Toto sú TOP zážitky, ktoré musíte zažiť na dovolenke v Bulharsku

Krajina ruží ležiaca na Balkánskom polostrove priťahuje zlatými plážami, dlhým a slnečným letom, čarovnými mestečkami, horským prostredím a v neposlednom rade aj dobrými cenami. A práve tým si mnohí dovolenku v Bulharsku čoraz viac vychvaľujú a radi sa sem vracajú.

Až budú vaše kroky smerovať počas letnej dovolenky do Bulharska, nevynechajte poznávanie tradičných i netradičných miest, ochutnávku pestrých jedál a v neposlednom rade si užite nekonečne dlhé pieskové pláže.

Dovolenka v Bulharsku

Kedy do Bulharska?

Bulharsko ležiace na Balkánskom polostrove počas letnej sezóny zaručuje pekné a teplé počasie. Južná časť krajiny je pod vplyvom Stredomoria. Ideálne obdobie na dovolenku pri mori je od júna do septembra, kedy teplota vzduchu presahuje 30 ˚C a teplota mora sa pohybuje okolo 27 ˚C.

Bulharsko
Bulharsko. Foto: CK SATUR

Moderné hotely s all inclusive

O letné dovolenky v Bulharsku je čoraz väčší záujem. Krajina sa za posledné roky v poskytovaní služieb v rámci cestovného ruchu zlepšila. Vybudované boli nové a moderné hotely, ktoré ponúkajú aj služby all inclusive v krásnych letoviskách Pomorie a Obzor, pričom sa nachádzajú len pár krokov od pláže. Mnohé z nich tiež majú aj akvaparky pre deti. 

Dovolenka v Bulharsku
Wave Resort
Wave Resort. Pomorie. Bulharsko. Foto: CK SATUR

Kde sú najlepšie pláže?

Najslávnejšia a najväčšia bulharská pláž je Sunny Beach, ktorá je súčasťou Slnečného pobrežia. Osem kilometrov dlhý úsek jemného zlatého piesku si právom zaslúži svoje meno, kde si môžete od mája do októbra užiť až 1700 hodín slnečného svitu. Pre rodiny s deťmi je vhodná pláž Albena, 30 km od Varny, ktorá je ocenená aj Modrou vlajkou. Asi 20 km od Varny leží pláž Golden Sands, o ktorej sa hovorí, že má najlepší piesok v celej Európe. Severná časť letoviska Kiten sa pýši zlatou plážou Atliman. Ak vyhľadávate romantické pláže, ideálnou voľbou je pláž Smokinite, ktorá leží 5 km južne od Sozopolu. Obzorská pláž usadená v nádhernom prostredí ponúka aj vodné športy a atrakcie, takže o akčnú zábavu tu núdza nie je.

Bulharsko
Slnečné pobrežie. Bulharsko. Foto: depositphotos.com

Ktoré výlety treba zažiť?

Ropotamo je relatívne krátka rieka v juhovýchodnom Bulharsku. Rieka je najčastejšie známa svojimi 30 m širokými ramenami, ktoré sú domovom pre množstvo druhov rastlín, z ktorých viac ako 100 druhov je ohrozených. Dolná časť Ropotamo je od roku 1940 prírodnou rezerváciou a chránenou oblasťou. Dolné Ropotamo je obľúbenou turistickou atrakciou kvôli vodným ľaliám a skalným formáciám nad riekou, na ktorých hniezdia orlice biele. Ak chcete zažiť ozajstné Bulharsko, vyberte sa na jedinečný večerný výlet do „modernej bulharskej koliby“ – Khans Tent. Čaká vás výber najchutnejších bulharských jedál v štvorchodovom menu sprevádzaný originálnou bulharskou a medzinárodnou hudbou a zábavnou večernou show. Spoznať Bulharsko z inej stránky môžete i v dedinke Bata. Na konci nekonečných polí slnečníc, medzi typickými dreveno-kamennými domčekmi, na vlastné oči uvidíte ručnú výrobu výrobkov z kože, dreva a hliny.

žena v bulharskom kroji
Žena v bulharskom kroji. Foto: CK SATUR

Kam za históriou?

Prímorské mestečko Nesebar je unikátom pre svoje ojedinelé architektonické klenoty. Pýši sa typickými úzkymi kamennými uličkami a takmer tritisícročnou históriou, ktorá dýcha z každého kameň. Vďaka bohatej minulosti najmä kostoly charakterizujú prechod medzi slovanskou a gréckou ortodoxnou architektúrou. Za historickými skvostami sa môžete vydať aj do Sozopolu, ktoré má kúzelné drevené domy z 19. storočia zapísanými aj na zozname UNESCO. Mesto vniklo pred 2600 rokmi na počesť boha Apolóna. Najväčším bohatstvom Sozopolu je dobre chránený prístav. Veliko Tarnovo je snáď najzaujímavejšie mesto v Bulharsku, a to vďaka svojmu stredovekému pôvodu a osmanskému vzhľadu. Mesto bolo pôvodne vybudované ako pevnosť – ústredná citadela stojí na vrchole kopca a pod kopcom sa tiahne múr, z ktorého sa naskytá výhľad na celý región. Nájdete tu zaujímavé pamiatky ako renesančné a stredoveké kostoly či starovekú rímsku pevnosť. 

Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo. Foto: CK SATUR

Čo ochutnať?

Bulharská kuchyňa ponúka pestrý výber pokrmov. Tvorí ju zelenina, šaláty, grilované a varené mäso, ryby a hydina. Najpopulárnejší už aj za hranicami Bulharska je „šopský šalát“ z čerstvej zeleniny a nastrúhaným ovčím syrom. Známe sú aj vyprážané papriky „bjurek“ plnené ovčím syrom. Tradičným jedlom je „kavarma“, čo je mäso s cibuľou, „stredohorský džuveč“ – pečené mäso so zeleninou, „sarmi“ – ryža a mleté mäso obalené v listoch z kyslej kapusty. Ako dezert ochutnajte „banicu“, čo je koláč s bielym jogurtom. Bulharsko má aj svoje kvalitné vína a miestni obľubujú aj svoje pivá, ako Burgasko či Zagorka. Veľmi chutný je i nápoj "bozo" z naklíčeného obilia. Najskôr vám možno bude chutiť ako olivy. Domáci ho často pijú k "baniciam", pečivu z lístkového cesta. 

bulharská kuchyňa
Bulharské jedlo. Foto: unsplash.com

Kam za netradičnými zážitkami?

Vysoko v pohorí Rila sa nachádzajú ľadovcové jazerá. Ak sa rozhodnete pre ich návštevu počas leta, neprídete o nič z ich jedinečnosti. Aj v júni sa totiž často stáva, že sú zamrznuté. Jazerá sú umiestnené nad sebou v horskom údolí, prepojené potokmi a vodopádmi. Prístup k jazerám nie je práve najjednoduchší, no aspoň časť cesty môžete ísť lanovkou. Podľa legendy vraj vznikli zo sĺz ženy, ktorá plakala za svojím milým. 

pohorie Rila
Pohorie Rila. Foto: unsplash.com

Kúpeľníctvo má v Bulharsku tisícročnú tradíciu, ktorú využívali už Rimania a Turci. Je známe a vyhľadávané svojou balneologickou liečbou. Sú bohaté na obsah minerálov, majú široké teplotné rozpätie, obsah plynov a rádioaktivitu. Najsilnejší rádioaktívny prameň je v kúpeľoch Narečen. Na čiernomorskom pobreží najväčšími bahennými kúpeľmi sú kúpele Pomorie na liečbu kĺbových ochorení, gynekologických, ale aj nemocí periférneho nervového systému a miechy. Vyrába sa tu aj veľmi účinná slaná zubná pasta určená na paradentózu. Súčasné balneologické letoviská ponúkajú rôzne druhy terapie: aróma terapia, tangentor, medová terapia, fyto terapia, inhalácia, masáže, akupunktúra, liečebná gymnastika, procedúry s kyslíkom, liečenie blatom, balneo-kozmetika.

Pomorie
Pomorie. Foto: depositphotos.com

Bulharsko skvelá voľba aj pre deti

Moderné hotely v Bulharsku ponúkajú aj akvaparky. Okrem zábavných či športových hotelových služieb a skvelých pieskových pláží si s deťmi môžete zájsť do delfinária Festa, ktoré je unikátnou atrakciou. Nachádza sa uprostred zelene záhrady Seaside vo Varne a ponúka nádherný výhľad na more. Delfinárium bolo slávnostne otvorené v roku 1984. Rýchlo sa stalo symbolom mesta i dominantou celého Bulharska. Samotná budova je v tvare sklenenej kocky 30 m dlhej a 14 m vysokej.

Akvapark v hoteli Wave Resort
Akvapark v hoteli Wave Resort. Pomorie. Foto: CK SATUR

S deťmi si môžete užiť aj dobrodružný výlet na pirátskej lodi. Počas poldenného výletu sa budete plaviť temnými vodami Čierneho mora, aby ste objavili pobrežné tajomstvá. Zabavia sa nielen deti ale i rodičia. Na pevninu sa vrátite so zaslúženým pokladom – skvelými zážitkami a nezabudnuteľnými spomienkami.

Pirátska loď
Pirátska loď. Foto: CK SATUR

Veríme, že sme vás inšpirovali aj cez zážitky, krásne pláže, pekné mestá ako i tradície, a že sa vám tak bude vyberať dovolenka v Bulharsku ľahšie. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook