Legendami opradený Taj Mahal

Poznáte vlajku Indie? Pravdepodobne áno. Spoznali by ste Taj Mahal podľa obrázku? Určite áno! Symbol Indie sa ukrýva v meste Agra, v štáte Uttarpradesh. Biela nádhera pozostávajúca z hlavnej budovy obklopenej štyrmi minaretmi a mešitou na západe (smerom k Mekke) a s domom hostí na východe. Šáhdžahán dal toto veľkolepé miesto postaviť ako pamiatku svojej zosnulej žene Mumtázmahal. Minimálne tak hovorí jedna z mnohých legiend...
Taj Mahal
Taj Mahal. FOTO: pixabay.com

Ako to vlastne bolo?

Avšak to je verzia, ktorej dôveruje väčšina. V roku 1629 pri pôrode jedenásteho dieťaťa zomrela manželka indického mogula, po náročnom 30-hodinovom pôrode. Mala 36 rokov a bola už 17 rokov vydatá. Jej manžel Šáhdžahán stratil tým nielen milovanú ženu, ale aj múdru politickú radkyňu. Vraví sa, že za ňou trúchlil celé dva roky (podľa iných správ mu bolesťou zbeleli vlasy). Zložil sľub, že postaví pomník, ktorý bude hoden jeho ženy, niečo celkom mimoriadne. To, čo vytvoril, ľudstvo zaradilo do zoznamu siedmych novodobých divov sveta spolu s Machu Picchu v Peru či sochou Krista Spasiteľa v Rio de Janeiru. Najznámejšia indická pamiatka získala viac ako 100 miliónov hlasov. Taj Mahal (po slovensky často vyslovovaný ako tádžmahál) dokončil pred viac ako 350 rokmi a toto úchvatné miesto stavalo 20 000 remeselníkov, ktorým pomáhalo tisíc slonov. Jedna z legiend hovorí, že Šáhdžahán dal každému, kto na stavbe pracoval, odseknúť ruky - len preto, aby už viac nemohol pracovať na žiaden ďalšej, nebodaj krajšej stavbe.

Taj Mahal. India
Taj Mahal. India. FOTO: depositphotos.com

Táto legenda sa však nikdy nepreukázala ako pravdivá, spolu s poverou, ktorá hovorí, že každý kto tvrdil, že už v živote videl krajšiu stavbu ako Taj Mahal, tomu dal mogul vypichnúť oči. A bola by rozhodne škoda, ak by ste vy túto stavbu nevideli - z hlavného mesta Indie, Naí Dillí je to iba jedna nočná cesta vlakom.


Taj Mahal zo všetkých strán

Pokým väčšina cestovateľov už netrpezlivo prešľapuje z nohy na nohu v skorých ranných hodinách, len preto, aby medzi prvými uvideli veľkolepý Taj Mahal pri východe slnka (čo je mimochodom nádherný zážitok), odporúčame si Taj Mahal pozrieť aj z opačnej strany. Od špinavej rieky, kde okrem hrajúcich sa detí objavíte aj nelegálnych člnkárov, ktorý vás za drobný "úplatok" radi odvezú pár metrov po rieke. Získate tak nevšedný záber, ktorý nebude taký, ako má väčšina cestovateľov vo svojich foťákoch.

  • Taj Mahal
  • Taj Mahal
  • Taj Mahal
  • Taj Mahal
  • Taj Mahal
  • Taj Mahal

Samozrejme si treba Taj Mahal užiť aj zvnútra - hneď po vstupe vás prekvapia obrovské záhrady, kam sa zmestia tisíce ľudí. Nebudete tu rozhodne sami, ale celý areál posledného odpočinku Mumtázmahali ponúka aj miesta, kde vás nebude rušiť žiaden turista. Keď budete pri centrálnej budove obdivovať okolie a výhľad cez spomínanú zadnú rieku, zapozerajte sa na stromy na opačnej strane rieky. Jedna z legiend hovorí, že tu mal stáť čierny Taj Mahal - kópia Taj-u z čierneho mramoru, ktorý si chcel postaviť Šáhdžahán pre seba ako miesto svojho posledného odpočinku. Rieka mala byť zrkadlom a všetko, čo je v dnešnom Taj Mahale, malo byť aj v tom čiernom. Spájať ich mal jediný prvok - most cez rieku. Napriek tomu, že väčšina sveta hovorí, že toto je mýtus, spýtajte sa na túto legendu domácich. Tí vám povedia presní opak a dokonca tvrdia, že za riekou sú aj základy čierneho Taj Mahalu.

taj mahal
Taj Mahal. FOTO: pixabay.com

Pár faktov na záver

Čo ešte tvrdia internety a nie je to pravda? Napríklad aj to, že bol postavený pod dohľadom talianskych architektov, no netreba to Talianom veriť. Rovnako ani historikom informáciu, že v roku 1830 bola časť Taj Mahalu zbúraná. Ale dosť už bolo mýtov.

VIDEO: Spoznajte Taj Mahal

Vedeli ste, že...

  • v dnešných cenách by Taj Mahal stál takmer miliardu dolárov?
  • si ročne príde túto pamiatku inšpirovanú pravou láskou zhliadnuť až 7 miliónov návštevníkov a že z celkových 1,3 miliardy obyvateľov Indie väčšina ešte nevidela ich najväčšiu národnú pamiatku?
  • každý zo štyroch minaretov je postavený mierne šikmo, smerom von? Šáhdžahán si chcel byť istý, ak by sa niektorý z minaretov mal zrútiť, aby nespadol na centrálnu budovu
  • mešita v Taj Mahale je funkčnou mešitou, aj preto sa do Taj Mahalu nedostanete kvôli modlitbám moslimov v piatok?
  • hlavným architektom bol Ustad Ahman Lahauri, nebol však Ind, ale Peržan pochádzajúci z Iránu?
  • 28 rôznych typov drahokamov bolo použitých na výzdobu?
  • v roku 1658, po ukončení prác na Taj Mahale, vlastný syn Šáhdžahána dal zavrieť svojho otca, ktorý sa posledných 8 rokov života pozeral na svoje dielo iba cez jedno malé okno? Jeho syn ho úmyselne uväznil v takej cele, aby mal výhľad na svoje veľdielo.
  • znečistenie ovzdušia v Agra a okolí spôsobuje, že biely mramor postupne žltne?
  • v Bangladéši existuje replika Taj Mahalu, ktorá stála filmových producentov 56 miliónov dolárov?
  • Taj Mahal je otvorený pre verejnosť aj v noci, každý mesiac však iba 5 dní - 2 dní pred, počas a 2 dni po splne mesiaca?

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook