Luxusná novinka v poznávaní: vznešená krása Uzbekistanu a tajomstvá východu

Nechajte sa vtiahnuť do tisícročných príbehov na Hodvábnej ceste v Uzbekistane, krajine posiatej rozprávkovými stavbami, ktoré zaváňajú stredovekým luxusom, drsnou prírodou, vľúdnymi ľuďmi a stovkami kontrastov, ktoré sa vábivo blýskajú v orientálnej atmosfére.
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan

Na poznávacom zájazde v Uzbekistane nájdete nesmierne vzácne poklady vytvorené ľudskou rukou, ktoré sa dômyselne vpísali do obrazu krajiny vtedy aj dnes. Predstavte si tú luxusnú nádheru zdobených palácov, pestrých látok či tovaru z "celého vtedajšieho sveta". Uzbekistan spoznáte s našim TOP sprievodcom od východu na západ, cez moderný Taškent, bohatý Samarkand, šťastnú Bucharu a slnečnú Khivu. V každom meste aj dnes pulzujú staré legendy a rozprávajú sa pútavé príbehy, ktoré sa presúvali Áziou, Arábiou aj Európou. Krajinu tak vymodelovali staroveké dynastie, islamská doba, chýrni dobyvatelia ako Džingischán a v neposlednom rade aj ruské vplyvy.

Poznávacie zájazdy do Uzbekistanu
Uzbekistanská príroda
Uzbekistanská príroda. Foto: unsplash.com

Odpoveď na výzvu prírody - zrod Hodvábnej cesty

Z ľudskej mysle sa tradícia Hodvábnej cesty nikdy nevytratila. Je lákavá, záhadná a v niektorých častiach už aj zabudnutá. Jej 6400 km dlhá trasa predstavuje fantastický výsledok ľudskej vytrvalosti a odhodlanosti aj napriek neznámym končinám a častokrát aj „nepriazni osudu“. Až do 15. storočia prenášali karavány tiav tovar medzi Čínou a Stredomorím. Veľká časť oblastí medzi Čínou a Iránom boli nehostinné, neúrodné a nebezpečné pre bandy lúpežníkov. No aj napriek tomu tadiaľto viedla obchodná trasa, po ktorej sa neprevážal len hodváb, ale aj rôzny iný tovar. Ten sa objavoval aj v mestských trhoch, ktoré v tej dobe iste hýrili pestrosťou.

Hodvábna cesta
Samarkand na Hodvábnej ceste
Samarkand na Hodvábnej ceste. Foto: unspalsh.com

Tanec perzského umenia

Uzbekistan je krajina výnimočnej architektúry, ktorá je zvýraznená v mešitách, medresách a mauzóleách. Pri jednotlivých pamiatkach uvidíte, kde sa modlili, študovali a kde boli položení na odpočinok aj tí najmocnejší vládcovia. V stredoveku rástol význam svetskej kultúry, čo sa odrazilo aj vo výzdobe. Aj mongolské dobyvačné nájazdy priniesli veľa zmien a keď spoznali význam čínskeho a perzského umenia, mnoho vládcov sa stalo mecenášmi krásnej kultúry. O veľký stavebný program sa postaral v 14. storočí aj Tímúr, ktorý svoju pozornosť venoval hlavnému mestu Samarkandu. Jeho následníci stavali paláce, hrobky a mešity v iných mestách. Bohatstvo a moc stredovekých vládcov sa prejavili aj v keramickej výzdobe, ktorá pokrývala celý povrch murovaných stavieb.

Samarkand
Samarkand. Foto: unsplash.com

Život nielen v hodvábe

Hodváb bol pre Stredomorie neoceniteľnou komoditou. Ten sa dlhé roky vyrábal len v Číne a tá výrobný postup dlho tajila. Pred dvetisíc rokmi zaň v Ríme platili veľké sumy a mnohých obchodníkov to dokonca zruinovalo. Čína však vyvážala aj luxusné kožušiny, škoricu, keramiku. Na východ zas prichádzal jantár, slonovina, drahé kovy, ľanové látky a vlna. Látky sa pretkávali zlatými a striebornými niťami, keramické továrne sa pokúšali napodobniť bielo-modrý porcelán z Číny. Skutky vládcov sa detaile vypracovávali v obrazoch, čím tak priamo podávajú svedectvo o bohatstve napríklad na Tímúrovom dvore. Dnešné trhy v Uzbekistane stále lákajú a sú nekonečnou pastvou pre oči najmä svojou vychýrenou rozmanitosťou, ktorú spoznáte na taškentskom trhu Chorsu, alebo trhu Siyab, či v dielni, kde sa vyrába hodvábny papier starým postupom.

Trh Chorsu v Taškente
Trh Chorsu v Taškente. Foto: unsplash.com

Tyrkysové veže a „pieskové koláčiky“

Uprostred púšte na západnom okraji Uzbekistanu leží mesto Khiva, zapísané na zozname UNESCO pre množstvo historických budov a opevnenie z nepálených tehál pripomínajúce „pieskové koláčiky“. Práve toto miesto vám vnesie dokonalú predstavu o živote v Strednej Ázii. Staroveké pamiatky Samarkandu si zas hrdo kráčajú časom v mestskom centre, kde sú široké dláždené ulice, preplnené štvrte, každodenný ruch či tyrkysové minarety. Mimoriadne príťažlivé je námestie Registan, ktoré sa radí medzi najkrajšie na svete. Buchara zas poskytovala útočisko pre unavených cestovateľov a obchodníkov.

Uzbekistanská architektúra
Uzbekistanská architektúra. Foto: depositphotos.com

Z každého rožku trošku

Uzbecká kuchyňa po celé stáročia čerpala z rôznych vplyvov, ktoré k nej prichádzali z blízkeho aj ďalekého okolia. Základ tunajšej gastronómie tvorí ryža a rezance. Každý región má odlišné verzie prípravy obľúbeného jedla „plov“, ktoré tvorí ryža, dusené mäso a zelenina. Vynikajúci je z trhu čerstvý chlieb „non“. Ten znie etymologicky podobne ako indický chlieb „nan“. V Samarkande sú zas populárne bochníky. „Lagman“, rezancová polievka so zeleninou a mäsom pochádza z čínskeho „lamian“. Mäsové knedličky „manti“ pochádzajú zo starého mongolského receptu, ktorý bol známy aj na Kaukaze či dokonca aj v Kórei pod názvom „mandu“. Nenechajte si ujsť aj regionálne špeciality.

Rezancová polievka "lagman"
Rezancová polievka "lagman". Foto: depositphotos.com

Vedeli ste, že.....?

....na Hodvábnej ceste boli objavené zvyšky hodvábu staré 4000 rokov?
....pozdĺž Hodvábnej cesty sa našla najstaršia tlačená kniha na svete? Je ňou Diamantová sútra z 11. mája 868.
....najstaršie múmie z Hodvábnej cesty sú staré 4000 rokov? Mnohé sú vo veľmi dobrom stave. 

Ak vás Uzbekistan v akejkoľvek podobe zaujal, vydajte sa na poznávanie s CK SATUR, kde vás čakajú nielen architektonické skvosty, ale aj poznanie života v Strednej Ázii.

  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan
  • Uzbekistan

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook