6 dôvodov prečo lyžovať na Slovensku

Už teraz rozmýšľate nad tým, kde strávite zimnú lyžovačku? A čo takto Slovensko? Lyžovačka u nás „doma“ je stále viac populárna, pretože má množstvo výhod a ponúka tie najmalebnejšie prírodné scenérie, od tých najvyšších hôr až po dlhé zjazdy v kopcovitých terénoch.
romantická chatka v tatrách
Romantická chatka v Tatrách. Foto: CK SATUR
Lyžovačky na Slovensku

1. Sadnete do auta a ste tam

Neporovnateľnou výhodou domácich lyžiarskych stredísk je, že cestovanie vám nezaberie priveľa času. Samozrejme závisí od toho, z ktorej časti Slovenska vyrazíte a kde máte cieľ cesty. Keď si to ale porovnáte s faktom, že dobré strediská v Alpách sú od slovenských hraníc tak štyri – päť hodín cesty, časová úspora je veľká. Kratšiu cestu ocenia najmä rodiny s deťmi. Najobľúbenejšie lyžiarske strediská na Slovensku nájdete vo Vysokých a Nízkych Tatrách.  Zalyžovať si môžete na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici alebo v Starom Smokovci. Jasná v Nízkych Tatrách je zas rajom nielen pre lyžiarov ale aj snowboardistov a freeriderov.

Vysoké Tatry. Slovensko
Vysoké Tatry. Slovensko. Foto: unsplash.com

2. Donovaly: druhý najväčší detský areál v Európe

Na rozhraní Nízkych Tatier a Veľkej Fatry nájdete lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly. V areáli je k dispozícii 11 kilometrov zjazdoviek, pričom 7,4 kilometra je technicky zasnežovaných. K stredisku patria tiež dve lanovky a 14 vlekov. Zalyžovať si tu môžu rodiny s deťmi a začiatočníci, pre ktorých je vhodnejšie Záhradište, stredne pokročilí a pokročilí lyžiari by si mali vybrať Novú hoľu. V časti Záhradište nájdete aj Riders Park s denne upravovanými prekážkami.

Zimný svah na Donovaloch - Záhradište. Slovensko
Zimný svah na Donovaloch - Záhradište. Slovensko. Foto: CK SATUR
Náš tip: V centre celoročného strediska Donovaly sa nachádza Residence Hotel & Club Donovaly**** odkiaľ sa aj peši dostanete priamo na svah. Hotel ponúka ubytovanie v izbách či apartmánoch s balkónom, veľký výber jedál na raňajky a večere, ako aj wellness a masáže. A čo je skvelé, práve tu vás čaká obľúbená lyžovačka s animátormi rodinného klubu Planet Fun.
Štýlovo zariadená dvojlôžková izba v Residence Hotel & Club Donovaly.
Štýlovo zariadená dvojlôžková izba v Residence Hotel & Club Donovaly. Foto: CK SATUR

Park Snow Donovaly sa však hrdí najmä skutočnosťou, že má najväčší areál na výučbu lyžovania v strednej Európe a druhý najväčší detský areál. Areál na výučbu má rozlohu 12500 metrov štvorcových a deväť posuvných pásov. Pri výučbe lyžovanie je veľkým pomocníkom kolotoč poháňaný motorom. Začať s lyžovaním tu môžu už deti od troch rokov.

Náš tip: Vyskúšajte bežecké lyžovanie na Donovaloch nad Záhradištím, kde je niekoľko tratí, po ktorých si užijete aj nádherné výhľady na Nízke Tatry. Nezabudnite ochutnať pri vleku na Záhradišti vynikajúcu horúcu čokoládu. Robia ju tu fantastickú aj so šľahačkou.
donovaly, slovensko
Donovaly. Slovensko. Foto: CK SATUR
Náš tip: Rozprávkový hotelový rezort Gothal****, ktorý sa nachádza v krásnom horskom prostredí leží v Liptovskej Osade, len 12 km od Donovalov pod mohutným masívom Prašivej v Nízkych Tatrách. Rezort je zasadený do prekrásneho horského prostredia na rozhraní Veľkej Fatry a Nízkych Tatier. Zároveň je tu multifunkčný areál, ktorý poskytuje komfort pohodlného ubytovania a množstvo športových a relaxačných aktivít v priľahlom komplexe Vodného sveta. Je to skrátka miesto, kde si každý nájde to svoje.
Bazén hotela Gothal.
Bazén hotela Gothal. Liptovská Osada. Foto: CK SATUR

3. Štrbské Pleso: najvyššie položené lyžiarske stredisko

Štrbské Pleso je najvyššie položená tatranská osada, kde nájdete na južných svahoch Predného Soliska deväťkilometrov ľahkých a stredne ťažkých zjazdoviek. Lyžiari môžu využiť niektorú z dvoch rýchlych sedačkových lanoviek, trojsedačkovú lanovku alebo dva vleky. Súčasťou je samostatne ohradený detský areál Maxiland s vlastným vlekom a dopravníkovým pásom. Na svoje si prídu lyžiari, ktorí majú radi slalom, zjazd aj bežecké lyžovanie. To všetko v kombinácii s vysokými službami strediska zaručuje pohodovú rodinnú lyžovačku. Najvyššie položené lyžiarske stredisko má snowpark pre milovníkov adrenalínu. V parku sú dve platformy za sebou vhodné pre začiatočníkov aj stredne pokročilých. Pre skúsenejších snowboardistov sú tu streetové prekážky, na ktorých si užijú kopec zábavy.

Štrbské Pleso a zasnežené tatranské štíty. Vysoké Tatry. Slovensko
Štrbské Pleso a zasnežené tatranské štíty. Vysoké Tatry. Slovensko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Ak chcete byť čo najbližšie pri svahu, bez zbytočných presunov, vyskúšajte slovenskú legendu hotel FIS Štrbské Pleso***, ktorý ponúka bohaté raňajky a má skvelé gastronomické pochúťky. V okolí zas nájdete plno zimných stánkov, kde rozvoniavajú slovenské špeciality a vychutnať si tu môžete aj krásne zimné prechádzky.
Hotel FIS Štrbské Pleso. Slovensko
Hotel FIS Štrbské Pleso. Slovensko. Foto: CK SATUR

4. Tatranská Lomnica: najstrmšia zjazdovka

Lomnické sedlo v Tatranskej Lomnici je najvyššie položenou a najstrmšou zjazdovkou na Slovensku. Spustíte sa z výšky 2190 metrov nad morom a prekonáte prevýšenie 1300 metrov. Rozšírená carvingová 5,5 kilometrov dlhá trať so šírkou 60 metrov je zárukou skvelého zážitku. O komfort na svahu sa postarajú moderné sedačkové a kabínkové lanovky. Pre menej skúsených lyžiarov je tu šesť kilometrov ľahších zjazdoviek. Moderná 15-miestna lanovka odvezie lyžiarov na Skalnaté pleso, odkiaľ je nádherný výhľad na Lomnický štít. Skalnaté pleso sa stane najobľúbenejším miestom pre rodiny s deťmi, kam ich naláka indoorový fun park Kamzíkovo. Deti sa zabavia na šmykľavkách, v bazénoch s guľôčkami alebo v bludisku a niečo o tatranských zvieratách sa naučia v mini galérii pred vstupom.

Grandhotel Praha. Vysoké Tatry. Slovensko
Grandhotel Praha. Vysoké Tatry. Slovensko. Foto: CK SATUR
Náš tip: V tejto oblasti je vyhľadávaný Grandhotel Praha****, ktorý je situovaný v centre Tatranskej Lomnice, na úpätí Lomnického štítu, neďaleko nástupnej stanice lanovky na Skalnaté Pleso a Lomnický Štít s možnosťami lyžovania aj pre náročných.

5. Starý Smokovec: najlepšia sánkovačka z Hrebienka

Ak si chcete zo zimnej dovolenky v Tatrách odniesť ten najlepší zážitok, vyskúšajte so svojimi deťmi dennú a nočnú sánkovačku z Hrebienka. Celkovo je toto stredisko ideálne pre rodiny s deťmi. Jakubkova lúka je vhodná pre začiatočníkov a platia v nej tiež výhodné skipasy. Hrebienok je aj v zime najobľúbenejším miestom turistických prechádzok, ktoré vás zavedú k Vodopádom Studeného potoka alebo na vysokohorské chaty. Na Hrebienku sa už niekoľko rokov koná podujatie Tatry Ice Master so zaujímavými ľadovými sochami. V minulom roku si ľadové výtvory prišlo pozrieť až 30-tisíc návštevníkov.

sánkovačka
Sánkovačka. Foto: CK SATUR
Náš tip: Grandhotel Starý Smokovec **** píše svoju bohatú históriu v srdci Vysokých Tatier pod Slavkovským štítom od roku 1904 a dodnes patrí k neodmysliteľnému koloritu Starého Smokovca. Leží v centre Smokovca a priamo pri hoteli má stanicu pozemná lanovka na Hrebienok.
Izba hotela Grandhotel Starý Smokovec. Slovensko
Izba hotela Grandhotel Starý Smokovec. Slovensko. Foto: CK SATUR

6. Jasná: najväčšie lyžiarske stredisko

Ak sa vyberiete na lyžovačku do Nízkych Tatier, potom je Jasná vašou „jasnou“ voľbou. :) S 50 kilometrami zjazdoviek, 30 dopravnými zariadeniami a 15 barmi a reštauráciami je jednoznačne našim najväčším strediskom. Nezáleží na tom, či ste rodičia s malými deťmi, lyžiari – začiatočníci, alebo „starí harcovníci“. V Jasnej je pre každého niečo.

Náš tip: Nielen lyžovačku, ale aj skvelé služby a zábavu priamo pod Chopkom ponúka hotel Pošta****. Užiť si tu môžete aj krásne wellness, saunu a vírivku. Útulný hotel v kombinácii prírodných materiálov a moderného zariadenia má komfortné izby. Pošta je známa aj pre svoju špičkovú gastronómiu.
Wellness v hoteli Pošta. Jasná.
Wellness a dokonalý relax v hoteli Pošta. Jasná. Foto: CK SATUR

Pre rodiny s deťmi sú modré zjazdovky na severnej strane Chopka. Nechýbajú tiež ohradené areály detských škôlok Maxiland, kde vaše deti naučia lyžovať skúsení inštruktori. Freeride zóna dopraje slobodu skúseným lyžiarom a snowboardistom. Ak zvládnete celý deň na lyžiach a ešte máte energiu na zábavu, zájdite do nočného klubu Happy End na Bielej Púti. V prípade, že ste skôr na zábavu vo vode ako na tanečnom parkete, využite blízkosť Aquaparku Tatralandia, ktorý je len dvadsať minút od strediska. Jasná ponúka ubytovanie v kvalitných hoteloch so stravou ako i v romantických drevených chatkách.

Náš tip: V centre celoročného strediska Jasná sa nachádza prestížny Hotel Grand Jasná **** stojaci na severnej strane Chopku, v nadmorskej výške 1100 m n. m. V tesnej blízkosti hotela sa nachádza lanovka. Časť wellness centra hotela je situovaná do exteriéru a tým sa znásobuje zážitok relaxu priamo v prírode.
hotel grand jasná, slovensko
Hotel Grand Jasná. Slovensko. Foto: CK SATUR

Našli ste si najlepšiu zjazdovku presne pre vás? Zimnú dovolenku na Slovensku môžete stráviť aj s nami. Vyberte si z našej bohatej ponuky, pričom vám s výberom v CK SATUR radi poradíme, lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto.

Páčil sa ti  článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook