Frázy v 8 jazykoch, ktoré je potrebné vedieť pri cestovaní po Európe

Chystáte sa vycestovať na dovolenku do zahraničia? Nemusíte hovoriť plynule jazykom krajiny, do ktorej cestujete, no ak sa naučíte a použijete aspoň zopár základných fráz, potešíte miestnych. Vaša výslovnosť nemusí byť dokonalá, všetko, na čom záleží, je vaša snaha. Ďalším príjemným dôsledkom tejto snahy, bude možnosť stretnúť sa s miestnymi ľuďmi, ktorí vám pomôžu objaviť aj tajné miesta a tipy, napríklad na najlepšie jedlo v meste. Pripravili sme pre vás preto zopár užitočných fráz, zvyklostí a zaujímavostí, ktoré by ste mali ovládať pri cestovaní po Európe.

Veľká Británia

Ak chcete vycestovať do zahraničia, ovládať aspoň základné frázy angličtiny je dnes už takmer nevyhnutnosťou, obzvlášť pri cestovaní po vlastnej osi. Angličtina je dnes jediný globálny jazyk, ako prvé si preto zhrnieme frázy jazyka, s ktorým máte najväčšiu šancu sa dohovoriť za hranicami Slovenskej republiky.


Základné frázy:

Ahoj Hi, hello
Dobré ráno/poludnie/večer/noc Good morning/afternoon/evening/night
Ako sa máš? How are you?
Ďakujem Thank you, thanks
Dovidenia Goodbye, bye 
Chcem si objednať… I would like to order…
Prineste mi účet, prosím. Can I get my receipt?
Kde nájdem toaletu, prosím? Where is the restroom/toilet? 
Koľko to stojí? How much is this?
Ako sa dostanem do ...? How do I get to ...?
Nazdravie! Cheers!
Prosím Please
Prepáčte, nerozumiem. Sorry, I don´t understand.
Anglicko
Anglicko. Foto: depositphotos.com

Len v Anglicku

Našincovi sa môžu Angličania zdať skúpi a nepohostinní, no je to v dôsledku zvykov, ktoré si tu už stáročia držia. Pri návšteve neočakávajte prehovárania k jedeniu, ani na poslednú „kapurkovú“ 4x po sebe - Angličania nezvyknú dvakrát núkať jedlo, ak raz zo slušnosti odmietnete – prehováranie považujú za neslušné. Zdvorilosť je na prvom mieste, a preto pri každej možnej príležitosti používajte: „Thank you, please, you´re welcome, here you are, nice..“ a zasmejte sa aj na osobitom anglickom humore.


Taliansko

Ak vás láka gurmánske Taliansko pripravte sa na výraznú gestikuláciu domácich. Taliansko je destináciou, vhodnou aj na lyžovačku, víkendové kúpanie, či city break – keďže cesta autom na sever krajiny trvá cca 7-8 hodín, preto sa vám zopár základných fráz zíde.


Základné frázy:

Dobrý deň Buongiorno
Ahoj, ako sa máš? Ciao, come stai?
Ďakujem Grazie
Dovidenia Arrivederci
Kde nájdem toaletu, prosím? Dove il bagno, per favore.
Koľko to stojí? Quanto costa?
Nazdravie! Salute!
Prosím Per favore
Prepáčte, nehovorím po taliansky. Mi dispiace, non parlo italiano.
  • Taliansko
  • Taliansko
  • Taliansko
  • Taliansko
  • Taliansko
  • Taliansko

Len v Taliansku

Miestnou zaujímavosťou sú niektorí Taliani, ktorí sa denne zúčastňujú La Passeggiata - rituál prechádzky po meste okolo 18:00 h, ktorého účelom je vidieť a byť videný inými ľuďmi pred večerou. Pri konverzácii s miestnymi sa radšej vyhnite témam súvisiacim s náboženstvom, Vatikánom, 2. svetovou vojnou, politikou, mafiou a rodinným väzbám.


Francúzsko

Azda niet osobitejšieho národa v Európe - Francúzi sú hrdí na vlastný jazyk a na jeho používanie si naozaj potrpia. Či už ste sa vybrali poznávať hlavné mesto, alebo levanduľové polia Provensálska, pokúste sa osvojiť aspoň zopár základných fráz. Francúzština je pre našinca celkom náročný jazyk, pre osobitý prízvuk i gramatiku, no o to krajší.


Základné frázy:

Dobrý deň/Ahoj Bonjour/Salut
Ďakujem Merci
Áno, nie Oui, non
Dovidenia Au revoir
Kde nájdem toaletu, prosím? Pardon, où sont les toilettes?
Koľko to stojí? Combien est-il?
Nazdravie! A votre santé!
Prosím S'il vous plaît
Prepáčte, nehovorím po francúzsky. Je suis désolé, je ne parle pas français

Len vo Francúzsku

Pripravte si žalúdok: Oproti nášmu trojchodovému menu si Francúzi doprajú chodov 6! Predjedlo, ryby, hlavné jedlo, šalát, syry a dezert a na stole nechýba víno a chlieb. Kultúra stravovania je vo Francúzsku odlišná – šesťchodová večera trvá aj niekoľko hodín, počas ktorého preberú množstvo tém. Čo Francúzi pri konverzácii „nemusia“ sú vtipy, skôr preferujú humorné zážitky z života. Ak budete chcieť oceniť chutnú večeru či vínko, vyhnite sa gestu „ok“ (t.j. spojený palec a ukazovák do „o“). Toto gesto totiž vo Francúzsku, ale aj v Turecku, znamená, že osobu, ktorej ho ukazuje považujete za nulu.

Reštaurácia vo Francúzsku
Reštaurácia vo Francúzsku. Foto: pixabay.com

Španielsko

"Hola Seňorita!" Bezprostrední a priateľskí Španieli vám s radosťou odhalia tajomstvá jazyka, ktorý sa vám zíde nielen v Španielsku, ale je úradným jazykom až v 21 krajinách sveta. Znalosť španielčiny oceníte aj na dovolenke v exotických destináciách, akými sú napr. Kuba, Dominikánska republika, Mexiko, ale aj v južných častiach USA.


Základné frázy:

Ahoj Hola
Ďakujem Gracias
Dovidenia. Adios
Kde nájdem toaletu, prosím? Dónde están los servicios?
Koľko to stojí? Cuánto cuesta?
Nazdravie! Salud!
Prosím. Por favor.
Prepáčte, nehovorím po španielsky. Lo siento no hablo español.

Na čo si dať v Španielsku pozor

Španieli sú známy aj obľúbeným jedlom – tapas, ktoré je výberom miestnych dobrôt v menších porciách, vypýtať si ho môžete aj originálne: „Me gustaría uno de todo, por favor.“, čo sa dá preložiť aj ako: “Dám si jedno z každého, prosím.“ Pozor však na to, koľko si toho objednáte, medzi Španielmi sa nepovažuje za vhodné nechať jedlo na tanieri. Hľadáte na stole soľ či korenie? Zabudnite na to. V Portugalsku a Španielsku jedzte jedlo presne tak, ako vám ho pripravili - žiadať soľ a korenie na dochutenie jedla je urážka kuchára, aj preto v mnohých podnikoch, ale aj domácnostiach, soľ a korenie na stole nenájdete.

tapas
Tapas. Foto: pixabay.com

Samozrejmosťou pri počiatočných rozhovoroch s miestnymi je vyhýbať sa témam ako politika, španielska občianska vojna a generál Franco. Pozor si dajte aj na rock & rollové gesto (zdvihnutý ukazovák a malíček), ktoré v Španielsku i Portugalsku znamená paroháča a ten komu by bolo adresované by sa mohol uraziť.


Chorvátsko

Pre nás Slovanov sa chorvátčina možno nejaví ako náročný jazyk, a počas dovolenky v Chorvátsku sa dohovoríme. No vedeli ste, že chorvátsky jazyk patrí medzi 10 najťažších jazykov na svete? Spoločnosť v rebríčku mu robia "jazykolamy", ako je maďarčina, gaelčina, japončina, albánčina, islandčina, thajčina, vietnamčina, arabčina a čínština.


Základné frázy:

Ahoj /Dobrý deň Bok/Dobar dan
Ďakujem Hvala
Dovidenia Dovidenja
Kde nájdem toaletu, prosím? Gdje mogu naći WC, molim.
Koľko to stojí? Koliko košta?
Nazdravie! Živjeli!
Prosím si jedálny lístok. Molim Vas jelovnik.
Pán vrchný, platím. Konobar, da platim.
Čo nám odporúčate navštíviť? Što nam preporučujete posjetiti?

Zakázané témy v Chorvátsku

Nenadväzujte, príp. sa radšej vyhnite konverzáciám o politike a náboženstve - veľmi osobitá a háklivá téma aj vzhľadom na nedávnu minulosť. Ak pôjdete do reštaurácie nebude na škodu vedieť niečo o tuzemskej strave a miestnych vínach. Je to vďačná téma pre Chorvátov keďže sú veľmi hrdý národ. Vo všeobecnosti platí, že Chorváti sú veľmi družní a familiárni, skutočne ocenia snahu hovoriť ich rečou a pre našinca nie je zásadný problém im porozumieť. Pri rozhovore si Chorváti potrpia na kontakt očí.

Chorvátsko
Chorvátsko. Foto: depositphotos.com

Nemecko

Slovo Rechtsschutzversicherungsgesellschaften (poisťovne poskytujúce právnu ochranu), ktoré tvorí 39 písmen je najdlhším denne používaným slovom, podľa Guinessovej knihy rekordov. A práve v tom tkvie najväčšie čaro a osobitosť nemčiny - poskladá aj neposkladateľné. Základy tohto jazyka majú však mnohí z nás už zo školy, takže zopár fráz len pred vycestovaním oprášite.


Základné frázy:

Ahoj./Dobrý deň. Hallo./Guten Tag.
Ďakujem Danke.
Dovidenia. Auf Wiedersehen.
Kde nájdem toaletu, prosím? Wo ist die Toiette, bitte?
Koľko to stojí? Wieviel kostet diese/dieses?
Nazdravie! Prost!
Kde nájdem najlepšie (miestne) klobásky? Wo kann ich die beste Bratwurst finden?
Koľko typov piva servírujete v Nemecku? Wieviele Biersorten gibt es in Deutschland?
Prepáčte, nehovorím po nemecky. Entschuldigung, ich spreche kein Deutsch.

Na čo nezabudnúť?

Nemci neostávajú nič dlžní ani svojej celosvetovo známej povesti pedantov, preto tu platí hneď viacero pravidiel - vyhnite sa aj jedeniu rukami, lakťom na stole a meškaniu (akademická štvrťhodinka im naozaj nič nehovorí). Počas konverzácie sa radšej vyhnite témam 2. svetovej vojny.


Iba v Nemecku

Nemeckým striktným pravidlám sa trochu vymyká obdobie konca septembra, začiatku októbra, kedy sa koná Októberfest – najväčší festival piva, ktorý navštívi až 5 miliónov ľudí. Hoc prvý Októberfest bol len oslavou sobáša bavorského princa, prerástol do medzinárodne známeho podujatia, počas ktorého pretečú Mníchovom (ale aj ďalšími mestami v Nemecku) hektolitre piva a bujarej zábavy.

Októberfest
Októberfest. Foto: pixabay.com

Grécko

Všetkých Grékov potešíte, pokiaľ sa budete pokúšať hovoriť ich jazykom. Na začiatok si zapamätajte, že áno, sa po grécky povie ne, a nie - óchi. A zmierte sa s tým, že nápisy na obchodoch asi nerozlúštite, sú totiž písané v alfabete - grécke písmo. 


Základné frázy:

Ahoj Jássas 
Dobré ráno Kalimera
Ďakujem Efcharistó
Dovidenia Andio
Kde nájdem toaletu, prosím? Poo eenay to bánio, parakolo?
Koľko to stojí? Póso stibízi?
Nazdravie! Jámas!
Nehovorím po grécky. Signomi, then milow ellenica.

V Grécku pozor na ruky

V Grécku si dajte pozor na dlane - ich ukázanie je považované za hrubosť a urážku. Takže sa s natočenou dlaňou nemáva, ani nezastavuje. Ukázať alebo naznačiť gesto spojených prstov ukazováka a palca ako „OK“ je veľmi vulgárne – tu je to výzva na sex. Platí to aj v Turecku. OK sa vyjadruje gestom zovretej päste s palcom hore (Like). Oproti Nemecku, dochvíľnosť v Grécku nemá veľkú váhu. Vhodné a v súlade s gréckou spoločenskou etiketou je meškať na večierok aspoň pol hodiny. Snažte sa jesť všetko, čo bude na vašom tanieri a nebuďte prekvapení, ak vám hostiteľ prípadne hostia ponúknu svoje jedlo z taniera. Dobré mravy hovoria, že by ste mali ponúknuť zase svoje jedlo vy im. 

  • Grécko
  • Grécko
  • Grécko
  • Grécko
  • Grécko
  • Grécko

Turecko

V Turecku je populárny názor, že existuje jeden spoločný turecký jazyk, ktorý sa člení na niekoľko hlavných nárečí (kazašská, uzbecká a turečtina Turecka). Podľa tohto názoru, s ktorým však väčšina lingvistov nesúhlasí, je tým pádom turečtina jedným z najrozšírenejších jazykov sveta. Základným frázam tak porozumie až približne 200 miliónov turecky hovoriacich. 


Základné frázy:

Ahoj Merhaba
Ďakujem Teşekkür ederim.
Ako sa máš? Nasilsin?
Kde nájdem toaletu, prosím? Afedersiniz, tuvalet nerede?
Koľko to stojí? Ne kadar?
Nazdravie! Serefe!
Prosím si jedno pivo. Bir bira istiyorum.
Nehovorím turecky. Türkçe bilmiyorum!

Na čo nezabudnúť pri návšteve Turecka?

Turecko svojou polohou patrí aj do Európy aj do Ázie, čo má vplyv aj na krajinu a jej kultúru. Zlúčenie západného a východného štýlu, je viditeľné najviac vo veľkých mestách a turistických centrách. Vo všeobecnosti ale platí, že Turecko je moslimská krajina, preto je vhodné na znak úcty, sa tomu prispôsobiť. Obzvlášť to platí ak plánujete navštíviť mešitu, berte na vedomie, že ženy musia mať zahalené v podstate celé telo, muži by mali mať zahalené ramená a dlhé nohavice. Vstup v topánkach by pokladali za hrubú urážku a spôsobili by ste tým poriadny rozruch.

Turecko
Turecko. Foto: depositphotos.com

Zaujímavosťou je napríklad žuvanie žuvačky po zotmení. To v Turecku nie je len neslušné, je to úplné tabu. Podľa miestnej legendy sa žuvačka po zotmení mení v ústach na mäso mŕtvych, a to nechce nikto žuť.

Ako sa hovorí: „Iný kraj, iný mrav“, preto je na vás, pred vycestovaním do krajiny, si jej zvyklosti naštudovať a pridať k tomu aj zopár fráz, ktoré vám pomôžu počiatočnú nervozitu z nového miesta odbúrať a získať tak nové zážitky. Stretli ste sa už pri cestovaní s nejakou zvláštnosťou, alebo vás domáci zaviedli niekde, kde sa bežný turista nedostane?


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook