, no svoju dnešnú podobu začalo získavať od 13. storočia po príchode Benátčanov.

Prístav Chania
Prístav Chania. Foto: depositphotos.com

„Must see“ Chanie

Na východ od prístavu stoja mešity vybudované Osmanmi, za nimi sú zbrojnice, kde Benátčania opravovali svoje lode. Celá táto časť pobrežia je chránená vlnolamom, na ktorého špičke stojí maják, navrhnutý egyptským architektom. V Námornom múzeu Kréty si pozriete videoprezentácie o stáročnom vzťahu mesta a mora, modely lodí, obrazy, fotografie a námorné vybavenie. Nájdete ho v červenej budove na západnom rohu starého prístavu, ktorá Benátčanom slúžila ako väzenie. Archeologické múzeum v gotickom kostole San Francesco je plné nálezov od neolitu až po obdobie Rimanov. Navštívte aj botanické parky a záhrady s exotickými kvetmi a ovocnými stromami z celého sveta. Na lavičkách v tieni si vychutnáte vôňu šalvie, mäty alebo tymiánu.


Pláž, kde trávili medové týždne princ Charles a Diana

Najvýraznejšie pláže sú často ťažko dosiahnuteľné, čo platí aj v prípade pláže Balos. Urobte si z cesty na ňu zábavu, prenajmite si auto (najlepšie džíp 4x4) a zdolajte sedem kilometrov dlhú drsnú trať. Z parkoviska vás ešte čaká 20-minútová prechádzka strmým chodníkom, ale potom to príde: čarovná pláž s bielym pieskom v ohromujúcej tyrkysovej a smaragdovo zelenej lagúne. Určite pochopíte, čo sem prilákalo princa Charlesa a Dianu na medové týždne.

O niečo ďalej, asi dve hodiny cesty od Chanie, nájdete pláž Elafonissi. V určitom svetle dostáva piesok ružové sfarbenie, pretože sa skladá z malých kúskov mušlí a koralov. Elafonissi je skvelým miestom pre rodiny s deťmi, je vybavená ležadlami a slnečníkmi (za poplatok) a reštauráciou.


Poďte s nami na Krétu!

Približne dve a štvrť hodiny je od Chanie vzdialené mesto Hersonissos, kde si užijete skvelú letnú dovolenku na Kréte v hoteli Lyttos Beach*****. Hotel priamo na pláži v pokojnej časti živého letoviska, s aquaparkom a animáciami vyhovie hlavne rodinám s deťmi. Kréta je so všetkými zákrutami a nádherným okolím perfektným miestom aj pre jazdu na motorke.

Malaga, Španielsko – Mesto s pestrou minulosťou

Jeden z najstarších stredomorských prístavov bol založený už v ôsmom storočí pred naším letopočtom. Mesto je zmesou histórie a modernej architektúry. Nádherné scenérie Costa del Sol vábia každý rok tisícky turistov, palmy lemujú promenády a tropické stromy a kvety kvitnú po celom meste. Skvelý čas na návštevu je Semana Santa (Svätý týždeň). Extravagantné oslavy sa konajú počas veľkonočného týždňa, kedy mesto ožíva fantastickými náboženskými procesiami, hudbou a flamencom.

Prístavné mesto Malaga
Prístavné mesto Malaga. Foto: depositphotos.com

„Must see“ Malagy

Z maurského obdobia pochádza niekoľko pamiatok. Moslimskí vládcovia po niekoľko storočí ovládali mesto z Alcazaba de Malaga, starého maurského hradu. Opevnený palác na hore Gibralfaro má tri obvodové hradby a 110 hlavných veží, niektoré prístupné turistom. Nad ním stojí ďalšia pevnosť Castillo de Gibralfaro. Starému mestu dominuje katedrála zo 16. storočia. Vystúpte do 86 metrov vysokej severnej veže a pokochajte sa nádherným výhľadom. Po návšteve katedrály sa vydajte spoznať úzke uličky Starého mesta, sú plné kurióznych butikov, reštaurácií a tapas barov. Neobíďte ani múzeum Pabla Picasa, ktoré sa nachádza v jeho rodnom dome. Vystavuje až 233 Picasových diel, príklady jeho tvorivosti, všestrannosti a talentu.


Kde nakúpite

V severnej časti mesta každý deň otvára svoje brány historické trhovisko Mercado de Atarazanas. Už samotný vstup stojí za to vidieť – islamská brána zo 14. storočia má tvar podkovy a je jedinou zachovanou časťou starej maurskej lodenice. Trhovníci predávajú čerstvé ovocie, zeleninu, ryby, mäso a syr. Za butikmi s oblečením, šperkmi, obuvou, cukrárňami a kaviarňami sa vydajte o pár blokov ďalej na Calle Marques de Larios.


Poďte do Malagy s nami!

Ako inak by ste chceli prísť do starého prístavného mesta ako po mori? Rovnaký pohľad, aký sa naskytol tisíckam námorníkov v minulosti, si vychutnáte na lodi MSC Splendida. Len komfort a pohodlie bude neporovnateľné. :)

Ak máte radšej pevnú pôdu pod nohami, potom je skvelým tipom pre letnú dovolenku v Andalúzii hotel Iberostar Malaga Playa*****. Od Malagy je vzdialený približne hodinu cesty. Letovisko Torrox Costa je známe dlhými piesočnatými plážami, pešou promenádou, obchodíkmi, reštauráciami a kaviarňami.


Bodrum, Turecko – Raj námorníkov

Okrem toho aj „Saint Tropez Turecka“ či „Biele mesto“ – to sú niektoré z prezývok tureckého mesta. Vedľa starého prístavu vznikol ďalší, kde dnes kotvia jachty. Mesto, ktoré bolo kedysi starovekým Halikarnasom, sa počas neskorej osmanskej éry premenilo na jednoduché rybárske mesto. Všetko sa zmenilo v polovici minulého storočia, keď Bodrum objavili turisti. Odvtedy vždy v lete srší energiou, šarmom a virvarom.

Hrad sv. Petra. Bodrum
Hrad sv. Petra. Bodrum. Foto: depositphotos.com

„Must see“ Bodrumu

Mestu dominujú charakteristické biele domy a bývalý križiacky Hrad  sv. Petra, v ktorom sídli Múzeum podmorskej archeológie. Hrad bol postavený na začiatku 15. storočia johanitmi, počas vlády sultána Suleymana prešiel do tureckých rúk a vnútri bola vybudovaná mešita. Mauzóleum v Halikarnase, jeden zo starovekých siedmich divoch sveta, je už len pamiatkou na svoju zašlú slávu. Pri jeho návšteve preto asi budete potrebovať kus fantázie. Hneď za Hradom sv. Petra je najviac zaujímavá oblasť – Staré mesto. Úzke uličky lemuje vínna réva, typické biele kamenné chalupy vyzerajú, akoby patrili na pohľadnicu. Nájdete tu roztomilé butiky a príjemné kaviarne.


Kde nakúpite

Moderný bazár na mieste pôvodného tureckého trhu je plný klasických obchodov namiesto stánkov. Je tu menej priestoru na zjednávanie, ale to, čo bazár stráca na autenticite, doháňa vo výbere. Nájdete tu všetko, na čo si spomeniete - od tureckého a stredoázijského oblečenia až po farebnú keramiku a zlaté šperky.

S nami môžete cestovať do miest takmer na celom svete! Vybrať si môžete dovolenku podľa svojej chuti, LAST MINUTE ponuky alebo množstvo poznávacích zájazdov. Pre čo sa rozhodnete? :)

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook