Ligúria - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Ligúria je hlavne známa pod pojmom Cinque Terre a vďaka hlavnému mestu oblasti - Janovu. Jeden z najkrajších kútov Talianska v sebe ukrýva krásnu architektúru v dokonalej súhre s okolitou prírodou.

Vypočuť reláciu:

O Ligúrii rozprávajú:

  • Eleonóra Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Roman Lipták, sprievodca CK SATUR

Gregorová: Začnime teda s tým čo vlastne všetko Ligúriu tvorí, aké mestá pod ňu spadajú?

Fedorová: Tak Ligúria je hlavne známa pod pojmom Cinque Terre a potom samozrejme jej hlavné mesto  Janov. ktoré je takisto veľkým a veľmi známym miestom v rámci Ligúrie. Keď už hovoríme o tom Cinque Terre, tak toto je tých päť mestečiek ktoré sú v podstate vbudované v skalách a sú v podstate takým tým charakteristickým znakom Ligúrie. Ale Ligúria teda nie sú len tieto mestečká a mesto Janov,ale sú to kopce ktoré sú nad Ligúriou, teda nad tým pobrežím ktoré je takmer 300 kilometrov dlhé a v podstate je až od hraníc Francúzska a končí Francúzskou riviérou a na druhej strane prechádza až do Toskánska. Ale zase hore zo severu sú tam Apeniny a kopce Alpy čiže je to naozaj krásne pobrežie lemované krásnymi kopcami.

Mestečká v skalách sú najznámejšou esneciou Ligúrie. Foto: depositphotos.com
Mestečká v skalách sú najznámejšou esneciou Ligúrie. Foto: depositphotos.com

Lipták: Ja by som možno ešte doplnil, že je tam z tých mestečiek zaujímavé ešte Portofino kde chodí na leto talianska smotánka - Giorgio Armani tam má svoj dom a rôzne celebrity z celého sveta tam chodievajú. A potom je známe u nás veľmi mesto Sanremo kde sa koná veľký festival hudobný.

Známe mestečko v oblasti je aj Portofino. Foto: depositphotos.com
Známe mestečko v oblasti je aj Portofino. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A čo sú teda v tejto oblasti Talianska také hlavné turistické atrakcie?

Fedorová: Tak určite je to to Cinque Terre, kde sa v podstate dá dostať len vlakom alebo loďou priamo do tých mestečiek, autom je to už komplikovanejšie. Popri nich ale teda vedie krásna cesta ktorá je či už na prechádzky 24 kilometrová alebo bicykle sa po ceste dajú požičať. Poskytuje nádherné výhľady a to je teda tá najznámejšia časť celej Ligúrie no a potom napríklad to Sanremo ktoré už je na hranici s Francúzskom tak to je miesto ktoré bolo zase známe jednak tým, že má krásnu promenádu, bolo tam kasíno. Takisto je to mesto ktoré to kvetinové pobrežie má tulipány, palmy, agávy čiže je to veľmi zelené pobrežie s píniovými hájmi tiež.

Lipták: To Sanremo objavil aj Alfred Nobel ktorý si tam vlastne kúpil vilu, je tam dodnes vila Nobel, je tam múzeum a vlastne tým, že je to známe tými kvetmi táto oblasť tak vždy keď je udeľovanie Nobelovej Ceny tak posielajú zo Sanremo kvety do Štokholmu ako podsta Alfedovi Nobelovi.

Gregorová: Vy už ste teda spomínali aj Janov to je hlavné mesto Ligúrie, je známy prístavom. Aké je to mesto?

Fedorová: Tak Janov je piate najväčšie mesto Talianska má cirka 600-tisíc obyvateľov čiže je tak porovnateľné s Bratislavou. Charakterom je ale úplne iné pretože to je vlastne najväčšie prístavné mesto Talianska a aj veľmi dôležité z hľadiska priemyslu ale samozrejme je veľmi pekné aj tým, že malo veľmi bohatú históriu najmä spojenú s výrobou námorných lodí alebo s lodiarstvom. Je to mesto Krištofa Kolomba kde môžeme navštíviť jeho rodný dom odtiaľ vyplával práve z tohto mesta. Takisto z hľadiska turistických atrakcií je tú jedno z najväčších akvárií v rámci Európy a tiež múzeum morí kde vlastne môžeme vidieť repliky starých lodí ktorými sa vlastne vyplávalo kedysi.

Janov je najväčšie prístavné mesto Talianska. Foto: depositphotos.com
Janov je najväčšie prístavné mesto Talianska. Foto: depositphotos.com

Lipták: Janov je veľmi zaujímavý, ja som tak Janov nejako odsúval veľa som cestoval po Taliansku a vlastne Janov bolo jedno z posledných miest Talianska ktoré som navštívil takých zaujímavých a veľa ľudí vlastne vie o tom, že je to veľký prístav, že to nie je až také pekné mesto. Možno to je taký prvý dojem ale naozaj ma to prekvapilo, keď som tam prišiel je síce naozaj veľký ten prístav, je priemyselný ale takisto sa tam nachádza taká Estakáda diaľnice okolo starého mesta a to centrum je veľmi pekné. Je tam jeden z najstarších majákov na svete z 12. storočia a potom krásna katedrála a mnoho pamiatok, práve to akvárium kde sú aj delfíny, je to jedno z najväčších v Európe takže naozaj sa to oplatí vidieť tento Janov, je to zážitok. A keď sa to porovná s Benátkami ktoré majú podobnú históriu, tak Benátky sú teraz už skôr taký skanzen, že tí ľudia tam nežijú ale Janov je naozaj živý a tým, že tá povesť nie je až taká slávna ako turistické destinácie tak tam nie je toľko turistov takže človek si to viacej užije.

Výťahy a lanovky sú jednou zo zvláštnych, no typických dopravných prostriedkov Janova. Foto: depositphotos.com
Výťahy a lanovky sú jednou zo zvláštnych, no typických dopravných prostriedkov Janova. Foto: depositphotos.com

Fedorová: Ešte aj zaujímavosťou možno Janova je to, že sa tam veľa prechádza výťahmi respektíve lanovkami pretože je to postavené v svahu takisto a používajú sa aj namiesto mestskej hromadnej dopravy. Zaujímavý je teda ten starý historický prístav, ale aj tá spleť malých uličiek v rámci centra je veľmi pekná na prechádzanie sa a tým, že Janov bol veľmi bohatým mestom v čase svojho rozkvetu tak tam celá tá janovská aristokracia stavala svoje vily tak vlastne napríklad tá ulica Via Garibaldi je práve známa tým, že tam doteraz môžeme nájsť tie obrovské krásne vily janovskej aristokracie tak to je určite zaujímavé.

Lipták: Tiež ešte mi napadlo vlastne ten palác San Giorgio. Bola to budova ktorá slúžila ako vôbec prvá banka na svete a takisto tam má svoje účty Krištof Kolumbus a bol tam väznený keďže v podzemí bolo aj väzenie jeden čas tak tam bol väznení Marco Polo ktorý vlastne pochádzal zo znepriatelených Benátok takže sú to naozaj zaujímavé budovy.

Gregorová: A je tento región na severozápade Talianska niečím výnimočný, špecifický oproti zvyšku krajiny?

Fedorová: Je to malý región, jeden z najmenších v Taliansku a je veľmi husto osídlený. Myslím si že typický je hlavne tým, že chodia tam hlavne Taliani na dovolenku, to je pre nich ako naozaj tá ich Talianska riviéra. Ešte druhá vec čo je zaujímavá je to, že vlastne ten kontrast medzi tým pobrežím a tými Alpami alebo vrchmi nad tým a, že tie dedinky sú posadené tak na pobreží ako aj v skalách vyššie alebo tie stredoveké mestečká vidíme vyslovene na pobreží tak ako aj v tých kopcoch hore.

Lipták: Áno je to vlastne niečo také medzi Francúzskou riviérou a Toskánskom, je tam schované medzi týmito dvoma regiónmi takže určite to má svoje čaro a práve tie Alpy sa zvážajú do mora takže to sú tam krásne scenérie, krásne výhľady, zátoky určite sa to oplatí vidieť.

Fedorová: Ešte je to pekná oblasť aj na turistiku, lebo tie kopce práve tým, že je to priamo nad morom poskytujú nádherné panoramatické výhľady a je tam veľmi veľa zaujímavých trekov ktoré sa dajú robiť či už peši alebo cyklistikou.

Gregorová: Keď už ste spomínali aj tú Francúzsku riviéru tak Ligúrii určite pridáva na zaujímavosti aj prítomnosť malých štátov ako napríklad Monako alebo Monte Carlo. Odporúčate ich navštíviť, ako je to asi ďaleko?

Fedorová: Tak určite je to veľmi dobré miesto, napríklad veľa ľudí ktorí chodia na Ligúriu letia priamo do Nice pretože tam je aj výborné spojenie od nás. Tam začínajú Ligúriu pretože Monako ktoré je asi 30 kilometrov od Nice je vzdialené od Sanrema nejakých 40 kilometrov čiže vlastne to je kúsok. A ten charakter sa ale príchodom do Monaka úplne zmení pretože Monako je úplne iné charakterom je skôr celé postavené do výšky a je také modernejšie kým v týchto mestách ako aj Sanremo je cítiť taký ten taliansky šarm. Tie domy by som povedala, že sú pastelové podobné s menšími oknami, kamenné, skôr taký stredoveký charakter majú a to má asi spoločné aj napríklad Nice s Sanremo alebo s týmito mestečkami ale už potom tá atmosféra je úplne iná.

Lipták: No v podstate aj historicky Nice kedysi patrilo Talianom tam sa narodil aj Garibaldi, ktorý sa podpísal pod zjednotenie Talianska takže majú k tomu Nice Taliani vzťah a má to takú Taliansko, Francúzsku atmosféru. Takisto v tom Monaku vládnu Grimaldiovci, ktorí sú šľachtická rodina pôvodom z Janova takže naozaj tie väzby sú tam prepojené a určite sa to oplatí spojiť túto návštevu Ligúrie, Nice a Monaka.

Fedorová: Ešte by som doplnila, že vlastne Janov je východiskovým bodom pre, hlavne teda, lodné spoločnosti, ktoré robia cruises po Stredozemnom mori a tým pádom vlastne väčšina tých návštevníkov, ktorá prichádza a pozerá si to okolie celej tej Ligúrie tam prichádza s tým, že vychádzajú práve na tieto plavby, pretože tam je vlastne aj ten domovský prístav. Čiže či už na začiatku alebo na konci sa to vždycky dá spojiť práve s návštevou a vždy sa dá vybrať nejaké iné mestečko ktoré si popritom vlastne tí klienti pozrú.

Gregorová: Máte pre nás ešte tipy na nejaké ďalšie výlety ktoré sa dajú robiť v Ligúrii a v jej okolí?

Fedorová: No mne sa veľmi páči mestečko Sestri Levante, je to také by som povedala malé typické talianske mestečko s dvoma peknými plážami jedna sa volá Baia del Silenzio, pre mňa to bola jedna z najkrajších pláží. Je to hlavne tým, že ten charakter je naozaj taký, že večer o jedenástej vidíte na tom námestí ako sa tam deti hrajú a ako ľudia vychádzajú o deviatej na večeru. Najprv si dajú aperitív niekde a potom pokračujú ďalej, veľké rodiny všade. Takisto je to mestečko kde sa mi veľmi páčil trek práve hore na Punta Manara, odtiaľ sa dá ísť na taký trošku by som povedala aj náročnejší trek. Ale zase stojí za to pretože poskytuje nádherné výhľady.

Lipták: Tiež je pekné mestečko Dolceacqua ktoré je vlastne v horách keď sa ide od mora a vyššie smerom do Álp a je tam nádherný stredoveký hrad a stredoveké mestečko po ktorom sa dá túlať. Sú tam vlastne arkády a objavil to aj Claude Monet ktorý tam vlastne strávil nejaký čas a maľoval tam. Takže to by som určite odporúčal navštíviť, potom taký vlastne malý prístav San Fruttuoso ktoré sa nachádza na pláži a je to tam tiež veľmi pekné a oplatí sa to vidieť alebo ísť práve ako ste spomínali pomedzi tých päť dediniek a dá sa tam ísť aj pešo čiže to je tiež zaujímavé.

Gregorová: A ako je tam teda najlepšie sa presúvať, aký spôsob dopravy odporúčate?

Fedorová: No môžeme chodiť aj autom, ale už potom keď chceme napríklad to Cinque Terre vidieť tak už potom potrebujeme buď bicykel alebo vlak. Ale veľmi dobré vlakové spojenia a veľmi pekná je tá trasa vlakom ktorá tam je alebo potom tam sú početné lodné výlety organizované, že si vlastne môžete pozrieť tie mestečká a vyzerajú úplne inak z mora ako vyzerajú keď ste tam keď sa tam vlastne prechádzate, čiže podľa mňa ten kontrast medzi tým je veľmi zaujímavý.

Lipták: Tu je to vlastne výhodné ísť na nejaký ten zájazd, že človek tu vidí taký poznávací nemusí riešiť práve to auto kde to zaparkovať a ako sa tam presúvať. Je to najideálnejšie takto spojiť a zjednodušiť si to.

Fedorová: To určite, pretože zaparkovať auto je najmä počas júla a augusta kedy je tam strašne veľa Talianov a vôbec sa pohybovať autom veľmi náročné. Čiže toto je výhoda v rámci tých organizovaných zájazdov, že vás vlastne privezú a už potom sa pohybujete oveľa jednoduchšie.

Gregorová: A kedy je teda najlepšie obdobie na návštevu Ligúrie, aké je tam vlastne podnebie?

Fedorová: Podnebie je tam ideálne v podstate počas celého roka. V zime je tam tých 7-10 stupňov taká stredomorská klíma. Preto si to aj vybrala či už britská aristokracia alebo ruskí cári, čiže to určite súvisí stým. V lete by som povedala, že je to celkom plné počas toho júla a augusta hlavne teda tie dva augustové týždne kedy majú Taliani dovolenky ale už potom koncom augusta, september je úplne super obdobie na návštevu práve tejto oblasti lebo počasie je stále veľmi príjemné a už to nie je také plné.

Lipták: No tá klíma je výborná práve vďaka tomu, že sú tam Alpy ktoré chránia tú oblasť pred nejakými vetrami zo severu a je tam to more takže je to naozaj príjemné celý rok.

Gregorová: Vy už ste trošku spomenuli aj miestne pláže. Ligúria má vlastne prístup k moru pozdĺž celej svojej dĺžky, kde sú teda najkrajšie?

Fedorová: Tak tie pláže to vôbec celá tá scenéria je taká premiešaná. Chvíľami sú štrkové pláže potom okruhliakové pláže potom máte krásne piesočnaté pláže, niekde máte balvany pri vstupe čiže je to veľmi také členité a rôznorodé. Napríklad mestečko Monterosso má veľmi pekné pláže alebo napríklad aj Vernazza. Majú aj piesočnatú pláž alebo potom aj štrkovú pláž. To more je naozaj krásne a tým, že na tých kopcoch sú tie píniové lesy tak to tam je celé také zelené okolo.

Lipták: No aj v tom Sanremo je taká dlhá a veľká pláž takže je ich tam kopec a človek to môže objavovať vlastne zátoky a pláže v Ligúrii.

Gregorová: A čo sa týka miestnej kuchyne čo nám tam odporúčate ochutnať?

Lipták: No určite človek musí ochutnať pesto alla genovese to je janovské pesto ktoré poznáme aj u nás. Dostať to v supermarketoch ale tam ho robia čerstvé z mladej bazalky, parmezánu, cesnaku a píniových orieškov takže naozaj je to dobré keď to robia priamo tam pred vami a majú tam špeciálne cestoviny trofie ktoré na to idú. Samozrejme to je veľká veda v Taliansku každý druh cestovín ide s inou omáčkou. Potom Focaccia je taká známa z Janova to je vlastne taký posuch alebo niečo medzi chlebom a pizzou. Potom Farinata to je vlastne zase taký posuch z cícerovej múky, ktorý tam vymysleli vraj teda keď sa janovským námorníkom po veľkej búrke namočili sudy s cícerom a spravili z toho kašu a potom to námorníci nechceli jesť tak to vyliali na palubu a tam to potom na druhý deň vyschlo keď bolo veľmi horúco a vlastne z toho vznikol taký ten slaný koláč a to zistili, že celkom dobre chutí. Potom majú takú špecialitu ktorá sa volá Cappon magro a je to vlastne taký akoby majonézový šalát so zemiakmi s cviklou a s plodmi mora čo by našincom mohlo chutiť, takže to je určite dobré ochutnať a mnoho ďalších vecí.

Fedorová: A samozrejme veľmi dobré vína talianske, pretože toto je oblasť kde sa pestujú vína a kde je veľa viníc. Také tie ich tradičné biele vína sú veľmi dobré.

Gregorová: A pokiaľ ide o kultúru tak čo je tradičné pre tento región, čo sa tam dá zažiť, čo odporúčate?

Lipták: No určite je zaujímavý festival v Sanremo ktorý si pamätám ešte zo starých čias keď sa to u nás vysielalo stále. Vymysleli to veľmi dobre vlastne vtom Sanremo keďže to bolo kúpeľné mesto a vo februári, marci nevedeli ako obsadiť lôžka tak vymysleli tento festival v 50. rokoch a potom tento festival inšpiroval Eurovíziu napríklad alebo Bratislavskú Líru a bolo to tým, že tí hotelieri boli kreatívny a niečo takéto vymysleli a propagujú talianske piesne nielen v Taliansku ale aj v zahraničí vďaka tomuto.

Fedorová: Táto oblasť je taká veľmi tradičná Talianska to znamená, že je tam aj počas augusta veľa rôznych drobných festivalov v jednotlivých mestečkách majú špeciálne tradície aj napríklad čo sa týka slávenia Vianoc aj teda napríklad s jahňacinou, ohňostrojmi takže také malé špeciality svoje majú.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook