Maldivy obrazom: Unikátne fotografie toho, čo treba vidieť a zažiť

Stručne a výstižne, no najmä obrazom sa spoločne vyberieme spoznávať zaujímavé miesta sveta. Autori textov a fotografií sú zväčša naši sprievodcovia, kolegovia, či iní cestovatelia. Dnes cez fotky o tom čo musíte vidieť a zažiť na Maldivách. Rozprávkové súostrovie, ktoré je snom mnohých dovolenkárov, predovšetkým milovníkov pláží s bielym pieskom, bohatého koralového podmorského sveta či luxusných hotelových rezortov nám bližšie

Ubytovanie "na vode"

Takmer v každom rezorte si môžete vychutnať svoju vlastnú časť Indického oceána a jeho podmorských krás vo vlastnom bungalove s preskleným dnom.

Ubytovanie "na vode"
Ubytovanie "na vode". Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Zásobovanie ostrovčekov

Na Maldivách nie je problémom ani mať svoj vlastný ostrov, kam vám na požiadanie loďkou dovezú čerstvé ovocie, plody mora či jednoducho raňajky.

loďka. maldivy
Loďka. Maldivy. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Letisko má svoj vlastný ostrov

Jediné medzinárodné letisko na Maldivách sa nachádza na samostatnom ostrove Hulhule, odkiaľ dovolenkári pokračujú ďalej do rezortov rýchloloďami alebo hydroplánmi. Kvôli pristávacej dráhe bol  ostrov umelo predĺžený a miestne obyvateľstvo z ostrova presídlené.

lietadlo. maldivy
Lietadlo. Maldivy. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Hlavné mesto uprostred oceánu

Pohľad z ostrova Viligili na hlavné mesto Male ležiace na samostatnom ostrove. Súš tvorí iba jediné percento z celkovej rozlohy takmer 300 000 kilometrov štvorcových (teda 298 kilometrov štvorcových). Krajina sa rozprestiera na 1190 ostrovoch.

Hlavné mesto Male
Hlavné mesto Male. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Domáci

Moslimovia tvoria 100% miestneho obyvateľstva. Každý kto by chcel požiadať o maldivské občianstvo, musí predtým konvertovať na islam. Následná konverzia z islamu už ale pod hrozbou trestu smrti nie je možná.

Miestni obyvatelia
Miestni obyvatelia. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Stará piatková mešita

Popri Národnom múzeu Maldív je najvýznamnejšou pamiatkou v meste Stará piatková mešita, pochádzajúca zo 17.storočia a postavená z koralového kameňa. Pokiaľ ste vhodne oblečení, môžete mešitu navštíviť v čase medzi modlitbami (najlepšie dopoludnia).

  • Stará piatková mešita
  • Stará piatková mešita
  • Stará piatková mešita
  • Stará piatková mešita

Nová piatková mešita

Návšteva Novej piatkovej mešity je pre nemoslimov taktiež možná - mimo času modlitieb. Na túto najväčšiu mešitu Maldív ( s kapacitou až 5000 veriacich) sa skladali krajiny ako Malajzia, Indonézia Brunej či Bangladéš. Vedľa mešity je situované aj Islamské centrum, pomenované podľa národného hrdinu – Mohameda Thakufaanua, zjednotiteľa a osloboditeľa Maldivcov spod portugalskej nadvlády.

Nová piatková mešita
Nová piatková mešita. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Prezidentská rezidencia a palác

Pohľad na vonkajšiu (ochrannú ) bránu prezidentskej rezidencie v centre hlavného mesta. A samotný Prezidentský palác. Prezident na Maldivách má súčasne aj výkonnú moc, pretože zastáva aj funkciu Predsedu vlády, Ministra financií a Ministra obrany.

  • Prezidentská rezidencia a palác
  • Prezidentská rezidencia a palác
  • Prezidentská rezidencia a palác
  • Prezidentská rezidencia a palác

Bývalé sídlo prezidenta

Podľa starých koloniálnych vzorov vznikla aj bývalá Rezidencia prezidenta, dnes sídlo Najvyššieho súdu.

Bývalá Rezidencia prezidenta, dnes sídlo Najvyššieho súdu
Bývalá Rezidencia prezidenta, dnes sídlo Najvyššieho súdu. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Hlavné mesto Male

Hlavné námestie Jumhooree Maidan s obrovskou maldivskou vlajkou a vládnymi budovami. Po pravej strane Centrála Národnej bezpečnostnej služby Maldív.

Hlavné námestie Jumhooree Maidan a centrála Národnej bezpečnostnej služby Maldív.
Hlavné námestie Jumhooree Maidan a centrála Národnej bezpečnostnej služby Maldív. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Typické rybie trhy

Skutočným srdcom mesta je pre miestnych obyvateľov rybí trh. Okrem naporcovania čerstvo kúpených rýb sa dozviete aj tie zaručene najhorúcejšie novinky z mesta. Najpredávanejšou miestnou rybou je tuniak. Toho vedia na ostrovoch pripraviť na všakovaké spôsoby – šalát, fašírky, či vysmažený. Tuniak je súčasťou aj národnej špeciality – Mas Huni.

  • rybí trh
  • rybí trh
  • rybí trh
  • rybí trh
  • rybí trh
  • rybí trh

Manty a žraloky zaručené

Kŕmiť alebo aspoň pozorovať manty môžete len pár metrov od brehu pri rybom trhu. Okrem rôznych druhov rají možno (a to predovšetkým v okolí atola Ari) zhliadnuť žraloky – kladiváre alebo najväčší druh žraloka – Žraloka obrovského (veľrybieho).

manty
Manty. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Na kúpanie v hlavnom meste plavky nepotrebujete

Osviežiť sa v oceáne možno priamo na hlavnom ostrove Male. Ale úplne oblečení. Či ste muž, či žena vyzliekanie je spoločensky nevhodné a za nudizmus hrozí vysoká pokuta a doživotné vyhostenie z krajiny. Našťastie v rezortoch sú plavky povolené.

ostrov Male
Hlavný ostrov Male. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Trochu iná MHD-čka

Medzi Hulhumale a Male premávajú lodičky MHD približne každých 15 minút. Cena jednej jazdy sa pohybuje okolo 10 eurocentov.

lodička MHD
Lodička MHD. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Slaná Coca Cola?

Na ostrove Thulusdhoo nájdeme jedinú fabriku na výrobu Coca Coly z odsolenej morskej vody na svete. Okrem nafľaškovanej odsolenej morskej vody sú medzi miestnymi populárne aj sladké nápoje a čerstvé ovocné džúsy – pandanový, melónový, mangový či kokosová šťava. Mimo rezortov budete mať smolu na alkohol, ten sa v tejto moslimskej krajine nesmie nikde podávať. Zakázaný je aj dovoz alkoholu na Maldivy. Ten musíte odovzdať ešte na letisku do špeciálneho alkoholového skladu a pri odlete si ho nezabudnúť vyzdvihnúť.

Fabrika na výrobu Coca Coly na ostrove Thulusdhoo
Fabrika na výrobu Coca Coly na ostrove Thulusdhoo. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Suveníry v znamení mora

Zopár typických suvenírov z Maldív – mušle, koraly či drevené predmety z rôznych druhov dreva, no všetky majú spoločného menovateľa – more. Hlavne lokálne koraly pôsobia nesmierne pestro. Majme ale na pamäti, že Maldivy tieto koraly síce opustiť smú, ale ich dovoz do EU je prísne zakázaný.

Suveníry v znamení mora
Suveníry v znamení mora. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Farebný svet

Suvenírový obchodík a centrum potápania v jednom na ostrove Himmafushi.

Suvenírový obchodík a centrum potápania
Suvenírový obchodík a centrum potápania. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Pláže sú všade

„Bežná“ verejná pláž na ostrove Huraa.

Verejná pláž na ostrove Huraa
Verejná pláž na ostrove Huraa. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Chlebovník "náš každodenný"

Medzi typické – na ostrovoch pestované rastliny patrí popri kokosovej palme najmä chlebovník. Jeho plody sa v miestnej kuchyni využívajú okrem lahodného curry ako príloha k mäsu či zelenine.

chlebovník
Chlebovník. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátral

Gastro zážitok pod hladinou mora

Fenomenálna podmorská reštaurácia Ithaa na ostrove Rangali, v ktorej si v hĺbke šesť metrov pod hladinou môžete vychutnať čokoľvek z toho, čo práve pláva nad vami.

podmorská reštaurácia Ithaa
Podmorská reštaurácia Ithaa. Foto: CK SATUR

Život tu skrátka plynie úplne iným tempom

maldivy
Maldivy. Foto: CK SATUR, Marcel Šmátrala

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook