Farebný Lisabon očarí vaše zmysly

Hlavné mesto Portugalska, Lisabon, nepripomína Európu takmer ničím. Práve tu zacítite latinskoamerický vietor a atmosféru, ktorá panuje v uličkách mesta moreplavcov. Chvíľami nebudeš vedieť, či si v Buenos Aires, Ríme alebo v San Franciscu. Lisabon rozhodne patrí medzi najväčšie prekvapenia v Európe a jeho jedinečná atmosféra nadchla už nejedného turistu.

Belém určite nevynechajte

Pravdepodobne najkrajšia časť Lisabonu, Belém, bol kedysi prístav pre všetky portugalské lode v časoch objavovania a dobývania. Určite nevynechajte Torre de Belém, čo jedna z najikonickejších stavieb Lisabonu. Strategicky tu stojí už od 16.teho storočia, aby ochraňovala hlavné mesto. Čoskoro sa tiež Torre de Belém stala symbolickým bodom pre objavovateľov, ktorí z Portugalska cestovali do Afriky, Indie či Brazílie. Veža stojí prakticky v mori. Doobeda sa k nej môžete pešo prejsť. Poobede už treba použiť mostík, keďže spodok zaplaví príliv.

Torre de Belém
Torre de Belém. FOTO: pixabay.com

Aflama a Castelo de São Jorge

Mestská časť Alfama je labyrint šikmých uličiek, ktoré idú do kopca. Atmosféra v časti Alfama je neopísateľná a práve tu zažijete skutočný Lisabon. Graffitti, gazdiné, ktoré vešajú prádlo priamo na ulici, útulné a malé krčmičky a všadeprítomný ruch ti napovedia, že si v Lisabone. Naplánuj si svoju cestu do Lisabonu počas júna, kedy uličky Alfamy ožijú ešte viac. Párty priamo na ulici, farebné oslavy s reštaurácie, ktoré podávajú čerstvé sardinky.

  • Aflama
  • Aflama
  • Aflama
  • Aflama
  • Aflama
  • Aflama

Alfama je najstaršia časť Lisabonu a práve tu zabudnete na to, že si v Európe. Je tu úplne normálne vidieť deti, ktoré hrajú futbal alebo susedov, ako sedia pred domom a preberajú tie najdôležitejšie témy z aktuálnej politiky. Z Alfamy sa prejdite priamo na hrad nad Lisabonom.

Najvyšší bod mesta, Castelo de São Jorge, má strategickú pozíciu. Kedysi slúžil na obranu mesta, keďže z hradu vidíš celý Lisabon. Pevnosť bola prerobená v 10.storočí, kedy sa Lisabon stal dôležitým bodom pre obchod s Americkým kontinentom a obrana bola viac než potrebná.


Zbehni dole Rossio a odvez sa električkou do kopca

Keď si naplno užijete Alfamu a hrad, zbehnite na námestie Rossio a zastavte sa v ktorejkoľvek reštaurácii. Všetky sú super. Cestou si všimnite oblúk Rua Augusta, ktorý sa nachádza v severnej časti námestia.

Električka v Lisabone
Električka v Lisabone. FOTO: pixabay.com

Lisabon je známy pre svoje električky, ktoré idú do kopca. V časti Bairo Alto ich nájdete asi najviac. Práve táto časť mesta nesmie ujsť vašej pozornosti, ak hľadáte živý Lisabon, množstvo barov a super miesto na párty. Ubytovanie v tejto časti môže byť v noci trochu rušnejšie. V Lisabone je mnoho medzinárodných študentov, ktorí si mesto užívajú na 120%. Graffitti, vôňa cigariet a príjemná hudba, to je časť Bairo Alto.


Socha Krista v Lisabone

Ako sme spomínali, Lisabon má silný juhoamerický nádych. A čo by to bolo za juhoamerické mesto, ktoré by nemalo sochu Krista, ktorá chráni všetkých obyvateľov? Hoci aj v Európe. Dôležité pútnické miesto, no zároveň známa turistická atrakcia. Pre turistu je návšteva sochy Krista prínosom najmä pre vyhliadkovú plošinu s panoramatickým pohľadom na celé mesto.

lisabonská socha krista
Lisabonská socha Krista. FOTO: pixabay.com

Zastavte sa v hlavnom meste Portugalska a pozri si aktuálnu ponuku poznávacích zájazdov do Lisabonu, mesta moreplavcov.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook