EXPO 2021 v Dubaji

Jedinečná svetová výstava EXPO 2021 (jej konanie bolo presunuté z roku 2020 na rok 2021), ktorá sa prvý krát v histórii koná v regióne Stredného východu, Afriky a južnej Ázii otvorí svoje brány v Dubaji 1. októbra 2021 a bude prebiehať do 31. marca 2022. Počas 6 mesiacov tak môžete zažiť unikátnu výstavu, aká vo svete nemá páru. Ako sľubujú organizátori aj samotné Spojené arabské emiráty, už teraz je toho veľa, na čo sa môžete tešiť.
  • expo
  • expo
  • expo

Výstava v púšti

Emiráty sú ako krajina z rozprávok Tisíc a jednej noci, kde nechýbajú luxusné paláce, hotely, ultramoderné stavby či najznámejšie budovy sveta, v ktorých život funguje neuveriteľne moderne ale zároveň v duchu arabských tradícií. Aj keď sú miestnym obyvateľom zákony púšte celkom jasné, našli odvahu a dokázali takmer nemožné. Z niekoľkých malých emirátov vytvorili emiráty svetové, moderné, plné fascinujúcich stavieb a to všetko v priebehu len niekoľkých rokov. Už len samotná predstava, že sa svetová výstava koná práve v Dubaji, sľubuje jedinečný zážitok, ktorý si môžete dopriať počas vašej dovolenky v SAE a to v čase celého trvania EXPO a okrem toho, sme si pre vás v októbri pripravili obľúbený poznávací zájazd Dubai - svet fantastických atrakcií, ktorý tak dodá vašej dovolenke celkom nový rozmer. 

Chcem dovolenkovať v Spojených Arabských Emirátoch
Expo Dubaj
Expo Dubaj. Foto: Expo 2020

3 NAJ: najmodernejšia, najluxusnejšia, najväčšia

Keďže podľa dubajského vládneho predstaviteľa Mohameda bin Rashida Al Maktouma sú pokrok, veda a rozvoj veľmi dôležité a už niekoľko rokov sa jeho vláda týmto záležitostiam venuje, čo je v krajine nekonečných možností viditeľné niekedy rýchlosťou blesku, aj na tejto svetovej výstave zohráva kľúčovú tému práve „ Spájanie myšlienok a tvorenie budúcnosti“, pričom je dôležitá „Udržateľnosť, Mobilita a Príležitosť“, ktoré nadväzujú na uvedenú hlavnú tému tejto jedinečnej výstavy. Jej tvorcovia a organizátori si dali záležať, aby bola výstava jedinečná a to čo najmodernejšia, najluxusnejšia a najväčšia. 

Video: EXPO Dubaj. Zdroj: youtube.com

Slovensko a EXPO

Každá krajina tak bude mať príležitosť prezentovať to svoje „naj“, čím sa efektívne vytvorí priestor pre spoluprácu a to na globálnej úrovni. Účasť potvrdilo 192 krajín. Jednotlivé pavilóny budú rozmiestnené na ploche 438 ha.

Laboratórium budúcnosti.
Laboratórium budúcnosti. Foto: Expo 2020

Slovensko bude prezentovať veľmi zaujímavú tematickú časť „Mobilita“ a to pod názvom „Pohyb budúcnosti: vodík, letectvo a vesmír“, kde budú predstavené inovatívne technológie na palivo v budúcnosti v leteckom a vesmírnom sektore. Tešiť sa môžete na vodíkový autobus, auto alebo vesmírny androver.


TOP 5 EXPO v Dubaji

  • 10 tematických týždňov, počas ktorých objavíte budúcnosť planéty s témami o klíme a biodiverzite, vesmíre, mestách a vidieku, tolerancii k iným národom, vzdelaní, cestovaní, zdraví a wellness, potravinách a vode
  • v pavilóne Spojených arabských emirátov si nenechajte ujsť budúcnosť komerčného leteckého cestovania, kde prichádzajú s novinkami a to v čase až budú sláviť storočnicu v roku 2071
  • v tematickom okruhu „Udržateľnosť“ nahliadnite do časti Terra a napríklad v Brazílskom pavilóne si vychutnajte amazonský vodopád a jeho zvuky, či v pavilóne Singapuru vojdite do dažďového pralesa alebo v Holandskom pavilóne objavte miniatúrny svet
  • tematický okruh „Príležitosť“ dáva na vedomie, že všetko je možné „Mission possible“ a aj sa nesie v tomto duchu ako sa o tom môžete presvedčiť napríklad v Monackom pavilóne, ktorý odhaľuje nové perspektívy veci vidieť inak alebo vo Švajčiarskom pavilóne sa môžete vydať aj na túru
  • v tematickom okruhu „Mobilita“ sa môžete tešiť na predstavenie nových technológií a inovácií ako napríklad v Kórejskom pavilóne, kde sa stretáva virtuálny svet s realitou
Mapa EXPO v Dubaji.
Mapa EXPO v Dubaji. Foto: Expo 2020

Počas výstavy nebude chýbať ani zábava, hudba, tance, koncerty a rôzne podujatia pre všetky vekové kategórie.

EXPO a aktívna dovolenka

EXPO 2021 môžete spojiť s príjemnou dovolenkou v Dubaji, pričom relax a oddych zažijete na tých najkrajších pieskových plážach a v kvalitných hoteloch. Aj EXPO sa koná v ideálnom období, kedy nie sú na Arabskom polostrove tie najväčšie horúčavy a je vhodná doba na spoznávanie miest ale aj púšte, ktorú je možné preskúmať na štvorkolkách, na jeepoch, bicykloch alebo aj na ťavách.

Chcem dovolenkovať v Dubaji
Jeep v púšti
Jeep v púšti. Foto: unsplash.com

Aj keď je hlavným mestom Abu Dhabi, dôležitú úlohu krajiny však zohráva jedinečné mesto Dubaj, ktorú zdobí 828 m najvyššia stavba sveta, Burj Khalifa s úžasnými výhľadmi na celé mesto, zaujímavá je i Dubai Marina a mrakodrapová aleja, kde si môžete vychutnať plavbu loďkou, či vystúpiť na Frame.

Nočný Dubaj
Nočný Dubaj. Foto: unsplash.com

Nenechajte si ujsť tie najlepšie a najnovšie atrakcie v Dubaji, pričom tak môžete vstúpiť do sveta fantastických možností, ktoré toto mesto ponúka. Zábavné a vodné parky Aquaventure na ostrove The Palm, kde je najdlhší tobogan na svete, alebo Wild Wadi park s 30 atrakciami, obrovská záhrada Dubai Miracle Garden vytvorená so 100 miliónov kvetov, Legoland, Motiongate, v ktorom sa prenesiete do filmového Hollywoodu, či rozprávkový tematický areál IMG World of Adventures. 

Záujem stále vzbudzujú aj slávne hotely Burj Al Arab a ikonický Atlantis. Určite nevynechajte akvárium a spievajúcu fontánu v obrovskom nákupnom centre Dubai Mall a za návštevu stojí miestny trh a ulica Sheik Zayed Road. Zábavy je tu dostatok aj pre malých, kde si s nimi môžete užiť veľa detských atrakcií. 

Hotel v Dubaji
Hotel v Dubaji. Foto: CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook