Toto sú najkrajšie krajiny sveta

Každá krajina na svete má čo ponúknuť, či sa jedná o architektonické skvosty, miestnu kuchyňu, prírodné bohatstvo a mnoho iného. Ale krása sa len ťažko určuje, preto vám prinášame tie najkrajšie krajiny sveta, ktoré vybralo Svetové ekonomické fórum a to v závislosti od rôznych faktorov, od bezpečnosti, prírodných zdrojov, množstva živočíšnych druhov, počet pamiatok UNESCO a atraktivitu prírodných aspektov.

Taliansko

Len pár miest na svete sa môže pochváliť rozmanitou prírodou, od drsných horských šítov a zelených kopcov po pobrežnú krásu. Nie je nič viac upokojujúce ako jazdiť vo vetre, pozorovať cyprusy pozdĺž cesty v Toskánsku, zelené kopce a zlaté polia posiate roztomilými slnečnicami. Dolomity sú jedny z najkrajších hôr a San Pellegrino patrí medzi najlepšie miesta na lyžovanie, túry, alebo len tak tam pobudnúť a nadchýnať sa talianskou krásou.

Dolomity
Dolomity. Foto: depositphotos.com

Japonsko

Raz je celkom relaxačné inokedy vzrušujúce, starobylé a neočákavajúce. Subtropický ostrov Ogasawara žiari nádhernými plážami, kde sa dá aj šnorchlovať, či pozorovať veľryby alebo 195 ohrozených druhov vtáctva. Osamelá sopečná hora Fuji je ikonou krajiny, žiariaca nad dedinami a odrážajúca sa na hladine jazier. Tu aj mestá presakajú v zeleni, ako Kyoto počas rozkvitnutých čerešní alebo bambusový les Arashiyama, či pokojné zelené tokyjské parky.


Švajčiarsko

Aj mimo Álp je určite Švajčiarsko jednou z najkrajších krajín sveta a je celkom jedno, v ktorom ročnom období ho navštívite. Či prídete v zime, kedy je krajina zahalená do bielej nádhery so zamrznutými jazerami. V lyžiarskej dedine Zermatt si užijete skvelú dovolenku a očarí vás aj slávny Matterhorn. Ak nie ste milovník zimy, v lete je Švajčiarsko taktiež nádherné, u Ženevského jazera alebo v Zurichu.

Matterhorn vo Švajčiarsku
Slávny Matterhorn vo Švajčiarsku. Foto: CK Satur

Filipíny

Filipíny majú viac ako 7,000 ostrovov a mnohé z nich patria medzi najkrajšie na svete ako napríklad Siargao. Riečny národný park Puerto-Princesa v Palawan s rastúcimi mangrovníkovými lesmi patrí medzi pôsobivé jaskynné systémy a podzemnej vody. Čokoládové kopce na ostrove Bohol má odhadovaných 1,776 zelených mysterióznych kupol. Ryžové terasy v Banaue a tiež na Philippine Cordilleras ponúkajú panoramatické výhľady na každú farbu zelenej akú si len dokážete predstaviť.


Mexiko

Táto rozľahlá krajina na americkom kontinente je domovom 67 národných parkov, má viac ako 8,000 km pobrežia od púšte až po biele snežné čiapky na vrcholoch sopiek. V Oaxaca nájdete divočinu, prázdne pláže a v Hierve el Agua sú zas zaujímavé skalné formácie s minerálnymi prameňmi. V Chiapas sa nachádza kaňon Sumidero s úžasnými jaskyňami a sviežimi vodopádmi. Mexiko sa príkladne stará o svoju prírodu, ako to je vidieť napríklad v rezervácii Monarch Butterfly Biosphere severozápadne od hlavného mesta Mexico City, kde každú jeseň víta milióny motýľov a El Vizcaino sa považuje za svätyňu šedých a modrých veľrýb.

mexické pláže s bielym pieskom a tyrkysovým morom
Nádherné mexické pláže s bielym pieskom a tyrkysovým morom. Foto: depositphotos.com

Slovinsko

Ukryté medzi Talianskom a Rakúskom s kúskom alpskej nádhery a otvorené ku Stredomoriu má malebné Slovinsko z každého trošku. Julské Alpy pozoruhodné zo všetkých uhlov sú úchvatné ako kulisa na smaragdovozelenom jazere Bled. Lesy tu zaberajú polovicu krajiny a je nesmierne zelená a posiata všetkými možnými zelenými farbami od olivovej, cez jablkovú zelenú, neónovú, žltú zelenú, khaki až tmavú zelenú.


Rakúsko

Pôsobiace ako z rozprávky a ponúkajúce nádherné miesta ako je Hallstatt. Alpy tu lákajú všetkých cestovateľov a dobrodruhov za zdolaním vysokých štítov. Lyžovačka je tu všade skvelá. Tyrolské Alpy sú nádherné v zime aj v lete, turistické trasy v Innsbrucku, zamrznuté ľadové jaskyne Eisriesenwelt Werfen alebo Národný park Hohe Tauern v blízkosti hudobného mesta Salzburg. Nájdete tu perfektnú kombináciu zasnežených bielych a zelených kopcov.

Hallstatt
Rozprávkové miesto v Rakúsku Hallstatt. Foto: depositphotos.com

Nový Zéland

Táto krajina oplýva dych vyrážajúcou nádhernou epických hôr, tyrkysovými jazerami a viac ako 12 000 km pobrežia. Nádherné scenérie a farby na jazere Tekapo alebo Milford Sounds s horskými fjordmi sa vám budú zdať ako z filmu Pán prsteňov. 


Grécko

Pre celý svet je Grécko známe najmä pre antickú architektúru v Aténach a pobrežné scenérie ostrova Santorini. Ale Grécko má toho ďaleko viac. Viac ako 6,000 ostrovov a ostrovčekov ponúka nádherné pieskové pláže ako ostrov Zakynthos, čarovné východy slnka na ostrove Mykonos, rozmanitú Krétu, orientálny Rhodos, či smaragdovo zelený ostrov Thassos. Mohutné horstvo Epirus alebo najvyšší božský vrch Olymp.

ostrov Santorini
Jedinečná architektúra a krásne scenérie na ostrove Santorini. Foto: depositphotos.com

Španielsko

Mimo najlepších svetových pláži ako Playa de Las Catedrales v Galícii je Španielsko domovom 15 národných parkov vrátane 5 na Kanárskych a Baleárskych ostrovoch. Národný park Doñana s močiarmi a pieskovými dunami ochraňuje 5 ohrozených vtáčích druhov. Národný park Teide a taktiež sopka Teide na ostrove Tenerife je najvyššou horou krajiny a tretím najvyšším vulkánom na svete.


Island

Situovaný mimo arktického kruhu žiari Island ako nádherná severská hviezda, ktorú veľa cestovateľov označuje za jedno z najkrajších miest na zemi. Ostrov plný divokosti, vulkánov, hučiacich vodopádov, veľkých podzemných ľadových jaskýň a prýštiacich gejzírov. Najhlbšie ľadovcové jazero v krajine Jökulsárlónthe je známe pre plávajúce svetlomodré ľadovce a davy tuleňov. Vo Vik, kde ležia čierne piesky a čadičové stĺpy na pláži Reynisfjara vás čakajú fantastické fotografie.

Islandská príroda
Islandská príroda. Foto: depositphotos.com

Kostarika

Je celkom jednoduché sa ponoriť do „čistého života“ pura vida v obklopení vodnej pary vodopádov, prázdnych pláží a chránenej džungle. Faktom je, že viac ako štvrtina Kostariky je environmentálnym skvostom. Národný park Cocos Island, jediný ostrov východného Pacifiku s dažďovým pralesom patrí medzi svetové jedničky na potápanie, kde žijú žraloci kladivohlavé, manty obrovské, korytnačky a delfíny. Národný park La Amistad je ďalším unikátom medzi parkami s oblačnými lesmi, ľadovcovými údoliami a vzácnymi tropickými alpskými pasienkami. A tiež je miestom, kde stojí najvyššia hora Kostariky - Cerro Chirripó.


Namíbia

Africká krajina Namíbia má neuveriteľné prírodné bohatstvo, ktoré sa tu zrodilo v najstaršej púšti sveta – v Namíbijskej. Pobrežie lebiek krajinu preslávilo, pretože sú tu nebezpečné morské prúdy a nízke brehy, o ktoré narazilo veľa lodí. Vyschnuté stromy v Deadvlei vyjadrujú tiež svoju podmanivú krásu. Najvyšší žulový vrch Brandberg žiari pri západe slnka do diaľav a v najväčšom africkom kaňone Fish River alebo riekach a močiaroch v Caprivi Strip sa budete cítiť ako Alica v krajine zázrakov.

Vyschnuté stromy v Deadvlei
Vyschnuté stromy v Deadvlei. Foto: depositphotos.com

Thajsko

Za posledné roky sa Thajsko stalo veľmi obľúbenou dovolenkovou destináciou. A je celkom ľahké povedať prečo je tomu tak. Sú tu stovky panenských ostrovov ponúkajúce pre každého cestujúceho, to čo hľadá, či je to napríklad zelená džungľa na Koh Kood alebo priezračné more na Koh Tao. Pozorovať môžete slony, tigre, dramatické vodopády, najstarší dažďový prales alebo si zájsť do prírodného parku Khao Sok.


Seychely

Tropický raj v Indickom oceáne. Super luxusné rezorty zasadené v exotickom prostredí s nádhernými plážami a nedotknutou prírodou a ekosystémom. Vallée de Mai, ktoré je na zozname UNESCO považujú miestni obyvatelia za Rajskú záhradu.  

Tropický raj s nádhernými plážami a nedotknutou prírodou
Tropický raj s nádhernými plážami a nedotknutou prírodou. Foto: depositphotos.com

Austrália

Znamenitá austrálska krása tkvie vo Veľkej útesovej bariére cez osamotené pláne až ku vinohradom vo Viktórii. Návšteva majestátneho Uluru nesmie chýbať, či už z helikoptéry, alebo zo zeme napríklad počas západu slnka. A čo ešte? Určite Tasmánia stojí za návštevu.  


Portugalsko

Hlavné mesto Lisabon je ukážkovým príkladom zladenia mestskej historickej architektúry s modernou a to v prítomnosti zelených parkov a sviežeho atlantického vánku. Región Algarve je ideálny na denné výlety s príjemnými zastávkami na kúpanie sa medzi vlnami a pozorovaním útesov ako na pláži Praia da Marinha. Jeden z najlepších zážitkov je plavba po rieke Douro, kde sa vám naskytnú nádherné výhľady na terasovité políčka, na ktorých sa pestuje hrozno na výrobu vína. Azorské ostrovy a Madeira sú portugalskými perlami v Atlantickom oceáne.

Azorské ostrovy
Azorské ostrovy. Foto: depositphotos.com

USA

Jeden život je asi málo na to, aby človek spoznal túto obrovskú krajinu plnú nádhernej prírody, ktorá je tak nesmierne rôznorodá. Nádherné, divoké, dramatické Havajské ostrovy sú viac ako len krásne. Národný park Denali na Aljaške sa zas vyznačuje extrémne nízkou teplotou, kým slávny Grand Canyon zas extrémne vysokou.


Fínsko

Najlepšie výhľady nájdete na severe krajiny v regióne Laponska, kde sú zamrznuté jazerá a snehom pokryté údolia. A keď sa objaví polárna žiara, tak sa krajina zmení na príbeh ako z rozprávky. Okolo 65 percent územia Fínska tvoria lesy a parky ako Národný park Nuuksio, ktorý sa nachádza hodinu cesty od Helsiniek a tvoria ho údolia a kaňony, ktoré vzniky počas doby ľadovej. Národný park Hossa pri ruských hraniciach je známy pre čistú jazernú vodu.

Zamrznuté jazerá a snehom pokryté údolia v Laponsku
Zamrznuté jazerá a snehom pokryté údolia v Laponsku. Foto: depositphotos.com

Cyprus

Pláže na ostrove Cyprus sú ozaj krásne a stvorené na dovolenku. Veď aj samotná bohyňa krásy a lásky Afrodita tu bola zrodená z vĺn. Priemerná teplota je okolo 24°C, a preto je ostrov Cyprus vhodný na kúpanie až do neskorého októbra. V jeho vnútrozemí sú zas píniové a mandľové stromy a roztomilá dedinská atmosféra.


Chorvátsko

Chorvátsko je krajina vápencových jaskýň, zvlnených polí a kamienkových pláží. Národný park Plitvice je súborom vodopádov, jaskýň a 16 terasovitých jazier s modro-zelenou farbou vody. Jadranské more nemá so svojimi viac ako tisícimi ostrovmi žiadnu konkurenciu. Dinárske pohorie poskytuje nádherné výhľady z každej strany.

Národný park Plitvice
Národný park Plitvice. Foto: depositphotos.com

Kanada

Druhá najväčšia krajina sveta má divokú nádhernú prírodu od Atlantického oceána až po Tichý. Národný park Torngat s polárnymi medveďmi, ľadovcami a nespočetným množstvom fjordov je skutočným klenotom. V Kanade sa nachádza 48 národných parkov. Za návštevu stoja národné parky od Albery po Yukon.


Nórsko

Krajina fjordov, ľadovcov a polárnych svetiel. Na zozname UNESCO je fjord Geirangerfjord a Nærøyfjord v juho-západnej časti Nórska, ktoré patria k najkrajším vôbec. Nezabudnuteľné panoramatické výhľady ponúka Trolltunga v Hardangerfjord. Tento skalný masív nad jazerom Ringedalsvatnet je jednoducho úžasný. A samozrejme aj Lofoty na severo-západe pobrežia.

Trolltunga v Hardangerfjord
Nezabudnuteľné panoramatické výhľady ponúka Trolltunga v Hardangerfjord. Foto: depositphotos.com

India

Od himalájskych vrchov až pod Indický oceán ukrýva India veľa tajomstiev. Kerala patrí medzi najkrajšie miesta v krajine, kde slony a tigre v zelenej húšti sú prirodzenou súčasťou. Čajovníkové plantáže, kde rastie vynikajúci čaj, ktorý pozná celý svet. Nádherná je keralská pláž Marina v Tamil Nadu alebo pláž Chandipur v Orissa, kde pri odlive sa more posunie aj o 3 kilometre. Národný park Valley of Flowers je očarujúci s rastúcimi vysokohorskými kvetinami, ktoré vytvárajú farebný koberec vedúci ku západným Himalájam.


Maroko

Snáď najfarebnejšia krajina celej Afriky. Marákeš, Rabat, Fez patria medzi najzaujímavejšie historické mestá krajiny. Maroko tvorí zeleň, pohorie Atlas a magická Sahara. Pobrežie Atlantiku je plné nádherných pláží ako aj severná časť so stredomorskými pieskovými plážami.

Maroko
Maroko ako jedna z najfarebnejších krajín Afriky. Foto: depositphotos.com

Čierna Hora

Lord Byron raz o Čiernej Hore napísal, že „je to najkrajšie pobrežie medzi zemou a morom“. Rozlohovo je síce krajina malá, ale plná zelene a krásnej prírody. Kotorský záliv pripomína jazero Como a nórske fjordy, a okrem toho sú tu pozostatky tureckého a gréckeho osídlenia. Národný park Biogradska Gora má jeden z troch európskych panenských lesov s vyspelým ekosystémom ako výsledok minimálneho zásahu človeka.


Turecko

Rozmanitá príroda a svojrázne mestá ponúkajúce kaleidoskop zaujímavostí spojený s históriou. Prekrásna Anatólia, rozprávkové komíny a kamenné stĺpy v Cappadocii, či svojrázne štíty a vysokohorské pasienky v pohorí Kaçkar. Egejská oblasť s historickými pamiatkami a legendami, prírodné bazény v Pamukkale, ktoré sú uchvacujúce. Turecká riviéra plná luxusných hotelov, dlhých pláží a skvelého jedla a ku tomu všetkému aj príjemná stredomorská klíma.

komíny a kamenné stĺpy v Cappadocii
Rozprávkové komíny a kamenné stĺpy v Cappadocii. Foto: depositphotos.com

Maurícius

Ostrov maurícius patrí medzi najkrajšie tropické ostrovy východne od Afriky. Tyrkysové lagúny a bohatý podmorský svet riadia ostrov medzi svetové jedničky pre každého dovolenkára. Oddychovať môžete na úžasných plážach alebo spoznávať ostrovné prírodné krásy.


Omán

Pokojná piesočná a horská krajina na východnom špici Arabského polostrova si zaslúži obdiv. Má nádherné dlhé pobrežie, ktoré je v oblasti Salalahu v čase monzúnových dažďov zelené. Hlavné mesto Muscat s prístavom a pohorím pôsobí impozantne a kráľovsky. Pohorie Jabal Akhdar má nádherné výhľady a ukryté zelené oázy.

Pokojná piesočná a horská krajina na východnom špici Arabského polostrova si zaslúži obdiv
Pokojná piesočná a horská krajina na východnom špici Arabského polostrova. Foto: CK Satur

Brazília

Či sa nachádzate pri vodopáde Iguaçu s tvarom podkovy alebo putujete kajakom cez jedinečnú rieku Amazon alebo sa dívate na Rio de Janeiro z Corcovada, Brazília vás jednoducho uchváti. Fernando de Noronha na severo východnom pobreží má najlepšie pláže Brazílie. Národný park Lençóis Maranhenses s bielymi pieskovými dunami a tyrkysovými lagúnami je unikátny. A okrem toho sa tu nachádza najväčšia biodiverzita na našej planéte. Nie je nič nezvyčajné, keď stretnete jaguára, pavúčiaka, piraňu a uvidíte veľké lekná a mangrovníky a ďalších milión rôznych druhov. 

Nepál

Nepál je domovom 8 z 10 najvyšších hôr vrátane Mount Everestu na svete. A je mimoriadne obľúbený medzi turistami a dobrodružnými povahami. Jazero Gokyo obsahuje najvyššie položený vodný systém sladkej vody, kde ľadovcové polia zakrývajú zasnežené vrcholy. Národný park Chitwan je domovom pre vzácneho nosorožca a tigra bengálskeho. Národný park Sagarmatha sa vyníma pre snežných leopardov a červené pandy.

Nepál
Nepál. Foto: depositphotos.com

Dominikánska republika

Karibský ostrov, na ktorom sa človek nikdy nenudí. Užiť si tu môžete nádherné pláže ale aj džungľu. Na polostrove Samaná má pláž Playa Bonita s kokosovými palmami priezračnú vodu a je to vhodné miesto ku šnorchlovaniu a potápaniu. Ak miesto modrej preferujete zelenú, vyberte sa do Národného parku Los Haitises na severovýchodnom pobreží, kde sú unikátne vápencové formácie a mangrovníkové lesy. Tento park je jedným z najkrajších nielen v Dominikánskej republike ale aj v celom Karibiku.


Keňa

Existuje tisíc dôvodov prečo navštíviť práve africkú Keňu a to nielen pre safari. Úchvatný divoký africký život prináša jazerný systém Kenya v údolí Great Rift s množstvom žiráf, rýchlych gepardov, čiernych nosorožcov a pestrého jedinečného vtáctva. Vrch Kenya je druhým najvyšším bodom Afriky po Kilimanjare s nádhernou prírodou s jazerami a zelenými svahmi.

keňa
Keňa. Foto: depositphotos.com

Čile

Táto krajina oplýva krásnou prírodou ako napríklad vo Valle de la Luna, ktoré pripomína mesačnú krajinu, či fantastickou jaskyňou Marble Caves alebo zurčiacimi gejzírmi v El Tatio. Impozantný je Národný park Torres del Paine, ktorý je ako mikrokozmos všetkého, čo robí Patagóniu neopísateľne krásnou. Vysoké hory, modré ľadovce a mýtické jazerá.  


Peru

Machu Picchu s panoramatickými výhľadmi a mysterióznymi kamennými stenami je nádherné. Avšak Peru okrem pamiatok, ktoré stáročia tvorili Inkovia je tu rôznorodá prírodná krása. Kaňon Colca je najhlbším na svete s terasovitými políčkami a množstvom vtáctva. Národný park Paracas Natural Reserve je ekologicky bohaté miesto, kde sa tučniaky pokojne tackajú na pláži s červeným pieskom. Nezabudnuteľné je aj jazero Titicaca na hraniciach s Bolíviou.

Machu Picchu
Nádherné Machu Picchu s panoramatickými výhľadmi a mysterióznymi kamennými stenami. Foto: depositphotos.com

Juhoafrická republika

Toto je krajina, kde si dosýta užijete super safari a stretnete Veľkú päťku v Krugerovom parku, ktorú tvorí lev, slon, býk, leopard a nosorožec. Hľadáte tučniakov? Na pláži Boulders, čo je len hodina jazdy z Cape Townu. Rozmanitosť prírody tu spočíva v divočine akou je Namaqualand či pohorie Drakensberg a kaňon Blyde River. A v Cape Town si vychutnáte Stolovú horu a Leviu halvu.


Srí Lanka

Je to už viac ako dekáda od kedy skončila na Srí Lanke občianska vojna, čo otvorilo cestu pre cestovný ruch. Môžete tu obdivovať ruiny chrámov, čajové plantáže a široké, zlaté pláže. Milovníci zvierat majú veľa možností na spoznávanie nádhernej prírody. Národné parky Both Udawalawe a Gal Oya sú domovom slonov. Národný park Yala je zas miestom s najväčšou koncentráciou leopardov. A pre milovníkov čaju je tu Dambatenne, najznámejšia čajová továreň, ktorú založil v roku 1890 Sir Thomas Lipton.

Slony na Srí Lanke
Slony na Srí Lanke. Foto: depositphotos.com

Botswana

Krajina s množstvom národným parkov a safari kempov. Avšak najznámejšie je bujné Okavango so 49 miliónmi akrami riečnej delty na severe Botswany. Toto riečne pásmo predstavuje skutočný svetový unikát, kde žijú gepardi, zbery, býci, nosorožci. Vhodná doba na návštevu je v čase „africkej zimy“ (naše leto) po daždi, keď je delta zatopená a krajina ožíva a láka veľké množstvo zvierat.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook