New York - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

New York – hlavé mesto sveta. „BIG APPLE“, ako ho nazývajú Newyorčania, skrýva jedinečné múzeá, mimoriadne príležitosti na nákupy a atmosféru, ktorá Vás pohltí. V jednotlivých štvrtiach mesta sa miešajú kultúry celého sveta. Ikonické mrakodrapy, Socha Slobody, a nikdy neutíchajúci nočný život.

Vypočuť reláciu:

O New Yorku rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Roman Lipták, sprievodca CK SATUR

Gregorová: New York je vďaka čoraz lacnejším letenkám a tiež zájazdom stále dostupnejší. Myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že vidieť ho, je zážitkom na celý život. Ako si ho podľa vás ale užiť čo najlepšie?

Fedorová: Tak záleží od toho, koľko času máme. Či ideme na predĺžený víkend alebo máme naozaj týždeň a podľa toho treba ten program prispôsobiť. Ja by som určite začala nejakou peknou vyhliadkou či už je to Rockefeller Centre alebo Empire State Building, kde sa vyvezieme výťahom na 86. alebo 100. poschodie, odtiaľ sa teda pozrieme, môžeme si urobiť tie krásne fotky s mrakodrapmi, ktoré sú v New Yorku.

Poznávanie New Yorku odštartujte výhľadom - napríklad z Empire State Building. Foto: depositphotos.com
Poznávanie New Yorku odštartujte výhľadom - napríklad z Empire State Building. Foto: depositphotos.com

Potom určite by som navrhla Central Park, pretože to je naozaj park, ktorý je takým tým typickým newyorským parkom v zmysle tom, že vidíme ako tam ľudia naozaj žijú, ráno behajú, korčuľujú, ako sa deti hrajú v parku. Je tam samozrejme John Lenon, teda jeho pamätník a aj miesto, kde komponoval pesničky. A tiež zoologická záhrada. Kúsok odtiaľ, keď napríklad máme New York s deťmi, je určite treba vidieť obrovské hračkárstvo FAO Schwarz, kde určite chodíme vždy počas toho. No a potom ďalšou zastávkou by určite mala byť plavba loďou či už priamo na Sochu slobody alebo okolo alebo na Ellis Island, ktorý bol teda tým prvým miestom, kde prichádzali milióny migrantov medzi tými rokmi 1880 až 1920, keď prichádzali do New Yorku.

Aj prechádzka Manhattanom je to čo láka návštevníkov New Yorku. Foto: depositphotos.com
Aj prechádzka Manhattanom je to čo láka návštevníkov New Yorku. Foto: depositphotos.com

Lipták: Ja si myslím, že dobre je sa rozhodnúť, čo ma najviac láka na tom New Yorku. Či chcem zažiť naozaj tú architektúru alebo gastronómiu alebo hudbu, nakupovanie. Takže na to sa nejak pripraviť, trošku doma si pozrieť na internete, že čo by som tam mohol zažiť, vidieť. Lebo je tam naozaj široké spektrum, sú tam národnosti z celého sveta a v podstate všetko sa tam dá vidieť, ochutnať, skúsiť, takže je dobre sa takto pripraviť. A taktiež by som odporúčal ísť tam s niekým, kto sa tam trochu vyzná, s nejakým sprievodcom alebo prípadne s niekým, kto tam žije, aby naozaj človek vedel tak preniknúť trochu do tej atmosféry New Yorku a nielen tak povrchne sa prejsť, ale naozaj si ten New York trochu užiť.

Gregorová: A kam by podľa vás mali viesť tie prvé kroky každého? Ako sa najlepšie zoznámiť s NY, zorientovať sa v tom obrovskom meste?

Lipták: Za mňa si myslím, že vždy je dobré najprv si zistiť, kde som ubytovaný, kde budem bývať. Je to najlepšie na Manhattane, tam priamo bývať, pozrieť si mapu a rozdeliť si to podľa dní, koľko dní mám na ten New York a rozvrhnúť si to, teraz si pozriem jednu štvrť, aby som sa mohol prechádzať pešo a nemusel používať taxíky alebo metrom sa nejako veľmi presúvať. Naozaj si to rozdeliť. Ten Manhattan je v podstate taký dlhý ostrov, takže si to vieme rozdeliť, vždy aj na zájazdoch to máme rozdelené tak, že dolný Manhattan, potom stredný, Central park a vlastne jednotlivé tie časti, takže ušetríme kopec času presunmi. A vždy sa venujeme tej jednej časti. Môžeme ochutnať jednotlivé jedlá tej časti a užiť si to. Takže určite rozvrhnúť si to aj podľa počasia a keby prší, pozrieme si predpoveď, tak tie dni môžeme venovať nákupom alebo múzeám. Keď má byť pekne, tak vtedy môžeme byť vonku a užiť si ten New York.

Milujete moderné umenie. Toto múzeum vás dostane. Foto: wikimedia.org
Milujete moderné umenie. Toto múzeum vás dostane. Foto: wikimedia.org

Gregorová: Keby ste nám mali odporučiť nejaké tri miesta, vaše obľúbené, tak kam by ste nás zobrali?

Fedorová: Tak pre mňa určite Central park je to miesto, ktoré mám rada. Pretože, keď sa prechádzate príliš dlho po New Yorku, po Manhattane, tak vám chýba tá zeleň a denné svetlo. Pretože tým, že je tam viac ako 450 mrakodrapov, tak naozaj, keď ste na tých uliciach, máte pocit, že vám naozaj chýba to svetlo. Takže to je pre mňa a ešte aj tie predstavenia tých miestnych umelcov sú tam úžasné. Pobicyklovať sa, zabehať si alebo člnkovať sa, to je naozaj aj s tou atmosférou Central parku špeciálne. Potom ja mám takú pikošku, ja mám veľmi rada taký ďalší park, ktorý sa volá High Line, čo je prerobená bývalá trať na nový urbanistický park, s krásnou zeleňou. Končí to až pri Hudson River. A sú tam krásne vyhliadky, rôzne sochy, veľmi dobre sa tam dá v lete sedieť, pretože vlastne v New Yorku je veľmi dobré počasie od toho mája až do septembra, je tam okolo tých 25 až 30 stupňov. To znamená, že aj vonku sa naozaj dá tráviť čas. A práve toto miesto je na to veľmi príjemné. No a pre mňa sú múzeá veľmi atraktívne. Veľmi sa mi páčilo Moma, Museum of Modern Art a takisto Guggenheimovo múzeum, pretože mám veľmi rada Picassa, impresionistov, ale aj to moderné umenie. Takže to boli naozaj zážitky.

Raj hipsterov v New Yorku. Foto: wikimedia.org
Raj hipsterov v New Yorku. Foto: wikimedia.org

Potom, čo mám veľmi rád, tak sú štvrte Lower East Side a East Village, to sú také vlastne na juhu, juhovýchode Manhattanu, také štvrte, ktoré kedysi slúžili ako miesta, kde prichádzali prisťahovalci, ktorí nemali na to, aby bývali v nejakých luxusných domoch. Takže malo to takú svoju atmosféru, bolo to práve miesto, kde sa stretávali všetky tie kultúry a teraz je to miesto, kde žijú umelci. Je tam trošku nižšie nájomné, je tam veľa zaujímavých kaviarní, obchodov, takže to je také miesto, kde sa naozaj človek cíti, že je v New Yorku, že to nie je len to také nablýskané mesto mrakodrapov, ale má to takú nejakú svoju atmosféru. Takže to mám veľmi rád. Tiež mám rád také rôzne miesta na strechách, rôzne reštaurácie alebo bary na „rooftopoch“, teda na strechách, odkiaľ je vždy pekný výhľad, nemusia to byť tie známe vyhliadky, tak si niekam zabehnúť do nejakého hotela, vždy majú na vrchu nejaký bar, takže tam je krásny výhľad. Tiež mám veľmi rád, tak až by som povedal, tajne to poviem, že mám rád aj Times Square. Newyorčania sa mu vyhýbajú, lebo je tam príliš veľa turistov, proste sú tam zápchy a nemajú ho radi. Mne sa páči, je tam proste živo, sú tam tie svetlá, tie neóny, tie reklamy. Takže aj to je proste New York a to je to, čo človek musí vidieť, keď vyjde prvýkrát z metra a proste ho to ovalí, tá atmosféra toho Times Square. Tak určite to stojí za to a nikde inde to nemôžete zažiť na svete v nejakom inom meste. Sú také podobné veci, ale nie je to to, čo je v tom New Yorku.

Gregorová: Čo sú ešte také ďalšie povinné zastávky?

Fedorová: Times Square, Broadway určite. Pretože to je takisto niečo čo je unikátne. Špeciálna ulica, kde máte jedno muzikálové divadlo vedľa druhého. A tiež treba zažiť aspoň jeden muzikál v rámci toho. Potom mi ešte napadlo, čo mám veľmi rada, je veľká centrálna stanica, čo je zo začiatku 20. storočia. Nádherná budova, kde chodíme na ustrice, do takého veľkého, volá sa to Grand Oyster Bar, kde sú asi najlepšie ustrice, aké som kedy jedla. Takže to je zase také trošku iné. Je to skôr v rámci takej návštevy. No a aj Greenwich Village zo svojou špeciálnou atmosférou je niečo, kam vždy zájdem, keď som v New Yorku.

Povinná zastávka - Times Square - je ten pravý New York. Foto: depositphotos.com
Povinná zastávka - Times Square - je ten pravý New York. Foto: depositphotos.com

Lipták: Ja tiež ten Grand Central, tú hlavnú železničnú stanicu mám veľmi rád. Aj ten Oyster Bar je super. A čo je zaujímavé, vlastne keď vyjdete pred ten Oyster Bar, tam sú také 4 rohy pred vchodom do tej reštaurácie. A keď sa postavíte diagonálne, oproti sebe do tých rohov a zašepkáte do rohu, tak je tam taká zvláštna klenba a ten šepot sa prenesie z jednej strany, diagonálne, na druhú. Takže je to taká zvláštnosť, nejak sa to podarilo tým architektom, sú tam kachličky a ten sklon je tam uspôsobený, takže náhodou to nejako vyšlo, že takto to vodí zvuk. A ešte v tejto oblasti, tiež jedno z mojich najobľúbenejších miest v New Yorku, je to kúsok od tejto stanice. Je to mestská knižnica, verejná knižnica, ktorú postavili bohaté newyorské rodiny. Je veľmi pekná a za ňou sa nachádza Bryant Park, ktorý je zase takým obľúbeným miestom aj Newyorčanov. V zime sú tam vianočné trhy, je tam veľké klzisko a v lete je tam veľký trávnik a robia sa tam premietania rôznych filmov. Takže ľudia tam prídu s dekou a ľahnú si a môžu pozerať nejaký film. Zaujímavé je to v tom, že vlastne oni to uzatvoria, ten trávnik a povedia, že o 16. otvoríme a vtedy ľudia musia bežať s dekami a obsadiť si miesto, aby mali najlepší „flek“ na sledovanie filmu.

Gregorová: My môžeme aj na záberoch vidieť tie mrakodrapy. Ktorý nám ale odporúčate na najlepšiu vyhliadku? Odkiaľ je podľa vás tá najlepšia panoráma?

Lipták: No najznámejší mrakodrap je určite Empire State Building, ktorý poznáme aj z filmu o King Kongovi, ktorý vlastne hore mal slúžiť ako prístavisko pre vzducholode, takže to je asi najikonickejšia stavba celého New Yorku, je v štýle art deco. Je tam krásny výhľad, ale ja väčšinou chodievam na Rockefellerovo centrum, pretože odtiaľ krásne vidíte práve tento Empire State Building a takisto vidíte celý Central Park, ktorý nevidíte z Empire State Buildingu. Takže vlastne viete si predstaviť ako vyzerá celý ten park. Vidíte ten veľký rezervoár Jackie Kennedy Onassisovej, ktorý po nej pomenovali, lebo vlastne behávala okolo neho, vidíte Metropolitné múzeum umenia a vlastne celý New York. Takže určite by som odporúčal toto Rockefellerovo centrum, poznáme z jeho výstavby takú fotografiu, kde na takom nosníku sedia robotníci a v podstate jeden z nich by mal byť Slovák, Gusti Popovič od Levoče, takže vlastne aj my Slováci sme sa pričinili na výstavbe New Yorku. Takisto je zaujímavé, poznáme všetci newyorské taxíky, žlté taxíky, ktoré sú symbolom New Yorku a vlastne tú farbu vymyslel tiež rodák zo Slovenska, pán John Daniel Herz, povodne sa volal Šandor Herz zo Sklabine pri Martine, ktorý emigroval do Ameriky. Tam založil aj požičovňu a takisto vymyslel tieto žlté taxíky, lebo boli veľmi dobre viditeľné a nikto si ich nepomýlil s bežnými autami.

Fedorová: Keď sme už boli pri tom Rockefellerovom centre, tak mi ešte napadlo to známe klzisko. Vlastne predvianočný New York je práve to miesto, ktoré netreba vynechať, je práve to Rockefellerovo centrum aj s klziskom, aj s obrovským vianočným stromčekom. A keď sme v rámci detských New Yorkov, tak je tam vždy zahrnutý aj obrovský obchod alebo múzeum Lega, kde je to vlastne niečo, čo je takou atrakciou.

Lipták: To je výhoda New Yorku, že stále sa tam niečo deje, práve ten vianočný stromček, keď je, tak je to nádherné. Je k tomu veľká ceremónia, keď sa rozsvecuje. A ten vianočný stromček vždy iná firma zaplatí alebo dodá. A takisto sa tam nachádzajú štúdia NBC, takže môžete vidieť, ako sa nakrúca Today Show, vlastne ranné vysielanie. Potom sú tam aj štúdia, kde sa nakrúca napríklad show Jimmiho Fallona alebo Setha Meyersa, čiže môžete si to všetko pozrieť. Sú tam aj obchody, kde si môžete nakúpiť tie ich produkty z týchto relácií, takže to je určite zaujímavé.

Gregorová: New York je známy aj zo všelijakých filmov a seriálov, keď už spomínate tú televíziu. Tak sú tam aj rôzne miesta, kde sa tie obľúbené zábery nakrúcali. Ktoré sa dajú pozrieť, ktoré odporúčate?

Lipták: Väčšinou chodievame si pozrieť Greenwich Village, kde sa nakrúcali exteriéry k seriálu Priatelia, ktorý majú ľudia u nás radi. Je to aj môj obľúbený seriál, takže vždy si pozriem ten dom, kde bývala Monika a Rachel, kde sa všetci stretávali. A potom si tiež chodievame pozrieť dom, kde bývala Carrie zo seriálu Sex v meste, takže to sa dá pozrieť. Za rohom je tam taká známa pekáreň, cukráreň Magnolia, kam sa tiež chodievali najesť z tohto seriálu. A v podstate celým New Yorkom, keď prechádzate, tak vždy vidíte nejaké miesta, ktoré sa nachádzali vo filmoch. Známa je aj tá stanica Grand Central, kde sa vždy stretávajú v nejakom filme, vymieňajú si kufríky. Je tam veľká platforma, veľké nástupište a veľká hala. Takže to je také obľúbené miesto, ktoré filmári využívajú. A potom, keď sa vrátite z New Yorku, tak len pozeráte na filmy a viete, tam som bol, tam som bol.

Fedorová: Brooklynský most mi ešte napadol, ktorý bol v čase, keď sa staval najväčším visutým mostom so železnou konštrukciou. A teda myslím, že je to zase niečo, odkiaľ sú najkrajšie fotky. Najmä pre tých, ktorí radi fotia, tak sú to najkrajšie fotky, panorámy Manhattanu.

Gregorová: Na svete je niekoľko miest, ktoré dostali nálepku tých najlepších na nakupovanie. New York určite patrí medzi ne. Vy už ste spomínali, že tam sú veľmi dobré obchodné možnosti. Kde konkrétne ale teda odporúčate ísť nakupovať?

Lipták: Záleží čo chcete nakupovať, ako si to chcete užiť a v podstate tam je veľa možností. Tak keď si to naozaj chcete užiť a chcete si nakúpiť nejaké naozaj módne výstrelky alebo zaujímavé veci, originálne z New Yorku, tak najlepšia je asi štvrť Soho, v ktorej boli kedysi textilné továrne. A potom neskôr ich prerobili na také luxusné lofty, veľké byty a potom dole sú obchody. Je to taká umelecká štvrť takisto, takže tam sú naozaj tí dizajnéri z celého sveta, ale takisto aj domáci tam majú svoje butiky, takže to je také zážitkové nakupovanie. Potom veľa ľudí tam chodí, lebo sú tam nižšie ceny ako u nás. Na to je tam veľký obchodný dom Century 21, ktorý sa nachádza na juhu Manhattanu. A potom sú tam zaujímavé niektoré blšie trhy v tých jednotlivých častiach, buď Manhattan alebo v Brooklyne. Kde sú už potom také umeleckejšie veci, ktoré si človek môže kúpiť. Potom sú samozrejme aj také výpredajové outlety, veľké nákupné strediská, ale tie sú mimo New Yorku, v New Jersey. Dá sa tam dostať autobusom, taxíkom alebo teda Uberom, ale to už je drahšie.

Gregorová: Väčšina tých hlavných atrakcii sa nachádza v Manhattane, New York má však viac častí. Odporúčate navštíviť aj tie, chodievate aj do nich, čo konkrétne tam chodíte pozerať?

Lipták: No určite podľa toho, koľko má človek času, ten Manhattan je taký základ, ktorý človek musí vidieť, a keď už je na tom Manhattane, tak sa dostane aspoň na ten Brooklyn Bridge, na Brooklynský most, ktorý je nádherný. Treba sa po ňom prejsť a užívať si tú atmosféru. Potom sa môžete dostať ďalej do toho Brooklynu, preskúmať ho. Tam je zaujímavý Villiamsburg, to je taká „Mekka hipsterov“, tam to vzniklo toto hnutie alebo nejaký spôsob obliekania sa, spôsob uvažovania. Ten New York sa celkovo rozvíja, vlastne vždy sa nejaká štvrť stane populárna, žijú tam umelci, zdvihnú sa tam potom nájmy a tí umelci musia ísť preč. Takže z toho Manhattanu sa posúvali ďalej a ďalej, a potom sa dostali práve do tohto Brooklynu a práve ten Villiemsburg bol prvý, ktorý sa tak nejak vybudoval, skrášlil. Teraz zase tí umelci si to nemôžu dovoliť, väčšinou tam bývajú deti takých bohatých rodičov, ktoré si to môžu dovoliť a umelci sa posunuli ďalej do Bushwicku, to je ďalšia časť Brooklynu, takže tam sa to dá tak poprechádzať. A potom ďalšia štvrť, je 5 tých štvrtí. Čiže Manhattan je teda hlavná, potom je tam Brooklyn, Queens, Bronx a Staten Island. Takže toto sú tie hlavé štvrte, je to limitované. Oni sú veľmi hrdí na to, že my sme z New Yorku, to čo je okolo, to už sa neráta. New York má približne tých 8,5 milióna ľudí, lebo tie hranice sú presne dané, on sa nerozťahuje, to už sa berie ako nejaké metropolitné územie, ale nie je to New York. To má asi nejakých 20 miliónov obyvateľov. Takže v tom Queense, tam sa dá pozrieť napríklad baseballový štadión The Yankee. Bola to taká viac nebezpečná štvrť, ale takisto tam už začínajú kupovať domy bohatší ľudia, konštruovať ich a začína sa to zlepšovať. Potom je tam Staten Island, na ten sa dá ísť kompou, ktorá premáva zadarmo z južnej časti Manhattanu. A keď nechcete ísť priamo na Sochu slobody, tak môžete ísť touto kompou a idete popri Soche slobody, odfotíte si ju z lode, počkáte, kým sa tá loď otočí a pôjde spať na Manhattan. Ten Staten Island je skôr, sú tam domy, kde sa býva, takže nie je to až tak zaujímavé, aj keď príroda tam je pekná, dá sa tam poprechádzať, keď máte viac času. Zaujímavé na New Yorku je ešte to, že tí ľudia z Manhattanu nazývajú ľudí z ostatných štvrtí „ľudia spoza mostov a tunelov“, lebo sa musia dostať do centra. To je tu sa niekedy hovorí, že „cezpoľný“, tak tam to hovoria takto. A napríklad, keď sa Manhattančania idú zabávať, tak nechodia v piatok a v sobotu, ako sa bežne chodí von napríklad u nás, lebo vtedy práve chodia ľudia z tých okolitých štvrtí sa zabávať. Takže v New Yorku tí praví Manhattančania chodia v stredu, vo štvrtok žúrovať. Tým je tiež zaujímavý New York. Je tam tiež veľa skrytých barov, lebo tam ľudia nechcú turistov alebo proste ľudí, ktorí nie sú z tej štvrte. Takže máte nejakú lekáreň a poviete heslo a potom vás pustia dozadu a tam je veľký bar. Vzchádza to z tej tradície alebo z toho obdobia prohibície, keď bol zakázaný predaj alkoholu, takže boli rôzne takéto tajné miesta a potom sa to oživilo opäť.

Gregorová: Veľmi dôležité otázka je, čo všetko treba vlastne pred tým, ako sa vyberieme na takúto cestu do New Yorku vybaviť. Ako je to s vízami?

Fedorová: Už teraz je ESTA, čiže tú si treba online vybaviť alebo ju vybavujeme pre klientov. No a klasicky, rozhodnúť sa pre leteckú spoločnosť. Či teda priame lety, ktoré sú väčšinou drahšie alebo s prestupom. A odporúčam naozaj hotel na Manhattane, pretože ak chceme čo najviac stihnúť, nemáme príliš veľa času, tak je to najlepší spôsob, ako spoznať za krátky čas ten Manhattan.

Gregorová: Tak New York jednoznačne je fascinujúce miesto, určite to treba zažiť na vlastnej koži. Ja vám veľmi pekne ďakujem za príjemný rozhovor a že ste prišli k nám do štúdia.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook