TOP 10 najlepších miest Ríma

Neobsiahnuteľné mesto. Večné a pominuteľné, pobožné aj zhýralé, vyblýskané i ošarpané. Pohľad na obsypané pomarančovníky pri slávnej ulici Via Veneto, ktorú poznáte z filmu Dolce Vita, alebo vôňa pomarančových kvetov v Giardino degli Aranci na Aventíne s jedným z najkrajších výhľadov na Rím. Alebo pohľad na neuveriteľnú Fontánu di Trevi, a na masu turistov na druhej strane, hádžucich mince a štelujúcich selfie tyčku, tak aby vyzerali, že sú pri fontáne sami. Byť sám s fontánou - aj to sa dá zažiť, ak sa pri nej ocitnete okolo štvrtej ráno. Vtedy je to naozaj magický zážitok.
  • Rím
  • Rím
  • Rím
  • Rím
  • Rím
  • Rím

Imperium Romanum má svoj pôvod zahalený legendami. Od svojich dávnych počiatkov bol nepretržite osídlený a nikdy sa naň nezabudlo. Dnešný Rím vzbudzuje úžas, keď stojíme pred každou jeho veľkou pamiatkou. Predstavuje najkomplikovanejšiu a najväčšiu archeologickú lokalitu na svete, ktorú môžete spoznávať počas poznávacieho zájazdu.

Poznávacie zájazdy do Talianska

Rím je mestom, kde sa ani po viacerých návštevách nudiť nebudete. V človeku dokáže prebudiť všetky jeho zmysly, od síce dávno okukaných atrakcií, ktorých sa aj tak nedokážeme nabažiť, slávnej architektúry, hlučných zvukov nesúcich sa rímskymi ulicami až po vôňu čerstvej kávy či chrumkavej pizze. S nami si Rím užijete nielen všetkými zmyslami ale aj v sprievode nášho TOP sprievodcu.


1. Koloseum

Koloseum ako symbol Rím, starý 2000 rokov pre 80 000 divákov je jasným staviteľským majstrovským dielom. Aj keď dnes obdivujeme jeho pozostatky a vyše polovica z neho už chýba, ostáva najväčšou pamiatkou Ríma. Musel pôsobiť veľkolepo na divákov aj účinkujúcich. Odohrávali sa tu predovšetkým boje gladiátorov a zápasy divých šeliem. Dosahuje výšku 50 m a po obvode má 527 m. Štyri podlažia boli originálne zatienené plátennou strechou, ktorá sa dala zavrieť alebo nechať otvorená podľa počasia.

koloseum v ríme
Koloseum v Ríme. Foto: unsplash.com

2. Panteón

Samonosná kupola úctyhodného Panteónom je majstrovským dielom dávnovekého inžinierstva. Vzhľadom na veľkosť a materiál, ktorý bol v tom čase k dispozícii, je stále najväčšou kupolou sveta vyrobená iba z betónu. Pôvodne rímsky chrám sa Panteón používa od 7. storočia ako katolícky kostol Santa Maria della Rotonda, a funguje dodnes. V kostole sú pochovaní poslední talianski králi a svetoznámy maliar Rafael.

Panteón
Panteón. Foto: unsplash.com

3. Vatikán

Vatikánske múzeá sú súčasťou samotného Vatikánu, ktoré ponúkajú nekonečný priestor na pochopenie toľkej nádhery. Námestie sv. Petra s Bazilikou sv. Petra je dominantou Vatikánu. Počas poznávacieho zájazdu Rím - večné mesto, dostanete možnosť vystúpiť na kupolu Baziliky, odkiaľ je bezkonkurenčný výhľad na Vatikán a Rím. Vo vnútri Baziliky stojí za obdiv Michelangelovo majstrovské dielo – Pieta, spolu so sochami a oltárom od Berniniho. Vrcholom vatikánskych múzeí je Sixtínska kaplnka, ktorej strop zdobia Michelangelove fresky.

Poznávací zájazd do Rímu
Rím a Vatikán
Rím a Vatikán. Foto: unsplash.com

4. Oltár Vlasti

V druhej polovici 19. storočia sa Taliansko zjednotilo a Rím sa stal hlavným mestom nového veľkého štátu. Rozbehli sa veľké projekty, široké bulváre, priestranné námestia a nové paláce. „Altare della Patria“ - Oltár Vlasti je mramorový pamätník prvého kráľa Viktora Emanuela II. vyčnieva nad starý Rím. V tejto nádhernej budove je dnes večný plameň na pamiatku „neznámeho vojaka“. Vnútri je možné navštíviť vojenské múzeum či výťahom sa vyviezť až na strechu za  360° panorámou Ríma.

Oltár Vlasti
Oltár Vlasti. Foto: unsplash.com

5. Fórum

Fórum kedysi predstavovalo najdôležitejšie miesto v meste. V čase antiky mal Rím okolo milión obyvateľov, z čoho vznikla potreba verejných stretnutí. Malo funkciu trhoviska, múzea, súdu, politického zhromaždenia, verejných slávností či náboženského centra. Súdne spory, ktoré sa tu riešili často prerástli do zábavnej formy. Pojednávacie sály boli preplnené ľuďmi. Mnohé trvali asi dlho, preto napríklad na schodisku v súdnej sieni Basilica Iulia boli v dlážke vyrezané šachovnice. Aj keď bolo v 3. storočí zničené požiarom a jeho ruiny sa v 15. a 16. storočí využívali na stavbu renesančných palácov, dnes predstavuje jedinečnú pamiatku.

Fórum v Ríme
Fórum v Ríme. Foto: unsplash.com
Náš tip: Na jedlo si treba v Ríme vyhradiť čas. Kde to dobre vonia a kde sedia starí Rimania, tam sa dobre varí! Bočné uličky za Panteónom, okolie Campo de’Fiori, židovské Ghetto či Trastevere. Cestoviny s paradajkovou omáčkou a slaninou, čo to znie možno divne, ale „Bucatini All’Amatriciana“, to už je lepšie. Ak ste tieto typické rímske cestoviny neochutnali, musíte sa do Ríma vrátiť. Ovčí syr Pecorino z okolia mesta dodáva tomuto pokrmu neopakovateľnú chuť. Treba však vyskúšať aj teľacie na šalviovom masle „Saltimbocca alla romana“, artičok na židovský spôsob „Carcioffo alla giudia“. „Spaghetti alla carbonara“ sú talianska klasika. Tiramisù alebo zmrzlina známa ako gelato sú najlepšou bodkou na záver.
talianske cestoviny
Rímske cestoviny. Foto: unsplash.com

6. Štvorcové koloseum

Po prvej svetovej vojne sa Rím spamätal a opäť sa stavia dokázal „postaviť na nohy“. Prichádza Duce – Mussolini, ktorý zadal veľké stavebné projekty fašistickej architektúry. Čisté línie a biely mramor tak mali prinavrátiť slávu Rímskeho impéria. Pre svetovú výstavu nechal postaviť celú novú štvrť EUR, ktorej centrom je Štvorcové koloseum. Po vojne sa tejto štvrti, všetci oblúkom vyhýbali, no neskôr opäť objavili jej krásu. Architektúra za zločiny režimu nemôže. Módny dom Fendi nechal neskôr štvorcové koloseum zrenovovať a presunul doň svoje sídlo. V súčasnosti je možné ho obdivovať z exteriéru.

Štvorcové koloseum
Štvorcové koloseum. Foto: flickr.com

7. Piazza Navona

Piazza Navona je námestie v Ríme, ktoré je postavené na mieste štadióna Domitian. Zaujímavosťou tohto námestia je, že za architektúru viacerých z najkrajších barokových budov, ktoré uvidíte na tomto námestí, bola zodpovedná iba jediná žena. Piazza Navona je tiež miestom, kde sa každoročne konajú nádherné vianočné trhy. V zime sa toto námestie zaplní stánkami s dobrým jedlom, kolotočmi a betlehemom. V lete je pre zmenu toto miesto preplnené turistami i domácimi, ktorý si užívajú slnečné dni v miestnych kaviarniach.

Piazza Navona
Piazza Navona v Ríme. Foto: unsplash.com
Náš tip: To, že Rím je krásny je jasné, to že je chaotický tiež. Ak však zatúžite po troche kľudu, vydajte sa do mestského parku v centre či na predmestí. Ľahko dostupné a s možnosťou požičať si bicykel je malebné údolie Aniene. Je to chránený park pozdĺž rieky Aniene, jednej z najbohatších oblastí Ríma. Jazdiť sa tu dá po vyhradenej trase a bez obáv z premávky.

8. Il Buco di Rome

Jedno z najatraktívnejších miest na návštevu v Ríme je Il Buco di Rome, odkiaľ je možné vidieť Katedrálu sv. Petra na konci peknej aleji. V blízkosti Il Buco di Rome je úžasná záhrada s množstvom pomarančovníkov Il Giardino degli Aranci. Tieto horké plody pomarančov zbierajú miestne združenia na výrobu džemu. Zo záhrady sa vám naskytne pekný výhľad na panorámu mesta. Krásny výhľad sa vám naskytne aj pri západe slnka. 

Il Giardino degli Aranci
Il Giardino degli Aranci, Rím. Foto: unsplash.com
Náš tip: Odtiaľto sa potom môžete vydať za rušným nočným životom, ktorý patrí k jedným z najlepších v Európe. Predsa len, v meste starom tisícky rokov vedia, ako sa dobre zabaviť. Najmä v peknom počasí Rimania obľubujú nočné prechádzky mestom alebo vysedávaním v parkoch s fľašou vína a kúskom pizze.
rím v noci
Rím v noci. Foto: unsplash.com

9. Španielske námestie

Počet pamätihodností Ríma sa končí tesne pred nekonečnom, ale obrovskú príťažlivosť má Španielske námestie. Jedným z najvyhľadávanejších a najnavštevovanejších miest sú Španielske schody. Postaviť ich, spolu so sochou, chcel už francúzsky kráľ Ľudovít XIV v 17. storočí, no pre pápežský zákaz boli schody postavené až v roku 1723. Schody majú 138 schodov, tri krídla a viacero iných predelov.

Španielske námestie
Španielske námestie. Foto: unspalsh.com
Náš tip: Via Condotti je jednou z najznámejších ulíc Ríma. Nachádza sa severne od historického centra a spája Via del Corso so Španielskym námestím. Na Via Conditti je množstvo luxusných butikov ako Dior, Gucci, Hermes, Armani, Salvatore Ferragamo či veľa iných. Cestou zo Španielskych schodov môžete vidieť viaceré zaujímavé pamiatky ako napríklad Palazzo Della Porta Negroni Caffarelli, Palazzo Avogadri Neri, Palazzo Megalotti alebo Palazzo Maruscelli Lepri.

10. Fontána di Trevi

Fontána di Trevi je najznámejšia fontána v Ríme, vybudovaná bola v rokoch 1732 až 1762. Nachádza sa na Piazza di Trevi, asi 250 metrov na sever od Piazza Colonna a dotvára priečelie paláca Poli, ktorý akoby vyrastal zo skál. Fontána bola postavená na mieste niekdajšej renesančnej studne Trivio. Odtiaľ pochádza aj jej pomenovanie „di Trevi“, no niektorí hovoria, že názov je odvodený od „tre via“, čo znamená „tri cesty“, ktoré sa tu naozaj zbiehajú. Každý sa pri nej rád zastaví a vhodí do nej mincu, pretože podľa legendy kto hodí do fontány mincu, istotne sa do Ríma opäť vráti.

Fontána di Trevi v Ríme
Fontána di Trevi v Ríme. Foto: unsplash.com
Tip nášho sprievodcu Romana Liptáka: Ak chcete porozumieť prečo bola Rímska ríša tak úspešná odporúčam dokumentárne filmy s Mary Beard alebo Veľká nádhera z roku 2013.

Dovolenka v Ríme vás určite nesklame a my vám s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. U nás máte nielen kvalitný program s top atrakciami, sprievodcu 24 hodín, ale aj malé skupiny a maximum zážitkov.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook