Leto vo Vysokých Tatrách. Prekrásna príroda, množstvo atrakcií a zábavy s animátormi

Leto 2021 bude aj letom dovolenky na Slovensku. Medzi azda najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie destinácie počas leta patria aj Vysoké Tatry. Naše veľhory ponúkajú ubytovanie v kvalitných hoteloch, ale aj množstvo atrakcií pre celé rodiny. O zábavu a program sa tak nemusíte báť ani počas horšieho počasia.

Jeden z najkrajších hotelov na Slovensku s neopakovateľnou atmosférou

Hotel, ktorý je už takmer 120 rokov súčasťou panorámy Vysokých Tatier, vás chytí za srdce už v momente ako prídete do centra Starého Smokovca. Secesná architektúra, dokonalá poloha, výborné menu inšpirované rakúsko-uhorskou kuchyňou a krásna história, ktorú si na svojom čaji o piatej vychutnávala aj britská kráľovská rodina – to je Grandhotel Starý Smokovec.****+

Grandhotel Starý Smokovec
Grandhotel Starý Smokovec. Foto: CK SATUR

Ubytovať sa môžete v kompletne zrekonštruovaných, moderných a priestranných izbách (Štandard alebo Deluxe), či apartmánoch (25 alebo 50 m2) ideálnych aj pre rodiny s dvoma či troma deťmi, pričom prístelky sú riešené formou rozťahovacieho gauča. Ak si vyberiete izby Štandard váš výhľad bude smerovať na vrcholky Tatier. Ak si vyberiete izby Deluxe budete mať balkón a pekný výhľad do kotliny.

Zaujímavé sú apartmány, ktoré sú venované 4 slávnym osobnostiam z rôznych oblastí. Nájdete tu apartmán obľúbenej herečky Milky Vašáryovej, speváčky Lucky Bílej, športovca Emila Zátopka či herca Vlastu Buriana. Vo všetkých týchto apartmánoch tieto osobnosti nocovali a ich aj osobne krstili, každý iný drinkom. Napríklad pani Vašáryová svoj apartmán krstila drinkom Campari Orange. A drink, ktorým bol daný apartmán krstený dostanete aj vy počas pobytu zdarma ako welcome drink.

Po dobrej túre si môžete oddýchnuť v bazéne alebo wellness a vychutnať si tak napríklad elixír Tatier, ktorý v sebe zahŕňa to najlepšie z nekonečnej energie prírody Vysokých Tatier, lokálnych byliniek a modernej wellness starostlivosti. V ponuke sú aj 3 sauny, tepidárium kneippov kúpeľ a vírivky. Relax svojej duši dodáte aj keď si ráno, či večer zacvičíte jogu na trávnatej hotelovej terase.

Stravovanie počas pobytu je zabezpečené formou polpenzie, aby ste cely deň mohli tráviť túrami v Tatrách či na iných atrakciách. Vychutnať si tak môžete každý deň dobrý obed v niektorej z kolíb alebo reštaurácií, ktorých je v blízkosti hotela alebo priamo na turistických cestách hneď niekoľko.

  • Grandhotel Starý Smokovec wellness
  • Grandhotel Starý Smokovec detský kútik
  • Grandhotel Starý Smokovec izba
  • Grandhotel Starý Smokovec wellness
  • Grandhotel Starý Smokovec wellness
  • Grandhotel Starý Smokovec detský kútik
  • Grandhotel Starý Smokovec izba
  • Grandhotel Starý Smokovec wellness

Deti získajú odznak odvahy

Práve tento hotel sa počas letných prázdnin premení aj na domov 8-členného animačného tímu rodinného klubu Planet Fun. Tí sa postarajú o zábavu detí i dospelých počas dňa, ale aj večer. Deti z mini a maxi klubu sa môžu tešiť na špeciálny animačný program, v rámci ktorého môžu získať odznak odvahy v prírode a to aktivitami ako je ľadový kúpeľ, šišková vojna, najlepší postavený bunker, či veža zo skál, najrýchlejší beh hore potokom, najrýchlejší beh hore kopcom, najlepšie zamaskovanie v prírode a iné. Súčasťou pobytu budú, samozrejme, aj prechádzky v prírode, športové aktivity, šantenie v bazéne či satur market. Už teraz je jasné, že pokiaľ nám bude priať počasie, budeme s deťmi čo najviac na vzduchu. Ak by však aj spŕchlo, v okolí hotela sú mnohé atrakcie, ktoré rozhodne stojí za to spoločne vyskúšať.

Animátori Planet Fun s deťmi vo Vysokých Tatrách
Animátori Planet Fun s deťmi vo Vysokých Tatrách. Foto: CK SATUR

Dospelých v hoteli čaká welcome party, retro disco, ochutnávky v bare Jelínek, tematická večera aj pri živej hudbe, či obľúbené aktivity ako sú Saturoviny alebo show Milujem Slovensko. Ak svoje deti zveríte do rúk animátorov, môžete sa pokojne vydať na rôzne túry, do wellness, na jogu, či na výlety na bicykli. Pokojne však vyrazte aj celá rodina spolu s našimi animátormi na niektoré z atrakcií v okolí. Na výber je ich veľa, a je jedno aké počasie bude.


Tipy na výlety

Keď sa počasie podarí

Vysoké Tatry ponúkajú množstvo alternatív na trávenia voľného času - k tradičným túram si môžete vychutnať aj plavbu, návštevu otvorených galérii, či vyhliadky.


Túry pre všetky kategórie turistov

Vo Vysokých Tatrách sa nachádza približne 600 kilometrov vyznačených chodníkov (červená, modrá, zelená, žltá), ktoré umožnia turistom objaviť tie najkrajšie miesta. Turistické chodníky po dolinách, výstupy na tatranské chaty, cesty k najkrajším tatranským plesám, tatranské vrcholy či dvojtisícové štíty. Vysoké Tatry sú vhodné pre každého turistu - od nenáročných prechádzok pre rodiny s deťmi cez aktívnu turistiku pre náročnejších. Nezabudnite: Základom pre každého turistu je pevná obuv, a to aj v peknom počasí.


TOP 3 najbližšie horské chaty k Hrebienku

  1. Bilíková chata sa nachádza v prekrásnom vysokotatranskom prostredí v tesnej blízkosti strediska Hrebienok - stanica lanovky je od nej vzdialená 300 metrov. Je otvorená celoročne a nachádza sa v nej reštaurácia, vonkajšia terasa a taktiež aj sauna. Je prístupná po zelenej značke.
  2. Rainerova chata, najstaršia a najmenšia chata ukrýva malú expozíciu histórie a súčasnosti horských nosičov. Taktiež v nej môžete vidieť zbierku starého horolezeckého náradia a starých lyží, na ktorých sa lyžovali naši predkovia. Od Hrebienku je vzdialená 25 minút.
  3. Zamkovského chata je útulná, vysokohorská chata pod hornou hranicou lesa v dolnej časti Malej Studenej doliny v nadmorskej výške 1 475 m. Zamkovského chata je najnižšie položená vysokohorská chata poskytujúca občerstvenie a nocľah, preto je túra na túto chatu vyhľadávaná najmä rodinami s deťmi z Hrebienka a trvá cca hodinu.
  • Bilíková chata
  • Rainerova chata
  • Zamkovského chata
  • Bilíková chata
  • Rainerova chata
  • Zamkovského chata

Jazda pozemnou lanovkou na Hrebienok

Hrebienok (1 285m) je atraktívnym cieľom návštevníkov Vysokých Tatier. Vyvezte sa pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca do výšky 1 272 m.n.m. a zažite pocit, ktorý mala aj anglická kráľovná Alžbeta pri návšteve Vysokých Tatier. Vedeli ste, že počas svojej návštevy si kráľovská rodina svoj čaj o piatej vychutnala práve v Grandhotel Starý Smokovec? Prepravte sa pohodlne za 7 minút a prekonajte výškový rozdiel 255 m.n.m. Hrebienok je turistickým strediskom výstupov do Veľkej a Malej Studenej doliny alebo na Slavkovský štít. Načerpať sily po túre môžete v snack bare na Hrebienku.

Animátori Planet Fun na Hrebienku
Animátori Planet Fun na Hrebienku. Foto: CK SATUR

Galéria medvedích sôch na Hrebienku

Hrebienok je známy ako východiskový bod turistických trás vo Vysokých Tatrách, ale rozhodne tu nie je núdza ani o atrakcie. Hneď vedľa vrcholovej stanice lanovky narazíte aj na tzv. Príjemnú zónu, oddychový areál s pohodlnými ležadlami a galériou 10 medvedích sôch. Na náučných tabuliach si prečítate o medveďoch žijúcich na celom svete. Okrem medveďov z dreva tróni na Hrebienku aj jeden poriadny „maco“, vážiaci 350 kg. Železný medveď Kubo meria 2,4 metrov, jeho uši sú zo železných klinov a oči z polodrahokamov.


Tubing na Hrebienku

Chcete si vychutnať adrenalín z divokej jazdy na gumenom kolese? Príďte na Hrebienok a spustite sa po 250 metrov dlhom špeciálne upravenom tobogane. Deti si summertubing bezpečne užijú bez vody na nafukovacom kolese.

Tubing na Hrebienku
Tubing na Hrebienku. Foto: CK SATUR

Člnkovanie na Štrbskom plese

Tradícia člnkovania na Štrbskom plese a na Novom Štrbskom plese má viac ako 130-ročnú históriu. K dispozícii je 22 člnkov, ktoré sú pristavené v novovybudovanom móle s prekrásnym výhľadom na tatranské končiare – môžete sa kochať nádherným pohľadom na Solisko a užívať si pokojnú hladinu tohto výnimočného prírodného unikátu.

Člnkovanie na Štrbskom plese
Člnkovanie na Štrbskom plese. Foto: pixabay.com

Veža snov – novinka pre leto 2021

Nová vyhliadková veža priamo pri Štrbskom plese je najvyššia na Slovensku – meria až 53 metrov. Jej naklonená konštrukcia zaujme už na prvý pohľad a vyslúžila si aj prezývku „šikmá veža na Štrbskom plese“. Z vyhliadkovej plošiny, na ktorú vedie stúpajúci chodník po obvode stavby, sa vám naskytne krásny výhľad na 7 tatranských vrcholov, ľadovcové jazero Štrbské pleso a celú impozantnú panorámu tejto tatranskej oblasti. Nechýbajú ani adrenalínovejšie atrakcie ako presklená plošina 50 metrov nad zemou, pochôdzna sieť a 61 metrov dlhý tobogan. Lístky odporúčame zakúpiť výhodnejšie online.

Kúpiť lístky
Veža snov
Veža snov. Foto: vezasnov.sk

Bobová dráha Tatrabob

V centre Tatranskej Lomnice na Slnečnej lúke pod Grandhotelom Praha, si môžete dopriať adrenalínový zážitok. Horská dráha Tatrabob vás vyvezie po vlečnej dráhe až na vrcholnú stanicu. Tam sa boby odopnú z lana a vy sa veziete dole 482 metrov, pričom rýchlosť bobov si určujete sami tým, ako veľmi alebo málo budete brzdiť.

Horská dráha Tatrabob

Horské káry

Ak vám nevadí trochu príjemného adrenalínu, vyberte sa na horské káry. Z Tatranskej Lomnice sa lanovkou vyvezte hore na Štart (alebo môžete ísť aj peši na túru a užiť si pekné výhľady. Zo Štartu sa potom za 10 eur na horských kárach spustíte dole asfaltovým chodníkom. Inštruktor vás vyzbrojí helmou, reflexnou vestou a pokynmi čo sa môže a čo nie, a ide sa za 3 km dlhou príjemnou jazdou s krásnymi výhľadmi medzi peknou tatranskou prírodou. Ak by vás prepadol hlad či smäd, na nástupišti pri horských kárach je bufet so sedením a opäť pekným výhľadom na lanovku a Lomnický štít. Je to veľmi príjemný výlet pre celú rodinu.

horské káry
Horské káry. Foto: CK SATUR

Cykloturistika

Cykloturistika je výborný aktívny relax, na ktorý nepotrebujete vlastnú výbavu. Využite služby požičovní a cestujte do Tatier naľahko bez akýchkoľvek starostí. Požičajte si z bohatej ponuky bicyklov a profi downhill bicyklov v niektorej z požičovní, ktoré vám zabezpečia aj kvalitný servis. A čo tak vyskúšať atraktívny e-bike?

Požičovne bicyklov

Dinopark Tatry v Dolnom Smokovci

Fascinujúci svet tajomných živočíchov, ktorí obývali našu Zem pred miliónmi rokov a zanechali svoje stopy aj vo Vysokých Tatrách. Vydajte sa na cestu do minulosti a preskúmajte život týchto úžasných pravekých tvorov. Dinopark Tatry má najväčšiu koncentráciu dinosaurov na meter štvorcový, vďaka čomu sa môžete dozvedieť všetky zaujímavosti A Je postavený na mieste, kde kedysi žili. Súčasťou prehliadky je aj 2D kino pre najmenších návštevníkov a rôzne atrakcie, ako virtuálna realita, skákacie hrady, trampolíny, či intuitívny chodník.

Dinopark v Tatrách
Dinopark Tatry
Dinopark Tatry. Foto: dinoparktatry.sk

Keď náhodou zaprší

Tricklandia v Starom Smokovci

Galérii trick-artu a optických ilúzií sa rozprestiera na ploche 500 m2 a nájdete tu 24 atrakcií. 15 trick-artových obrazov, rozšírená (augmented) realita, antigravitačné miestnosti, najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe na rôzne námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálií obcí a zámkov Slovenska  (napr. Vlkolinec, Bojnický zámok a iné). Trickart je umenie, ktoré vytvára vizuálne ilúzie. Tie sú postavené na zobrazovaní predmetov akoby naozaj existovali, no v skutočnosti ide len o dvojrozmerné kresby. Ide o hru medzi umelcom a návštevníkom, a tak sa aj vy môžete stať súčasťou umeleckého diela – nezabudnite si svoje smartfóny a fotoaparáty.

Tricklandia

Digitálna galéria Poliankovo

Digitálna galéria sa rozprestiera na ploche cca 600 m² a ponúkajú až 140 m² projekčných plôch a 120 m² zrkadiel. Aktuálne v galérii prebieha výstava pod názvom „Dialóg s planétou“ vytvorená v spolupráci so slovenským dokumentaristom Pavlom Barabášom. Vďaka digitálnej technológii si návštevníci odnesú pocit, ktorý motivuje k hlbšiemu poznávaniu našej planéty a ich vzťahu k nej. Využité sú rôzne formy prezentácie ako sú digitálne simulácie, virtuálna realita, 3D projekcie, rozšírená realita, fotografie či tieňohra. Súčasťou galérie je aj obchod s originálnymi suvenírmi. kaviareň, kde si môžete vychutnať skvelú taliansku kávu a ako jediní vo Vysokých Tatrách vám pripravia aj selfieccino, takže priaznivci technológií si môžu nechať vytlačiť obrázok alebo svoju fotografiu priamo na kávu.

Digitálna galéria Poliankovo

VIDEO: Výstava s názvom "Dialóg s planétou"

Pedal Planet v Novej Polianke

Pedal Planet patrí k jednej z najväčších súkromných zbierok šliapacích autíčok v Európe. Viac ako 110 exponátov z celkového počtu 300 ks je v Galérii Tatry rozdelených do šiestich hlavných skupín. Viac ako 50 unikátnych autíčok pochádza z Talianska, Nemecka, Ruska, Francúzska a Veľkej Británie. A nájdete tu aj známe značky ako Rolls Royce,  Porsche, Mercedes, Jaguar Veľkú časť zbierky tvoria mimoriadne obľúbené a vzácne autíčka Formuly 1. Najmä priaznivcov značky Ferrari poteší kútik venovaný kráľovnej motoristického športu. Zoznámte sa s bohatou históriou talianskej značky Ferrari, využite formulový fotokútik a urobte peknú fotku pre svoje ratolesti. Pre všetkých, ktorí radi vedia viac, sú pripravené interaktívne Touch Pointy. Na dotykových tabletoch nájdete podrobnosti, dobové fotografie, reklamy aj zaujímavosti o  jednotlivých exponátoch.

Pedal Planet
Pedal Planet
Pedal Planet. Foto: pedalplanet.sk

Tatry vnútri v Starom Smokovci

Najmodernejšiu zážitkovú 3D prehliadka unikátov Tatier je zážitok, ktorý si môžete dopriať za každého počasia. Nachádza sa v centre Starého Smokovca a Tatry predstaví pomocou virtuálnej reality, veľkoplošných prezentácií, ale aj zážitkov v podobe lezeckej steny.


Múzeum TANAP

Okrem prekrásnych turistických lokalít, nezabudnite navštíviť aj Múzeum TANAP, v ktorom sa oboznámite s charakterom tatranskej prírody, s jej ochranou a s dejinami sprístupňovania Tatier. Múzeum tvoria 2 samostatné expozície - hlavná expozícia v budove múzea a vysunutá expozícia tatranskej prírody pod otvoreným nebom, známa ako Tatranská botanická záhrada. Zrejme najatraktívnejšiu časť prehliadky tvoria exponáty zástupcov miestnej živej prírody. Prezrieť si tak môžete zástupcov hmyzu, motýľov, plazov, rýb, vtákov, drobných a veľkých cicavcov. Milovníkov prírody určite očarí aj zbierka drevín a rastlín, skalná stena s rastlinkami a zvieratami, žijúcimi v skalných štrbinách či geologická expozícia.


Kvantarium na Hrebienku

Zrekonštruované ľavé prízemné krídlo momentálne zatvoreného hotela Hrebienok sa premenilo na priestor s rôznymi audiovizuálnymi multimediálnymi show. Vyskúšať si môžete hneď niekoľko interaktívnych exponátov a spolu s nami objavovať fyzikálne javy. Prehliadka je teda nielen vizuálne atraktívna, ale aj náučná. Mladších zväčša očarí rozprávková tematika a dospelých špeciálne efekty.

Naplánujte si aj vy leto vo Vysokých Tatrách. Na ponuku výletov, atrakcií a zážitkov vám zrejme nebude stačiť týždeň, ale nič vám nebráni sa do Tatier vrátiť počas leta aj viackrát.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook