Krakov za víkend vo víre Veľkej noci

Čoraz viac obľúbenejšie Poľsko je európskym šperkom, ktoré sa stalo fascinujúcou destináciou pre objavovanie. Najromantickejšie poľské mesto Krakov je príťažlivým magnetom práve počas Veľkej noci, kam sa môžete vybrať s naším TOP sprievodcom a nechať sa okúzliť jeho lákavými tónmi.
  • Krakov
  • Krakov
  • Krakov
  • Krakov
  • Krakov
  • Krakov

Bývalé kráľovské hlavné mesto Poľska, Krakov so stredovekou atmosférou a všadeprítomnou aristokratickou eleganciou získava obdivné pohľady už od dávnych čias. Veď aj samotné relikvie z každej významnej doby sú dôkazom stále živých príbehov a legiend, ktorými mesto žilo a uchvacovalo nielen jeho obyvateľov ale aj cestovateľov, čo sa odvážili vkročiť za jeho slávne hradby.


V rytme krakovskej kultúry

Krakovská mozaika románskeho, gotického, renesančného, barokového či secesného umenia zanechala stopy v jeho kamenných uliciach, kde sa vtesnali všetky možné aj nemožné symboly vynímajúce sa na pozadí slávy a zároveň lesku európskeho diania. A aj keď Krakov odovzdal svoj titul hlavného mesta Varšave, zostáva ako hlavné mesto kultúry Poľska aj naďalej. Veď akoby aj nie, keď je plné krásnych stavieb, pretkaných ulíc, tradičného umenia, gurmánskych špecialít, a to všetko pod neodolateľným kráľovským rúškom.

Krakov
Krakov. Foto: unsplash.com

Rozprávkový Wawel

...a tak hovorí legenda, že na krásnom hrade v Krakove sa jedného dňa usadil drak. Ľudia sa ho báli, keďže ničil čo mohol. Našťastie sa mu však jedného dňa postavil zoči voči statočný princ Krak, ktorý mu podaroval vlčiu kožu so sírou, čo spôsobila jeho smrť. Preto pri návšteve hradu natrafíte na sochu draka, ktorý sem-tam chrlí aj oheň.

Wawel
Wawel. Foto: CK SATUR

Rozprávkový hrad Wawel je ohromujúci symbol poľskej nezávislosti, ktorý sa hrdo vyníma nad riekou Visla. Práve tu na viac ako šesť storočí sídlili poľskí králi. V jeho interiéroch nájdete tie najkrajšie krakovské poklady medzi ktoré patria aj korunovačné klenoty. Rovnako impozantný je aj exteriér s krásnymi výhľadmi.

Pohľad na hrad Wawel a Krakov z výšky
Pohľad na hrad Wawel a Krakov z výšky. Foto: unsplash.com

Najväčšie stredoveké námestie v Európe

Historické centrum mesta dokáže zaujať každého návštevníka svojou bohatou históriou, ktorá si tu razila cestu od 13. storočia, pestrými živými ľudskými scénami, staviteľskými kontrastmi, v neposlednom rade príjemnými posedeniami. Krakovské námestie bolo, je a bude magnetom pre svoju impozantnosť a v šírom okolí nemá vôbec ani konkurenta. Už v stredoveku sa tu bohatej šľachte páčilo a tak tu stavali početné domy a paláce. Dokonca aj dnes je to prestížna adresa. Stojí tu aj bývalá radnica či najstarší mestský kostolík z 11. storočia.

Hlavné námestie v Krakove
Hlavné námestie v Krakove. Foto: unsplash.com

Pompézne trúbenie

Krakovský slávny Mariánsky kostol na Hlavnom námestí sa každú hodinu ozýva charakteristickým signálom trúbky – hejnal a to naživo každý deň a každú hodinu medzi šiestou ráno a polnocou. Vraj sa tak deje od 13. storočia, keď pri tatárskom nájazde na mesto, zasiahol nepriateľský šíp trúbiaceho muža na poplach rovno do krku, čo je aj dôvod, prečo je dnes trúbenie zastavené v polovici tónu. Trúbenie je symbolom Krakova a trubači musia prejsť aj špecifickým výcvikom, aby tieto tóny zneli skutočne pompézne.

Mariánsky kostol
Mariánsky kostol. Foto: CK SATUR

Najstaršie nákupné centrum na svete

Hlavné námestie v Krakove sa môže pochváliť snáď najstarším nákupným centrom Sukiennice na svete vôbec, kde sa obchoduje viac ako 700 rokov. Táto historická tržnica vznikla v 14. storočí a aj keď bola viac krát prestavaná, stále nesie pečať medzinárodného obchodu. Práve tu sa v stredoveku predával a kupoval exotický tovar z Orientu od korenín, hodvábu či koží. Krakov zas ponúkal textil, soľ a olovo. Dnes tu natrafíte na všakovaké pestré suveníry.

Nákupné centrum na Hlavnom námestí v Krakove.
Nákupné centrum na Hlavnom námestí v Krakove. Foto: CK SATUR

Soľ nad zlato

Na juhu Poľska, neďaleko od Krakova sa nachádza nádherná soľná baňa Wieliczka. Do roku 1992 sa v nej ťažila soľ. Dnes slúži pre návštevníkov a vzbudzuje nevšedný a jedinečný záujem, lebo jednotlivé exponáty sú zakonzervované priamo soľou čím nehrozí ich poškodenie. Niektoré steny sú zdobené skamenenými soľnými ružami či obrazcami akoby vytvárali pestré divadlo. Zo soľných kameňov vás očaria aj priamo vyrobené sochy, ktoré sa radia medzi drahocenné klenoty.

Wieliczka
Wieliczka. Foto: CK SATUR

Krakovská serenáda

Na ulici Floriańska 45 v Krakove nájdete jednu z najvýraznejších európskych historických kaviarní Jama Michalika, ktorá pôsobí nevšedne, umelecky a bohémsky zároveň. Steny sú zdobené kabaretnými umelcami, hercami či spisovateľmi, že máte pocit, akoby ste sa ocitli vo víre aristokratickej krakovskej serenáde.

Kaviareň s bohémskym šmrncom
Kaviareň s bohémskym šmrncom. Foto: unsplash.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook