Máte strach z lietania? Prekonajte ho vďaka týmto tipom

Nastal čas postaviť sa obavám z lietania, nenechať ho znepríjemniť vám vytúženú dovolenku. Kým väčšina z nás s nástupnom leta túžobne odpočítava dni do začiatku dovolenky, v ľuďoch, trpiacich strachom z lietania narastá úzkosť. Namiesto radosti z blížiacej sa cesty a očakávania pekných zážitkov sa ich zmocňujú len nepríjemné obavy z pobytu na palube lietadla. Ak ste i vy obeťou aviofóbie, alebo postihla niekoho z vašich blízkych, určite si kladiete otázku, ako s ňou bojovať.

Ak ste i vy obeťou aviofóbie, alebo postihla niekoho z vašich blízkych, určite si kladiete otázku, ako s ňou bojovať.

Niektorí psychológovia varujú, že to nie je najľahšie, lebo na prekonanie strachu je podľa nich potrebné časté opakovanie situácie, ktorá ho vyvoláva. A keďže väčšinou lietame maximálne párkrát do roka, na adaptáciu to nestačí.

Na druhej strane však príbehy celebrít, ktoré strach z lietania nikdy nedokázali prekonať (Aretha Franklin, Kate Winslet, či Ben Affleck), navrávajú, že ani vyššia frekvencia letov, alebo prístup k privátnemu lietadlu nie sú zárukou úspechu.

žena v lietadle
Žena v lietadle, ktorá má strach z lietania. Foto: archív CK SATUR

Azda dôležitejšie je preto realistickejšie porozumenie situácii, v ktorej sa nachádzate a včasná príprava na samotný let. Každý z nás je iný a kým niekomu môže na prekonanie obáv pomôcť faktami podložená racionalizácia, inému relax a telesná pohoda, ďalšieho môže upokojiť prítomnosť chápavého spolucestujúceho, alebo jednoduchý psychologický trik.

Prístupov a možností je viacero, tak si doprajte priestor na experimentovanie.


Aká je pravdepodobnosť?

Matematicky vyjadrená pravdepodobnosť, že zomriete pri havárii lietadla je 1 ku 11 miliónom, teda približne 0,0000001 %. U leteckých spoločností vo vyspelých krajinách je ešte nižšia, 1:15 miliónom. Pre porovnanie, pravdepodobnosť smrti v dôsledku stretu so žralokom je 1:3,7 milióna, ako pasažier vlaku 1:500 000 a následkom autonehody 1:5000. K tomu, havárie lietadiel prežije až 95,7 % z pasažierov na palube. Z ešte širšej perspektívy, väčšie riziká predstavujú uštipnutie hadom, blesk, či pád z postele. 

letisko
Letisko. Foto: archív CK SATUR

Očakávania a predvídavosť

Veľa obáv však plynie aj z neistoty, ako bude let prebiehať, ako sa budú správať spolucestujúci a ako bude reagovať organizmus. Prečo máte čudný pocit v uchu? Nevyzerá to krídlo tak trochu labilne? Prečo nás vyzývajú, aby sme zostali sedieť a pripútali sa? Prieskumy ukázali, že takmer tri štvrtiny ľudí trpiacich aviofóbiou má strach z mechanického zlyhania lietadla.

Aby bol vplyv podobných udalostí na vašu psychiku čo najmenší, oboznámte sa s detailmi fungovania lietadla. Napríklad:

  • Aby lietadlo vzlietlo, potrebuje nabrať rýchlosť. Pri trení so zemským povrchom to cítite viac, no po vzlietnutí už menej.
  • Tlak v ušiach cítite v dôsledku zmeny tlaku vzduchu. Je to prirodzené a spravidla nie nebezpečné.
  • Niektoré časti krídel sú pohyblivé a slúžia na lepšie manévrovanie.
  • Motory lietadla sú jednoduchšie ako tie v automobiloch, alebo v záhradných kosačkách. Aj pri nepravdepodobnom zlyhaní jedného z nich, zostáva lietadlo funkčné.
  • Tlak na dvere lietadla vo výške 9000 metrov je ekvivalentný záťaži zhruba 9000 kg.
  • Štyri aerodynamické faktory – tiaž, ťah, odpor a vztlak – pôsobia navzájom počas letu na lietadlo a výsledkom je, že pasažieri sa i napriek veľkej výške cítia na palube viac-menej prirodzene.
  • Na jednu hodiny letu lietadla pripadá 11 hodín údržby.

Turbulencie

Tento známy pojem označuje jav, ktorý vzniká pri prechode lietadla zo zóny nízkeho tlaku do zóny s vysokým tlakom. Prejavuje sa výraznejším trasením, alebo „nadskočením“ lietadla, čo pocítia aj cestujúci. Turbulencie sú zriedkakedy neočakávané, posádka pred nimi spravidla varuje a väčšina nehôd pri nich vzniká kvôli nedodržiavaniu bezpečnostných pokynov.

  • pohľad z lietadla
  • pobrežie z lietadla
  • lietadlo
  • pohľad z lietadla
  • pobrežie z lietadla
  • lietadlo

Pred letom

Okrem osvojenia si technických poznatkov môžete vykonať aj niekoľko praktických preventívnych opatrení ešte pred letom. Rezervujte si priamy let bez prestupu, aby ste sa vyhli dvojnásobným útrapám. Sedadlo zvoľte pri uličke, čo vám poskytne pocit voľnosti, prípadne nech je aj blízko jedného z východov. Alternatívne, ak sa obávate otrasov, sedadlo pri okne priamo nad krídlami býva najstabilnejšie. To isté platí pre väčšie a mohutnejšie typy lietadiel.

Výber letu podľa trasy mimo oblastí s predpovedanými turbulenciami už znie ako luxus, ale taktiež pripadá do úvahy. Ak máte tú možnosť, zvoľte si, podľa vašich preferencií, denný alebo nočný let.

lietadlo
Lietadlo. Foto: archív CK SATUR

Trénujte váš mozog

Čo sa psychickej prípravy týka, tá má hneď niekoľko zaujímavých a inšpiratívnych aspektov. 

Umenie relaxovať, správne dýchať a uvoľniť zbytočne napäté svalstvo vám môže prísť vhod aj za iných okolností. Oblasti rozvoja, na ktoré sa môžete zamerať, zahŕňajú meditáciu, prácu na upustení od obáv nad vecami mimo vašu kontrolu, cielené uvedomenie si nervového napätia a jeho postupné uvoľňovanie, rôzne dychové cvičenia a pozitívnu vizualizáciu.

K postupnému prekonaniu strachu z lietania môžu prispieť aj technológie. Hry, simulácie, trenažéry, virtuálna realita, alebo špeciálna aplikácia prinášajú spôsoby, ako sa mysľou dostať na palubu a zároveň zostať v pohodlí domova. Letecké kurzy poskytnú aj komplexnejší prístup, odborné vedenie a absolventom dodajú viac sebavedomia.

Viac o SOAR aplikácii

Povedomie o tom, kde sa v nás berú prehnané a neopodstatnené obavy, je pre boj s nimi nemenej prínosné ako vedomosti o aerodynamike. Myšlienky na to „čo by sa mohlo stať keby...“, predstavy katastrofických scenárov a chybný výklad pravdepodobnosti spoločne prispievajú k úzkostným stavom. Moderná terapeutická prax ponúka viacero metód, ako sa im postaviť a získať prehľad v tejto oblasti vám iste nebude na škodu.

vystreté nohy
Vystreté nohy v lietadle. Foto: archív CK SATUR

Na letisku

Jedna vec, ktorú môžete urobiť ešte pred termínom odletu, je navštíviť letisko. Oboznámite sa lepšie s jeho prostredím a v deň letu potom nebudete zbytočne nervózni, alebo zaskočení.

V samotný deň odletu príďte v dostatočnom predstihu, aby ste predišli stresu a časovej tiesni. Počas pobytu v budove terminálu si dajte záležať na tom, aby ste nekonzumovali upokojujúce lieky spolu s alkoholom. Ak si dáte jedno, vylúčte druhé. Alkohol obmedzte len na jeden pohár vína, alebo jedno pivo. Káve sa vyhnite úplne.

Najhorším nápadom nie je ani načasovať si denný program tak, aby ste v lietadle skoro zaspali. Ak u vás však nedostatok spánku prispieva k nervozite a zlej nálade, radšej to nerobte.

Mimochodom, vedeli ste, že každý pilot musí mať nalietaných minimálne 1500 hodín predtým, ako sa uchádza o zamestnanie v spoločnosti prepravujúcej cestujúcich?

las vegas letisko
Letisko v Las Vegas. Foto: archív CK SATUR

Vo vzduchu

Po usadení sa a štarte lietadla nezabudnite v prvom rade na dve veci - pitný režim a pravidelné, hlboké dýchanie. Snažte sa nad dychom získať kontrolu sústredenými nádychmi a pomalými výdychmi. Zatvorte oči a nikam sa neponáhľajte.

V prípade, že sa myšlienkami nedokážete sústrediť len na dych, pokúste sa predstaviť si cieľ vašej cesty, aktivity, ktoré vás tam čakajú a ľudí, s ktorými sa stretnete. Tiež si môžete dĺžku cesty rozdeliť na kratšie časové úseky a postupne, ako ubúdajú, ich v mysli označiť za ukončené. Časovú os letu môžete aj nakresliť na papier a uplynulé etapy vizuálne odlišovať.

Pre rýchlu úľavu pri náhlom návale strachu sa snažte čo najsilnejšie prstami stlačiť opierky na ruky a súčasne napnúť brušné svaly. Takto zotrvajte 10 sekúnd a potom sa uvoľnite. Ak treba, po chvíli celý proces zopakujte.

Iným trikom je navliecť si okolo zápästia tesnú gumičku a v prípade prudkej, nečakanej obavy ju natiahnuť a pustiť. Takáto ľahká dávka štipľavej bolesti vám môže pomôcť k rýchlemu návratu naspäť do reality.

Podľa toho, čo máte radi, ponorte vašu myseľ do niektorej z foriem rozptýlenia. Filmy, seriály, hry, bulvár, sociálne siete – čokoľvek, čo vám pomôže odpútať sa od strachu je v poriadku. Ak ste zvládli techniku pozitívnej vizualizácie, teraz nastal čas ju uplatniť.

A v neposlednom rade, nebojte sa obrátiť na palubný personál. Sú to trénovaní profesionáli, ktorí vedia presne čo povedať a urobiť, aby sa vám uľavilo od strachu.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook