Moja cesta do Chorvátska cez Rakúsko a Slovinsko

Ako to vyzerá na ceste zo Slovenska do Chorvátska cez Rakúsko a Slovinsko nám priblížila naša skvelá delegátka Janka Domič, ktorá túto cestu absolvovala. Aké sú poplatky, kde sa oplatí si urobiť prestávku, ako je to na hraniciach a na čo všetko treba pri individuálnej ceste autom myslieť.

Výber trasy jasný – Rakúsko a Slovinsko

Väčšina turistov, ktorí idú na dovolenku do Chorvátska vlastným autom, si vyberá cestu cez Maďarsko. Neskúmala som o koľko km je táto cesta kratšia a lacnejšia kvôli diaľničným poplatkom v Rakúsku, Slovinsku a v Chorvátsku. Dôvodov prečo si ako šofér vyberám cestu cez Chorvátsko a Slovinsko je viac.

Chcem dovolenkovať v Chorvátsku

Jedným z nich je ten, že mám pocit, ako keby som v Maďarsku ani nešla po diaľnici, ale po provinčných cestách. Nepotrebujem dupať na plyn, ale vyhovujú mi diaľnice v Rakúsku a aj úsek diaľnice v Slovinsku, ktorý je už dokončený. Jazda autom sa mi zdá plynulejšia. V Maďarsku sa snažím čítať názvy miest a dedín na informačných tabuliach, ale nedarí sa mi. Maďarsky viem iba pár slov a možno aj to zavážilo pri mojom výbere cesty. Nemecky by som sa v prípade potreby dohovorila, no maďarsky určite nie.

Veci na cestu
Veci na cestu. Foto: unsplash.com

Rakúsko, poplatky, čas a navigácia „Nataša“

Z Trnavy som vyšla o 6.30 hod. Vybrala som si nedeľu, nakoľko v tento deň je na cestách minimum kamiónov. Na benzínke som si kúpila rakúsku diaľničnú známku na 7 dní za 9,60 €. Prestávky som si robila vždy keď som pocítila, že sa potrebujem trochu ponaťahovať, navštíviť toaletu alebo si dať niečo na jedenie, či pitie. Bolo to asi po každej 2,5 hod. šoférovania.

Spoločnosť v aute mi robila navigácia, ktorej som dala úplne spontánne meno Nataša. Nemala mi veľmi čo rozprávať. Cestu už poznám, ale povedala som si, nech má ,,dievča,, radosť, že môže byť so mnou opäť na cestách. V mojich šoférskych začiatkoch ma podržala a ja jej to nikdy nezabudnem. Rakúskom som prešla bez akýchkoľvek problémov. Pred Grazom opravujú diaľnicu, takže trocha spomalenia, ale inak nič.


Cesta cez Slovinsko a príchod do Chorvátska

V Rakúsku som netankovala. Benzín 95 sa mi zdal drahý, keďže cena za 1 liter je 2,89 €. Natankovala som v Slovinsku, kde 1 liter 95 benzínu stojí 1,56 €. Potom som tankovala až v Chorvátsku za 13,50 kn čo je 1,82 €. Za 7dňovú slovinskú diaľničnú známku som zaplatila 15 €. K nákladom treba ešte pripočítať ,,cestarinu,, poplatky za chorvátsku diaľnicu od hraníc presne od Trakoščanu do Zaprešicu v sume 48 kn a od Zahrebu do Zagvozdu /výjazd na Makarskú / v sume 204 kn. Spolu ma poplatky za chorvátsku diaľnicu vyšli 252 kn, čo je cca 35 €.

Slovinské a chorvátske hranice som prešla bez čakania. Netrvalo mi to ani 15 min. Nepotrebujete žiadne potvrdenia o očkovaní, ani o testovaní. Rúška sa v Chorvátsku nosia len v zdravotných zariadeniach. Inak je všetko tak, ako bolo za čias pred Covidom.

Cesta na dovolenku
Zastávka počas cesty na dovolenku. Foto: unsplash. com

Pohonné hmoty v Chorvátsku

Chorvátov čakalo od 21. 6. 2022 veľké zdraženie pohonných hmôt. Aktuálne chorvátska vláda zmrazila ceny pohonných hmôt Eurosuper 95 na 13,50 kn a Eurodizel na 13,08 kn t.j. cca 1,76 €. Avšak pozor, lebo tieto zmrazené ceny budú iba na čerpadlách mimo diaľnice. Na diaľnici budú ceny oveľa vyššie. Tankovala som iba na OMV, v Chorvátsku je to Crodux.

Pre zaujímavosť. Na benzínke Crodux za toalety neplatíte. Na chorvátskej INE sa platia 4 kn a to cez automat, buď hotovosťou, alebo priložením platobnej karty. Ako to všetko prebieha som vám opísala v mojom predchádzajúcom blogu. Do Makarskej som prišla o 15.00 hod. Po krátkej prestávke som vyrazila ešte do môjho druhého domova – Dubrovníka.

benzínka
Benzínka. Foto: unsplash.com

Drahé Chorvátsko?

V Slovenskej tlači čítam, ako v Chorvátsku všetko veľmi zdraželo. Nesúhlasím s tým. Ceny išli hore všade. Veľkou výhodou je, že si môžete vybrať kam sa pôjdete najesť. Drvivá väčšina hotelov má all inclusive a jedla a pitia je čo hrdlo ráči. Reštaurácie, kaviarne nájdete od tých najlacnejších až po tie najdrahšie. V reštauráciách si treba dať pozor hlavne na nápoje, tie sú drahšie, rovnako ako aj u nás. Vždy sa čudujem, keď vidím našich turistov kupovať v obchodoch minerálky. V Chorvátsku je kvalitná pitná voda, ktorá vám tečie priamo z vodovodu, či z početných fontán v mestách a mestečkách. To je veľká výhoda a možnosť ušetrenia pár euro oproti iným destináciám.


Slnko a more na záver

Teplota mora trocha klesla, lebo ho premiešal vietor, ktorý fúkal. Momentálne sa pohybuje od 23 ℃  v Zadare a 24 ℃ v Dubrovníku. Rýchlo sa však otepľuje, lebo teplota vzduchu sa pohybuje okolo 32 ℃.

Aktuálne je dovolenka v Chorvátsku veľmi príjemná, stále nie je veľa ľudí. Avšak dá sa očakávať, že v júli a v auguste budú hotely vypredané. Neváhajte a ak chcete ísť na dovolenku práve sem, mrknite na dovolenky v Chorvátsku, kde nájdete pestrú ponuku. Stačí si len vybrať.

Chcem dovolenkovať v Chorvátsku
Chorvátsko
Chorvátsko. Foto: unsplash.com

Teším sa na vás na Makarskej riviére a v Dubrovníku, ako delegátka a sprievodkyňa fakultatívnych výletov CK SATUR - Janka Domič.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook