Na ceste okolo sveta

Dvadsaťtri výnimočných dní nabitých zážitkami, dvanásť krajín a ešte o niečo viac miest. Vznešené paláce, arabské bazáre, mešity, čínske pagody, japonské záhrady, staré tradičné štvrte i hypermoderné promenády, Niagarské vodopády i Tádž Mahal ako jeden z novodobých divov sveta. Koľko z týchto očarujúcich miest máte na svojom zozname vecí, ktoré musíte za života stihnúť?
mapa cesty okolo sveta
Mapa cesty okolo sveta. Foto: achív CK SATUR

Štokholm, kráľovské mesto

Rozprestrite si pred seba mapu sveta a hľadajte. Východiskový bod, odkiaľ sa to všetko začne. Vaša cesta okolo sveta. Zamerajte svoju pozornosť na Európu a posuňte prst od Viedne trochu vyššie, ešte vyššie, áno, práve tam! Prečo Štokholm? Lebo milujeme všetko severské: severské krimi, severské filmy, severský dizajn a módu a tiež preto, lebo Štokholm je jedno z najkrajších (a najzelenších) miest v Európe, mesto Nobelových cien, Astrid Lindgrenovej, zbožňovanej detskej autorky i Liz Salanderovej milovanej počítačovej hackerky. S plným bruchom mäsových guličiek köttbullar vzneste sa k výšinám! Šťastný let, Blízky východ volá!

Štokholm
Štokholm. Foto: depositphotos.com

Dauha, perla Perzského zálivu

Ruku na srdce, do Dubaja či Abú Dhabí si môžete zaletieť prakticky kedykoľvek a s najväčšou pravdepodobnosťou ste tam už aj boli. Dauha, hlavné mesto Kataru, v ničom nezaostáva za bohatstvom a luxusom Dubaja, grandióznu siluetu mesta tvoria v slnku sa lesknúce mrakodrapy, luxusná prímorská promenáda Corniche, jachtový prístav či zdobné mešity, všetko, ako sa sluší a patrí na jednu z najbohatších krajín sveta, kde ropa, čierne zlato, tečie prúdom. Ťažko si predstaviť, že ešte pred sedemdesiatimi rokmi bol Katar chudobou gniavený kút zeme a jeho obyvatelia sa živili lovom rýb...

Dauha
Dauha. Foto: depositphotos.com

Dillí a mramorová Ágra

Tá fotografia je asi rovnako slávna ako chrám samotný. Princezná Diana, sediaca sama na lavičke pred Tádž Mahalom, zranená mladá žena, bez manžela, s ktorým sa práve bolestne rozchádza... Napriek smútku, ktorý Diana vplietla do jeho príbehu, Tádž Mahal je oslavou a symbolom lásky, ktorú nepokorí ani smrť. Belostný chrám dal postaviť indický panovník, aby si tak na veky vekov uctil pamiatku milovanej manželky. Ako slnko počas dňa putuje po oblohe, mení sa jeho farba, od jemných ružovkastých odtieňov ráno až po sýto zlatú podvečer. Schválne, v akom šate sa Tádž Mahal ukáže vám?


Ružový Džajpur

Už len jeho pomenovanie znie ako klenot! Džajpuru sluší aj prívlastok „ružové mesto“, to kvôli farbe tamojších palácov - ružová sa v Indii od nepamäti považuje za farbu pohostinnosti. Z ružového pieskovca je postavený aj Hawa Mahal, Palác vetrov, prenádherná pompézna stavba v tvare Krišnovej koruny s 953 oknami umne vsadenými do hlavnej fasády - aby ženy z kráľovskej rodiny, ktorých tváre nesmel vidieť nik cudzí, mohli z prítmia okien pozorovať život na rušnom námestí...

  • slony india
  • india
  • Hawa Mahal, Palác vetrov
  • slony india
  • india
  • Hawa Mahal, Palác vetrov

Soul, duša Ázie

Do roku 1953, keď sa skončila kórejská vojna, patril Soul medzi najchudobnejšie miesta sveta. Dnes hypermoderná, vyše dvadsaťmiliónová aglomerácia so všetkými vymoženosťami technického pokroku, kde sa obrovské výškové budovy týčia nad starými budhistickými chrámami. Pár desiatok kilometrov za hranicami mesta sa tiahne tzv. demilitarizovaná zóna, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov na dve časti: Severnú a Južnú Kóreu. Štyri kilometre široký pás zeme, zem nikoho, kam od konca kórejskej vojny nevstúpila ľudská noha. Z ďalekohľadov v rozhľadniach na juhokórejskej strane sa dá dovidieť až na hranice Severnej Kórey. Kto by si pomyslel, že sa raz ocitnete pred bránami jednej z najtvrdších diktatúr planéty! Cítite tie zimomriavky?

Soul
Soul. Foto: depositphotos.com

Olympijské Tokio

Veľkomesto veľkomiest, sen asi každého cestovateľa! Mesto všadeprítomných blikajúcich neónov je jednou z najhustejšie osídlených metropolitných oblastí na svete. Predstavte si územie veľké asi ako naše západné Slovensko, dosaďte doň cca 35 miliónov ľudí a máte tzv. veľké Tokio. Zaujímavé je, že aj napriek tejto nepredstaviteľnej hustote obyvateľov sa Tokio pravidelne umiestňuje medzi najlepšími mestami na život - tento rok aktuálne obsadil 8. priečku. Cisársky palác, Dúhový most, olympijský štadión, Tokyo Sky Tree (druhá najvyššia stavba sveta) a nezabudnite ani na selfie so soškou psíka Hačikó. Potom krátky presun autobusom, hopsa do loďky a so selfíčkami môžete pokračovať počas plavby po jazere Ashi, cvak a je tam sopka Fudži, tento posvätný symbol Japonska, na veky vekov amen.

Sopka Fudži
Sopka Fudži. Foto: depositphotos.com

Singapur, ázijský New York

Moderný, multikultúrny, dynamický, vibrujúci, plný farieb, zábavy a svetiel. Singapur je jedno z najbezpečnejších, najčistejších a príkladne ekologických miest na svete. Aby vás náhodou nezlákalo vyhodiť na ulici žuvačku na zem, tak ich v Singapure radšej ani nepredávajú. Pri pohľade na chápadlá Supertrees Grove nezabudnite zavrieť ústa, wow!, ten pocit, akoby ste práve vstúpili do sveta filmového Avataru! Singapurské „supertrees“ sú niekedy až 50 metrov vysoké kovové konštrukcie pripomínajúce stromy, obrastené rôznymi rastlinami, takže pôsobia ako vertikálna botanická záhrada. A večer nielen prekrásne svietia, ale aj hrajú! Fidži, raj na zemi: Vyše polovicu cesty máte za sebou, chcelo by to maličkú pauzu... Ste na ceste okolo sveta, tak nech aj váš krátky odpočinok má cveng. Kým pristanete na tichomorskom ostrove Fidži, naučte sa miestny pozdrav „Bula!“, čo znamená „Krásne slnečné počasie!“

Singapurské „supertrees“
Singapurské „supertrees“. Foto: depositphotos.com

Sydney u protinožcov

Štyri hodiny letu a z tropického raja ste zase späť vo víre veľkomesta. Austrálske Sydney, tiež jedno z miest s najvyšším ratingom, čo sa kvality života týka. Budova opery, akoby sa vznášala na morskej hladine, je najpôsobivejšia za večerného osvetlenia, aká to paráda vidieť ju naživo, nie iba na televíznej obrazovke počas silvestrovských osláv!


Buenos Aires a Ohňová zem

Južná Amerika, ďalší kontinent na vašej cestovateľskej mape, krátka zastávka v Santiago de Chile, trochu dlhšia v Buenos Aires a potom to príde! Ako vyzerá koniec sveta? Ako Ohňová zem, po španielsky Tierra del Fuego, už južnejšie sa v Južnej Amerike nedá dostať, aj preto si mestečko Ushuaia vyslúžilo prívlastok „mesto na konci sveta“. Lodičkou sa preveziete cez prieliv Beagle, kade sa plavil aj Charles Darwin a ktovie, kde skončíte, keď nastúpite na vlak El Tren del Fin del Mundo (Vlak na koniec sveta)...


Šarmantný Quebec

Len málo miest v severnej Amerike je starších ako polmiliónový Quebec, kde sa hovorí šarmantnou francúzštinou, zámky sa nazývajú château, aj keď Château Frontenac (najfotografovanejšia budova v celom Quebecu) je vlastne vyše sto rokov starý, luxusný hotel, dnes národná historická pamiatka.


Niagarské vodopády

Niagarské vodopády
Niagarské vodopády. Foto: depositphotos.com

Ak ste sa čítaním dostali až sem, venujte pozornosť tomuto oznamu: cestovná kancelária Satur štartuje svoju prvú Cestu okolo sveta 13. októbra 2020. Počet osôb je obmedzený (maximálne 16), kvalitné štvorhviezdičkové hotely zarezervované, renomované letecké spoločnosti detto, top sprievodca pripravený dohliadnuť na vaše pohodlie a bezpečnosť počas celej cesty.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook