Istria – krásavica na Jadrane

To, že je polostrov Istria nádherným chorvátskym kúskom v tvare srdca dotvára ešte jeho členité pobrežie, ostrovčeky, malé súostrovie Brijuni, Limský fjord, borovicové lesy pozdĺž mora, malebné prístavy, stredoveké mestečká rozosiate na pahorkoch a srdeční obyvatelia.

Spoznajte nielen krásu prírody, ale započúvajte sa aj do istrijských tónov, ktoré znejú hlboko v jej „srdci“. Užite si tradične aj celkom netradične tento polostrov počas vašej dovolenky na Istrii, ktorá je akoby šitá na mieru.

Dovolenka na Istrii

Od dinosaurov až po mýtus o Argonautoch

Istria má názov podľa pôvodného obyvateľstva Histrov alebo po mýtickej rieke Ister, po ktorej sa sem dostali Argonauti. Pri neúspešnom prenasledovaní Jasona a ukradnutého zlatého rúna, Kolchyďania sa už viac domov vrátiť nechceli. Vraj podľahli istrijskému kúzlu. Vedci tu však dokážu čítať dejiny aj z dinosaurích stôp. Každý kút je tu akými archeologickým múzeom Istrie. Aj starobylý Pazin a jeho zámok, mestečko Motovun, kde zas sídlil legendárny obor menom Veli Jože.

Istria
Istria. Foto: unsplash.com

Jadranský vánok s vôňou borovíc a čaro istrijských pláží

Letá tu nie sú príliš horúce, za čo môže aj 45. rovnobežka, ktorá leží presne na pol cesty medzi rovníkom a severným pólom. A preto je to najideálnejší geografický priestor na severnej pologuli. Priemerná ročná teplota je 14 ℃ a letná 24 ℃, pričom aj more dosahuje 24 ℃. V lete sa teploty šplhajú ku 30 ℃. Istriou fúkajú tri vetry a to jugo, bóra a mistrál. V letnom období je najtypickejší práve mierny mistrál fúkajúci od mora smerom na pevninu. Slaný vzduch sa tak vznáša pozdĺž pobrežia, je príjemným osviežením a vy si tak môžete vybrať z množstva nádherných pláží. Medzi tie najkrajšie sa radí Bijeca, Maslenica, Sol Polynesia či Val Maro Family.

Pláž Val Maro Family
Pláž Val Maro Family. Foto: croatia.hr

Pula verzus Rím

Pula najstaršie a najväčšie istrijské mesto leží v najjužnejšej časti. Podobne ako Rím spočíva na siedmych pahorkoch a pýši sa slávnym Koloseom. Nádherný rímsky amfiteáter starý dvetisíc rokov sa každoročne využíva na hudobné slávnosti a festivaly. V minulosti to bolo dejisko zápasov gladiátorov a levov. Na jednom z pahorkov si zatúžil uhorský kráľ vymeniť žiarivé rúcho za rehoľnícke jednoduché šaty a ostať v pokore, zatiaľ čo nesmrteľný Dante Alighieri inšpirovaný Pulou, písal verše svojej Božskej komédie.

Koloseum v Pule
Koloseum v Pule. Istria. Foto: unsplash.com

Aristokratické mesto Poreč

V roku 1861 sa mesto Poreč stalo hlavným mestom na Istrii a sídlom Krajského parlamentu Rakúsko-uhorskej monarchie. Preto ho začala ako prvé výletné miesto objavovať vtedajšia aristokracia. Na lodi Fantasia sa sem dokonca doplavila rakúska arcivojvodkyňa Mária Terézia. Prví turisti šľachtického pôvodu tým urýchlili rozvoj turizmu a v roku 1895 vzniká prvé kúpalisko pod názvom Bagno Parentino. Následne vznikajú i ďalšie, na ktorých sa kúpali páni a dámy oddelene.

Zaujímavosť:
V Poreči bol v roku 1910 postavený veľký hotel Riviera a na prvom prospekte o hoteli bola reklama lákajúca prvých návštevníkov slovami:....“morské kúpalisko a vzduchová liečebňa južne od Terstu, chránené pred vetrom a bez komárov“.

Poreč
Poreč. Foto: CK SATUR

Rovinj v talianskom štýle

Mesto Rovinj má typický taliansky ráz, ktorému dominuje benátska kostolná veža a staré domy. Keďže sa tu konali často pirátske nájazdy, mesto sa opravovalo a znovu stavalo a to za čias benátskej nadvlády. Ešte aj začiatkom minulého storočia patril pod Taliansko. Odtiaľto sa ťažil kameň, z ktorého je postavený napríklad Dóžov palác v Benátkach. Rovinj dnes predstavuje úzke uličky, tajomné priechody a schodištia, lákavé obchody a skvelé reštaurácie. 1,5 morskej míle je od mesta vzdialený Červený ostrov s krásnym parkom a vždyzelenou vegetáciou. 6 km od mesta je nádherný Limský kanál, čo je jediný fjord na Istrii.

Rovinj
Rovinj. Foto: unsplash.com

Od Taru až ku Alpám

Stredoveké mestečko Tar leží na úrodnej planine medzi Novigradom a Porečom. Keď je dobrá viditeľnosť dovidieť odtiaľto aj na Alpy. A ak vystúpite na kostolnú vežu, možno uvidíte aj kostol sv. Marka v Benátkach. Pri Tare leží aj ďalšie malebné mestečko Vabriga. Obe osady tu vznikli pre kvalitnú pôdu, kde sa dnes stále pestujú olivy, mandle, figy a hrozno na víno. V blízkosti sa nachádza aj veľmi obľúbené letovisko Lanterna, s peknými plážami a množstvom zábavy.

Letovisko Lanterna
Letovisko Lanterna. Foto: CK SATUR

Istria na tanieri

Ideálne istrijské menu obsahuje: ustrice z chovnej stanice v Limskom zálive, šalát z chobotníc, zemiakov, cesnaku, poliaty olivovým olejom z Taru, ďalej cestoviny s morskými plodmi a ako hlavný chod je skvelá grilovaná pražma. Alebo iná možnosť: marináda zo sardely, čierne rizoto, hlavné jedlo „brodeto“ čo je druh guláša s rybami, rakmi, mušľami. Ku tomu napríklad biele víno „malvázia“. Ak budete vo vnútrozemí Istrie, ochutnajte ako predjedlo „pršut“ – sušenú šunku, ovčí syr, opečené klobásy a ako hlavné jedlo – guláš z diviny. Každý tunajší obed má i polievku.

Istrijské špeciality
Istrijské špeciality. Foto: unsplash.com

Typické istrijské koláče sú „fritule“ - malé šišky s hrozienkami, „kroštule“ – mašličky so sladkého cesta, „povitica“ – druh závinu. Vyskúšať môžete aj víno „teran“ či „merlot“.

Náš tip: Istrijská kulinárska špecialita je hľuzovka – podzemná huba hľadaná vycvičenými psami. Hľuzovka vždy známym afrodiziakom a zároveň skutočnou lahôdkou vo svetovej gastronómii. Nenechajte si ujsť ani miestne ochutnávky čerstvého ovocia a to najlepšie priamo od domácich pestovateľov.
Čerstvé ovocie
Čerstvé ovocie. Motovun. Foto: unsplash.com

Na Istrii nájdete kľud v náručí prírody, ale aj veselý pobrežný džavot v malebných prístavoch. A ak vaše telo potrebuje veľkú akumuláciu slnečného tepla, je skvelým výberom pre vašu dovolenku v Chorvátsku, pričom vám v CK SATUR radi poradíme.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook