Turecká riviéra s najlepšími strediskami sveta a silnými zážitkami

Keď sa pred viac ako dvetisíc rokmi na južných brehoch dnešného Turecka vylodila egyptská kráľovná Kleopatra, tak už vtedy sa táto oblasť stala veľmi žiadanou. Ona tomuto miestu dala nádych elegancie a šarmu. Dnes, nielen skvelé hotely, akvaparky, vynikajúce služby, ale i krásna príroda a čarovné mestečká tvoria dlhé pobrežie, ktoré lemuje azúrové more a zelené pohorie Taurus. Slávna Turecká alebo Tyrkysová riviéra sa ťahá od mesta Antalya po mesto Alanya, ale kľudne môžeme pridať aj Belek a Kemer.

Noblesa Tureckej riviéry

Kleopatra bola ikonou, ktorá udávala štýl nielen v móde, ale i krásnym miestam. A jedným z nich je nepochybne Turecká riviéra. Po nej je dnes pomenovaná pláž v Alanyi. Podľahnite jej tak ako kedysi táto orientálna kráľovná, ktorá si iste vedela veľmi dobre vybrať. Side bolo miesto kde sa Kleopatra stretla so svojím milencom Antóniom. Nielen on, ale i Cézar jej vtedy darovali „všetko čo sa blyšťalo“. V tom čase jej patrili mnohé stredozemné brehy a dokonca aj časť Mŕtveho mora. I vy pri vašej dovolenke na Tureckej riviére, objavte jej krásy, nechajte sa ňou okúzliť alebo jej kľudne i podľahnite. Veď napokon mnohí podľahli nielen Kleopatre, ale aj Tureckej riviére.

Dovolenka v Turecku
Turecká riviéra
Turecká riviéra. Foto: unsplash.com

Pôda pozdĺž pobrežia bola vždy úrodná a vo veľkom sa tu pestuje aj dnes, hlavne paradajky, uhorky, citrusy a banány. V minulosti, keď sa pôda rozdeľovala, tú úrodnú dostali muži a ženy pozemky pri brehu mora. V 80-tych rokoch minulého storočia, keď sa tu rozbehol turizmus, hádajte, kto sa mal lepšie? Dnes tu stoja tie najlepšie rezorty na svete a ponúkajú jedinečný ultra all inclusive, ktorému sa len tak niečo nevyrovná.

Hotel Paloma Finesse. Side. Turecko
Hotel Paloma Finesse. Side. Turecko. Foto: CK SATUR

Alanya

Mesto Alanya je plné slnka, mora a pohodovej atmosféry. Užite si toto nádherné dovolenkové centrum s nedotknutými piesočnatými plážami, výbornými rybími reštauráciami a rušnými kaviarňami, ktoré obklopujú prístav. Mesto založili pôvodne Gréci, avšak známe sa stalo v rímskom období pod názvom Korakesion, kedy ho využívali piráti. V mestskej pevnosti je vraj dodnes ukrytý poklad. Svoju slávu, prosperitu a nový názov „Alaye“, čo značí nóbl získalo v 13. storočí. Od 15 storočia je tureckým mestom. Dominantou mesta je pevnosť, kam sa oplatí vyjsť pre krásny výhľad na záliv. Mestom sa môžete túlať za orientálnymi nákupmi, alebo sa odtiaľto vybrať do jaskyne Damlatas či priľahlú pláž, alebo do údolia Dim Çayi.

Pláž Damlatas
Pláž Damlatas. Foto: unsplash.com

Side

Turistické centrum Side je plné nových hotelov a ponúka veľmi kvalitné služby. Mestečko Side s krásnymi medovo sfarbenými plážami má okrem dovolenkového ruchu aj množstvo pamiatok datujúcich sa do 2. stor. pred n. l. Medzi najkrajšie patrí divadlo pre 20 tisíc divákov a zbytky antických chrámov. Pomenovanie dostalo podľa granátových jabĺk, ktoré sa tu pestujú. Nevynechajte ani sobotný miestny trh s čerstvými produktami.

side
Side. Foto: unsplash.com

Belek

Belek je rušným strediskom vybudované čisto pre cestovný ruch. Tvorí ho množstvo luxusných hotelov. Milovníci golfu práve tu nájdu veľa golfových ihrísk, dokonca aj najväčšie v Turecku. Belek ponúka množstvo športových aktivít, cez tenisové, futbalové a volejbalové ihriská, až po vodné športy. Ak vás láka dovolenka v duchu „luxusu a športu“ je to ideálne miesto.

Luxusný Belek
Luxusný Belek. Foto: CK SATUR

Antalya

Žiarivá Antalya je klenotom tureckého pobrežia pri Stredozemnom mori. Aj samotný „otec národa“ Atatürk ho nazval najkrajším. Je to zmes vibrujúceho moderného mesta a starovekej kultúry a krásnych osmanských sídiel. Hadriánova brána, mešita, hradby, medrasa. Historické pamiatky strieda turecký bazár, luxusné reštaurácie, obchody s miestnym umením výroby šperkov a kožených výrobkov. Pôsobivý je prístav, stredomorská tropická vegetácia a pobrežie s 25 km dlhou plážou. Keďže Antalya leží 60 m nad úrovňou mora na skalách, vďaka tomuto prevýšeniu tu nájdete aj vodopády. Ak sa vydáte do hôr, môžete tak spoznať nádherné scenérie pri vodopádoch Düden alebo Kursunlu.

Antalya
Antalya. Foto: unsplash.com

Silné zážitky z riviéry

Kaňon Körpürlü leží v národnom parku, ktorý ponúka možnosť pešej turistiky, bicyklovania, kajaku či raftingu. Ak hľadáte relax pod hviezdami, či si chcete užiť trochu dobrodružstva, alebo si zašportovať a pritom sa ponoriť do krás tunajšej prírody pokrytú cédrami, ste na správnom mieste. Samotný kaňon je dlhý 14 km a užiť si ho môžete z vody alebo turistikou po útesoch, ktoré ho obklopujú. Jedným z najsilnejších zážitkov je aj dobrodružná cesta jeepom a rafting na divokej rieke, ktorá preteká kaňonom. Dve hodiny jazdíte v asi 13 stupňovej rieke, kde sem-tam aj niekto vypadne, ale nevadí. Posádka vie čo robí.

Kaňon Körpürlü
Kaňon Körpürlü. Foto: unsplash.com

Prijmite pozvanie na palubu lode, ktorá sa s vami bude plaviť po rieke Manavgat. V celku pokojná rieka poskytuje krásne vyhliadky na okolitú prírodu ale aj najväčšiu mešitu tohto regiónu. Na palube si užijete nielen vietor vo vlasoch, ale aj hudbu či raki až sa ocitnete pri mori, kde sa môžete okúpať a tešiť sa na rybí obed. Ak milujte plachtenie na mori, vydajte sa popri nádherných zátokách a relaxujte s pohľadom na hory.

Turecké pobrežie
Turecké pobrežie. Foto: unsplash.com

Nápaditosť, tradície v plnej kráse, luxus, pohostinnosť a morský tyrkys. Aj taká je Turecká riviéra. Veríme, že sme vás inšpirovali, a že sa vám bude tak dovolenka v Turecku vyberať ľahšie, alebo vám v CK SATUR radi poradíme.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook