Letuška radí: Ako prežiť let s dieťaťom na palube

Dovolenka v exotike pre väčšinu z nás predstavuje prísľub oddychu, pohody, a dobitia energie príjemne strávenými slnečnými dňami. Predtým, než sa k vytúženému dňu odchodu „dopracujeme“, čaká väčšinu rodičov jeden náročný moment – zdĺhavá cesta lietadlom. Ako zbaliť všetko potrebné do malej príručnej batožiny? Ako zabaviť živé dieťatko? Takéto otázky víria v hlave nejedného rodiča. Ako teda zvládnuť obavy z cesty a cestu samotnú?

Urobte si zoznam toho, čo NAOZAJ potrebujete

Stresom na letisku sa dá ľahko predísť: nespoliehajte sa na váš šarm, vďaka ktorému nad „trochu ťažším“ kufrom pracovníčka pri check-ine prižmúri oko. Radšej sa pobaľte skromnejšie, napokon, v destinácii sa určite dá dokúpiť všetko potrebné (a aspoň máte logicky zdôvodnené prípadné nákupy). Prebehnite si v mysli minulé dovolenky a poučte sa z toho, čo vám chýbalo, či čo s vami cestovalo zbytočne. Malá lekárnička je samozrejmosťou – jej obsah už závisí od krajiny a tiež zdravotného stavu, alergií Sústrediť sa treba najmä na príručnú batožinu: nemalo by chýbať niečo malé na zahryznutie, predsa len, nikdy neviete, kedy presne budú deti v lietadle jesť, a hierarchia potrieb má nie náhodou na špičke hlad. Voda nesmie v „príručke“ chýbať; nezabudnite si ju kúpiť hneď po bezpečnostnej kontrole.

matka s dieťaťom na letisku
Matka s dieťaťom v pohodlnom oblečení na letisku. FOTO: depositphotos.com

Čas sú nielen peniaze

Prísť v dostatočnom predstihu na letisko vám ušetrí zbytočné „nervy“ a máte aj väčšiu šancu získať lepšie miesta. Bez náhlenia prejdete cez bezpečnostné kontroly k vašej odletovej bráne (gate) a môžete si poobzerať lietadlo, ktoré vás dopraví „do tepla“.

ľudia na letisku
Ľudia prichádzajúci na letisko v časovom predstihu. FOTO: depositphotos.com

Tipy na hry pred a počas letu

Zapojte deti do príprav, spríjemní vám to „tešenie sa“ na prázdniny. Netreba aj bábike vytvoriť cestovný pas? Budeme doň počas letu dáva pečiatky z krajín, ktoré uvidíme cez okno? Počas letu niektoré letecké spoločnosti ponúkajú pre malých cestovateľov hračky. Väčšinou je však program „zabávania dieťatka“ na kreativite a trpezlivosti rodiča. Samozrejme, zohľadnite multifunkčnosť a pohodlie ostatných (trúbky či harmoniky naozaj nie sú dobrou voľbou). Zvážte „dovoliť“ väčším deťom používanie tabletu, mnoho lietadiel je tiež vybavených monitormi, ktoré pomáhajú „zabiť nudu“ filmami či interaktívnymi hrami.

Hrajúce sa dieťa v lietadle
Hrajúce sa dieťa v lietadle počas dlhého letu. FOTO:depositphotos.com

Rozmeňme si to na drobné: vek dieťatka tu zohráva veľkú rolu. Je iné nadojčiť a uspať batoľa, a iné držať na kolenách aktívneho „infanta“ (dieťa do dvoch rokov, ktoré ešte nemá nárok na vlastné sedadlo). Kým väčšie deti vieme zaujať sledovaním krajiny z okienka lietadla, čítaním, či tabletom, na menšie detičky, ktoré majú chuť pochodovať po úzkej uličke lietadla, musíme vymyslieť iné fígle. Časť letu môžeme zabiť tým, že bude dieťatko jesť. Vzhľadom na výnimočnosť situácie mu pribaľte obľúbenú dobrotu na „pochrumkávanie“; nezabúdajte na dôležitý pitný režim, ten je kľúčový aj pri väčšine prípadných nevoľností, znásobených čakaním v teple. Po servise letušiek umožnite dieťatku aspoň trošku pohybu. Viac priestoru nájdete pri dverách; ak sa vám pošťastí, a nebude lietadlo plne obsadené, poproste palubný personál o možnosť využiť voľné sedadlá. Nepodľahnite vlastnej úzkosti z toho, ak dieťa robí hluk či neporiadok; letušky sú na to zvyknuté, a napokon, nič netrvá večne.


Oblečenie a nosenie sa

Do lietadla sa oblečte pohodlne a teplo, keďže v klimatizovanom lietadle vám bez pohybu môže byť chladno. Aj u detí platia overené pravdy - „nohy v teple“ a vrstvenie. Posledné, čo potrebujete na dovolenke „riešiť“, je prechladnutie. Odskúšajte doma, či sa dieťatku páči cestovný vankúšik; ak áno, určite ho zoberte so sebou. Ak cestujete s kočiarom, pripravte sa na to, že po prílete ho uvidíte až s batožinou. Je preto fajn zvážiť, či so sebou zoberiete aj nosič, keďže cesta z lietadla k batožinovým pásom môže byť naozaj dlhá. Pre väčšie deti existuje malá pomôcka, ktorá sa dá pripevniť aj na kufrík príručnej batožiny - malé kovové sklápacie sedadlo, ktoré môže premeniť „vláčenie“ na rukách na celkom zábavný zážitok.  

lietadlo
Lietadlo v oblakoch. FOTO: depositphotos.com

Najmä u malých detí je veľmi ťažké predvídať, aký budú mať počas odchodu „deň“. Takže akokoľvek sa budete pripravovať či snažiť, scenár sa môže odvíjať úplne odlišne od vašich očakávaní. Z cesty z bodu Á do bodu Bé netreba robiť veľkú vedu; úplne stačí ju len prežiť. Na záver teda nie najmenej dôležitá poznámka: myslite aj na seba. Je to aj vaša dovolenka. Len šéf v pohode vie totiž preniesť dobrú náladu na svoj „tím“!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook