Čo vidieť v Londýne okrem známych atrakcií? Tu sú naše tajné tipy!

Londýn je veľké metropolitné mesto s mnohými svetoznámymi budovami, múzeami a galériami, ktoré ukrývajú viac ako 2000 ročnú históriu. Áno, občas tu môže zapršať a ľudia sa v ňom veľmi neusmievajú, no to nikomu nebráni v tom, užiť si Londýn naplno. Prejdite sa pozdĺž južného brehu Temže, pozrite sa na kvetinový Londýn, vychutnajte si super kávu v Sky Garden a navštívte netradičné ale fascinujúce atrakcie, ktoré toto slávne mesto ukrýva.

Hlavné mesto mocného impéria sa zrodilo ako malá keltská osada Llyn Dun. To, že vtedy bola celkom bezvýznamná, už dávno neplatí. Tak ako iné európske mestá, aj Londýn je vrastený do základov rímskeho mesta. Veď i samotný Tower stojí na mieste rímskej pevnosti. Keďže mesto živelne rástlo celé stáročia, dnes je tak poznávanie Londýna prechádzkou v čase, na ktorú vás pozývame s naším sprievodcom. Lebo pri tomto kúzelnom meste platí, že ho treba zažiť a vidieť.

Poznávacie zájazdy do Veľkej Británie
Londýn
Most Millennium v Londýne. Foto: unspalsh.com

1. Najlepšie prechádzky Londýnom

Napriek veľkej rozlohe Londýna, všetko podstatné leží na malom území a dá sa obísť aj peši. Preto najkrajšie prechádzky po Londýne začínajú na nábreží Temže oproti Parlamentu. Most Westminster z 19. storočia ponúka krásne výhľady a v jeho tesnej blízkosti sa týči stometrová hodinová veža nesúca trinásť tonový zvon Big Ben. Každého zrak priam magneticky priťahuje novogotický komplex House of Parliament, využívaný na rokovania parlamentu. Jeho východná fasáda meria 266 m, má 11 nádvorí a 3 km chodieb. Ďalšie nezabudnuteľné vyhliadky ponúka londýnsky most Millennium, odkiaľ sa vám aj večer naskytnú vysvietené výhľady na slávnu katedrálu sv. Paula. 

Most Westminster a Big Ben. Londýn
Most Westminster a Big Ben. Londýn. Foto: CK SATUR

Westminsterské opátstvo vyžarujúce určitú elegantnú zdržanlivosť je legendárne miesto, kde bol korunovaný Viliam Dobyvateľ a to na Vianoce v roku 1066. Vstup plný gotickej nádhery je veľkolepý. Hlavná loď s výškou 31 m je najvyššou v krajine. Sú tu pochovaní veľkí muži anglických dejín, nechýba Livingstone či Churchil, ktorý prežil život s whisky a s cigarami a "absolútne bez športu", tak svojim suchým humorom zvykol podotknúť. Nenechajte si ujsť famózny interiér slávnej katedrály. 

Londýn
Westminsterské opátstvo s veľkolepým interiérom. Londýn. Foto: unsplash.com
Náš tip: Spoznajte Londýn a jeho naj s naším sprievodcom.

2. Little Venice v Londýne

Little Venice v Londýne je známy pre úžasné vodné cesty a úzke člny. Je domovom mnohých Londýnčanov žijúcich na lodiach. Prejsť sa tu môžete po Rembrandtových záhradách, vyskúšať plavbu medzi Little Venice a Camden Lock, pochutnať si na dobrom jedle v miestnych reštauráciách alebo si vychutnať kávu v príjemnej kaviarni. Zaujímavé je tu i bábkové divadlo Barge.

Londýn
Little Venice. Londýn. Foto: unsplash.com

3. Sky Garden

Sky Garden je najvyššia verejná záhrada v Londýne, ktorá zaberá tri poschodia sviežich upravených záhrad na 35. poschodí mrakodrapu City. Toto krásne miesto sa nachádza na ulici Fenchurch, priamo v srdci mesta. Je tu aj vyhliadková plošina, vonkajšia terasa, dve reštaurácie, dva bary a nádherná panoráma na Londýn a Temžu. A skvelá káva! 

Londýn
Sky Garden. Londýn. Foto: unsplash.com

4. Kew Gardens

Kew Gardens je nádherná záhrada, plná úžasných výhľadov, vzácnych rastlín, viktoriánskych skleníkov, čínskej pagody a chodníka v korunách stromov. Táto popredná svetová botanická záhrada uchváti v každom ročnom období. Nájdete tu zaujímavú flóru a zrekonštruovaný Temperate House, kde sa nachádza jedna z najvzácnejších rastlín na svete – Encephalartos Woodii, ktorá prežila dinosaury.  

Londýn
Kew Gardens. Londýn. Foto: CK SATUR
Náš tip: Vydajte sa s našim sprievodcom na poznávací zájazd - Kvetinový Londýn a užite si mesto z inej perspektívy.

5. Výmena stráží

Britská monarchia už po stáročia vyžaruje nielen diplomatickú eleganciu ale aj tradičnú presnosť. Taká výmena stráží je príkladom, podľa ktorej si môžete nastaviť hodinky. Každý pondelok, stredu, piatok a nedeľu o 10:00 pochodujú vojaci v červených kabátoch a klobúkoch z medvedej kože z Paláca svätého Jakuba do Buckinghamského paláca za sprievodu živej kapely. Presne o štyridsaťpäť minút neskôr, sa vystrieda predchádzajúca stráž v tradičnom obrade, ktorý trvá už celé stáročia. Príďte skoro, aby ste získali ten najlepší výhľad.

Londýn
Londýnska stráž. Londýn. Foto: CK SATUR

6. Harry Potter

Na severe Londýna sa nachádzajú filmové ateliéry Warner Bros Studios. Tu si na svoje prídu najmä detskí (ale aj dospelí) fanúšikovia Harryho Pottera. Spoznáte tu tajomstvá tvorby veľkolepých scén, špeciálnych efektov či kostýmov. Nechýba ani Hogwart Express, vozík na kufre, ktorý mizne v stene nástupišťa, tajuplný hrad Rokfort, ktorého prehliadka začína vo veľkej jedálni, kde je práve prestreté na večeru, kancelária Dumbledora, ktorá sa nachádza v jednej z najvyšších veží Rokfortu. 

Londýn
Harry Potter. Londýn. Foto: CK SATUR
Náš tip: Londýn s deťmi? Stavte na poznávací zájazd Londýn pre deti a Harry Potter, ktorý očarí všetky vekové skupiny.

7. Záhrada Kyoto v parku Holland

Holland Park je jedným z najkrajších zelených plôch v Londýne, kde sa nachádzajú ihriská, lesy, ekologické centrum a pozostatky domu Holland, ktorý bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny. V parku sa nachádza tradične navrhnutá japonská záhrada Kyoto, ktorá bola vytvorená akú súčasť japonského festivalu v Londýne v roku 1992. Má vodné prvky a tradičné japonské stromy a rastliny. Nádherná je aj v období jesene.

Londýn
Záhrada Kyoto v parku Holland. Londýn. Foto: unsplash.com

8. Trh Borough

Borought je najstarší londýnsky trh s potravinami, ktorý sa datuje do trinásteho storočia a je bohatým zdrojom rôznych gurmánskych dobrôt. Kedysi sa tu nachádzali len britské produkty, no dnes sú tu rôzne obchody a predajcovia z celého sveta, ktorí ponúkajú svoje špeciality od francúzskych sendvičov, etiópskych špecialít, až po rôzne sladké maškrty.

Londýn
Trh Borough. Londýn. Foto: unsplash.com

9. Hampton Court

Hampton Court je nádherný barokový kráľovský palác. V 13. storočí na tomto mieste stála najskôr usadlosť, ktorú v 16. storočí na rozptýlenie využíval Henrich VII. Nasledujúci panovník Henrich VIII. nechal postaviť veľkú aulu tenisový kurt (pre pôvodnú verziu, z ktorej sa vyvinula dnešná podoba). Na konci 17. storočia bola veľká časť prestavaná. V 18. storočí panovníci preferovali iné londýnske paláce a Hampton Court prestal byť využívaný ako kráľovské sídlo. Až v 19. storočí ho sprístupnila pre verejnosť kráľovná Viktória. Nachádza sa tu najstaršie zachované bludisko dlhé 800 m a pekné esovité záhrady. Interiér je sprístupnený a sú tu k videniu mnoho miestnosti, čokoládovňa Juraja I., kde sa pripravoval jeho obľúbený nápoj. Každý rok sa tu koná nádherná kvetinová slávnosť.

Londýn
Hampton Court. Londýn. Foto: CK SATUR

10. Greenwich park a Národné námorné múzeum

Národné námorné múzeum v Londýne je najväčším v krajine a radí sa medzi najznámejšie na svete. Sídli v blízkosti parku Greenwich, odkiaľ sa naskytajú krásne vyhliadky. 

Londýn
Vyhliadka na Londýn z Greenwich. Foto: unspalsh.com

Zbierka múzea obsahuje skvelé umelecké diela, neuveriteľné poklady a skutočnú krvou zafarbenú uniformu, ktorú mal na sebe lord Nelson, keď bol smrteľne zranený na palube HMS Victory. V blízkosti múzea je vystavená loď Cutty Sark, ktorá patrila pred viac ako storočím medzi najrýchlejšie lode. Zasadená je na sklenenom podstavci na okraji Temže. V roku 2007 bola zničená pri požiari, ale v roku 2012 znovu otvorená pre verejnosť. Jej rekonštrukcia stála 30 mil. libier. Má nádherný 65 m dlhý pozlátený trup. Kedysi sa na nej prevážal rôzny tovar, ako čaj, whisky, vlna, byvolie rohy.

Londýn
Národné námorné múzeum. Londýn. Foto: unsplash.com

Nenechajte si ujsť počas poznávania Veľkej Británie tie najkrajšie atrakcie s CK SATUR, pričom vám s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny a bezplatné storno.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook